Hechte kudde van 2 drachtige merrie's en 1 leidende ruin

Moderators: Coby, Nicole288, Dyonne, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
060606
Berichten: 1264
Geregistreerd: 05-07-10

Hechte kudde van 2 drachtige merrie's en 1 leidende ruin

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-03-18 21:08

Hoi. Ik heb twee drachtige merries en een ruin die staan sindskort op een grote weide samen met een mini pony van iemand anders. Daarvoor stonden ze al ruim een jaar samen op een andere grote weide met zijn 3. Merrie's zijn ondertussen gedekt en krijgen als het goed gaat in de komende maanden veulens.

Nu is het zo dat mijn ruin het echt als zijn kudde ziet, de mini viel hij de eerste dagen ook aan en hij liep cirkels rond zijn merrie's en flink show gedrag. Inmiddels mag de mini er ook wel bij.

Maar ik heb dit keer ook gezien, en weet van eerder ook, dat hij heel erg vals kan zijn tegen paarden die er niet bij horen.. echt aanvallen als een hond met zijn mond wagenweid open. Het zal ergens wel zo horen denk ik? Hij is ook pas op 10 jarige leeftijd gecastreerd en is nu 13.

Nu ben ik van plan hem ergens anders te gaan stallen maar ik vroeg me af hoe anders? Hoe zouden jullie het anders doen? Er bij laten, juist gelijk, tijdens de bevalling.. of de merrie's apart houden en na een bepaalde tijd (hoeveel?) samen doen. Of gewoon helemaal niet en inderdaad ergens anders stallen de ruin..

Ik zelf ben bang dat hij een veulen misschien zo grijpt. Of begrijpen ze wel dat ze van de kudde zijn? Of is dat altijd gokken? Ik heb ooit is een filmpje van een wild paard gezien die een veulen dood beet. Weet niet wat de reden daarvan was maar zoiets wil je natuurlijk voorkomen..


cobiie

Berichten: 7161
Geregistreerd: 26-02-03
Woonplaats: het mooie dorp Nieuwerkerk ad ijssel

Re: Hechte kudde van 2 drachtige merrie's en 1 ruin

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 21:19

Is hij de baas over de 2 merries of is 1 van de merries de baas van de kudde?

Wanneer 1 van de merries de baas is zal die de ruin sneller terecht wijzen als hij wat zou willen proberen bij de veulens.

Als ruin zal hij veulens niet snel als bedreiging zien indien hij iig een sociale opvoeding gehad heeft, wat mogelijk niet zo is als hij zolang hengst geweest is.

[o]

Caira
Berichten: 25794
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

Re: Hechte kudde van 2 drachtige merrie's en 1 leidende ruin

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 21:21

De merrie zal haar veulen beschermen, knappe ruin die dan in de buurt durft te komen

060606
Berichten: 1264
Geregistreerd: 05-07-10

Re: Hechte kudde van 2 drachtige merrie's en 1 leidende ruin

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-03-18 10:08

Hij is niet echt de baas want de merries durven ook wel wat terug te zeggen maar hij is vooral heel beschermend voor ze. In een grote kudde is hij juist lager in rang. Eerder degene die als laatst bij het eten of in de schuilplaatsen mag. Maar als hij zoals nu de merries erg mag of een maatje heeft dan is hij wel erg beschermend. Ben verhuist en heb nu beperkt schuilmogelijkheid ik weet niet of dat gaat met veulens samen. Maar aan de andere kant ziet hij het misschien juist ook als van hem. Moeilijk!

Cobbie hij heeft wel een sociale opvoeding gehad heeft als hengst niet apart gestaan altijd samen in groepen ofzo niet afgezonderd

060606
Berichten: 1264
Geregistreerd: 05-07-10

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-03-18 10:11

Het is ook niet dat hij werkelijk bijt maar wel laat zien dat ze niet in de buurt hoeven komen. Ik ben niet zo bang van hem dat hij werkelijk wat zou doen maar ik weet het niet dit zijn mijn eerste eigen veulens en op een film heb ik ooit dus is iets gezien dat hengsten echt heel naar met een veulen om gingen

Sclimpre
Berichten: 4101
Geregistreerd: 01-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-18 10:18

Toen mijn merrie ging bevallen moest ik de ruin van de DA echt wel apart zetten. Ze had ooit meegemaakt dat een ruin een veulen aanviel en het werd het veulen fataal. We hebben dan de wei in 2 gedaan, de ruin aan de ene kant en de merrie aan de andere kant. Veulen kroop wel regelmatig onder de draad door en stond dan plots bij de ruin. Ging helemaal goed. Toen het veulen gespeend werd hebben we het veulen bij de ruin gezet en hij heeft het veulen perfect opgevoed. Dan de merrie terug erbij en het was echt een familie.
Maar we waren begonnen met 1 merrie en 1 ruin, dus minder complex dan bij jou en misschien hebben we ongelooflijk veel geluk gehad.

julius_juut

Berichten: 2993
Geregistreerd: 14-11-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-18 10:19

Ik zou me persoonlijk geen zorgen maken. Een dier dat normaal gesocialiseerd en geestelijk gezond is zal een jong als kwetsbaar zien, niet als bedreiging. De veulentjes zullen waarschijnlijk gewoon nog twee paardjes zijn die hij 'moet' beschermen. :)

"You're neither unnatural, nor abominable, nor mad;
you're as much a part of what people call nature as anyone else;
only you're unexplained as yet -- you've not got your niche in creation."

Weerwolven van Wakkerdam op bokt: https://www.facebook.com/groups/1484683858440167

mooney

Berichten: 7481
Geregistreerd: 07-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-18 10:23

Ik zou gewoon even draadje ertussen houden tot de veulens lekker handig zijn en uit de voeten kunnen komen mocht er mot zijn. Veel merries worden namelijk best fel met een veulen aan de voet en zullen het willen beschermen, maar als het veulen dan aan de verkeerde kant beland (dus tussen moeders en de ruin) kan hij/zij best wat tikken krijgen natuurlijk. Op zijn minst zou ik even rust in de tent willen hebben op de dag van het veulenen en de twee dagen daarna.

Hier had ik ook een ruin die soms wat raar kan reageren op nieuwe paarden. Ik heb merrie en veulen 3 weken apart gehad, wel in een aangrenzende wei. Merrie dulde het de eerste week niet eens dat de rest naar het veulen keek. Maar doordat ze naast elkaar stonden kon ik wel monitoren hoe de merrie erin stond en kon de ruin alvast wennen aan het veulen.
Na 3 weken bij elkaar gezet op groot stuk. Ruin is normaal de baas in de groep, maar met jong veulen erbij nam mijn merrie die rol snel over. Veulen heeft er niets aan over gehouden, de ruin had wel wat kleerscheuren in de eerste twee weken door 'aanvallen' van de merrie. Maar hij is uiteindelijk wel echt de 'veulenoppas' geworden, veulen stond na een paar weken meer bij hem dan bij de moeder.Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Flux, Happy16, Lizziewizzie en 8 bezoekers