Bokken jong paard

Moderators: Nicole288, C_arola, Coby, Dyonne, Pistasche

 
 
Jkoninx19
Berichten: 12
Geregistreerd: 19-12-16

Bokken jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-01-17 19:45

Afbeelding

Afbeelding
Hoi hoi, sinds kort heb ik een jong paard. Hij is net 4 geworden. Hij was in het begin heel braaf, tot ie enkele weken geleden plots uit het niets snoeihard bokte... zonder aanleiding, het was bij het aangalloperen. We hebben dan alles nog eens nagekeken (hoefsmid, tandarts, fysio, zadel) dat was allemaal inorde. Hij staat nu momenteel even bij mijn trainster op stal, zodat zij hem wat kan doorrijden (2x per week). Hij komt ook elke dag buiten enzo. Bij haar heeft hij het ook niet meer gedaan en heeft een super koel karakter voor de rest. Morgen ga ik hem terug een keertje rijden, maar ik heb nu zo weinig vertrouwen... wat zouden jullie hier aan doen?
Laatst bijgewerkt door Jkoninx19 op 03-01-17 19:50, in het totaal 2 keer bewerkt


xtessax83

Berichten: 737
Geregistreerd: 02-01-17

Re: Bokken jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-17 19:47

Kijken naar het extra krachtvoer wat ze krijgt, als het te veel is zijn ze vaak wat fitter en kan het bokken ook hierdoor komen, Veder zou ik me niet te druk maken aangezien het nog een jong paard is en ze veel moeten leren.

Jkoninx19
Berichten: 12
Geregistreerd: 19-12-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-01-17 19:53

Het krachtvoer hebben we hetzelfde van thuis gehouden. Denk dat hij ook gewoon meer conditie krijgt, je merkt ook echt aan hem dat hij zich momenteel heel erg fit voelt... aan de hand etc is het echt wel het braafste paard wat je je kan .
Laatst bijgewerkt door Amaryllis op 04-01-17 08:56, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Dubbele foto's verwijderd

xChanelx
Berichten: 1842
Geregistreerd: 05-04-13

Re: Bokken jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-17 19:58

Het bokken kan ook onbalans zijn, komt vaker voor met het aangalopperen bij jonkies.
Verder misschien longeren voor het rijden om het 'frisse' er af te krijgen als het daardoor lijkt te komen.

Enjoy the little things in life, because one day you will look back and realize it were the big things.

aeolusnr1
Berichten: 4296
Geregistreerd: 05-10-08
Woonplaats: St. Job in't Goor , Antwerpen , België

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 01:14

gewoon even helemaal stoppen met krachtvoer, zeker een dag of drie geen krachtvoer, helemaal niks behalve hooi. En niet 2x per week eens rijden maar elke dag zeker 2 à 3 keer/dag, serieus aan het werk zetten, beestje mag gewoon eens heel goed zweten door het werk.
Dus minder eten en meer werken. Na die drie à vier dagen dan pas zachtjes weer het krachtvoer beetje bij beetje weer opstarten maar zeker niet tot de hoeveelheid die je voordien gaf. En zeer zeker goed aan het werk houden.

Zaterdag 09 mei 2015 Clinic schrik en stress training,te Heeze nabij Eindhoven. Er zullen een 7 tal paarden behandeld worden, elk met hun eigen probleempjes. Er zijn nog een paar plaatsen als toeschouwer beschikbaar, deze Clinic zal een ganse dag duren, voormiddag een theoretische benadering, namiddag het praktijk gedeelte.
Deelname prijs 20 euro/pers. iedere deelnemer/toeschouwer krijgt ook een uitgebreide gedrukte cursus tekst.

jasmijn16

Berichten: 948
Geregistreerd: 19-11-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 01:22

aeolusnr1 schreef:
gewoon even helemaal stoppen met krachtvoer, zeker een dag of drie geen krachtvoer, helemaal niks behalve hooi. En niet 2x per week eens rijden maar elke dag zeker 2 à 3 keer/dag, serieus aan het werk zetten, beestje mag gewoon eens heel goed zweten door het werk.
Dus minder eten en meer werken. Na die drie à vier dagen dan pas zachtjes weer het krachtvoer beetje bij beetje weer opstarten maar zeker niet tot de hoeveelheid die je voordien gaf. En zeer zeker goed aan het werk houden.


Ik zou een dier van 4 toch echt niet iedere dag zwaar aan het werk zetten eigenlijk, max 3 keer per week echt zwaar, verder lekker longeren of een stukje stappen

If I can take it, I can make it
Without you I feel like I'm half of a whole

[o]

_Charlot
Berichten: 1174
Geregistreerd: 19-09-13

Re: Bokken jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 01:33

Het is ook nog een jong paard!
Er mag toch wel wat pit in zitten.

Je kunt altijd even links / rechtsom enkele minuten longeren. Scheelt vaak enorm bij jonge paarden, is de ergste druk eraf!

khirshanta

Berichten: 7565
Geregistreerd: 28-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 01:42

Zelf zou ik een jong paard niet zo vaak trainen als hierboven genoemd, en niet te stevig aan het werk zetten; maar juist rustig opbouwen.

Je paard moet nog wennen aan zoveel, moet de juiste balans vinden, de juiste spieren op een goede manier opbouwen...

Dat je je trainster ermee aan de slag laat gaan is al super. Zij kan jou dan ook beter helpen je paard te helpen.

Op de foto in draf lijk je een beetje onstabiel/stoeltjes zit te hebben- misschien vergis ik me, is het een moment opname, maar misschien is het ook iets waar je paard een beetje van in onbalans raakt.

Wanneer je aangaloppeert, zit je dan al een paar stappen goed, stevig door?

Wat zegt je instructrice?

Jullie komen er vast wel hoor, geen reden om onzeker te worden!

Pinda_Dipje
Berichten: 3464
Geregistreerd: 20-01-06
Woonplaats: Oene

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 02:11

Tja stom: Gewoon doen.

Zet hem eventueel zoals genoemd even terug in de hoeveelheid krachtvoer, en ik zou absoluut niet frequenter gaan trainen. Het is een jong paard en een jong paard mag heus wel eens een jolige bokkesprong maken. Drijf hem voorwaarts, gebruik desnoods een keertje het stokje zodra hij echt lelijk bokt maar blijf vooral rijden en leg je focus op alles wat al wel goed gaat. Als jij er geen aandacht aan geeft is het voor de meeste dieren ook niet meer zo interessant om te doen.

Kleinschalige dierenopvang
C'est Spring Flower (v. Van Gogh x ELITE SPORT Hamlet)
Happy (v. Westenwind x ELITE SPORT Johnson)

senna21

Berichten: 10072
Geregistreerd: 17-03-09

Re: Bokken jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 02:47

Tja, bokken is ook paardentaal. Het kan vanalles zijn, joligheid, protest omdat iets moeilijk is of niet fijn voelt.
Soms zit het ook wel in het karakter om 'feedback' te geven. Bepaald bloedlijnen staan er bekend om.

Fijn dat je instructeur hem doorrijdt, maar ik zou het nog belangrijker vinden om begeleiding te krijgen zodat er tussen jou en het paard weer vertrouwen groeit. Lukt dat? Niet iedere instructeur kan dat.

grace1989
Berichten: 705
Geregistreerd: 10-01-10

Re: Bokken jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 07:35

Als het een keer gebeurd is zou ik me met een jong paard nog geen zorgen maken. Het aangaloperen , vooral als ze gesloten moeten blijven, is best een inspanning. Kan een keer gebeuren dat hij daar op bokt.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 07:48

Ik heb ook een 4 jarige en die kan af en toe ook heftig bokken. Vooral in de galop en het aanspringen. Uiteraard heb ik dit ook na laten kijken, maar gelukkig niets te vinden. Ik longeer nu even voordat ik erop stap en zoals pinda_dipje zegt; gewoon doen.

Het is af en toe best even spannend, maar je zult toch even door moeten zetten. Krachtvoer heb ik zelf niets aan veranderd want mijne krijgt al niet veel.

Cer

Berichten: 25998
Geregistreerd: 22-10-01

Re: Bokken jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 08:34

Ik zit eigenlijk een beetje verbaast te lezen dat het blijkbaar gewoon wordt gevonden dat paarden bokken onder het zadel :oo met allerlei excuses erbij (jong, onbalans, kan gebeuren, fit, jolig etc)..

Als ik het plaatje bekijk van ruiter en paard is het een krachtig paard wat aan de maat is en een 'normaal' postuur ruiter... daar zou het paard niet op moeten bokken.

Ik vraag me wel af hoe snel in de scholing van een engels rijpaard zo'n dier 'aan het bit' moet lopen, en 'gesloten' moet aangalopperen...

Ik zou zeggen leg het dier eerst uit dat bokkesprongen niet getolereerd worden zodra er tuig op ligt (en dus al helemaal niet met een ruiter erop, ik ben echt nog steeds in shock maar het verklaard wel waarom in mijn ogen veel paarden 'jolige bokkesprongen' maken onder het zadel en men dat 'best braaf vind' :')) en rij eerst op ontspanning...

maar goed, ik heb geen verstand van dressuur hoor... :)

0000
Berichten: 5326
Geregistreerd: 04-06-10

Re: Bokken jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 08:42

Ik denk niet dat het normaal gevonden word, enkel dat men het niet heel vreemd vind. Natuurlijk mag een paard niet bokken onder het zadel, daar komt hij echter pas achter als hij het een keer gedaan heeft meestal...Bij sommige paarden zit het er gewoon niet in, die bokken nooit. Maar als ze het al doen is het meestal na een tijdje onder het zadel, als ze wat sterker zijn geworden, zich lekker in hun vel voelen, het een keer fris is...Of op een moment van onbalans, vaak inderdaad bij het aangalopperen, dan vallen ze soms nog wat naar binnen en komt er eens een bokje. Is dat gewenst, natuurlijk niet, mag (moet) je dat corrigeren, naar mijn mening wel. Doen ze dat vaak, doorgaans niet, gebeurt in mijn ervaring bij de meeste paarden of helemaal niet of maar 1 of 2 keer.

Dressuuramazone voor training, doorrijden, uitbrengen en les. Regio Venray.

Muronia

Berichten: 17892
Geregistreerd: 29-04-09
Woonplaats: Aan het kanaal, achter de spoordijk

Re: Bokken jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 08:47

Misschien vertekent het beeld, maar op de draf foto lijkt het zwaartepunt van het zadel erg achterop te liggen (je zit zelf helemaal achterin het zadel). Je zegt dat hij bokt bij het aangalopperen. Dat is dus het moment waarop je gaat doorzitten? Zou het kunnen dat er teveel gewicht achterop de rug komt op dat moment en dat hem dat dwars zit?

Stal Muronia - Groninger Paarden fokkerij
Veronia (v. Macho Polo) voor maart '23 drachtig van Löwenkönig- Elonia (v. Ecksteins Eminenz) - Florentino (v. Florencio) - Wainonia (v. Oliver) - Elmira (v. Krimh)
[KS-MK] Zal '23 Stal Muronia weer een Groningertje brengen?

Cer

Berichten: 25998
Geregistreerd: 22-10-01

Re: Bokken jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 08:54

TS geeft aan dat ie vanuit het niets ineens snoeihard bokte...
dan zeggen anderen 'ik zou me hier niet te druk om maken' en 'komt vaker voor' en 'er mag pit in zitten' en 'een jong paard mag een jolig bokkesprongetje maken' etc... dus ik lees dat als 'ach joh can happen, is normaal, niks aan de hand'.

Ik vind het wel vreemd. En ik kan me goed voorstellen dat TS even geen vertrouwen heeft. Een paard van die maat wat op niks af 'snoeihard' bokt is geen pretje... ik zou daar toch proberen maatregelen voor te nemen. En dat idd met de instructrice overleggen over hoe zij dat oplost.

rien10
Berichten: 11396
Geregistreerd: 01-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 08:58

_lotteeee schreef:
Het is ook nog een jong paard!
Er mag toch wel wat pit in zitten.

Je kunt altijd even links / rechtsom enkele minuten longeren. Scheelt vaak enorm bij jonge paarden, is de ergste druk eraf!

Helemaal mee eens.
En wel elke dag erop. Niet om "eens goed te zweten" maar gewoon wel iedere dag onder het zadel, routine opbouwen.

0000
Berichten: 5326
Geregistreerd: 04-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 09:05

Cer schreef:
TS geeft aan dat ie vanuit het niets ineens snoeihard bokte...
dan zeggen anderen 'ik zou me hier niet te druk om maken' en 'komt vaker voor' en 'er mag pit in zitten' en 'een jong paard mag een jolig bokkesprongetje maken' etc... dus ik lees dat als 'ach joh can happen, is normaal, niks aan de hand'.

Ik vind het wel vreemd. En ik kan me goed voorstellen dat TS even geen vertrouwen heeft. Een paard van die maat wat op niks af 'snoeihard' bokt is geen pretje... ik zou daar toch proberen maatregelen voor te nemen. En dat idd met de instructrice overleggen over hoe zij dat oplost.


Ik vind het maken van een inschatting over hoe hoog/hard hij bokt een beetje moeilijk via internet. Wat de een een huizenhoge sprong vind, is voor de ander een huppeltje zeg maar. Ik zie ook een niet heel grote smalle amazone en een flink paard, ik kan me voorstellen dat een bok sowieso behoorlijk aankomt. Ik lees namelijk ook dat hij verder fijn, koel en braaf te rijden is en niets geks meer heeft gedaan.
Ik vind ook dat ze het heel goed aanpakt trouwens, alleen denk ik dat een enkele keer bokken bij een jong paard niet altijd heel duidelijk verklaarbaar is. Paard moet zijn grenzen toch leren kennen, zowel lichamelijk (als ze een keer flink te enthousiast aangalopperen bv) maar ook qua gedrag, wat mag wel en niet. Zou het gedrag zich herhalen, is het een complete rodeosessie, zijn er nog andere problemen, dan is er doorgaans meer aan de hand en valt het zeker niet onder normaal jong paardengedrag. Maar ik denk wel dat het een illusie is dat een 3/4/5 jarige, zeker met een beetje bloed, nooit een stap verkeerd zet. Ze worden niet zadelmak en volledig opgevoed geboren en hoewel je met een goede voorbereiding en vertrouwen heel veel kan doen, moeten ze sommige dingen toch in de praktijk leren. Het ene paard raakt onzeker en gaat op de rem als hij uit balans raakt, er zijn er ook die daar een beetje geirriteerd van worden en eens een bok geven. Meeste gevallen vertel jij vervolgens dat je dat niet waardeert, doe je je uiterste best om te voorkomen dat hij uit balans raakt (dat deed je van te voren natuurlijk ook al) en is het daarmee wel klaar.

Dressuuramazone voor training, doorrijden, uitbrengen en les. Regio Venray.

Cer

Berichten: 25998
Geregistreerd: 22-10-01

Re: Bokken jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 09:14

Dat ben ik met je eens, ik zeg ook niet dat het nooit voorkomt, maar ik zeg wel dat ik verbaasd was over de reacties die 'lijken' aan te geven dat een bokkend paard vrij normaal is.
Dat sluit trouwens ook aan bij mijn ervaringen in de echte wereld, dat mensen een excuus hebben voor een bokkend paard ... maar goed,dit geheel terzijde.

TS geeft aan weinig vertrouwen te hebben (wat ik me goed kan voorstellen) en wat ze hieraan moet doen. Als het paard bij de trainer braaf is, is het dan geen idee om daar een paar keer te rijden en met haar te overleggen? Het kan inderdaad gewoon een eenmalige actie zijn geweest hoor :j dus er valt nog weinig over te zeggen...

Elisa2

Berichten: 26899
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Bokken jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 09:36

Jonge "bloed" paarden willen nog weleens wat uitproberen, heel normaal dat ze een keer bokken. En de enige oplossing is been eraan, hoofd omhoog en voorwaarts rijden. Als je al bang word als je jonge paard een keertje bokt dan ben je imo niet geschikt om een jong paard door te rijden. Dan zou ik hem lekker een half jaar bij de instructrice laten staan om rustig doorgereden te worden.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

khirshanta

Berichten: 7565
Geregistreerd: 28-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 11:32

Cer schreef:
TS geeft aan dat ie vanuit het niets ineens snoeihard bokte...
dan zeggen anderen 'ik zou me hier niet te druk om maken' en 'komt vaker voor' en 'er mag pit in zitten' en 'een jong paard mag een jolig bokkesprongetje maken' etc... dus ik lees dat als 'ach joh can happen, is normaal, niks aan de hand'.

Ik vind het wel vreemd. En ik kan me goed voorstellen dat TS even geen vertrouwen heeft. Een paard van die maat wat op niks af 'snoeihard' bokt is geen pretje... ik zou daar toch proberen maatregelen voor te nemen. En dat idd met de instructrice overleggen over hoe zij dat oplost.


Ik vind het lastig in te schatten, want mijn ervaring is dat het meestal niet uit het niets komt, maar dat een ruiter onbewust iets doet.

Als de draf foto geen nét foute momentopname is, kan ik me voorstellen dat zijzelf bijvoorbeeld niet in balans is, en het paard dat al iets moeilijks moet doen, ook uit balans raakt. Of dat hij er last van heeft als ze teveel naar achter zit, zoals Murosch zegt.

En snoeihard bokken, wat is snoeihard? Als je het niet verwacht, kan soms een bokkesprongetje groter aanvoelen dan het is.

Ik kan bijvoorbeeld voor geen meter meer rijden, en toen het paard waar ik laatst op reed aansprong in een voor hem normale galop, kwam ik compeet uit onbalans omhoog. Puur en alleen omdat hij meer verruimde in al de eerste galopsprong, dan ik verwachtte. Voor mijn gevoel op dat moment was het een enorme sprong, maar het moet er gewoon als normaal maar ruim aanspringen uit hebben gezien.

Zeker als je wat minder vertrouwen hebt, kan iets voor je gevoel dramatischer voelen dan het is. Niet dat dat dus sowieso nu ook zo is, maar het zou kunnen.

Ayasha
Blogger

Berichten: 54806
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 11:45

Aan galopperen is over het algemeen de ideale moment om te gaan bokken voor een puber-paard. Zo uit het niets is dat dan feitelijk niet. Ze zetten dan toch al af dus ze zijn soort van halfweg (in draf bokken is een stuk moeilijker.) en je geeft ze in de aansprong eigenlijk een beetje "opening" er voor.
Is het bij die ene keer gebleven?
Dan zou ik me er eigenlijk ook niet zo druk om maken.. Zeker niet als alles verder in orde is.

No_No

Berichten: 6676
Geregistreerd: 31-03-07
Woonplaats: overijssel

Re: Bokken jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 11:51

Wat een schitterend paard ts!

Hoe is het zadel aangemeten?
Bloot op de rug of met een dekje er onder?

Fleur ❤️

Jkoninx19
Berichten: 12
Geregistreerd: 19-12-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-01-17 12:26

Murosch schreef:
Misschien vertekent het beeld, maar op de draf foto lijkt het zwaartepunt van het zadel erg achterop te liggen (je zit zelf helemaal achterin het zadel). Je zegt dat hij bokt bij het aangalopperen. Dat is dus het moment waarop je gaat doorzitten? Zou het kunnen dat er teveel gewicht achterop de rug komt op dat moment en dat hem dat dwars zit?


Hoi, dit was idd het zadel toen we hem gingen proberen, was een zadel van daar. Hij heeft nu eentje dat volledig aan hem is aangepast ☺️☺️

Pinda_Dipje
Berichten: 3464
Geregistreerd: 20-01-06
Woonplaats: Oene

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-17 12:26

Cer schreef:
Dat ben ik met je eens, ik zeg ook niet dat het nooit voorkomt, maar ik zeg wel dat ik verbaasd was over de reacties die 'lijken' aan te geven dat een bokkend paard vrij normaal is.
Dat sluit trouwens ook aan bij mijn ervaringen in de echte wereld, dat mensen een excuus hebben voor een bokkend paard ... maar goed,dit geheel terzijde.

TS geeft aan weinig vertrouwen te hebben (wat ik me goed kan voorstellen) en wat ze hieraan moet doen. Als het paard bij de trainer braaf is, is het dan geen idee om daar een paar keer te rijden en met haar te overleggen? Het kan inderdaad gewoon een eenmalige actie zijn geweest hoor :j dus er valt nog weinig over te zeggen...


Ja ik ben van mening dat een jong paard wel eens kan bokken, en kijk hier als ruiter niet vreemd van op. TS geeft aan dat het paard normaliter heel braaf is, daarmee mag je al in je handjes wrijven bij een onervaren dier met meer bloed. Menig jong dier dat ik heb moeten doorrijden gaf in eerste instantie een rodeo onder het zadel, totdat ze doorkregen dat ik een rustige amazone ben en mij konden vertrouwen, dan is het direct klaar.

Jonge paarden zijn een kwestie van 'doen' en ik ben inderdaad niet geschokt als een jong dier eens een bok geeft. Een persoon die daar wél van onder de indruk is moet zich denk ik afvragen of hij/zij wel voldoende ervaring heeft om een jong paard te beleren, en is zich mogelijk ook nog niet volledig bewust van zijn/haar eigen lichaam. 'Uit het niets' zegt TS maar misschien was ze zelf uit balans bij het aanspringen, maakte ze per abuis een ophouding of prikte ze iets teveel met het spoortje waardoor hij schrok.
De foto is natuurlijk een moment opname maar ik zie een amazone in stoelzit met licht opgetrokken hak (en dus spanning op de bovenbenen) en een op het oog gespannen schouder. Het zou mij persoonlijk niets verbazen als het paard simpelweg teveel prikkels kreeg. En dat geeft helemaal niets, maar ga dan keihard werken aan een meer onafhankelijkere zit op desnoods een meer ervaren paard en beperk je op dit dier even tot de stap en draf zodat je rustig meer vertrouwen kunt krijgen terwijl je instructrice hem verder beleerd.
Laatst bijgewerkt door Pinda_Dipje op 04-01-17 12:28, in het totaal 1 keer bewerkt

Kleinschalige dierenopvang
C'est Spring Flower (v. Van Gogh x ELITE SPORT Hamlet)
Happy (v. Westenwind x ELITE SPORT Johnson)


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker