Paard ziet mij als hengstige merrie?

Moderators: Coby, Nicole288, Dyonne, Pistasche, C_arola

 
 
Anoniem

Paard ziet mij als hengstige merrie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 12:53

Ok ok, ik weet dat ik woest aantrekkelijk ben, maar van de week liep het ietwat uit de hand.
Ik Ben met een nieuw paard bezig, een 6-jarige ruin die behoorlijk eenkennig is. De eerste keer, vond hij me erg spannend, meelopen was al een dingetje en toen ik vroeg of hij een potje met me wilde longeren, was hij het er niet mee eens en sloeg hij naar me. Uiteraard niet geaccepteerd, meneer even goed op de plaats gezet waarna hij bedacht dat vechten geen optie was, zette hij het op een lopen :+ Slimmerik.
Anyway. Maandag ging ik weer met hem aan de gang en ging het eigenlijk al veel beter. Ik besloot hem iets minder streng aan te pakken, want dat vond meneer niet leuk, dus gewoon herhalen en volhouden werd de nieuwe aanpak. Meneer vond dat wel tof, dus ging het stukken beter.
Ik vertrouwde hem ook al iets meer, want uiteraard als een paard mij het licht uit de ogen wil slaan, sta ik niet vol enthousiasme naast hem, maar goed, maandag was voor beide een prettige ervaring.

Dus dinsdag ging ik vol goede moed weer heen. Meneer had het blijkbaar wel een hele prettige ervaring gevonden maandag, want tijdens het wandelen, merkte ik dat hij zich als een hengst begon te gedragen. Hij begon laag te hinniken, hals erop, pielemoos eruit. Ik merkte direct dat ik hem niet vertrouwde achter mij. Dus zorgde ik dat ik me groot maakte en dominant, zodat hij niet bovenop me zou springen. Toen ik een keer stilstond, wilde ik hem achterwaarts zetten door terug te stappen, hierbij kwam ik met mijn rug in de buurt van zijn borst, en hij werd even helemaal hengst. Begon laag te hinniken, beetje spastisch te doen etc. Ik heb hem toen rap achteruit gezet nadat ik hem had laten weten dat ik er niet van gediend was.
Maar hij bleef maar hengstengedrag vertonen. Dus uiteindelijk wist ik simpelweg niet wat ik er mee aan moest en ik vertrouwde hem gewoon achter me lopend niet, dus heb ik hem terug in de weide gezet. Daar bleef hij naar me kijken en en hinniken. Ook toen ik nog een keer terug liep, begon hij weer laag te hinniken alsof hij een romance met me wilde :')

Maar, hoe nu verder? Wat kan ik met een paard die blijkbaar zo verliefd op me is, dat ie me wil dekken? :')

Edit: paard deed woensdag bij de eigenaar ook heel vreemd. Ze kreeg hem niet te pakken en het halster om, hij was even helemaal niet zichzelf. Bij haar is hij overigens normaal zo mak als een lammetje.

Spoiler:
Edit 2: nee, ik was niet ongesteld :')


Wildgirl

Berichten: 11067
Geregistreerd: 14-11-03
Woonplaats: Drenthe

Re: Paard ziet mij als hengstige merrie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 12:57

Geen bodylotion of parfum dragen waar muskus in zit.
Daarnaast klinkt het als een dominantie-uitprobeer-dingetje, gedrag niet accepteren en volgens mij is het dan vrij vlot klaar.

lovelucydan

Berichten: 1918
Geregistreerd: 10-10-06
Woonplaats: amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 12:57

Je hebt het leuk beschreven haha. Maar wel levensgevaarlijk natuurlijk... Misschien toch de strenge aanpak aan houden en duidelijk een leider zijn. Het klinkt mij ook een beetje in de oren alsof hij zijn dominantie wil laten gelden ofzo

my haflinger horse lucydan!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 13:00

Wildgirl schreef:
Geen bodylotion of parfum dragen waar muskus in zit.
Daarnaast klinkt het als een dominantie-uitprobeer-dingetje, gedrag niet accepteren en volgens mij is het dan vrij vlot klaar.


Das een goeie, had een andere douchegel, misschien zat daar muskus in.

Dat was idd ook het plan, ik accepteer het gedrag idd niet.

@lovelucydan, het was ook aan de ene kant wel grappig, en bijna aandoenlijk maar natuurlijk zag ik direct het gevaar er van in. Als ie bovenop me springt, heb ik natuurljk wel een probleem. De volgende keer als ik met hem aan de gang ga, doe ik voor de veiligheid mijn cap op.

elibeest

Berichten: 3582
Geregistreerd: 10-04-03
Woonplaats: Breskens/Vierpolders

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 13:01

En is t zeker geen klophengst?

Eight

Berichten: 4067
Geregistreerd: 11-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 13:03

Was dinsdag niet die dag dat het zo absurd hard waaide? Misschien was hij daarom onrustig, met zulk weer zou ik niet zo snel voor het eerst aan de wandel gaan. Hier vlogen de stoelen door de tuin in ieder geval :)

Verder, weet je zeker dat heel zijn zaakje verwijderd is en dat er niets is achtergebleven? Als hij verder gewoon braaf is denk ik dat het misschien gewoon met de wind te maken heeft gehad.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 13:06

Niet dat ik weet, lijkt me niet. Maar dan nog, waarom zou een paard dan zijn romance op mij projecteren?
Hij is trouwens wat onzeker dominant. Dat is een lastige combi, maar niet onmogelijk.

Was idd disndag zo aan het waaien, maar op t moment dat ik daar was, was t redelijk rustig. Maar daar heb ik wel rekening mee gehouden.

lailapri

Berichten: 21698
Geregistreerd: 09-05-03
Woonplaats: Heerhugowaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 13:11

Ik dacht ook klophengst, jou vruchtbare periode (dus voor je ingestemd wordt), of iets medisch. zo niet dat zou ik het ook gooien op dominantie en een merrie die niet wil kan flink uithalen. Dit is natuurlijk ook nodig want een hengst of ruin die zin heeft.... kijk maar uit.

4 veulens voor 2021? Volgtopic♧
dekkingen voor 2021/2022 volgtopic◇
Laila
Djuhna

speedfiets_2
Badass Cowgirl

Berichten: 2936
Geregistreerd: 15-03-09
Woonplaats: Den Bosch

Re: Paard ziet mij als hengstige merrie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 13:13

Dit is gewoon dominant zijn en jou uittesten. Veel grondwerken waarin jouw positie naar voren komt.

Be happy eat a snackkie

Eight

Berichten: 4067
Geregistreerd: 11-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 13:13

Wat ik mis in je verhaal is of er veranderingen in zijn leven zijn. Het is een nieuw project zeg je, is het paard verplaatst of alleen gezet? Staat hij normaal in een kudde?

Suzanne F.

Berichten: 42167
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 13:14

Raar gedrag hoor voor een ruin. Zelfs voor een hengst is dit al een raar gedrag, het is zelden dat ik dit heb meegemaakt. Zeker als ze normaal opgevoed zijn doet een hengst dit niet.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

palousa_boy

Berichten: 10289
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: Frankrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 13:16

Heb ook weleens een ongeplande poging tot een "onderonsje" gehad toen ik de hoeven van een hengst wilde uitkrabben :+
Maar dat was echt nog een hengst.

Lijkt mij in dit geval idd een kwestie van dominantie, en dan niet dat hij overmatig dominant is maar meer zoekende hoe of wat.

Wel wat lastig om mee te werken maar blijf vooral consequent dat je het niet wilt hebben. Als hij niet naar de correctie wil luisteren, dan gewoon wat harder ingrijpen want nu gaat het dan nog goed maar het kan ook een keer fout gaan. Dat hoeft niet direct bij jou maar kan ook later bij iemand anders.

je leven is meer waard met een bretons trekpaard! :D

palousa_boy @ [HTT] Ons project in Frankrijk

Anoniem

Re: Paard ziet mij als hengstige merrie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 13:21

Eight, het enige andere in zijn leven ben ik. En ja, ik ben iemand die van nature dominant en consequent met paarden om gaat, geen idee of hij dat moeilijk vind.
Grondwerk is het enige wat ik nu met hem heb gedaan.

Lailapri, ik heb ook als een merrie uitgehaald naar achteren. Toen stond ie 5 meter achter me :P Dus dat werkte wel.
Hij is sowieso een beetje happerig, maar dat straf ik ook iedere keer af.

Askja

Berichten: 5263
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: De Punt

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 13:23

Misschien is hij laat gecastreerd of heeft hij een keer ( per ongeluk) gedekt voordat hij geholpen is?
Hoe dan ook, ik zou hem in de omgang beschouwen en behandelen als een hengst. Het gedrag zo veel mogelijk negeren en jezelf op een rustige manier heel duidelijk neerzetten tegenover hem. Laat hem niet achter je laten lopen, liever naast je en wees daarbij heel duidelijk dat hij geen centimeter vóór je uit mag gaan . Veel basaal grondwerk doen tot de verhoudingen duidelijk bevestigd zijn en hij jou respecteert en vertrouwt. Het kan nl ook zijn dat hij niet zo goed raad weet met zichzelf, dat het bijna een soort van overspronggedrag is - ook omdat je zegt dat hij eenkennig is.
Zou maar zo kunnen dat het een wereldpaard blijkt te zijn als er eenmaal een goede basis is gelegd. Laat weten hoe het verder gaat, leuk om te volgen!

http://www.stalskyjafar.nl
Centered Riding, IJslandse paarden & meer

ierusju

Berichten: 2265
Geregistreerd: 23-04-14
Woonplaats: Aan de kust :)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 13:27

Als hij zoiets probeert te doen, mag je hem echt wel hard aanpakken hoor. Als een merrie er niet van gediend is, krijgt een hitsige ruin ook gewoon een waarschuwing dat hij niet in de buurt hoeft te komen. Als hij dat negeert, kan hij van mijn merrie gewoon een klap verwachten.
Hij moet op zo'n moment gewoon uit jouw ruimte blijven en als hij meer probeert, kan hij een dreun verwachten. Komt lang niet zo hard aan als een klap van een ander paard hoor.

IK BEN REINIER!

Birthdays are good for your health. Studies show that people who have more birthdays live longer.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 13:30

Askja schreef:
Misschien is hij laat gecastreerd of heeft hij een keer ( per ongeluk) gedekt voordat hij geholpen is?
Hoe dan ook, ik zou hem in de omgang beschouwen en behandelen als een hengst. Het gedrag zo veel mogelijk negeren en jezelf op een rustige manier heel duidelijk neerzetten tegenover hem. Laat hem niet achter je laten lopen, liever naast je en wees daarbij heel duidelijk dat hij geen centimeter vóór je uit mag gaan . Veel basaal grondwerk doen tot de verhoudingen duidelijk bevestigd zijn en hij jou respecteert en vertrouwt. Het kan nl ook zijn dat hij niet zo goed raad weet met zichzelf, dat het bijna een soort van overspronggedrag is - ook omdat je zegt dat hij eenkennig is.
Zou maar zo kunnen dat het een wereldpaard blijkt te zijn als er eenmaal een goede basis is gelegd. Laat weten hoe het verder gaat, leuk om te volgen!


Dat overspronggedrag lijkt me wel heel logisch, omdat hij de eerste 2 keer niet zo was, en de dag erna tegen de eigenaren ook heel anders was.
Ik wil het idd nog niet opgeven, want maandag had ik echt een klik met hem. Dus ik geef hem niet zomaar op. Maar het moet wel veilig blijven uiteraard. :)

Ierusju, ik heb er ook voor gezorgd dat hij constant uit mijn ruimte was. 1 keer stapte ik zelf in zijn ruimte, dat was op dat moment niet slim.

Hij reageert trouwens best netjes op mijn aanwijzingen verder. Ik kon hem maandag in de wei los mee nemen, hij dacht niet eens aan eten, hij wilde heel graag bij me blijven. Zelfs toen ik 5 meter achteruit liep om hem op de plaats te laten, en daarna omdraaide, liep hij direct achter me aan. Toen zette ik hem op 5 meter afstand weer stil, en daarna maande ik hem achteruit. En guess what, hij ging heel netjes achteruit :D Dus dat was wel heel leuk :D

gohya

Berichten: 32982
Geregistreerd: 25-03-07
Woonplaats: Ermelo.

Re: Paard ziet mij als hengstige merrie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 13:38

Hahaha Joolien het klinkt grappig,maar is het zeker niet hoor.
Ik ben een keer besprongen door een hengstje,gelukkig was dat een shetlander.Ik was aan het mesten en stond een beetje voorover gebukt,zonder dat ik er erg in had zat dat hengstje op me rug. Ik heb hem een schop onder zijn ballen gegeven,hij heeft het daarna nooit meer gedaan.
Zou toch wel goed blijven uitkijken hoor met zo'n groot paard die verliefd op je is.

FB Groep Second Chance.

Janinevv

Berichten: 12742
Geregistreerd: 12-01-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 13:53

Ik had ook zo iets stond te kroelen met me jaarling ruin en hij deed wat anders en hij had ook zijn hele ladder uitgeschoven toen even afstand genomen.

[o]

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 19:34

gohya schreef:
Hahaha Joolien het klinkt grappig,maar is het zeker niet hoor.
Ik ben een keer besprongen door een hengstje,gelukkig was dat een shetlander.Ik was aan het mesten en stond een beetje voorover gebukt,zonder dat ik er erg in had zat dat hengstje op me rug. Ik heb hem een schop onder zijn ballen gegeven,hij heeft het daarna nooit meer gedaan.
Zou toch wel goed blijven uitkijken hoor met zo'n groot paard die verliefd op je is.

Oh dat is ook een aparte ervaring zeg maar :+
Ja ik blijf wel op mn hoede. Heb een keer een hengstveulen op me gehad, en dat was al geen fijne ervaring zeg maar. Die sprong van de voorkant op me, eerst beide hoeven op mn hoofd, toen zakte hij omlaag en hing ie op mn schouders. Dat deed wel zeer :P

Janinevv

Berichten: 12742
Geregistreerd: 12-01-16

Re: Paard ziet mij als hengstige merrie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 19:43

Haha over dat shetlander heb ik ook gehad gelukkih jaarling, stond ook wat voorover en zag opeens twee benen nou heb hem soort in een judo worp van me afgesmeten en lopen bekken op hem, hij was er keihard vandoor gegaan.

Ook vorige jaar shetlander hengst die me de lucht in heeft gesmeten, dus niet dekken gewoon aanvallen.

Vanaf nu ik ben altijd op me hoede bij hengsten en ruinen.

[o]

vraagteken
Berichten: 386
Geregistreerd: 31-10-06

Re: Paard ziet mij als hengstige merrie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 19:48

Zou het een klophengst kunnen zijn?

Sizzle

Berichten: 31370
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 19:56

Wellicht gewoon zo'n veulen geweest dat schattig tegen mensen mocht opklimmem en op schoot liggen.
Anders zou ik zeggen imponant gedrag. Mijn merrie gaat ook als een wijf gillen en zich groot en rond maken als ze het niet met me eens is.
Paarden zetten het gedrag in waarmee ze bij soortgenoten het meest succes behaald hebben.

Anna79

Berichten: 2644
Geregistreerd: 30-11-15

Re: Paard ziet mij als hengstige merrie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 20:10

Bijzonder gedrag, ik heb er nog nooit van gehoord...
Wel een ervaring met een andere diersoort. Ons konijn ging toen hij in de puberteit kwam, over mij heen sproeien en mijn man aanvallen. Eerlijk waar, voordien een superlief beestje, het was een huiskonijn. Gauw de ballen eraf en hij heeft nu een eigen vrouwtje
Wellicht kunnen dieren onze hormonen waarnemen???

Spekkie01

Berichten: 659
Geregistreerd: 07-11-08
Woonplaats: In de polder

Re: Paard ziet mij als hengstige merrie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 20:24

Ik heb het een keer gehad met mijn toen 2 jarige ruin. Die zou me ook in de nek springen op stal. Was ook een dominant maar soms onzeker dier. Ik had toevallig net een emmer in de hand, dus die kreeg ie naar zijn kop en daar verschoot ie flink van.

Heb hem daarna flink kort gehouden. Geen geknuffel en weten wat zijn plaats is en consequent afstraffen. Gedrag was met een paar weken weg. Hij zag me als vriendinnetje in plaats van leider, dat was met dat paard gewoonweg geen optie. Die kon je nog geen vinger geven, maar mits consequent was ie superbetrouwbaar.

My horse is like whipped cream on a pie, sweet and irresistible

Nicje87

Berichten: 9467
Geregistreerd: 26-06-06
Woonplaats: Hoofddorp

Re: Paard ziet mij als hengstige merrie?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 20:32

Is er geen hengstige merrie in de buurt of ben jij eerst met andere paarden in contact geweest?

Sowieso is het geen wenselijk gedrag. Ik zou meteen heel duidelijk hierin zijn.

Denk niet in problemen, maar in oplossingen!
Strooigoed


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Akke_sSpring en 2 bezoekers