Paard ‘pest’ andere paarden in de groep

Moderators: SayaJones, Apple, Coby, petraaken, A_nouk, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Dakkapel

Berichten: 13
Geregistreerd: 05-08-17
Woonplaats: Randstad

Paard ‘pest’ andere paarden in de groep

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-18 21:39

Ik heb een probleem met mijn paard. Hij staat 24/7 buiten in een groep maar hij gaat met sommige paarden niet goed samen. Hij laat ze niet met rust, zit ze achterna, trappen, bijten etc.

Hij doet dit niet naar alle paarden, hij heeft ook vriendjes waar hij prima mee omgaat, staan ze neus aan neus te grazen, alles prima.
Ook heeft hij dit nog nooit gedaan waar ik bij was. Ik heb de verhalen dus alleen maar van horen zeggen.
Ondertussen kijken de eigenaren van de andere paarden mij aan op het gedrag van mijn paard, maar ik heb geen flauw idee wat ik er aan zou kunnen doen.

Hij zit verder goed in zijn vel, is gezond, wordt goed verzorgd, is niet zuur of zo. Het land is groot genoeg voor het aantal paarden dat er staat. Natuurlijk is het gras nu droog maar ook als het vol lekker gras staat doet hij dit.
En aangezien hij naar zijn vrienden ook wel gewoon normaal doet, lijkt het me niet iets dat komt doordat hij niet lekker in zijn vel zit.
Het lijkt me meer iets in de hierarchie/dominantie.

Maar wat kan ik daar aan doen? Ik vind het normaal paardengedrag, maar misschien is het voor mij makkelijk praten omdat mijn paard niet het banketstaaf is.
Overigens is hij dat vroeger wel geweest in zijn jonge jaren, toen accepteerde hij zijn plek onderaan de ladder gewoon prima en stond in zn eentje op afstand van de groep.

Ik sta op een pensionstal en kan hem niet in een ander landje zetten of zo, alle ruinen staan samen in een kudde.
Hebben jullie tips wat ik zelf zou kunnen doen? Of waar het aan kan liggen?


Speirs
Berichten: 501
Geregistreerd: 20-07-14

Re: Paard ‘pest’ andere paarden in de groep

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-18 21:56

Wat ontzettend vervelend, voor alle betrokkenen eigenlijk. Verveelt ie zich misschien?

Als het land groot is, waarom kan je t dan niet splitsen? Ik kan me voorstellen dat de andere pensionklanten dat wel willen als dat rust in de groep kan brengen.

zippora
Berichten: 482
Geregistreerd: 15-11-01
Woonplaats: Prov. Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-18 22:02

Vraag je weidegenoten om een filmpje te maken als het gebeurd. Dan kun je zien wat hij doet en zij weten dat je hun probleem serieus neemt.

Dan heb je meteen een beter idee over of het gewoon spelen is of erger.

Sizzle

Berichten: 19714
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-18 22:03

Zo‘n dier hadden we ook bij de stal waar mijn vorige paard stond.
Ze hebben die naar een hechte de groep gewisseld die allemaal heel goed natuurlijk kudde gevoel hadden.
Wat er toen gebeurde was spectaculair.
De eerste dagen bleef hij etterbakken, maar ineens waren ze het zat. De kudde (10) verspreidde zich over het weiland gedurende de warme periode van de dag en hielden hem gezamelijk weg bij het water (natuur beekje). Iedere keer als hij naar het water wilde werd hij als een voetbal team weggejaagd.
Na 2 dagen was het over en werd hij geaccepteerd. Hij heeft nooit meer irritant gedaan.

Ofwel, misschien heeft hij een dominanter groepje nodig?

Dakkapel

Berichten: 13
Geregistreerd: 05-08-17
Woonplaats: Randstad

Re: Paard ‘pest’ andere paarden in de groep

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-18 22:27

Bedankt voor de reacties!
Wat ik nog vergeten te zeggen was, hij veroorzaakt nooit ernstige wonden of zo, bijt niet door, trapt niet raak, meer klooierig/pesterig dan gevaarlijk of zo. Niet dat dat niet alsnog heel vervelend is voor die andere paarden maar dat jullie niet denken dat hij die paarden kort en klein slaat en ik dat maar gewoon vind.

@Speirs, ik kan het land niet splitsen omdat het niet mijn land is. De stal eigenaar houdt vast aan deze indeling.

@zippora, dat is een goed idee! Dat ga ik zeker doen. Ik zou het graag een keer zelf zien.

@sizzle wat mooi opgelost van die groep! Zo zie je maar hoe die onderlinge hiërarchie werkt. Helaas zou dat wel betekenen dat we naar een andere stal zouden moeten want er is hier alleen deze groep.

Lowara

Berichten: 25168
Geregistreerd: 25-11-02
Woonplaats: Enschede

Re: Paard ‘pest’ andere paarden in de groep

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-18 22:59

Hier thuis helaas ook last van een hele dominante merrie. De heeft wel vriendjes ( vaak andere dominante paarden) maar echt op haar voorwaarden. Als ze een seconde langer blijven hangen dan ze wil mept ze de boel in elkaar :=

Ook met koppelen van nieuwe paarden altijd drama omdat ze maar blijft jagen, zelfs na weken draadje ertussen. Ook de huidige kudde is bang voor haar als ze eraan komt, maar zijn niet in doodsangst ofzo.
Ze lopen gewoon meteen weg als ze aanloopt.

Hier is het ontstaan toen de alpha merrie enkele jaren geleden overleed, daarvoor was deze merrie juist heel neutraal. Oplossingen heb ik helaas niet voor je, hoewel de mijne wel reageert op een gil van mijn kant als ze weer eens ettert, sta ik er ook geen 24 uur per dag naast natuurlijk. Zorg ervoor dat er geen hoeken zijn, voldoende ruimte en voldoende eetplekken. Dat is echt heel belangrijk.

De grootste problemen hier ontstonden als ik bv de bak per ongeluk open liet en er paarden vastzaten in hoeken als ze vanuit de weide erin wandelen, of bv niet snel genoeg met hooi verdelen

Equi therapie http://www.equivici.nl
Tinker Lowara; M1+2 eindstand, Tinker Arwen; M1+15 eindstand, Tinker Elke; M2+6/M1+11,Tinker Maeve L2+2, Tinker Sansa opfok

gerpiegorp

Berichten: 1243
Geregistreerd: 15-01-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-18 23:03

Geen ervaring met paarden, maar dit hadden wij zo ongeveer met onze geiten op het werk := . Elk jaar moeten er een aantal weg ivm aanhouden jongen en mijn collega's hadden dus de 2 dominantste weg gedaan, daarnaast was er eerder al een gecastreerde bok overleden dus de hele groep was op de kop.
De geit die helemaal onderaan stond, nooit mee mocht eten, onder de voerbak lag en het goed te verduren had altijd, is echt een duivel geworden sindsdien. Continue beuken op anderen, erachteraan jagen en dergelijke, die is echt gigantisch geklommen op de ladder.

Is er bij jouw paard iets verandert in de kudde? Dus paarden weg/erbij? Ik denk dat jouw ruin even een dominant paard/kudde nodig heeft die hem goed op zijn plek kan zetten. Als dat niet kan, dan denk ik persoonlijk dat er niet zoveel anders op zit dan het gewoon accepteren dat hij zo doet, helaas. Net zoals met mensen hebben dieren soms ook de pik op anderen en ik denk dat dat erg lastig is om vanaf te komen/te voorkomen. De merrie die ik rijd, is een echte leidmerrie, ontzettend dominant. Sinds de komst van een frieze ruin moet ze niks meer hebben van de andere ruin waar ze 10+ jaar mee heeft gestaan.

...
Ik ben gerpiegorp

neline11
Berichten: 42
Geregistreerd: 20-01-09
Woonplaats: driebergen

Re: Paard ‘pest’ andere paarden in de groep

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-18 15:35

Hier op stal hebben we er ook zo een staan. Ging wel goed met 2 vriendjes, maar met andere paarden een drama. Die bleek uiteindelijk enorm vast te zitten en na wat behandelingen gaat het een stuk beter. Dus misschien toch iets lichamelijks? Of hij is gewoon too sexy for his shirt en gedraagd zich daarnaar;D

Mensen die iets onzin vinden begrijpen het gewoon niet!

Dakkapel

Berichten: 13
Geregistreerd: 05-08-17
Woonplaats: Randstad

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-18 18:34

@Lowara, bedankt voor je verhaal. er is genoeg ruimte gelukkig en niet echt plek om elkaar klem te zetten.

@neline, Hmm misschien moet ik hem toch nog eens extra na laten kijken dan. Omdat dit echt het enige is waar hij ‘last ‘ van heeft dacht ik dat het niet lichamelijk zou zijn. Hij is vrolijk, loopt prima, sociaal met sommige paarden en alle mensen, eet goed, beweegt goed. Maar je weet het nooit natuurlijk, hij kan het niet even vertellen!
Het is een ruinengroep maar als hij een mooie merrie ziet kan hij af en toe wel denken dat hij nog hengst is (al heeeeeel lang niet meer) dus misschien zit daar ook iets?

Gerpiegorp sorry had je even gemist! Wat grappig dat het bij geiten hetzelfde gaat! Er zijn wel wisselingen in de kudde geweest ja, mensen die van stal wisselen, en een van de dominantere die al vanaf dat mijn paard jong was er bij stond is een paar jaar terug overleden. Misschien is het toen wel begonnen nu ik er over nadenk.

Bedankt voor al jullie goede inzichten en adviezen!! Hier heb ik echt wat aan, al is het maar om mijn paard beter te begrijpen. Nu nog kijken hoe ik het kan verbeteren!

Joolien
Stormjager

Berichten: 39997
Geregistreerd: 05-11-08
Woonplaats: Almelo

Re: Paard ‘pest’ andere paarden in de groep

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-18 21:04

Ik vraag me af wat precies het probleem is? Zolang hij geen brokken maakt? Of gunt ie de andere paarden ook geen rust? Want zolang er geen paard of ander spul kapot is, kun je er weinig aan doen denk ik zo. Lijkt me normaal paardengedrag.
Dus, laat ze idd eens filmen wat ze bedoelen, want als je niet weet wat het is, kun je het ook neit aanpakken.

Stormchasen, jagen op onweersstormen en ander extreem weer in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk.
Happystormchaser

Koper

Berichten: 26045
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: Op 1.5 uur vliegen van Parijs

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 14:42

Zijn de paarden waar hij vervelend tegen doet toevallig kleiner dan hij?

Ik begrijp dat het een groep ruinen is. Heel vervelend als er 1 zo'n klier tussen staat, heb ik zelf ook eens gehad. Hij liet mijn paard en nog 1 of 2 andere niet met rust. Er was ook weinig anders te doen, gewoon een vierkant stuk zonder verder iets van uitdaging. Het was een heel actief, slim paard wat zich gewoon verveelde.

Weet je wat mijn paard kan? Hij kan pannenkoeken maken zonder beslag :j
Vivo por vos <3 Pony <3


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 3 bezoekers