Ijumping schreef:Ik heb een dichte piste maar zo staan er een paar grassprietjes waar hij dan mee aandacht voor heeft maar vandaag weer zo gulzig voor zijn eten train wel met hem maar dat is zo ontmoedigend duwde ik hem even weg toen ik het eten in zijn bak deed omdat hij mij weer probeerde weg te duwen en hij probeerde gewoon te bijten geen tik gegeven !! Maar gewoon even kordaad teruggeduwd en nog even langer op zijn eten laten wachten halve minuut ofzo maar hoe kan je het beste leren voedsel te weigeren ? Hij is bijna 2 en al groot dus ik moet hem nu manieren leren volgend jaar is dat al moeikijker en ik weet het is een jong paard en je moet geduld hebben maar elke keer als ik een stap vooruit ben gaan we er weer 2 achteruit
Je bent te zacht/niet duidelijk. Niet willen slaan is een nobel streven, en uit frustratie/woede ook niet goed te praten, maar je moet wel zo assertief zijn dat paard jouw als belangrijk ziet. Nu ben je enkel obstakel dat irritant doet als het in de weg staat. Hij hoort voor jouw opzij te gaan als je er door wil of aangeeft dat hij achteruit moet. Ik heb hier ook paarden die graag komen kijken en zich met dingen bemoeien, maar ze gaan wel voor mij opzij en vaak enkel al omdat ik duidelijk ergens naar toe loop en zij op die route staan. Ze zijn ook liever bij mij (maar dan heel prettig en voorzichtig) als ik streng ben. Hoe meer ik toelaat hoe vervelender ze worden en hoe strenger ik ben hoe fijner ze worden in de omgang.
Als jij kracht moet zetten (het wegduwen bv) is er als iets goed scheef. Kracht moeten zetten hoort niet nodig te zijn, woord, gebaar of aanraking moet genoeg zijn. Moeten duwen betekent dat je een krachtmeting met hem moet aangaan en daar kan je lijf niet tegen. Hier is alles waar mijn lijf niet tegen kan daarom verboden en ja als het moet dwing ik dat af. Als ik gewond raak door dit wangedrag, kan ik mijn dieren niet goed verzorgen en dat is veel ernstiger voor ze dan een (terechte) klap bij bijten/trappen/duwen/over mij heen willen lopen. Eerst veiligheid creëren voor jezelf, pas dan kan je met je paard gaan samenwerken binnen het raamwerk van basisregels dat die veiligheid biedt.