Grondwerk voor trailerladen?

Moderators: Dyonne, Nicole288, Pistasche, Apple, C_arola, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
leeneliefje

Berichten: 4351
Geregistreerd: 24-10-07
Woonplaats: Rheden

Grondwerk voor trailerladen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-16 15:47

Dag allemaal,

De mensen die mij wat langer kennen zullen heel hard lachen om het feit dat ík nu dit topic open.
Normaal ben ik namelijk niet van het grondwerken en heb altijd heel hard geroepen dat ik het onzin vind. :')

Echter loop ik de laatste tijd tegen een probleem aan, mijn bijrijdpaard, die zijn hele leven al super makkelijk de trailer op loopt, wil ineens niet meer laden.. Hij gaat schuin langs de klep en het is echt een crime om hem er in te krijgen. Boos worden werkt niet, lokken werkt niet, niks wat ik doe werkt op zo'n moment. Het is echt onbegrijpelijk gezien ik hem al meerdere keren probleemloos heb ingeladen maar sinds kort doet hij het niet meer.
Nu was ik laatst op concours, de heenweg ging hij er perfect in, maar toen we weer naar huis wilden ging hij de trailer niet in... Van alles geprobeerd maar meneer ging heel netjes schuin naast de klep staan.
Gelukkig was er een dame aanwezig die altijd jonge paarden heeft leren laden en die kreeg hem er in één keer in. :') HOE DAN?!

Nu kom ik dus tot de kern van dit verhaal, ik heb het idee dat het te maken heeft met haar lichaamshouding en uitstraling naar het paard. Ze liep met hem aan de hand met een houding van 'je gaat er NU in' en hij liep als een mak lammetje mee.. Nu moet ik zeggen dat er op de achtergrond wel iemand met een grote bezem aan kwam en dat wellicht meespeelde, maar toch krijg ik het idee dat ik best wel wat meer aandacht kan schenken aan het 'de baas zijn van het paard' aan de hand.

Wat zijn goede oefeningen om te doen zodat het trailerladen makkelijker zal gaan? En heeft het uberhaupt zin om aan de hand te oefenen en moet ik me alleen focussen op het laden zelf? Gezien het paard het bij anderen dus niet doet en bij mij wel, denk ik dat het een dominantie kwestie is namelijk.

Ik hoor graag jullie adviezen.

Azrael | v Nero x Cabochon | Z1 + 5xxdomiixx

Berichten: 1495
Geregistreerd: 21-11-12
Woonplaats: Harderwijk

Re: Grondwerk voor trailerladen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 15:53

Het gaat niet om de trailer :) het gaat om de relatie en daar is grondwerk zeker heel goed voor. De eerste keer dat ik mijn paard laadde was een redelijk drama ondanks dat hij het al meerdere keren gedaan had. Ik heb zelf geen trailer dus daar nooit aandacht aan kunnen besteden maar wel aan grondwerk zelf. Laatst moest ik hem laden en hij liep er zo in en ook eruit was heel gebalanceerd ipv er af rennen. Ook na het strandritje ging hij er zo op en weer heel beheersd er af. En dat terwijl we dus nooit hebben kunnen oefenen én de laatste trailer in en uitladen een drama was! Dus ik zou zeker met grondwerk beginnen.

Horse Around vlog iedere zaterdag om 18.00 uur.
Remember the difference between a boss and a leader; a boss says "Go!" - a leader says "Let's go!" ~ E.M. Kelly

dianaw33

Berichten: 1747
Geregistreerd: 09-03-10

Re: Grondwerk voor trailerladen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 17:45

Veel mensen blokkeren inderdaad onbewust hun paard in de loop de trailer in met hun eigen lichaam. En ook bij een mens is een ingesleten gewoonte alleen maar af te leren door oefenen en jezelf bewust worden van je eigen lichaam en je eigen fouten. Belangrijk is in elk geval dat jij degene bent die tempo en plaats van de benen van je paard bepaalt en dat je nergens tijdens het laden voor je paard gaat staan of je zelfs half naar je paard toekeert met je lijf, daarmee blokkeer je hem direct in zijn loop naar voren.

sakvis
Berichten: 946
Geregistreerd: 14-08-08
Woonplaats: In de stal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 18:10

Als ik je verhaal zo doorlees, dan vraag ik mij af hoe de chauffeur rijdt. Want, een paard dat altijd braaf te laden was en nu niet meer, dat heeft een reden. Ik heb ervaring met meerdere chauffeurs die niet rustig genoeg reden en waarbij de paarden de trailer niet meer in gingen. Al deze paarden waren na een poosje met een rustige ervaren chauffeuse allemaal makkelijk te laden en stonden ook stil op de trailer.

Er zijn verder genoeg tips en trucs, maar ik adviseer toch om grondwerk les bij iemand te nemen. Iemand met een specialisatie trailerladen. Want dat is je uiteindelijke doel.
Als wij een lastige trailerlader te laden krijgen, dan neem ik eerst wat grondwerk met het paard door. Het liefste werk ik het paard eerst in vrijheid los (in een longeercircel bijvoorbeeld). Daarna oefen ik het leiden, volgen, halt houden, hoofd laag, pasje achterwaarts ect. Allemaal oefeningen die ik ook gebruik bij de trailer.
Je eigen houding is hierbij zeker erg belangrijk. Het is moeilijk om een zelfverzekerde uitstraling te hebben als je niet zo zeker bent van je zaak. Je paard prikt hier zo doorheen.

pol013

Berichten: 7345
Geregistreerd: 18-05-04
Woonplaats: Omg breda

Re: Grondwerk voor trailerladen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 11:46

Inderdaad je rijstijl onder de loep nemen. Of je meteen een cursus moet doen weet ik niet zo.
Luistert je paard normaal feilloos? Of loopt hij wel eens langer door dan jij wil/trekt hij aan je etc.etc.? Dan is grondwerk om de basis er fatsoenlijk in te krijgen wel handig.
Als je paard normaal voorbeeldig luistert vindt ik apart grondwerk een beetje overbodig en kun je gelijk door naar het laden. Kijk gewoon eens een video over trailer laden. daar haal je de eerste tips al gelijk uit.

En voor mij geldt: als ze zelf schuin naast de klep gaan staan lossen ze het maar lekker zelf op. Ook vanaf daar kunnen ze gewoon de trailer in stappen hoor. Is geen excuus om weer een rondje te gaan draaien om er weer recht voor te komen. Als ze het zichzelf moeilijk willen maken moeten ze dat lekker zelf uitzoeken.

trots op Owen DrZ2+1; SprB+1, SGWL+5 en met 24 still going very strong

wwillemijn
Berichten: 4279
Geregistreerd: 05-07-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 12:11

Een dagje cursus trailerladen van e-quine, en je weet hoe je met je lichaamstaal je paard laadt, of juist niet laadt :-). En inderdaad rijstijl helpt ook enorm. Mijn merrie wilde nadat ik haar terug kreeg van bijrijdster niet meer laden. Een keertje bij in gezeten tijdens een ritje. En ik snap volkomen dat ze niet meer wilde laden. Nu ruim een jaar zelf weer wekelijks op pad met de trailer en nu gaat ze er zelf al in als ik haar afgezadeld heb en soms nog bezig ben met de beschermers om doen :D

kiki1976

Berichten: 13360
Geregistreerd: 17-04-10
Woonplaats: Kop van Noord Holland

Re: Grondwerk voor trailerladen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-16 08:20

Als je bijrijpaard eerder prima te laden was en nu opeens niet meer, dan zou ik eerst eens kijken of je daarvan de oorzaak kan achterhalen.

Mijn paard heb ik ook mede door grondwerk in de trailer gekregen. Maar wel met een ander principe benaderd.

Flinty

Berichten: 134
Geregistreerd: 15-08-14
Woonplaats: Zwolle

Re: Grondwerk voor trailerladen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-16 10:26

Een goede training die je zou kunnen doen is door een grondwerk/speel sessie te doen waarbij je de trailer gebruikt. Maak er een soort projectje van. Je kan hem vragen om voor de trailer langs te lopen, erachter langs, over de klep heen, sideways langs de zijkanten, touch-it game door hem bijvoorbeeld de wielkast/laadklep/etc aan te laten raken met zijn neus, maak er een spelletje van waarbij alles draait om de trailer maar je hem niet vraagt om erin te gaan totdat hij zelf aangeeft te snappen wat je bedoelt en "klaar" te zijn om de trailer in te gaan.

Discover the Hungarian "puszta" on horseback; www.hunnatura.com/node/2


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers