Ervaringen met wennen als een pony tijdelijk alleen staat?

Moderators: Dyonne, Nicole288, Pistasche, Apple, C_arola, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Hollyleaves

Berichten: 1862
Geregistreerd: 07-06-05
Woonplaats: Groningen

Ervaringen met wennen als een pony tijdelijk alleen staat?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-09-18 17:00

Beetje stomme titel, maar kreeg m er niet anders op :')

Sinds 8 maanden bestaat mijn mini kudde uit twee. Voorheen hebben ze beide altijd met een grotere groep gestaan, de laatste 4 jaar met zijn drietjes. Wel altijd paarden in de buurweilanden. Het duo dat over is heeft de leider van de kudde helaas verloren. Sinds juni heb ik ze beide verhuisd naar mijn eigen beheer stukje en staan ze echt met zijn twee. In de verre omtrek geen ander paard te bekennen. Ik heb ze de eerste 4 weken volledig met rust gelaten qua beweging e.d. Het scheelt dat het mijn eigen beheer is, dus ik ben er twee tot drie keer per dag en doe alles zelf. Na 4 weken ben ik voorzichtig wat met ze gaan doen, allemaal binnen het erf en mijn eigen bakje/weide. Sinds eind augustus ben ik gaan opbouwen met het weggaan naar de bak van de buren, zo'n 100 meter verderop, terwijl ik de ander op de weide laat ter afleiding, die normaal vaak dicht is gezien beide snel dik zijn. Mijn shet neemt dit best goed op, echter mijn rijpony niet. Vanaf de bak kan ik de achterblijver zien, zij mij niet.
De shetlander wil ik nog wel eens mee gaan longeren, fietsen oid, ter beweging en dan blijft mijn andere pony dus achter. Ik heb dit op dezelfde wijze opgebouwd, met 5, 10 en daarna 15 minuten. Het dier maakt echter zo'n enorme herrie, dat ik een beetje benauwd ben voor de buren en overlast. Het rennen valt tegenwoordig mee, maar het hinniken is oorverdovend. Het is gewoon brullen. Zo erg, dat ik me afvraag of ik niet beter een mini shet erbij te gaan nemen.

Dagjes weg zoals bv de Autumn Desert trail straks zit ik ook mee in mijn maag, omdat ik niet weet of de shet zolang alleen staan op een dag wel trekt. Dat is even wat anders al een uurtje trainen in de bak.

Hebben hier mensen ervaring met maar 2 paarden op 1 plek? Hoe doen jullie dat als je weggaat met de ene? Duurde het lang om te wennen? Wennen ze überhaupt ooit?
Alvast bedankt voor de reacties.


GDG

Berichten: 4848
Geregistreerd: 11-04-11

Re: Ervaringen met wennen als een pony tijdelijk alleen staat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 22:02

Dat is waarom ik er bewust drie heb, dat is dan ook mijn advies aan jou: zet er een derde bij.

koeien op de weg...

Lieke

Berichten: 10873
Geregistreerd: 18-02-01
Woonplaats: Haarlem

Re: Ervaringen met wennen als een pony tijdelijk alleen staat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 22:26

Ik ben bang dat het geen kwestie van wennen is. Sommigen accepteren het nooit.
Mijn pony werd wel iets rustiger als de ander langer weg was (En buiten zicht/gehoor). Hij ging dan grazen. Maar de stress bleef.
Zeker om dat het bij jou nu ook al 8 maanden duurt, vrees ik dat het niet heel veel beter wordt.

VanHuisUit

Berichten: 5409
Geregistreerd: 06-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 22:32

Helaas heb ik ook de ervaring dat dat dus niet went ... had ze als ik zelf een weiland / stekkie had ook altijd met 3 staan. En dan was het soms nog drama trouwens als er zich een setje vormde met een eenling erbij ... begrijp je goed want ik vond dat gedoe erg stressvol allemaal je gaat niet met een gerust hart van huis. Dus heb in mijn hele leven al aardig wat 'paardjes voor erbij gehad' :+

Oliiviia

Berichten: 1312
Geregistreerd: 24-08-09
Woonplaats: Putte (BE)

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 22:34

GDG schreef:
Dat is waarom ik er bewust drie heb, dat is dan ook mijn advies aan jou: zet er een derde bij.


En met ene beetje pech valt de derde dan altijd uit de boot en heeft geen echt vriendje om mee te kroelen...

Mijn ervaring met drie paarden is toch niet zo positief, het valt mij enorm op dat paarden echt duotjes vormen en dat het dus niet zo handig is om een oneven aantal paarden samen te zetten.
Ik zou toch nog even proberen te laten wennen en eventueel voldoende afleiding klaarzetten (misschien iets van eten? werkt meestal wel bij een pony :+ )
Ik heb er helaas niet zo'n goede ervaringen mee, mij is het alleszins nooit echt gelukt om ze eraan te laten wennen (ik heb er nu eenmaal ook niet zoveel tijd in gestoken als jou)

viewtopic.php?f=217&t=1588307
Whoever said money can't buy happiness never owned a horse

Hollyleaves

Berichten: 1862
Geregistreerd: 07-06-05
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-09-18 23:19

Het is pas van juni af dat ze geen buurpaarden meer hebben. In die 5 maanden voor juni ging ik wel eens met 1 weg, maar dat is op één hand te tellen geweest omdat ik in die periode de paarden praktisch alleen verzorgde en me na de dood van de 3e er niet toe kon zetten om verder wat met ze te doen. Ze stonden toen in een PP en konden de andere paarden van stal die in het tweede PP stonden aanraken en zodoende dus zien. Toen was er niet echt een probleem. Sinds ze echt met zn tweeën staan wel.

Ja, een derde erbij. Heeft zn voor en nadelen. Vind het een lastige keuze, omdat alle reacties daarover een punt hebben. Kan ook averechts werken.
Qua tijd heb ik dit nu ongeveer 2 weken echt serieus opgebouwd. De shet durf ik wel zo'n 1,5 tot 2 uur alleen te laten. De andere pony is 40 min alleen geweest en rent minimaal, zweet niet maar is wel enorm gestresst. Het was veel erger in het begin, maar ik kan me voorstellen dat dat gebulder niet fijn is voor de directe omwonenden. Overigens durf ik het ook alleen aan als ik de weide open zet voor de achterblijver zodat deze gras als afleiding heeft ja :')

Anomien

Berichten: 7142
Geregistreerd: 10-11-09
Woonplaats: Twente

Re: Ervaringen met wennen als een pony tijdelijk alleen staat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-18 23:40

Ja ik heb ooit een 2e gekocht toen ik mijn ruin aan huis kon houden. Met in principe als hoofdoel om hem sociaal leven te geven.

Om hier nog een derde aan toe te voegen omdat die 2e alleen zou zijn omdat ik met mijn ruin een dag weg zou gaan, ging mij te ver.

Onderschat het kuddegevoel niet. Train het wel.
Mijn merrie kon echt niet zonder hem, dus ik heb wel een paar maand uitgetrokken om hem van 1 minuut uit zicht tot een dag weggaan te gaan.

Lekker hooi aanbieden. Ging goed!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: PetalBot en 3 bezoekers