winterdip

Moderators: Apple, Coby, petraaken, A_nouk, SayaJones, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
RoyceMack
Berichten: 3314
Geregistreerd: 21-07-13

winterdip

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-12-13 20:07

Wat doe je met een paard dat in een gruwelijke winterdip zit?
Ik weiger de training stil te leggen omdat meneer chaggerijnig is, en ik weiger ook te accepteren dat ie zichzelf zo zielig vindt dat me nu wel mag bijten..

Ik heb sinds de zomer twee fantastische verzorg friezen. Helemaal gek van ze. de ruin is 3 en de merrie is de moeder van de ruin. Met de merrie ben ik volop aan het trainen(rijden, longeren, wandelen, vrijheidsdressuur, etc.).. dit gaat erg goed. Nog wel veel verbeterpunten maar we gaan gewoon door. ze is echt onwijs lief en kan haar 100% vertrouwen.
maar zoonlief daarin tegen.
Hij is 3 en nooit echt opgevoed. heeft 3 jaar bij zn mammie in de wei mogen staan en had nog nooit een rondje hoeven lopen sinds ik er ben. Uiteraard ben ik dat heeeel langzaamaan op gaan bouwen. en tegenwoordig doet ie een heel klein sprongetje(vind ie schitterend) en longeren we volop.

Hij is sinds ik m ken wel happerig geweest maar omdat ik dat consequent afstrafte was het heel erg geminderd.. Nog wel happen in spullen die je in je hand hebt.. maar niet meer gericht naar mij..
Dit straf ik af, hij mag gewoon niet bijten.

Nu, sinds het zo koud is geworden is hij zoo chaggrijnig. Hij kan elke dag van sochtends 8 uur tot smiddags naar buiten. ze worden naar binnen gehaald als het regent en krijgen heel de dag door hooi en savonds een half schepje brokken.
Hij treiterd zn moeder als ze buiten zijn(lees: bijten(de happen zijn uit haar vacht), deken kapot bijten, staart bijten(doen we antibite in), omheining kapot maken(staat nu stroom op)) en oh wee als je in de buurt komt. Dan komt ie op je af gelopen en komt je ruimte in.. (hier was ik heel hard mee aan het trainen dat ie mn ruimte ging respecteren..dit ging net een stukje beter en nu reageert ie dus heel chaggerijnig als ik hem achteruit zet)..

Als ik zeg: terug! en naar achter wijs.. normaal doet ie dan zn oren iets in zn nek en stapt iets achteruit. Nu bijt ie naar alles wat ie kan pakken. Gelukkig let ik goed op en wist ik tot nu toe elke poging te ontwijken. Overigens blijf ik het consequent afstraffen want bijten is not done.
Tis niet zo zeer agressie, maar gewoon nukkigheid.. Hij wil zijn zin. en hij wil daar staan.. waar ik sta.. En ik accepteer dat niet..

Ik ben zoooo veel tijd kwijt met hem op zijn plaats zetten, en ik heb zooo veel te doen. Als ie loopt of gelopen heeft dan kan ie ontzettend knuffelen en bijt ie totaal niet.. maar kan hem niet elke dag hard laten werken. Hij is 3 en er is nog een ander paard dat mijn liefde en aandacht nodig heeft(en bovendien werk ik veel liever met haar op t moment dan met een chaggerijnig paard)..

Heeft iemand tips of ervaringen die hij/zij wil delen met me..
wat doe je aan dit gedrag?
Verhuizen naar het zonnige spanje?

Second star to the right, straight on till morning.


troi

Berichten: 13906
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Het noorden

Re: winterdip

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-13 21:22

In elk geval van de brokken af halen. Klinkt als een gevalletje veel te veel energie en brokken is een energiebom! Net als paardensnoepjes/wortels/appels enzovoorts. Als je echt graag iets wilt geven zorg dan voor suikervrije muesli.

Bijrijder gezocht voor geweldig lief paard in oost-groningen!
https://www.bokt.nl/markt/ad/482035/bij ... er-gezocht

Abacab

Berichten: 1892
Geregistreerd: 10-08-02

Re: winterdip

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-13 12:05

Waarom denk je dat je paard een winterdip heeft?

Mijn tip is om je eens te verplaatsen in de belevingswerels van je paard. Verdiep je eens in paarden gedrag. probeer je paard te begrijpen als paard en niet vanuit jouw bias als mens.

When I bestride him, I soar, I am a hawk: he trots the air; the earth sings when he touches it; the basest horn of his hoof is more musical than the pipe of Hermes.
Fas est ab hoste doceri.

fjordnina
Berichten: 8783
Geregistreerd: 14-10-05
Woonplaats: Lochem

Re: winterdip

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-13 12:16

Waarom zou dit paard überhaupt iets voor jou doen? Wat heb jij hem te bieden?

Es_ther

Berichten: 12459
Geregistreerd: 28-06-08
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-13 12:17

Denk eerder gevalletje stuiterbal en niet zo zeer winterdip.
Brokken er af halen en kijken wat ie dan doet.

Witte paarden snel smerig? Nee joh, ze weten gewoon nog niet welke kerstmuts zij willen hebben!
[o]

simo0ne

Berichten: 352
Geregistreerd: 16-12-08
Woonplaats: Leeuwarden

Re: winterdip

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-13 12:29

Mijn paard wordt chagrijnig van niet aan het werk gezet worden, dus misschien moet je meer met hem gaan doen?

The earth doesn't belong to us, we belong to the earth

Snollygoster

Berichten: 3772
Geregistreerd: 20-12-12
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-13 12:32

Mijn paard is in de winter ook erg chagrijnig omdat ie dan minder buiten kan dan in de zomer. Gewoon wat extra aandacht en vertroetelen en hij is weer helemaal de oude.

Why change the past, when you can own this day?

MarliesV

Berichten: 9209
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Re: winterdip

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-13 12:39

Ik zou hem van de brokken afhalen. Dit klinkt als een zeer energiek paard die zijn energie niet kwijt kan.

Mamma wil niet spelen, elke dag werken is teveel voor zo'n jong lijf, dus de volgende ben jij die helaas waar hij het bij probeert.

Mogelijkheden om hem geestelijk uit te dagen door bv VD met hem te gaan doen? Niet te belastend maar wel vermoeiend zeg maar.

Life is short....SMILE while you still have teeth!

RoyceMack
Berichten: 3314
Geregistreerd: 21-07-13

Re: winterdip

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-12-13 15:11

Ik doe ook VD met hem. Hij leert ontzettend snel dus tegenwoordig zetten we ook al onze eigen 'showtjes' in elkaar haha..
Ben vandaag weer druk aan het longeren geweest maar dan is ie na een 20 minuten wel echt zichtbaar moe. Wil niet meer actief draven, koppie hangt een beetje.. Heel anders als in het begin van de training.
Ik merk niet zozeer dat ie veel energie heeft.. dit is echt een paard dat direct zijn billen de lucht in gooit als ie los kan (en dat duidt inderdaad op teveel energie..) maar dat is nu ook niet meer het geval als ie naar buiten mag of even wat vrije tijd heeft tijdens de training.
Ik ben 4 dagen per week op stal en daarvan probeer ik 3 keer te rijden met de merrie(die heeft namelijk veel problemen met ontspanning dus wil ik haar meer rijden dan 1 maal per week).. en ik probeer 2 keer goed te trainen met de ruin omdat zn lichaam ook nog jong is en ik dus niets wil over belasten en rustig aan wil doen..

Verder probeer ik altijd wel te spelen met hem in de bak.. pakkertje spelen enzo.
hij wordt net als de merrie 1 keer per weer helemaal tot in de puntjes verzorgt. hoeven, staarten, manen, alles helemaal piekobello in orde maar heb ook niet het idee dat ie daar heel erg van geniet(in tegenstelling tot de merrie)..
knuffelen vindt ie leuk tot op zekere hoogte, daarna is t genoeg en begint ie weer te happen in mn haar etc.

Van de brokken afhalen weet ik niet of dat een idee is.. ja een idee is het zeker, maar of de eigenaresse het daar ook mee eens is..
Dus dat zal ik binnenkort even overleggen.. Moet zeggen dat de dip vandaag wel iets minder was,, dus heb ik mooi gebruik van gemaakt...

En voor degene die vroeg wat ik hem te bieden heb,, vage vraag.. wat heb jij je paard te bieden? Anders dan liefde, respect, training en aandacht.

Second star to the right, straight on till morning.

fjordnina
Berichten: 8783
Geregistreerd: 14-10-05
Woonplaats: Lochem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-13 19:12

Ik zal mijn vraag duidelijker proberen te maken. Ik ga ervan uit dat mensen willen samenwerken met hun paard en niet het paard hun wil op willen leggen.

In het begin van je post komt het over alsof je juist wel je wil aan het paard wil opleggen (Ik weiger de training stil te leggen omdat meneer chagrijnig is, en ik weiger ook te accepteren dat ie zichzelf zo zielig vindt dat me nu wel mag bijten). Daarom vraag ik, waarom zou dit paard iets voor jou willen doen. Ergens zal het paard een motivatie moeten hebben om met jou te willen werken. Heeft het paard dat niet, dan ontstaat er weerstand. Het is aan jou om het paard iets aan te bieden waardoor hij ervoor kiest om met je mee te werken.

Je praat over respect, maar heb jij dat voor dit paard?

no--a
Berichten: 689
Geregistreerd: 20-01-09

Re: winterdip

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-13 19:30

Hoe staat het paard het rest van het jaar gestald? En staan er meer paarden bij of is het alleen hij en zijn moeder?

RoyceMack
Berichten: 3314
Geregistreerd: 21-07-13

Re: winterdip

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-12-13 13:58

hij is alleen met zijn moeder.. er komt waarschijnlijk wel nog een pony bij maar dat is nog niet in de korte nabijheid zeg maar.. overigens. gedurende de hele zomer zijn ze buiten. gigantische wei aan huis..
in de winter staan ze in de bak met zn 2en.. en savonds naar binnen..
ik heb niets te zeggen over de stalling en eventueel bij meerdere paarden zetten, dus dat is geen optie..

fjordnina: ik voel me eigenlijk best wel beledigd dat je aan me vraagt of ik respect heb voor het paard. Ik trek me die vraag heel erg aan omdat ik het paard ALTIJD voorop stel.
Ik ben zo gek op allebei deze beesten maar heb een sterkere band met de ruin. Zie hem echt als 'mijn' dier.. ook al is ie niet van mij.. de merrie is ook echt een ontzettende schat.. maar ik weet dat zij echt de liefde van de eigenaresse is, dus houdt ik ietwat afstand zodat ik niet te verknocht aan haar raak snap je..
Ik doe alles voor die dieren, als zij er maar goed bij staan en gezond zijn en het niet koud hebben en goed eten hebben etc. dan maakt mij het niet uit hoe ik erbij loop.
De training vindt plaats door juist dingen te vragen van de paarden, niet door te heersen met de genadeloze zweep. Bij de merrie heb ik niet eens een zweep bij me en de ruin train ik op stem.
Ik geef hem ook altijd de kans om aan te geven als hij het niet eens is met mijn gedrag.(bv dat ik met een riek zn stal in kom terwijl hij staat te eten, om even gauw nog een drolletje weg te scheppen dat ie weer een 100% verse stal heeft.. hij tilt zn achterbeen heel dreigend op en doet zn oren in zn nek... Ik zeg dan: HEE niet dreigen. maar ga wel de stal uit zonder die drol even mee te scheppen.) Ik respecteer het feit dat hij aangeeft als hij iets liever niet heeft. Kijk als ie echt heel gevaarlijke dingen zou doen.. dan vind ik dat ik dat moet bestraffen, maar ze krijgen echt wel de kans om zelf hun weg te kiezen en zelf te bepalen wat ze wel en niet fijn vinden.
Kijk sommige dingen moeten, als ik zeg draf, bedoel ik dus draf. Maar dat is niet het punt waarop hij ongehoorzaam is..

Ik ben echt niet van het eenrichtingsverkeer, maar juist het samen bouwen aan een band. Misschien kmt dat in dit topic wat minder naar voren omdat ik op dat moment best gefrustreerd was dat het zooo lang duurt voordat ie enigszins afzwakt met zn gedrag op t moment. Het is niet zo dat als hij chaggerijnig staat te doen en me wil bijten dat ik hem met de zweep de bak rondjaag.. nee, ik zet hem op zijn plaats(een paar stappen achteruit, brom wat tegen hem) en 2 tellen later staat ie weer op exact dezelfde plaats bij me, dan zet ik hem weeeeer achteruit.. Net zolang tot ie afdruipt..

Ik vind dat je met het opvoeden van een dier (Welk dier dan ook) altijd consequent moet zijn en gevaarlijk gedrag nooit mag tolereren. zoals bijten of slaan.. maar ik ben wel rechtvaardig. Het is wel altijd eerlijk, want inderdaad als ik alleen maar over hem 'heers' waarom zou ie het dan nog doen?

Second star to the right, straight on till morning.

BlondCowgirl

Berichten: 461
Geregistreerd: 10-10-13
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-13 14:10

Wat ik persoonlijk een hele leuke en nuttige site vind is http://www.horsefulness.be. Hier wordt een combinatie gemaakt tussen mindfulness en horsemanship. Er staan ook verschillende oefeningen op de site om de band tussen jou en je paard te versterken zodat hij het leuk gaat vinden om voor je werken. Ook staan er oefeningen bij om de rangorde duidelijk te maken naar je paard. Je kunt hier van alles leren over hoe je een respectvolle leider voor je paard kunt zijn.

Just because you are traveling a well marked trail, doesn't mean whoever made it knew where they were going. - Cowboy's Wisdom

terpentijn

Berichten: 7180
Geregistreerd: 09-12-07
Woonplaats: Zuidlaarderveen Drenthe

Re: winterdip

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-13 14:50

TS, mij valt meteen op dat je in je vorige post beschrijft hoe je dus zijn stal in gaat (terwijl hij staat te eten!) om een drol weg te halen, maar door zijn dreigement onverrichterzake weer de stal uit gaat.
In zijn beleving heeft het dreigement dus succes gehad, hiermee zend je zelf een boodschap uit, die inhoudt dat dreigen WERKT.
Dat noem ik niet consequent optreden. Je laat in zo'n geval paard bepalen waar jij mag gaan en staan.
Dat is niet zo handig bij een jong paard.

Verder schrijf je dat je het paard wel in diens eigen waarde wil laten, zo zie ik zo'n situatie echter niet. Als dat de bedoeling was, kun je beter niet zijn stal in gaan met de mestvork juist net als-ie staat te eten, maar wachten tot-ie daarmee klaar is, of is dit bewust omdat je het idee hebt dat hij dan zo bezig is met zijn voer dat je ongehinderd de mest kunt wegscheppen...? Dat werkt dan dus duidelijk niet.

Ik lees wel meer gebrek aan respect-puntjes vanuit het paard naar jou toe, dus vermoedelijk ligt (ook bezien de leeftijd en achtergrond van het paard) daar je eerste werk-punt voor jou en hem samen.

Een mooie uitspraak vind ik : Set yourself up for succes, hetgeen betekent dat je de gunstigst mogelijke omstandigheden uitzoekt, en de beste voorwaarden probeert te scheppen, om een voornemen met succes ten uitvoer te kunnen brengen. Dan verzeil je niet gauw in een soort "strijd".

Winterdip zal het denkelijk niet zijn, eerder een uittesten van het jonge onbeleerde paard, hoe ver hij mag en kan gaan... en daar is dus werk aan de winkel.

VERTROUWEN: het komt te voet en gaat te paard

Moos99
Berichten: 1659
Geregistreerd: 30-11-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-13 14:53

fjordnina schreef:
Waarom zou dit paard überhaupt iets voor jou doen? Wat heb jij hem te bieden?


Waarom werkt jou paard voor jou dan? Wat heb jij hem te bieden?

xRiiannex

Berichten: 3042
Geregistreerd: 10-12-12
Woonplaats: Heemskerk

Re: winterdip

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-13 16:02

Ik zeg ga voor grondwerk les jij leert er veel van en je paard leert er veel van :)

• Liberty <3

bigone
Berichten: 18149
Geregistreerd: 03-08-09

Re: winterdip

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-13 16:13

Driejarige fries en dan 20 minuten longeren vind ik nogal lang en een intensieve belasting omdat het op de cirkel gebeurt.

RoyceMack
Berichten: 3314
Geregistreerd: 21-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-13 12:17

terpentijn schreef:
TS, mij valt meteen op dat je in je vorige post beschrijft hoe je dus zijn stal in gaat (terwijl hij staat te eten!) om een drol weg te halen, maar door zijn dreigement onverrichterzake weer de stal uit gaat.
In zijn beleving heeft het dreigement dus succes gehad, hiermee zend je zelf een boodschap uit, die inhoudt dat dreigen WERKT.
Dat noem ik niet consequent optreden. Je laat in zo'n geval paard bepalen waar jij mag gaan en staan.
Dat is niet zo handig bij een jong paard.

Verder schrijf je dat je het paard wel in diens eigen waarde wil laten, zo zie ik zo'n situatie echter niet. Als dat de bedoeling was, kun je beter niet zijn stal in gaan met de mestvork juist net als-ie staat te eten, maar wachten tot-ie daarmee klaar is, of is dit bewust omdat je het idee hebt dat hij dan zo bezig is met zijn voer dat je ongehinderd de mest kunt wegscheppen...? Dat werkt dan dus duidelijk niet.

Ik lees wel meer gebrek aan respect-puntjes vanuit het paard naar jou toe, dus vermoedelijk ligt (ook bezien de leeftijd en achtergrond van het paard) daar je eerste werk-punt voor jou en hem samen.

Een mooie uitspraak vind ik : Set yourself up for succes, hetgeen betekent dat je de gunstigst mogelijke omstandigheden uitzoekt, en de beste voorwaarden probeert te scheppen, om een voornemen met succes ten uitvoer te kunnen brengen. Dan verzeil je niet gauw in een soort "strijd".

Winterdip zal het denkelijk niet zijn, eerder een uittesten van het jonge onbeleerde paard, hoe ver hij mag en kan gaan... en daar is dus werk aan de winkel.


Hierop verschillen wij dus van mening, en dat mag. Ik was erbij in de situatie en jij leest de situatie alleen maar secundair.
Dat geeft niet, want ik mag met het dier werken en dat vind ik fantastisch.
Overigens denk ik ook niet dat het een winterdip is, want van de week was het weer een verschrikkelijk lief paard.
Ik neem aan dat paarden ook wel eens hun dagje niet hebben. Ik noemde het een winterdip omdat de eigenaresse mij ook heeft gesproken en zij vertelde mij: lijkt wel of hij in een winterdepressie zit.

Iedereen bedankt voor de hulp.. Ik ga overleggen met de eigenaresse over het voer.

Second star to the right, straight on till morning.

bigone
Berichten: 18149
Geregistreerd: 03-08-09

Re: winterdip

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-13 12:39

Als mijn paarden staan te eten kan ik door alleen het woord terug uit te spreken ze al laten stoppen met eten, niet dat het nodig is maar dit respect ben je als paarden eigenaar absoluut nodig om niet in de problemen te komen tijdens de dagelijkse omgang. Ieder doet het op zijn manier maar dit bevalt mij prima.

peach2001

Berichten: 3883
Geregistreerd: 02-08-03
Woonplaats: vriezenveen

Re: winterdip

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-13 12:56

Toch is een winterdip niet heel gek hoor :) hier heeft het gross van de volwassenen dat ook wel, die zijn chagrijnig in deze maanden met koud/bewolkt/slecht weer. Vandaag schijnt de zon, dan zijn ze een stuk vrolijker. En die doen niets anders dan in de zomer, gewoon overdag naar buiten (niet veel korter ook), er word niet gewerkt met ze oid.

En er is niets mis mee om een dreigement een keer uit de weg te gaan. Stal is de enige prive-ruimte van een paard. Zolang je erbij kunt als het erop aan komt en hij dan gewoon luistert kun je in de relaxte momenten best even een keer respect hebben voor elkaar ipv hij alleen voor jouw ruimte.

Leiden is niet altijd maar doorduwen, leiden is ook zorgen voor rust en ruimte om veilig te eten, leiden is ook beschermen en ingrijpen wanneer er heftig geruzied wordt in de kudde. Hier laten mijn alphamerrie's ook wel eens een veulen of jaarling met rust als die dreigt tijdens het eten. Niet altijd, als ze er écht bij willen dan duwen ze wel ongenadig door, maar soms gaan ze echt wel die stap opzij voor een ukkie.
Leiden is zorgen dat je kudde het overleefd, en in zware tijden dus je jonge spul voorrang laten hebben op andere paarden met eten als het eten schaars is etc.

Het is niet zwart/wit, zolang het maar duidelijk is als het er op aankomt.

TE KOOP Arabisch volbloed jaarling ruin/hengst niet zo'n hoge prijsklasse
***Mijn soort van paarden garagesale advertenties***
Mannelijke Bokkers #5 is eindelijk klaar, na 6 jaar!! <- het leukste topic van bokt <<)
Weerwolven van Wakkerdam <- het leukste online spel op bokt :j

bigone
Berichten: 18149
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-13 13:13

ShamalArabs schreef:
Toch is een winterdip niet heel gek hoor :) hier heeft het gross van de volwassenen dat ook wel, die zijn chagrijnig in deze maanden met koud/bewolkt/slecht weer. Vandaag schijnt de zon, dan zijn ze een stuk vrolijker. En die doen niets anders dan in de zomer, gewoon overdag naar buiten (niet veel korter ook), er word niet gewerkt met ze oid.

En er is niets mis mee om een dreigement een keer uit de weg te gaan. Stal is de enige prive-ruimte van een paard. Zolang je erbij kunt als het erop aan komt en hij dan gewoon luistert kun je in de relaxte momenten best even een keer respect hebben voor elkaar ipv hij alleen voor jouw ruimte.

Leiden is niet altijd maar doorduwen, leiden is ook zorgen voor rust en ruimte om veilig te eten, leiden is ook beschermen en ingrijpen wanneer er heftig geruzied wordt in de kudde. Hier laten mijn alphamerrie's ook wel eens een veulen of jaarling met rust als die dreigt tijdens het eten. Niet altijd, als ze er écht bij willen dan duwen ze wel ongenadig door, maar soms gaan ze echt wel die stap opzij voor een ukkie.
Leiden is zorgen dat je kudde het overleefd, en in zware tijden dus je jonge spul voorrang laten hebben op andere paarden met eten als het eten schaars is etc.

Het is niet zwart/wit, zolang het maar duidelijk is als het er op aankomt.

Uitgebreid maar inderdaad, duidelijkheid boven alles, daar voelen dieren en mensen zich veilig bij.

Shenavallie
Berichten: 7961
Geregistreerd: 12-08-06
Woonplaats: Waar het nog groen en rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-13 15:41

Winterdip? Nee, dat denk ik niet. Dit paard wil juist heel graag wat doen. Punt is alleen dat er mogelijk sprake is van onduidelijke lichaamstaal van jouw kant. Je bent vrijheidsdressuur met hem aan het doen, je ben hem aan het opvoeden, maar waarschijnlijk gebruik je onbewust een bepaalde houding die hij niet kan linken met de opdracht die hij krijgt. Uit frustratie gaat hij dan - in zijn geval - bijten. Ik denk dat jullie samen heel erg geholpen zijn als je een paar keer hulp van een deskundige krijgt. Hoeft helemaal geen "10-rittenkaart" te zijn, maar gewoon een paar keer. Je geeft aan dat je liever met het andere paard werkt en dat kun je ook onbewust uitstralen naar dit jonge paard. Wellicht is het in zijn geval nog prettiger als hij door iemand anders beleerd wordt en dat jij het daarna weer overneemt. ;)

Eindelijk een klein beetje boerin!

no--a
Berichten: 689
Geregistreerd: 20-01-09

Re: winterdip

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-13 13:09

Het klinkt mij als een paard met gebrek aan respect en een teveel aan energie. Dit paard staat niet in een kudde, en kent dus niet de regels die in een kudde gelden met betrekking tot gedrag en respect. Daar komt bij dar het paard van een ruime weide in de zomer is overgegaan op een bak in de winter. Hij kan niet grazen, weinig ruimte om echt los te gaan en zijn enige vorm van vermaak vormt dus zijn moeder. Vervolgens wordt hij na een paar uur weer zijn stal in gezet en kan hij ook daar zijn energie niet kwijt.

In mijn ogen zou het voor het paard niet meer dan eerlijk zijn hem meer ruimte te bieden en meer soortgenoten die hem op zijn plek zetten. Van jou uit hoort er veel aandacht te zijn voot basis grondwerk waarbij het paard jou respecteert. Pogingen tot bijten afstraffen is goed, maar als je het paard wel naar je laat dreigen in de stal zal hij jou als leider heus niet serieus nemen;)

overleg met de eigenaar wat er mogelijk is qua weidegang en soortgenoten en ga zelf met hulp van een goede grondwerkinstructeur aan de slag om respect te winnen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 8 bezoekers