Weer erop in plaats van ernaast...

Moderators: Nicole288, Coby, Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
LiS
Berichten: 128
Geregistreerd: 08-08-12
Woonplaats: Bavel

Weer erop in plaats van ernaast...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-08-18 14:41

Hoi Allemaal,

Omdat ik te horen kreeg dat ik mijn verhaal eens een keer zou moeten delen, dacht ik dat ik dat maar eens zou gaan doen. Het heeft te maken met een opstapprobleem waar ik heel lang last van heb gehad.

Het begon begin november 2017. Ik had mijn jonge pony toen anderhalve maand en het ging eigenlijk allemaal heel goed. Dus ik besloot om bij een onderlinge wedstrijd een BB proefje te rijden. Helaas schrok hij bij het opstappen van een bokkend paard en ik viel. Behoorlijk hard. Nadat ik was gevallen is een instructrice er even op gegaan en bij haar deed hij ook een beetje spannend bij het opstappen. Nadat ik hersteld was ben ik er weer op gegaan. Het bleef allemaal wel een beetje gevoelig en spannend. Steeds als we weer wat verder probeerden te gaan (niet langs de wand, niet longeren, niet vasthouden) werd hij moeilijker. We kwamen op het punt dat hij echt helemaal hysterisch werd zodra ik mijn gewicht in de beugel zette. Ook de instructrice kon er niet meer op.

Alles steeds gecontroleerd: zadel, dierenarts, tandarts. Niets te vinden, alleen dat hij wat zenuwachtig was. Op dat moment kon ik er dus gewoon niet meer op....

Ik vond het zo erg en was er kapot van. Hij was verder echt heel lief en ik wilde hem niet weg doen. Ik was zo bang dat hij ergens anders alleen maar onder druk gezet zou gaan worden en daar reageert hij gewoon niet goed op. Mijn instructrice was ook erg tegen een verkoop. Dat betekende dus dat we het probleem moesten oplossen.

Mijn eerste actie was om hem bij de stal waar hij staat met de kudde naar buiten te laten gaan. De pensionpaarden hebben eigenlijk eigen weides, maar ik dacht dat hij in de kudde beter af zou zijn. Nadat hij in de kudde was geplaatst heeft hij her en der wat oorlogswonden opgelopen maar hij aardde verder heel goed. Hij werd rustiger. Minder nerveus.

Ik ben aan de slag gegaan met grondwerk. Om hem te laten weten dat als ik bij hem was, hij moest kunnen ontspannen en vertrouwen dat er niets ergs met hem gebeuren zou. Ook hiermee had hij na een korte aanlooptijd geen problemen. inmiddels galoppeert hij ontspannen over een plastic zeil en kun je een paraplu open klappen als je ernaast staat.

Na 2 maanden rust en ontspanning ben ik hem eigenlijk helemaal opnieuw zadelmak gaan maken. Dus rustig opzadelen en even laten staan, later ook longeren met het zadel erop.

Dat hebben we een maand gedaan. Toen ging mijn instructrice erop. Zij had echt een super reactie, want hij deed eigenlijk niets. bleef rustig staan en zij ging verder met het opbouwen van het opstappen: dus eerst met vasthouden, daarna zonder, daarna ook lesklanten van de manege erop. Het ging echt heel goed allemaal.

Alleen ik bleef ermee zitten: in mijn hoofd was het zo dat iedereen erop kon stappen, behalve ik. Ik had namelijk inmiddels zo veel angst en spanning over het opstijgen dat ik zeker was dat hij dat aan zou voelen en ik er weer gelijk naast zou liggen als ik erop probeerde te komen. Het was tijd voor grof geschut om mij even op weg te helpen.

Ik ben eerst begonnen met het onderkennen dat het nu vooral mijn probleem was en waar dat aan lag. Vervolgens heb ik met yoga en ontspanningsoefeningen zoveel mogelijk aan mijn fysieke spanningsprobleem gewerkt. Met een hippisch oefentherapeut heb ik ook gekeken naar mijn manier van opstappen: wat deed ik niet goed waardoor hij steeds schrok. Omdat ik met een beperking rij, week mijn manier van opstappen iets af van normaal. Mijn instructrice is toen op mijn pony gaan opstappen op de manier waarop ik ook op kon stappen. De laatste barrière zat echt in mijn hoofd. Ik werd al helemaal gek van het idee dat ik er ooit op moest gaan stappen. Ik ben toen op advies naar een psychotherapeut gegaan. Zij stelde voor om EMDR toe te passen. Ik moest daarvoor heel erg teruggaan naar het spannende moment en van daaruit met oogbewegingen het moment uit mijn hoofd gaan halen. Ik heb deze therapie drie keer herhaald. Ondertussen zocht ik zelf ook het moment op: ik zadelde mijn pony gewoon op, ging er op een krukje naast staan en ging echt staan alsof ik erop ging. En dat steeds een stapje verder tot ik mijn gewicht in de beugel durfde te zetten (nog zonder mijn been er over te zwaaien).

Uiteindelijk ben ik na in totaal 4 maanden weer opgestapt: eerst mijn instructrice er even op, daarna pony tegen de wand van de bak aan gezet en op het krukje gestapt en er zo weer op. We zijn nu aan het uitbouwen: er hoeft niet meer iemand anders op, ik longeer niet meer van tevoren, het maakt niet meer uit wie erbij is (al heb ik er nog wel graag even iemand bij). We zijn al heel blij dat we zo ver gekomen zijn. Het blijft nog wel een gevoelig punt, maar ik stap nu zonder spanning op! We gaan rustig door met het opbouwen nu en vooral niets forceren. Ik ben degene die bepaalt wanneer ik er op stap zonder dat er iemand in de buurt is. Het kan voor de lezer misschien raar zijn, maar ik heb dat nu echt nog even nodig.

Afgelopen weekend ben ik voor het eerst officieel gestart met mijn pony. Hij deed het geweldig en het voelde sowieso als een overwinning dat ik mijn proef kon rijden. We werden twee keer eerste en haalden gelijk 5 winstpunten. Ik ben zo blij en trots dat we dit hebben gered. Hij is echt mijn maatje en hangt enorm aan mij. Ik ga hem nooit meer weg doen.

Ik hoop dat als andere mensen dit lezen en een grote of kleine dip hebben met hun paard of pony, zij in zullen zien dat er vaak een oplossing is. Als je maar inziet wat het probleem is en je hulp zoekt. Hieronder zie je het filmpje van onze allereerste proef:KM_Ris

Berichten: 2566
Geregistreerd: 22-12-11

Re: Weer erop in plaats van ernaast...

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 14:44

Heel knap van je dat je hebt doorgezet ! En een mooie proef gereden.


kally
Berichten: 4900
Geregistreerd: 17-07-04
Woonplaats: Rotterdam

Re: Weer erop in plaats van ernaast...

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 14:52

Super dat je hebt doorgezet en er zoveel aangedaan hebt om weer op hem te gaan rijden...
Op naar een mooie en leuke toekomst samen..

Een dag niet gelachen, een dag niet geleefd......

joyce83

Berichten: 4225
Geregistreerd: 03-10-06
Woonplaats: Vlodrop, limburg

Re: Weer erop in plaats van ernaast...

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 15:02

Fijn dat het nu weer goed gaat en dat je de angst overwonnen hebt. Met andere woorden niet alleen het paard maar ook jij bent weer zadelmak gemaakt :)

those we loved don't go away they walk beside us everyday
unseen, unheard, but always there still loved still missed still very dear

N4N4
Berichten: 710
Geregistreerd: 15-10-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 20:36

Respect voor je doorzettings vermogen .. jullie komen er samen wel !
Daarbij .. prachtige pony :D

De allerliefste en het allermooiste paard van de hele wereld ... is de mijne :-)

Janneke2

Berichten: 16841
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 20:41

Goed gedaan en bedankt voor het delen...!

En heel erg veel plezier in de toekomst samen!

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

LiS
Berichten: 128
Geregistreerd: 08-08-12
Woonplaats: Bavel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-08-18 20:43

joyce83 schreef:
Fijn dat het nu weer goed gaat en dat je de angst overwonnen hebt. Met andere woorden niet alleen het paard maar ook jij bent weer zadelmak gemaakt :)

C.v

Ja zeker, zonder ook met mezelf aan de slag te gaan was het niet goed gekomen. Dankjewel!

LiS
Berichten: 128
Geregistreerd: 08-08-12
Woonplaats: Bavel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-08-18 20:45

N4N4 schreef:
Respect voor je doorzettings vermogen .. jullie komen er samen wel !
Daarbij .. prachtige pony :D


Dankjewel! Hij is naast heel knap ook heel erg lief.

ellepel

Berichten: 44137
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 20:48

Wat goed dat je dit deelt,want het is iets wat best wel veel voor komt.
Ontzettend goed dat je er aan gewerkt heb dat het weer in orde gekomen is.
Top! _/-\o_

Beardog

Berichten: 46
Geregistreerd: 17-08-18

Re: Weer erop in plaats van ernaast...

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 21:46

Wat fijn voor je dat je inzet is beloond! Mooi filmpje. Vanaf nu kan het alleen maar beter gaan. Je mag zeker trots zijn op jezelf.

troi
Berichten: 16472
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-18 12:08

Respect hoor! Geweldig gedaan en een voorbeeld voor vele anderen hoe je met jezelf bezig bent gegaan!

fotoshoot van mijn knappe ventje !!

[ITP] hop hop hop quarter in galop, dankzij emdr!


LiS
Berichten: 128
Geregistreerd: 08-08-12
Woonplaats: Bavel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-08-18 07:13

ellepel schreef:
Wat goed dat je dit deelt,want het is iets wat best wel veel voor komt.
Ontzettend goed dat je er aan gewerkt heb dat het weer in orde gekomen is.
Top! _/-\o_


Dankjewel!


troi schreef:
Respect hoor! Geweldig gedaan en een voorbeeld voor vele anderen hoe je met jezelf bezig bent gegaan!


Dankjewel! Ik denk dat we het nooit hadden gered als ik niet eerlijk was geweest over hoe bang ik zelf was. Ik denk dat er stiekem best veel mensen op een moment angst ervaren bij hun paard of gewoon bang zijn voor bepaalde situaties. Het jammere bij mij was dat ik hem net had toen het mis ging en dus nog niet echt iets had om op te bouwen.

jansje73

Berichten: 2562
Geregistreerd: 04-05-12

Re: Weer erop in plaats van ernaast...

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-18 07:19

Een mooi verhaal heb je geschreven, vanavond reageer ik verder. Ik heb ook een verhaal dat ik toch hier ga plaatsen.

LiS
Berichten: 128
Geregistreerd: 08-08-12
Woonplaats: Bavel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-08-18 07:24

jansje73 schreef:
Een mooi verhaal heb je geschreven, vanavond reageer ik verder. Ik heb ook een verhaal dat ik toch hier ga plaatsen.Dank je! Ik ben benieuwd naar je verhaal nu, dus zal het in de gaten houden! zet je het in een apart topic of hier?

jansje73

Berichten: 2562
Geregistreerd: 04-05-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-18 21:56

TS , nu ga ik wel twijfelen of ik er een eigen topic van maak of hier alvast een stukje vertel. Dat had ik al gezegd vanmorgen, dus zet ik het ook wel hier . :D Beloofd = Beloofd toch? Ik houd het wel kort. :P

In november 2015 viel ik erg hard van mijn tinker ruin Quinlan af in de bossen. Achteraf was het mijn eigen dikke fout , Quinlan was al een tijdje niet meer gereden . Na de val van toen was het vertrouwen echt tussen ons kwijt. Dat duurde ook wel lang dat het vertrouwen weer terug was, ik stond op het punt mocht Quinlan zo blijven bokken hem te verkopen. Diep in mijn hard wilde ik dat niet en ben daar nu erg blij mee dat ik hem niet had verkocht. We reden niet veel samen en een bos ritje die lagen op een laag pitje , een keertje of 2 denk ik na de val van toen. Een goede vriendin van mij kreeg les en volgens haar instructrice moest ik gaan proberen om positief op Quinlan te gaan rijden. Dat heeft veel geholpen en tot aan de dag van nu doe ik dat nog steeds. Binnenkort staat er wel een bos/duin ritje in de planning. Met Quinlan had ik onze eerste onderlinge wedstrijd waar niks moet en alles mag wedstrijd reed ik met hem in de B dressuur 199 punten ,we hadden gewonnen.We hadden ook gesprongen dat was wel een uitdaging omdat we nog nooit echt hadden gesprongen, het stond laag en we hadden er beide lol in. Dus alles komt goed en de rest lees je in mij topic.

LiS
Berichten: 128
Geregistreerd: 08-08-12
Woonplaats: Bavel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-08-18 22:02

[quote="jansje73"]TS , nu ga ik wel twijfelen of ik er een eigen topic van maak of hier alvast een stukje vertel. Dat had ik al gezegd vanmorgen, dus zet ik het ook wel hier . :D Beloofd = Beloofd toch? Ik houd het wel kort. :P

Echt heel stoer hoor! Ik moet ook soms met rijden nog slagen maken. Zoals mijn instructrice zegt: gewoon met ballen rijden en niet gaan zitten wachten of het fout gaat. Jouw verhaal geeft ook wel aan dat je met een andere mindset al een heel eind kunt komen! Succes verder en ik wacht je topics af! *\o/* *\o/* *\o/*

khirshanta

Berichten: 7568
Geregistreerd: 28-08-06

Re: Weer erop in plaats van ernaast...

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-18 22:08

Top hoe je het aan hebt gepakt! Echt respect voor. Het is niet niks, zo'n angst aanpakken, zeker voor jullie allebei.

Top!

freetorun

Berichten: 2229
Geregistreerd: 22-04-09
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-18 01:20

Knap dat je ook zo aan jezelf hebt gewerkt! En wat heerlijk dat het nh weer gaat.

Ik herken het probleem wel. Ik heb ook een jonkie die na een verhuizing wat onrustig was, waardoor het opstappen wat spannend was. Er was verder niet eens echt iets gebeurd, maar ik was erna flink zenuwachtig en paardlief wilde direct weglopen.

Ik baalde er flink van, want het was puur mn eigen spanning. Toen een avondje mn vriend meegenomen en telkens op en afgestapt tot het oké was. Eerst 'moest' mn vriend hem vast houden en na een paar keer besefte ik dat paard echt niks deed en ik niet dood ging hahs. Maar erg confronterend je eigen spanningen zo!

Positief Paard Blog over het trainen met keuzevrijheid voor je paard

Instagram: Positief_Paard

LiS
Berichten: 128
Geregistreerd: 08-08-12
Woonplaats: Bavel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-08-18 07:25

freetorun schreef:
Knap dat je ook zo aan jezelf hebt gewerkt! En wat heerlijk dat het nh weer gaat.

Ik herken het probleem wel. Ik heb ook een jonkie die na een verhuizing wat onrustig was, waardoor het opstappen wat spannend was. Er was verder niet eens echt iets gebeurd, maar ik was erna flink zenuwachtig en paardlief wilde direct weglopen.

Ik baalde er flink van, want het was puur mn eigen spanning. Toen een avondje mn vriend meegenomen en telkens op en afgestapt tot het oké was. Eerst 'moest' mn vriend hem vast houden en na een paar keer besefte ik dat paard echt niks deed en ik niet dood ging hahs. Maar erg confronterend je eigen spanningen zo!


Wat fijn dat je het zo hebt op kunnen lossen! Helaas deed de mijne niet "echt niks" en was de keuze om hem even te laten noodzakelijk. In de tijd dat ik er niet op kon heb ik heel veel tijd gestopt in het grondwerk en heb ik hem steeds uitgedaagd om als hij iets spannend vond toch door te gaan en ontspanning beloond. Ik denk dat dat hem ook erg geholpen heeft.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers