hoe ga ik zo paardvriendelijk mogelijk met mijn paard om?

Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Sardis

Berichten: 2004
Geregistreerd: 25-01-12

hoe ga ik zo paardvriendelijk mogelijk met mijn paard om?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-10-12 18:16

Hallo allemaal,
ik heb besloten met een touwhalster te gaan rijden is dit het beste als je het hebt over paard vriendelijk rijden? En hoe ga ik verder het paardvriendelijkst met mijn paard om qua eten, zweep, stal en dat soort dingen. Het gaat hier om een shetlander.
Hoe zie ik eigenlijk of een paard blij is mij te zien? Mijn shet hinnekt altijd naar me en komt vaak naar me toe met zulke lieve oogjes (die heeft hij sowieso altijd).
Ik hoop een antwoord.
Gr Donna

NoNameToMy
Berichten: 2
Geregistreerd: 18-10-12

Re: hoe ga ik zo paardvriendelijk mogelijk met mijn paard om?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-12 18:20

Hi donna123,
Je pony houdt vast wel van wat lekkers zeker een shet,
Dus om vriendelijk met een pony om te gaan is denk ik om hem soms iets lekkers te geven als hij iets geleerd heeft of iets goeds of braafs heeft gedaan :9

Sardis

Berichten: 2004
Geregistreerd: 25-01-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-10-12 18:22

Dat doe ik ook al best vaak, dan ga ik met hem in de bak vrijheids dressuur doen en dan geef ik hem als hij het goed doet een snoepje. Na dat hij heeft gewerkt geef ik hem een kwart pavo koek of wat wortels.

Rider01

Berichten: 3053
Geregistreerd: 24-07-09
Woonplaats: Oudkarspel

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-12 18:22

Dat is een heel uitgebreide vraag en ik zal even kort antwoorden.

Een touwhalster kan vrij scherp inwerken, beter is dan een leren sidepull bijvoorbeeld.
Het dichtst bij de natuur zou 24/7 buiten zijn, met schuilstal of natuurlijke beschutting.

Verder gewoon lief zijn tegen je shet en heel belangrijk: stel regels.
door regels te maken weten jullie beide waar je aan toe bent en hoef je (als het goed is) niet te grijpen naar de zweep.
Buiten heb ik de paarden altijd op gras en mochten ze wat extra's nodig hebben dan verschilt het per paard wat ze moeten hebben, een zoutsteen krijgen ze wel altijd.

Jette

Berichten: 1457
Geregistreerd: 28-05-09
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-12 18:23

Maar wat is het meest paardvriendelijk? Het meest natuurlijk? In dat geval, 24/7 op de wei met schuilstal in een kudde en hooi bijvoeren mocht het nodig zijn.

Ariebren
Berichten: 8493
Geregistreerd: 06-01-06
Woonplaats: Goudswaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-12 18:23

De beste manier is om te gaan met je shetje, zoals je zelf behandelt wil worden.
Regelmaat en orde.
Duidelijkheid, consequent zijn en niet gemeen doen.

Bzoem

Berichten: 1681
Geregistreerd: 04-02-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-12 18:27

Paardvriendelijk? Zoveel mogelijk buiten staan met een maatje, met een schuilstal, waar ze ook lekker hooi kunnen eten.
En lekkers houden ze zeker van, maar juist bij een shet moet je opletten dat hij niet te veel binnenkrijgt.

Rijden met een touwhalster moet je ook voorzichtig mee zijn, ze kunnen best scherp voelen voor het paard en zeker bij shetlanders is het verleidelijk om dan te gaan trekken als ze niet luisteren. Een zweep is in mijn ogen niet zielig, maar duidelijk. Liever een klein tikje bij de 3e x been, dan dat je zit te schoppen.

Akecheta

Berichten: 7629
Geregistreerd: 05-12-09
Woonplaats: in 't midden van 't land

Re: hoe ga ik zo paardvriendelijk mogelijk met mijn paard om?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-12 08:28

WWW -> OPG

Sassol

Berichten: 5254
Geregistreerd: 16-01-09
Woonplaats: Omg. Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-12 22:22

donna123 schreef:
Hallo allemaal,
ik heb besloten met een touwhalster te gaan rijden is dit het beste als je het hebt over paard vriendelijk rijden?
En hoe ga ik verder het paardvriendelijkst met mijn paard om qua eten, zweep, stal en dat soort dingen.
Hoe zie ik eigenlijk of een paard blij is mij te zien? Mijn shet hinnekt altijd naar me en komt vaak naar me toe met zulke lieve oogjes (die heeft hij sowieso altijd).


Het paardvriendelijkst rijden, doe je door jezelf zoveel mogelijk te ontwikkelen. Als jij namelijk ergens een spiertje aanspant of niet helemaal goed zit of zelfs ademhaalt, dan stoor je daar je paard mee in zijn beweging en loopt dus minder prettig. Het is dan ook paardvriendelijk rijden door een zo goed mogelijk passend zadel te hebben eentje waar jij ook goed in kan zitten, en dit regelmatig te laten checken door een kundige zadelmaker.

Een touwhalster kán heel paardvriendelijk zijn, doordat het nauwelijks iets weegt. Echter, werkt het wel scherp in, dus als je het vriendelijk wilt houden zal je paard al scherp aan de hulpen moeten staan zodat je nooit 'hoge' druk op het touwhalster hoeft te zetten. Zijn jouw schouders, ellebogen en polsen niet volledig meegevend, dan is aanleuning op een touwhalster ook niet al te paardvriendelijk.
Als je paard nog niet zo fijn aan de hulpen staat of jij nog niet zo goed mee kan geven met je armen, is een sidepull inderdaad een betere optie.

Qua eten is het het paardvriendelijkst om je paard alles te geven wat hij/zij nodig heeft om in topconditie te blijven. Hier zijn de meningen over verdeelt. Het is namelijk 'natuurlijk' om je paard geen brok te geven, maar het meeste gras/hooi in Nederland bevat niet dezelfde stoffen als het gras wat de paarden die nog natuurlijk leven eten.

Qua stalling is het het paardvriendelijkst om je paard 24/7 buiten te hebben staan, met beschutting. Het liefst geen vierkante platte wei, maar eentje met wat heuveltjes en waarbij het paard een beetje in beweging moet blijven (door het hooi bijv. aan de andere kant van de wei te leggen als waar het water staat).

Een zweep kun je zo paardvriendelijk mogelijk gebruiken door hem altijd consequent te gebruiken, zodat je paard weet wat hij/zij kan verwachten. En je zweep nooit te gebruiken uit irritatie/onmacht/frustratie of boosheid.

Eigenlijk wil je dat je paard niet overdreven blij naar je toe komt rennen. Dat zou betekenen dat hij veel liever bij jou is dan bij z'n kuddegenoten, waar hij zijn meeste tijd doorbrengt. Of het betekent dat hij naar je toekomt voor het eten, wat in principe dus niks met jou persoonlijk te maken heeft. Je wilt uiteraard ook niet dat je paard wegloopt of je compleet negeert, dat is ook geen goed teken.
Ik zelf zou dan ook het liefste zien dat een paard opkijkt, nog even een hapje gras pakt of gedag zegt bij zijn vriendjes en op z'n gemakje naar me toekomt.

Zo je vragen beantwoord?

capopjekop

Berichten: 31602
Geregistreerd: 30-11-03

Re: hoe ga ik zo paardvriendelijk mogelijk met mijn paard om?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-12 22:26

Ik ben het wel met Sassol eens. Verder is paardvriendelijk voor iedereen anders. Paardvriendelijk vind ik zoveel mogelijk kijken naar de individuele behoeften van een paard. Dus zorgen voor goed voer, bewegingsvrijheid en maatjes. Als een dier andere zorg nodig heeft dat je dat ook geeft. Verder een droge plek waar ze beschut kunnen staan en liggen. Verder een consequente en duidelijke leider zijn voor het paard, zodat het dier zich veilig voelt en weet wat er van hem verwacht wordt. Je het paard traint zodat het met het werk zijn lichaam zo optimaal mogelijk kan gebruiken en zo de kans op blessures te verkleinen. Mijn inziens heeft paardvriendelijk dus niet zozeer met de optoming te maken, maar meer hoe je de optoming gebruikt. 24/7 hoeft niet perse paardvriendelijker te zijn, voor sommige dieren kan het beter zijn om 's nachts lekker op stal te gaan.

Sassol

Berichten: 5254
Geregistreerd: 16-01-09
Woonplaats: Omg. Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-12 22:32

Edit bij stalling: uiteraard is het paardvriendelijk om je paard in een kudde te hebben staan waar hij zich prettig voelt.
En inderdaad voor een paard met artrose is het niet bepaald fijn om in de kou te moeten staan. Die staat 's nachts dan liever ergens warm binnen. Al zou die wel graag meer beweging willen hebben dan in een stal. Stilstaan is voor een paard met artrose namelijk ook niet goed.

Verschilt dus inderdaad ook per paard wat paardvriendelijk is. Goed opgemerkt capopjekop!