Angst na ongeluk met paard?

Moderators: Pistasche, C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
LoveUggs

Berichten: 8677
Geregistreerd: 12-01-11
Woonplaats: Den Haag

Angst na ongeluk met paard?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-01-17 00:23

Als eerste; geen idee of dit goed staat..

Ik heb een probleem en ik zit er ontzettend mee.
Inmiddels is het denk ik een jaar geleden. Door een ondoordachte actie van mij is er een paard in paniek geraakt terwijl hij vast stond en ik zijn deken om wilde doen. Ik kreeg hem niet los en hierdoor ben ik tot 2x toe onder hem terecht gekomen. Ik ben nog nooit van mijn leven ZO ontzettend bang geweest. Nadat ik hem los kreeg ben ik flink over mijn nek gegaan zonder dat er wat uit kwam. Ik had een flinke schaafwond op mijn been, en mijn been wad helemaal blauw. Daarnaast had ik een wond op mijn wang (jukbeen). Ik heb dit gekoeld omdat het ontzettend dik was en ben, ja ja, ik ben naar mijn werk gegaan om te werken.

Na een week of 2 ben ik naar de huisarts gegaan want het bleef toch wel erg zeer doen. Mijn gezicht zag er toen zo uit (charmante foto die ik destijds naar mijn vriend gestuurd heb) ;

Afbeelding

Het zou een 'versteende blauwe plek' zijn volgens de HA. Tot de dag van vandaag denk ik dat er toch een breuk gezeten heeft want inmiddels zijn we een jaar verder en de plek blijft gevoelig. Ik heb een mooie kuil in mijn wang als ik lach.

Over het ongeluk heb ik veel gehuild, maar ook gedroomd. Voorheen echt nachtmerrie's gehad. Op dit moment zijn er nog nachten dat ik 's nachts wakker schrik omdat het ongeluk zich als een film afspeeld in mijn hoofd..

Nu loop ik tegen het probleem aan dat ik bij 'dominante' (om het even een naam te geven, paarden die lelijk naar me doen klinkt en ontzettend kinderachtig, en daarnaast is het niet het juiste woord) paarden de stal niet meer in durf. Ik ben nooit angstig geweest bij paarden en liep juist overal zo de stal in. Lelijk doen? Doe even normaal, gedraag je, ik ben niet onder de indruk.
Nu kom ik de drempel van de stal niet over.. Het gevoel van angst kan ik niet van me afzetten en het frustreert me ontzettend. Ik kan het niet, het lukt me echt niet. Mijn instructrice heb ik er laatst hij gehaald en die merkte op dat ik nog net niet door de staldeur heen vlucht.. Het is dat ik er niet doorheen kan anders had ik het gedaan. Ik kan me er niet toe zetten om mijn paard op dat moment te laten weten even normaal te doen. Ze voelen mijn angst/zenuwen en frustratie en dat werkt totaal niet mee.

Ik zit hier ontzettend mee. Ik kan er niet tegen dat ik het niet van me af kan zetten. Kan het ongeluk invloed hebben gehad op het probleem dat ik nu heb? Kan ik het ongeluk als 'trauma' bestempelen? En mijn grootste vraag: hoe ga ik hiermee om? Hoe kan ik het vertrouwen weer terug krijgen dat ik dit wel gewoon weer kan doen? Ik voel me er zo rot bij, en niet rot bedoeld, maar ik voel mij net een beginnertje dat net met paarden bezig is. 'Oeh hij heeft de oren in de nek, nu ben ik bang. Oeh hij slaat met zijn voorbeen naar me, nu ben ik bang' want eerlijk? Dit is dus het geval bij mij... Hoe ga ik hiermee om? Hoe kan ik het oplossen..?

Ik wil graag zelf mijn paarden kunnen poetsen en zadelen zonder hier hulp voor te moeten vragen omdat ik de drempel van de stal niet over kom..

Bedankt voor diegenen die de moeite nemen dit verhaal te lezen, en alvast bedankt voor de adviezen.

Soms is er zo veel wat we kunnen voelen, maar zo weinig wat we kunnen zeggen...

https://www.facebook.com/pages/MA-Fotog ... 6784189755

[IM] Dag maatje, lieve Gaspard, ik hou nogsteeds van je!


Palmera

Berichten: 8870
Geregistreerd: 25-09-08
Woonplaats: La Palma

Re: Angst na ongeluk met paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 00:40

Wellicht had je wat gekneusd. Daar kun je heel lang last van blijven houden.

Verder kan ik je alleen maar aanraden samen met iemand die jij vertrouwd aan de gang te gaan met de paarden. Dit heeft er blijkbaar (en logisch) flink ingehakt bij je. Dus zoek een vast persoon die graag de tijd neemt om jou te helpen met je vertrouwen.

Onthoud dat een paard het voelt als jij nerveus bent, dus dat geeft een vervelende wisselwerking van het paard weer naar jou toe. Daarom moet je dit niet alleen willen doen. Schaam je daar dus niet voor. Je hebt een vervelend ongeluk gehad en je hebt tijd nodig om daar helemaal overheen te komen.

Veel succes! :(:)

ElSea
Berichten: 5243
Geregistreerd: 18-05-11

Re: Angst na ongeluk met paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 00:49

Tja ik snap je zelf heel goed, zelf een keer een panikerend paard in de trailer gehad + stang die niet loskwam wat resulteerde in enorme brandwonden op mijn handen. Nu elke keer als ik die trailer op ga sta ik weer te trillen op mijn benen, ik kan het ook niet stoppen. Merk wel dat het licht afzwakt dus misschien toch gewoon doorzetten bij paarden waarvan je weet dat ze nooit echt zullen uithalen maar bijvoorbeeld alleen boos kijken?

senna21

Berichten: 9830
Geregistreerd: 17-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 00:59

Je zou met kunnen proberen om met Arnica de genezing van het gezicht wat te kunnen bevorderen.

Angst is een raar ding. En ja, dit heet een trauma. Niets om je voor te schamen. Je lichaam reageert op een instinctief niveau. Dat kun je niet alleen met denken oplossen.
Forceer niets, maar ga wel stapje voor stapje werken aan het herstel van vertrouwen.

pjotrg

Berichten: 1086
Geregistreerd: 30-06-06
Woonplaats: La Malachère (da's ergens in het oosten van Frankrijk)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 01:05

Ik zou met die verhaal naar je huisarts gaan en vragen of hij je naar een gespecialiseerd hulpverlener kan doorverwijzen. Het lijkt er op alsof je een vorm van PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom) hebt.
Als ik je verhaal lees gaat het niet alleen om angstgevoelens als je bij een paard in de buurt bent, maar veel verder. Je hebt dus, denk ik (maar ik ben geen expert, ik kan er volkomen naast zitten!) iemand nodig die je kan helpen dit een "plaatsje" te geven en te verwerken. Sterkte

Groetjes,
Pjotr en Junkie: Spikkels rule :P

Vayo

Berichten: 7890
Geregistreerd: 23-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 01:07

Wat een naar ongeluk! ''Fijn'' dat je weet hoe het gebeurt is en wat je anders kan doen om het te voorkomen. Probeer daar wat vertrouwen in te krijgen dat je het voortaan anders doet.
Verder denk ik dat het een kwestie van tijd is. En dat kan best een tijd duren voor je angst verder naar de achtergrond is verdwenen. Zolang jij je zo onzeker voelt zou ik een zeker en kundig persoon erbij vragen om je te helpen. Zo breng je minder snel je onzekerheid over op het paard en zie jij hoe het paard op een zeker persoon reageert, wat hopelijk jouw zelfvertrouwen doet groeien.

Het dominante paard uit het voorbeeld, is dat jouw paard? Want anders kun je misschien even dominantere paarden ontwijken en je even meer richten op hele rustige brave goedzakken om daarmee wat meer zelfvertrouwen op te bouwen.

Ik heb zelf een ongeluk gehad terwijl ik aan het rijden was met een paard. Ik ben over de kop gegaan, waarna hij bovenop mij is gekomen. Ik heb daarbij mijn nekwervel gebroken en een tijd in de lappenmand gezeten. Ik ben daarna gestopt met rijden, het was niet mijn paard en ik had ook geen eigen paard.
Nu 15 jaar later wil ik het opnieuw op gaan pakken. Mijn dochter van 9 rijdt fanatiek op de manege en is uit haar shetlanders gegroeid. Er komt nu een grote E pony waar ik ook weer op wil gaan rijden. Ik hoop dat ik me ook weer snel zelfverzekerd voel, maar dan op het paard.

FFDP

Berichten: 228
Geregistreerd: 19-11-16
Woonplaats: Oost-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 01:10

Ik heb hier ook een lange tijd last van gehad.
Ik was op paardenkamp en moest een paard opzadelen met singeldwang, niemand had mij dit echter verteld. We mochten de paarden niet vastbinden en moesten ze los in de stal opzadelen. (Stallen van 2,5 op 2,5) Ik begon het paard op te zadelen en zodra ik begon aansingelen, beet het paard in mijn nek en begint het te steigeren, ik ben op dat moment onder het paard gevallen, 'gelukkig' enkel geraakt op mijn been en ook een flinke versteende blauwe plek aan overgehouden.
Ik ben op dat kamp in geen enkele stal meer naar binnen gedaan, ik zadel geen paarden op die ik niet voldoende ken, enkel mijn twee eigen paarden. Ik heb geen enkel probleem met rijden en durf ook dominantere paarden rijden, maar in de stal zal ik niet meer gaan.
Ik lees ook mee, in de hoop ook een oplossing te vinden voor het probleem waar we allebei tegenaan lopen.

Sunnda

Berichten: 7068
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 01:26

Doen, doen, doen. Kleine stapjes, maar blijven gaan.

Hier ook iets soortgelijks aan de hand gehad en wat was ik gefrustreerd. Ik wist dat mijn gevoel niet klopte, maar de angst gierde door mijn lijf.

Ik ben het blijven proberen en na een tijdje dacht ik ineens: he, ik ben niet meer zo extreem bang en vanaf toen ging het vrij snel.

Hopelijk vind je snel een oplossing die werkt voor jou:)

KittyDylan

Berichten: 8358
Geregistreerd: 08-09-13
Woonplaats: Kessel (LB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 02:19

Bekend, de angst. Heb een half jaar door angst niet gereden en ben nog bang van paarden (1.60+ ongeveer)
Ik raad je toch aan om hulp te zoeken. Stalgenootjes, of misschien zelfs tijdelijk "les krijgen" dmv verschillende paarden te zien. Maar wel door gaan.

Denk ook dat je paard je angst voelt, probeer je angst op dat moment weg te zetten, hoe lastig ook . Als je telkens na blijft denken, ja, dan zal je paard zenuwachtig worden :)

Just Wibbly Wobbly Timey Wimey It

[KS-MK] Welsh Mountain veulens voor 2022 verwacht

Jennyj01
Berichten: 4939
Geregistreerd: 25-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 08:28

Achttien jaar geleden heb ik een ongeluk gehad tijdens het springen. Behoorlijk in de kreukels gelegen met nog altijd restschade. Het was de spreekwoordelijke druppel. Zoveelste uitspatting van haar. Om een lang verhaal kort te maken. Paard was gezond maar stapel gek. Mijn instructeur was de enige die haar wel eens reed en die wilde er niet meer op. Ze werd ingeslapen. Ik durfde er niet meer op en vond het niet verantwoord om haar te verkopen. Ze is altijd spooky geweest maar het laatste jaar had ze ook zo'n rare blik.
Ik wilde geen drama meer dus kocht een jong haflinger hengstje om in te rijden en zou wel zien of hij bleef of naar een leuke penny verkocht zou worden. Zo pakte ik m'n hobby op. Nog steeds vond ik het leuk maar het vuur en de passie waren weg. Ik reed met m'n verstand en niet met m'n gevoel.
Tot ik op een dag werd gebeld. Er stond een volle broer van mijn spooky vriendin te koop of ik interesse had. Deze mensen, en velen, wisten niet van m'n angst. Na een paar dagen maar eens langs gegaan. Op het moment dat ik het paard zag wist ik dat hier het probleem met de passie zat. En op het moment dat ik op stapte kwamen alle angsten en heftige momenten als flashbacks aan me voorbij. Maar ook alle supermomenten. Ook dit was geen makkelijke jongen maar had niet die hele scherpe kantjes.
Gedesillusioneerd naar huis gegaan met het idee dat het paardrijden misschien wel voorbij was.
Na een week heb ik ze gebeld. Breng hem maar. Ik zie wel hoe ik het oplos. Het dier stond op stal en ik verzorgde hem goed maar stapte niet op. Tot op een dag, maar ik bleef het eng vinden. De volgende dag ging een vriendin van me naar het bos. Ik zat er net op in de bak. Op dat moment ging de knop om. De poort open en achter haar aan gedraaft de dijk op. Hoooo wacht ik ga met je mee. Mijn heet gebakerde volbloed stuiterde rond. Op deze rit heb ik de angst achter me gelaten en het gevoel voor het rijden terug gekregen.
In de bak kan ik het nog altijd in lastige situaties wel eens moeilijk vinden. Dan zie ik die harde muur en verlies ik de focus. Maar dan ga ik naar buiten en zijn de "problemen" zo opgelost. Sinds dien rijd ik moeilijke en jonge paarden voornamelijk in het bos. Daar heb ik de ruimte en afleiding. En komt het altijd goed.

Ik heb het hele verhaal voor je opgeschreven om je te laten weten dat je niet de enige bent en dat het over kan gaan. De oplossing moet uit jezelf komen maar een psycholoog kan je er wel bij helpen. Ook kan ik je niet vertellen hoe je het moet aanpakken. Maar ik wilde zo graag de bevlogenheid terug hebben dus realiseerde me wel dat ik dwars door de angst heen moest.
Hopelijk vind je je weg hiermee.

LoveUggs

Berichten: 8677
Geregistreerd: 12-01-11
Woonplaats: Den Haag

Re: Angst na ongeluk met paard?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-01-17 09:34

Bedankt voor alle reacties!

Het gaat hier om een manege paard. Mijn bijrijdpaard is dominant ohz maar op stal een enorme knuffel. Heb dan dus nergens last van en durf haar gewoon te vertellen wat ik van haar verwacht en haar duidelijkheid te geven.

Het paard op de manege kan ik ohz heel goed mee overweg maar dit wil ik ook gewoon op stal kunnen. Het is alsof ik tegen een muur aanloop, en de drempel van de stal is die muur. Ik loop er zelfverzekerd op af, doe de stal open en wil naar binnen maar dan; daar is die muur. En het enige lichaamsdeel dat sterk genoeg is daar doorheen te gaan is mijn arm. Verder dan dat kom ik niet.
En het ergste is; ik ga steeds meer achteruit. De eerste keer kon ik alles zelf doen. Poetsen en gezadeld. De tweede keer poetsen en hoofdstel. Zadel lag erop maar kon het niet vastmaken omdat ze me bijna klem zette tussen muur en paard. (Waardoor ik dus in angstmodus schoot) De derde keer kon ik er enkel een borstel overheen halen en moest ik iemand zoeken die haar voor me kon zadelen. En nu, gister dus, kwam ik de stal nieteens meer in.

Tussendoor heb ik een aantal keer op een enorme lieverd gereden en dan was er ook niks aan de hand, maar met dit soort paarden... Het lukt me ook niet het van me af te zetten. Ik weet wel wie me kan helpen, maar die staat op de momenten dat ik mijn paard doe in de bak. Ik heb haar vertrouwen in mij nodig, en haar uitstraling naar het paard waardoor ik het paard ook gewoon durf te poetsen en zadelen etc. Ik heb iemand nodig die het paard op dat moment op zn plek weet te zetten en samen met mij naar binnen gaat..

Maar ik vind het verschrikkelijk dat ik mn paard nieteens durf te poetsen. Het hoort bij het gehele plaatje en het maakt me onzeker. Maar vooral teleurgesteld in mezelf. Stel je niet aan, hop die stal in. Maar puntje bij paaltje is daar die muur..

Soms is er zo veel wat we kunnen voelen, maar zo weinig wat we kunnen zeggen...

https://www.facebook.com/pages/MA-Fotog ... 6784189755

[IM] Dag maatje, lieve Gaspard, ik hou nogsteeds van je!

Jennyj01
Berichten: 4939
Geregistreerd: 25-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 09:47

En op je vrije dag helpen om de stallen te doen? verstand op nul en vegen, harken scheppen. In en om de stallen zijn zonder er echt in te moeten. Of er in terwijl er geen paard in staat.

fientje07
Berichten: 197
Geregistreerd: 30-05-11

Re: Angst na ongeluk met paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 10:06

Even iets anders,ik heb ongeveer 2 jaar geleden een ongeluk gehad met mijn eigen paard onder het solarium. Zij stond al lekker 15 minuten rustig en ik zat erbij, uit het niet ging zij hangen,mijn halster schoot niet kapot wat ik nog steeds heel raar vindt. De paarden stonden daar vast aan rubberen kettingen dus die kunnen de paarden heel erg uitrekken. Ik heb ze wel los kunnen maken maar daar stond zo belachelijk veel druk op de mijn paard nog meer in paniek raakte,maar ze moesten toch los want mijn halster ging niet kapot. Het solarium kwam bijna naar beneden ze hard heeft mijn paard met haar hoofd er tegenaan geslagen, stoppen doorgeslagen en de stal eigenaar die boven de stallen woonde kwam in paniek naar beneden wat er allemaal gebeurde. Het solarium hing niet eens heel dicht op haar,op de hoogste stand hing hij zelf. Mijn God wat een ontzettend nare ervaring. Het gaat nu wel al veel beter maar de eerste tijd na het ongeluk kon ze bijna nergens meer vast staan en ging ze hangen. Nu sta ik ondertussen op een andere stal en moet ik met poetsen wel altijd een beetje opletten want soms maakt ze er nog een spelletje van om te gaan hangen. Ze staat nu wel dagelijks weer onder het solarium en dan ben ik niet echt op mijn gemak maar doe het wel, ze moet dan niet te ver met haar hoofd naar het solarium toe gaan. Gelukkig gaat het nu wel veel beter maar dat beeld staat op mijn netvlies gedrukt.
Ik heb voorderest helaas geen tips voor je maar het heeft mij heel erg geholpen dat ik het wel gewoon weer ben gaan doen en de eerste keer dat ik haar na het ongeluk onder het solarium zette, was op de nieuwe stal heb ik haar vast gehouden, de eerste keer dat ze de warme lampen voelde was ze even heel onwennig, maar nu met veel rust staan ze altijd gelijk te gapen als ik het solarium aan zet en ze staat gewoon weer vast.Afbeelding

beatje
Berichten: 5970
Geregistreerd: 05-02-12

Re: Angst na ongeluk met paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 10:42

Zou met een psychologe praten niet helpen .Na mijn idee blijf je in een verhaal hangen en maak je het erger al het is.
Uiteindelijk had het hele voorval voorkomen kunnen worden met wat voorzichtigheid van je eigen kant.En ik den dat het nu in je hoofd erger en erger word.

Dorien66

Berichten: 1419
Geregistreerd: 06-09-04
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 11:40

Je zou eens kunnen praten met een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige (SPV). Veel huisartsenpraktijken werken met SPV'ers en de drempel is niet zo hoog. Vaak kun je heel snel terecht en het wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Een SPV'er kan je helpen begrijpen hoe het allemaal werkt in je hoofd en je tips geven over hoe ermee om te gaan.

Op vakantie met je paard?
Stichting Hippisch Toerisme Nederland helpt je aan alle benodigde informatie: http://www.hippisch-toerisme.nl/

Vayo

Berichten: 7890
Geregistreerd: 23-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 15:01

Kun je het niet met je instructrice bespreken? De eerste tijd enkel en alleen brave knuffelkonten borstelen, zadelen en rijden. Eerst weer wat plezier maken en zalfvertrouwen terug vinden. Daarna misschien eens in de bak aan de hand wandelen met dat dominante paard. Dan eens door een ander op de poetsplaats laten zetten en borstelen. Later in de stal samen met een ervaren iemand borstelen enz. gewoon langzaam opbouwen.

speurneusc

Berichten: 4370
Geregistreerd: 06-08-12
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 15:30

je zou miss eens een tijdje met degene die je vertrouwd samen wat paarden poetsen en opzadelen voor anderen, dus wanneer ze wel tijd heeft om je te helpen om zo mee vertrouwen op te bouwen.

zelf een hoefijzer maken met epoxy...https://carolsshop.nl/epoxy/startsets/s ... 0-gr-epoxy

LoveUggs

Berichten: 8677
Geregistreerd: 12-01-11
Woonplaats: Den Haag

Re: Angst na ongeluk met paard?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-01-17 16:03

Mijn instructrice is op de hoogte. :j Ze zegt me ook heel duidelijk wat ik moet doen, maar het moet me eerst eens lukken om met vertrouwen die stal in te stappen. Als ik weet dat een paard zo doet op stal zitten de kriebels tot in mn tenen zegmaar. De paarden worden ook gewoon allemaal op stal gepoetst en heb eens gevraagd of ik haar buiten de stal mocht poetsen maar ze wisten niet zo goed hoe ze daarop zou reageren. Waarschijnlijk precies hetzelfde.
Ze haalt namelijk uit met haar voorbenen en probeert te bijten. Je kan een paard dan wel vast zetten tussen 2 touwtjes maar als je niet zeker bent van jezelf kan ze dit nogsteeds. Plus; wat als ze gaat hangen? Dan maak ik precies hetzelfde mee..

Maar ik ga het misschien toch nog maar een keer bespreekbaar maken. Misschien dat ze inderdaad een keer tijd heeft me daar mee te helpen.

Soms is er zo veel wat we kunnen voelen, maar zo weinig wat we kunnen zeggen...

https://www.facebook.com/pages/MA-Fotog ... 6784189755

[IM] Dag maatje, lieve Gaspard, ik hou nogsteeds van je!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 16:21

LoveUggs schreef:
Ik weet wel wie me kan helpen, maar die staat op de momenten dat ik mijn paard doe in de bak.


Als je denkt dat zij je kan helpen, boek een keer een privéles en neem de tijd om samen te poetsen en op te zadelen. Als zij degene is in wie je vertrouwen hebt lijkt het me een goede stap om met haar hulp te gaan oefenen.

Al moet ik zeggen dat ik me ook afvraag wat een paard dat uithaalt en bijt doet in een manegeles. Het is behoorlijk heftig gedrag en je kan eigenlijk niet van iemand die er maar 1x per week is verwachten dat te corrigeren.

martikaW
Berichten: 42
Geregistreerd: 09-03-10

Re: Angst na ongeluk met paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 17:00

je zou EMDR therapie kunnen proberen.

Anoniem

Re: Angst na ongeluk met paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 17:13

Het klinkt alsof je PTSS hebt inderdaad. Ik zou ook zeggen ga eens kijken of je emdr kunt krijgen. Je hebt nu herbelevingen, en zo lang je die houdt, kun je wel van alles proberen, maar die angst blijft.

Goof

Berichten: 25468
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Zuid Holland

Re: Angst na ongeluk met paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 17:17

Waarom eis je van jezelf dat je nu ook met de 'moeilijkere' paarden moet werken?
Waarom bespreek je niet met de instructrice dat je de komende paar maanden enkel met 1 paard werkt zodat alles weer heel 'gewoon en normaal' wordt?
De angst zit duidelijk heel diep, geef jezelf gewoon de tijd en eis niet teveel van jezelf.

Jennyj01
Berichten: 4939
Geregistreerd: 25-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 17:21

Misschien is dit paard nu nog even niet geschikt voor je om mee te "oefenen" zoek een andere waarmee het makkelijker gaat. Als het in het rijden niet lukt neem je ook een stapje terug.

maximuss

Berichten: 3224
Geregistreerd: 15-09-11
Woonplaats: Down with the fishes

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-17 17:36

Dit paard en die muur zijn heel actieve triggers voor jouw ptsd en dan gaat jouw brein automatisch in overlevingsmodus en dan is het hek van de dam.
Probeer alles eens op te delen in heel kleine stapjes die je heel bewust ervaart (soort van mindfulness zeg maar) en liefst met een objectieve paarden persoon bij je (die tegenwerking kan geven als jij dingen gaat zien bij het paard die er eigenlijk niet zijn.
Begin met gewoon voor de stal te staan en deur te inspecteren, voelt dit goed dan doe je de deur een beetje open enz... Neem babystapjes en blijf praten over wat je ziet en voelt, vraag feedback aan degene die erbij is (wat zien zij). Als je paniek voelt opkomen dan ga je een stapje achteruit tot de spanning afvloeit. Ga ook eens in die stal als hij leeg is, breng daar dan wat tijd door. Doe dit traag en zeker op je eigen tempo, maak dat de andere persoon jou niet gaat aanmoedigen, dit moet je op jouw tempo doen.
Schrijf ook eens een heel gedetailleerd verslag van het ongeval en probeer het te ontleden.

YB_VD
Berichten: 31
Geregistreerd: 28-02-14

Re: Angst na ongeluk met paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-01-17 23:49

Je zou inderdaad EMDR kunnen proberen. Deze techniek is geloof ik nog vrij nieuw, maar erg effectief. EMDR therapie is therapie voor mensen die last blijven houden van een schokkende ervaring. Wat ze doen bij EMDR is je terug laten denken aan een nare herinnering en tegelijkertijd bewegen zij hun vingers, en door de oogbewegingen en tegelijkertijd terug te denken aan gebeurtenis gebeurd er iets in je hersenen (ik weet niet precies wat) wat de angst en narigheid wegneemt. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit echt werkt, en het is echt heel erg effectief.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, Cirano, Deb_bie, DemiSisa, DieL_Zor, Ginger1991, Henkje, Kabayo, LvA1993, Maanon_, MarliesSam, Moirin, Sanet, Seventeen, Solleke_Noah, StillAngel, Yontheke en 6 bezoekers