Paard freezed, wat te doen?

Moderators: Coby, Nicole288, Dyonne, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Reusje0504

Berichten: 1673
Geregistreerd: 30-10-12
Woonplaats: Deventer

Paard freezed, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-09-16 19:08

Hallo Bokkers

Dit wordt een vrij uitgebreid verhaal, alvast bedankt voor het doorlezen. Het gaat om mijn 9-jarige leasepaard die ik nu een jaar rijd. Ik weet helaas niks van zijn voorgeschiedenis.

Mijn probleem is als volgt: sinds augustus sluit mijn paard zich af op bepaalde plekken. Als ik hem uit de wei haal moeten we een fietspad over, hier gaat hij steeds stilstaan en is dan helemaal afgesloten. Eerst kreeg ik hem met 1 rukje of 1 schuine pas mee maar het probleem werd steeds erger zodat ik nu soms een half uur bezig ben met naar de stal lopen. Een paar feitjes op een rij:

* van stalling verhuisd in mei, 6 weken heeft het geduurd voor hij een beetje gekalmeerd en gewend was
* ik kom zo goed als elke dag en doe afwisselend werk; grondwerk dressuur springen buitenrit wandelen of niks.
* spanning uit zich bij hem bij andere dingen meestal in een klein sprongetje opzij en daarna weer door alsof er niks aan de hand is
* onder het zadel is er niks aan de hand. Hij vind het werk leuk en ook met grondwerken en op andere plekken op het erf loopt hij gewoon mee.
* osteopaat is vorige week geweest. Geen bijzonderheden
* hoefsmid en tandarts komen regelmatig en alles lijkt in orde. Geen reden om aan te nemen dat het probleem fysiek is
* op de vorige stal (dus voor mei) stond hij af en toe stil op 1 plek maar was altijd snel weer te corrigeren.
* hij staat 24/7 op de wei en krijgt pavo natures best. Hij ziet er goed uit en is mooi op gewicht
*aan de hand kan ik gewoon door het bos of langs de weg, er zijn echter een paar plekken op het erf waar hij steeds stil gaat staan en echt van de wereld is.

Ik heb met Mijn instructrice aan dit probleem gewerkt zowel aan de hand als onder het zadel. Onder het zadel kon ik hem sneller uit de freeze halen en kon ik hem beter corrigeren. Aan de hand is het gedrag veel extremer. Ik los het nu op door telkens hem schuin te trekken en bij de minste beweging mijn kant op het touw te laten vieren en hem te belonen.

Ik ben vast nog van alles vergeten maar vraag gerust raak! Ik heb niks aan reacties als sla hem maar eens goed oid het is een ontzettend gevoelig en introvert paard en dat gaat echt niet helpen. Wat zoek ik dan wel?

*tips mbt supplementen/bach bloesem
*tips mbt verhuizingen bij paarden en de invloed op gedrag
*vergelijkbare verhalen en hoe jullie dat hebben opgelost
* iemand die bijv een filmpje wil bekijken van het gedrag en mij meer kan vertellen

Bedankt!!

Ik zeg heel bewust paardenhoofd, ik wil de paardenliefhebbers onder ons niet voor de kop stoten.. - Herman Finkers


Hilary

Berichten: 8964
Geregistreerd: 22-05-04

Re: Paard freezed, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-16 19:18

Stress door verhuizing kan een lange tijd aanhouden; reken een jaar voordat het paard helemaal is ingeburgerd op zijn nieuwe stalling. Ik raad rondom verhuizingen en andere spannende dingen altijd Strezz van Phytonics aan.

Een paard dat in de freeze gaat, heeft (soms -bijna- onzichtbaar) al de fases Flight en Fight doorgemaakt. Soms gaat dit zo snel dat je het zelf niet ziet, of het paard heeft in de loop van de tijd geleerd dat 'Flight' en 'Fight' door de begeleider (of dat nou een eigenaar, verzorger of stalmedewerker oid is maakt niet uit) niet wordt opgepikt. Het paard slaat dan Flight en Fight over en gaat gelijk in de freeze.

Als je een filmpje hebt, wil ik wel kijken hoor. Interessant geval.

Oy with the poodles, already

Anoniem

Re: Paard freezed, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-16 19:52

Ik ben ook wel benieuwd naar een filmpje, wat Hilary zegt, soms mis je hele kleine signalen.

Reusje0504

Berichten: 1673
Geregistreerd: 30-10-12
Woonplaats: Deventer

Re: Paard freezed, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-09-16 20:32

Bedankt voor jullie reacties! Ik heb al filmpjes maar omdat het nu nog heftiger is ga ik morgen vragen of mn instructrice nog even wil filmen. Ik ga ook even kijken naar het supplement dat je aanraadt Hilary!

Ik zeg heel bewust paardenhoofd, ik wil de paardenliefhebbers onder ons niet voor de kop stoten.. - Herman Finkers

Anoniem

Re: Paard freezed, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-16 11:03

Lastig probleem! Bij een paard wat zo introvert is, zou ik zoeken naar iets wat motiveert zonder al teveel druk, omdat ze daar juist (in mijn ervaring) op termijn nog meer van kunnen dichtklappen. Als hij in de 'freeze' komt, wat gebeurt er dan als je wacht? Beetje afhankelijk van je geduld natuurlijk, maar als je bij wijs van spreke daar een half uur staat, blijft hij non stop in een 'freeze' staan, afgesloten? Of ontspant hij, uiteindelijk, iets meer? Ik denk dat de aanpak natuurlijk ook weer heel erg verschilt per paard, maar hier dingen waar ik aan zou denken...

Ik ben zelf iemand zonder haast, rij-ambitie en hele grote doelen (tragisch om over jezelf te bekennen :') ) dus voor mij is het volgende makkelijk gezegd hoor, dat weet ik, maar: ik zou kleine stapjes maken, dus nog eerder proberen het signaal op te pakken. De wei uitlopen en voor het mis gaat al stoppen op een 'veilige' plek, daar een kriebelsessie doen of iets anders 'leuks', wachtend op ontspanning- en weer terugzetten. Zo steeds verder uitbouwen, en kijken naar andere motivators dan druk: is het een paard dat je gelukkig maakt met kroelen, dan kroelen - is het een paard dat goed reageert op voedsel, dan voedsel. En dan al voor hij volledig in de 'freeze' modus staat natuurlijk.

Je zou natuurlijk kunnen zoeken naar iets wat hem motiveert in de vorm van een 'opdrachtje' wat hij tijdens of na het 'freeze'moment misschien nog kan doen, waardoor hij weer wat bij jou komt en weer wat landt. Niet zo zeer in de vorm van een rukje en een pasje op zij, maar misschien een opdracht (zonder fysieke druk), iets heel simpels wat je hem aanleert. Je hand aanraken (targetten) op commando, of iets wat je oefent, waardoor hij weer even met zijn hoofd bij jou komt te zitten.
Een minder langdradige aanpak (met iets meer druk, maar nog steeds subtiel) is misschien om te leren het hoofd omlaag te brengen op lichte druk van het halster. Wanneer hij zich zo afsluit kun je dat eventueel doen en kijken of het ontspanning brengt, voor je doorloopt.

Anoniem

Re: Paard freezed, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-16 11:47

Haha Nicky, ik begin dat ook steeds meer te hebben, dat zonder haast. Maar dat is wel prettig, alles op tempo van het paard.
En dat werken met druk heb ik goede ervaring mee, ik vraag me alleen af in hoeverre dat werkt bij een freeze paard. Maar van te voren oefenen is sowieso niet verkeerd. En dan zou ik niet alleen neerwaartse druk gebruiken, maar ook zijwaartse. Daar krijg je ze namelijk makkelijker doorheen.
Ik heb er een filmpje over gemaakt.
https://www.youtube.com/watch?v=77wSC1GJDzE

Anoniem

Re: Paard freezed, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-16 11:54

Ja ik vind het zelf ook het prettigste :D Duurt soms wat langer, maar dat geldt dan ook weer voor het resultaat in mijn ervaring, dat is ook langduriger.

Ik zou het aanleren van hoofdlaag zelf het liefste vooraf aanleren met lichte druk, zodat je wellicht dat in zo'n situatie kan toepassen. Maar het allerbeste lijkt mij iets zonder fysieke druk, bij een paard dat zich afsluit, zodat hij ook meer op eigen initiatief (op verzoek van jou) leert eruit te komen :)

Janneke2

Berichten: 19663
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Re: Paard freezed, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-16 12:14

Wat goed kan werken zijn de inzichten van Linda Tellington/ tteam.
Bijvoorbeeld een kaptoom, waarmee je geen zijdelingse druk geeft, maar wel zijdelings de hals kan laten buigen.
En vooral het gebruik van de wand/ toverstaf. In aansluiting op Hilary: voor de freeze kun je met de wand signalen geven in de sfeer van: 'Je maakt deel uit van een kudde' - op het freezemoment werkt afstrijken van de benen en zachtjes kloppen op de hoeven vaak goed, in combinatie met je dier op rustige momenten al te leren het hoofd omlaag te brengen.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Reusje0504

Berichten: 1673
Geregistreerd: 30-10-12
Woonplaats: Deventer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-16 16:16

Heel erg bedankt voor jullie reacties! Ik ga straks het filmpje van joolien eens goed bekijken en ook de de strezz van phytonics heb ik besteld. Wat ik overigens wel doe is het kloppen op de hoeven en benen afstrijken, om hem een beetje in het hier in nu te krijgen. Ook de tips van Nicky neem ik dan zeker mee, al staat hij in freeze vaak al wat laag met zn hoofd. Hij sluit zich helemaal af en lijkt voor het ongeoefende oog zelfs ontspannen (hanglipje).

Ik ga vanavond filmen!

Ik zeg heel bewust paardenhoofd, ik wil de paardenliefhebbers onder ons niet voor de kop stoten.. - Herman Finkers

Corelli

Berichten: 9889
Geregistreerd: 23-07-06
Woonplaats: Deventer

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-16 17:22

Aanvulling: dit gedrag is begonnen na je vakantie toch?

Er komen al mooie tips voorbij! :j

Reusje0504

Berichten: 1673
Geregistreerd: 30-10-12
Woonplaats: Deventer

Re: Paard freezed, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-16 21:44

Klopt corelli, het gedrag is begonnen halverwege augustus na 2 weken afwezig ivm vakantie!

Zouden degene die de filmpjes willen bekijken een pb willen doen met een 06-nr?

Ik ben vandaag met de les veel met grondwerk bezig geweest. Wat ons opviel was dat hij na een paar passen achterwaarts ook weer even freezed. Dit doet hij onder het zadel niet.

Ik zeg heel bewust paardenhoofd, ik wil de paardenliefhebbers onder ons niet voor de kop stoten.. - Herman Finkers

mirgino

Berichten: 15475
Geregistreerd: 02-02-04
Woonplaats: vlakbij de zee in Z-H

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-16 23:22

heb je al eens aan magn gedacht?

mijn paard was ook zo als iets spannend werd voor hem dan klapte hij dicht en stond met zijn hoofd laag en was gewoon in zijn eigen wereldje
hij bleek chronisch tekort aan magn te hebben
hij krijgt nu al 7 jr elke dag magn Gries bij, in het begin zijn we gestopt en binnen een paar dagen merkte je verschil en bij bloedtest bleek idd dat het magn weer te laag was

Cheyenne 15-06-2000 - 09-05-2009
(SkipsGiantGringo 02-07-2000 - 29-04-2019 [IM] De Artrose heeft hem ingehaald Dag Lieve Gringo
mijn hart huilt......

Reusje0504

Berichten: 1673
Geregistreerd: 30-10-12
Woonplaats: Deventer

Re: Paard freezed, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-09-16 23:29

Bedankt voor al jullie tips! Heb er een hoop gehad. Ben net begonnen met strezz (zit ook magnesium in) bij te geven en ook veel bezig met focus op de achterhand verplaatsen ipv zijn voorhand (die wat op slot gaat, bijna al het gewicht op de voorkant). Dit gaat al heel goed! Verder zijn we veel bezig met gymnastiseren zowel aan de hand als onder het zadel. Hopelijk blijft deze lijn voortzetten en doet de magnesium ook wat voor hem!

Ik zeg heel bewust paardenhoofd, ik wil de paardenliefhebbers onder ons niet voor de kop stoten.. - Herman Finkers


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ComscoreBot en 2 bezoekers