Vaquero zadel

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

 
 
zalatoi
Berichten: 10
Geregistreerd: 23-01-07

Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-01-07 10:16

Ik heb tot nu toe op een Engels veelzijdigheidszadel gereden en denk erover om een ander soort zadel te gaan proberen, bijv. endurance of Vaquero. Ik ken niemand met een Vaquero zadel en kon ook geen informatie over het rijden hier mee vinden.
Ik wilde vooral weten hoe het zadel is in het dagelijks gebruik. In Spanje werd het gebruikt voor het werk te paard, dus ik ga er vanuit dat er ook langere buitenritten mee gemaakt kunnen worden en dat het 's zomers niet te warm is voor het paard. De ruiter zit zelf op een schapenvacht, misschien is dat wel een nadeel bij warm weer?
Kan er ook mee gesprongen worden, bijvoorbeeld een boomstam of een greppel tijdens een buitenrit?
Verder viel me op dat er verschillende soorten Vaquerozadels zijn, ik heb zadels met een vrij rechte zit gezien en zadels met een dieper gedeelte. Wat maakt dit voor verschil met rijden?
Als er iemand ervaring met dit soort zadels heeft, hoor ik het graag.


djodjodjo

Berichten: 2195
Geregistreerd: 14-08-05
Woonplaats: What is called home

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-01-07 10:18

*Volg dit even, lijkt me een fijn zadel, maar heb er verder geen ervaring mee.

Live Laugh Love

zalatoi
Berichten: 10
Geregistreerd: 23-01-07

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-02-07 13:24

Niemand ervaring met een Vaquero zadel?

LadyMadonna

Berichten: 56331
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-07 13:28

http://www.vaquero.nl

User Sablou op bokt.
Ik weet niet of hij puur de naam gebruikt of dat dit daadwerkelijk de zadels zijn die je zoekt (handgemaakt)

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!

Waratje
Berichten: 9686
Geregistreerd: 03-11-03
Woonplaats: Bennekom

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-07 14:46

Sablou maakt westernzadels, geen Spaanse.

Bij spaanse (iberische) zadels heb je twee mogelijkheden: de echte vaquero zadels, die zijn gemaakt van stro en de schoolzadels met gevulde kussens. Vaquero zadel heb ik geen eigen ervaring mee, ik vind ze ook niet heel aantrekkelijk. Schoolzadel heb ik wel ervaring mee, zit zalig, maar je wordt wel in je bewegingen beperkt, het is vooral bedoelt voor doorzitten en kleine zithulpen. Lichtrijden en een sprongetje zijn overigens wel mogelijk, maar niet ideaal.

Wees consequent, maar niet altijd....
If nothing goes right, go left!

Roane

Berichten: 6217
Geregistreerd: 07-04-06
Woonplaats: Waddinxveen

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-07 15:30

Je bedoeld dan denk ik ook de Campera zadels Waratje? Die zijn inderdaad bedoeld voor het schoolrijden. Ja Die vind ik dan prettiger dan de veedriverszadels aka Vaquera zadels.

Ik zou met een Vaquera zadel niet gaan springen, alleen al omdat je geen steun hebt aka kniewrongen die je klap op kunnen vangen, je zit erg ver op de rug vergeleken met een engels zadel en je hebt een knop aan de voorkant die gruwelijk in de weg zit dan. Knipoog
Het kan wel, maar niet zoals met een Engels zadel en lang niet zo comfortabel. Ze zijn er gewoon niet voor gemaakt.

Een Vaquera zadel is gemaakt voor de Doma Vaquera stijl, die vooral bestaat uit stap, galop en als ze al draf rijden, doorzitten, dus ze zijn niet ideaal voor lichtrijden of de dressuur zoals wij die kennen. Lachen

Je moet goed voor jezelf gaan bedenken wat je precies wil. Wil je Engelse dressuur gaan rijden met af en toe een sprongetje, dan is een Vaquera zadel niks voor jou alleen al om het feit dat het zadel daar gewoon niet voor gemaakt is.
Ook zijn Vaquera zadels niet gemaakt voor de gemiddelde warmbloed. Sommige hebben wel een gunstige rug, maar in het gunstige geval hoeven alleen de kussen van het zadel wat opgevuld te worden, maar negen op de tien keer past een Vaquera zadel niet op een warmbloed, omdat de ribbenkast van een warmbloed en barok paard anders lopen. Vaak zijn warmbloed ruggen te lang en hol vergeleken met de rug van een barok paard. Ook nog iets om bij na te denken. Lachen

LadyMadonna

Berichten: 56331
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-07 18:44

waratje, ik weet dat sablou westernzadels maakt, maar hij gebruikt wel de naam, vandaar

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!

Huertecilla

Berichten: 21270
Geregistreerd: 19-02-03

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-07 18:53

Waratje schreef:
Bij spaanse (iberische) zadels heb je twee mogelijkheden: de echte vaquero zadels, die zijn gemaakt van stro en de schoolzadels met gevulde kussens.


Bij iberische zadels heb je ruiiiiiiiiiime keuze uit verschillende types. De portuguesa, riano, relvas, espanola, jerezana, menorquina bijvoorbeeld zijn allemaal fors verschillend. Meer dan de types op 'engelse' veerboom. De verschillen tussen de espanola, potrera, scooler, mixta, alta escuela zijn vergelijkbaar met die tussen engels veelzijdigheid en -dressuur.

Binnen de vaquera zijn half dozijn modelen waartussen de verschillen soms aardig groot zijn. De 'standaard' vaquera, mixta, cabriola, rejoneo, pirueta, trocada bijvoorbeeld en er zijn nog meer variaties met allerlei benamingen. Daarbij komt nog een amazone-model maar ook kindermaten en verschillende tandem-zadels.
De vaqueras kunnen worden gemaakt voor ELK type paard als je dat wil, van arabier tot noriker.
In de constructie zit ook de hele wereld van verschillen. Van traditioneel met een 'boom' van roggestro, via hout en glasvezelpolyester tot carbonfiber en een handvol flexibele bomen tot en met een natuurrubber 'boomloos'.
Ook zijn er constructies met een dubbele singel. Niet zoals bij de meste westernzadel, maar functioneel.
Oh, en met de rejoneo-uitvoering kun je een heel aardig sprongetje maken, beter dan met een zadel voor FEI ringdressuur.
Er is bepaald meer onder de zon hier Haha!

Verder is er inmiddels een gespecialiseerde fabrikant in Duitsland welke een hele serie onderscheidende modellen maakt. Één van de vaquera-uitvoeringen, met leer in plaats van bont en nog wat opties is een heel nette 'replica' van een 12e-, 13e eeuws ridderzadel.

HC

When the going gets tough, the DAF gets going.

Huertecilla

Berichten: 21270
Geregistreerd: 19-02-03

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-07 19:03

Roane schreef:
Je moet goed voor jezelf gaan bedenken wat je precies wil. Wil je Engelse dressuur gaan rijden ..... dan is een Vaquera zadel niks voor jou...


en dát is nu helemaal correct. De crux is dat ze bedoeld zijn- en dus de geometrie hebben voor het rijden op een spaanse stang zonder direct teugelcontact. Dat 'licht' rijden er niet mee kan spreekt boekdelen ook al kan je er wél perfect mee in draf doorzitten áls je zelf de technische vaardigheid daarvoor bezit.

HC

When the going gets tough, the DAF gets going.

HummerTime

Berichten: 3926
Geregistreerd: 23-09-04
Woonplaats: Meerhout, België

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-07 19:06


Don't judge a book by the cover....

Huertecilla

Berichten: 21270
Geregistreerd: 19-02-03

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-07 19:20

Ja en vergelijk de kwaliteit van de zadels bij animo dan gelijk met die van http://www.bentaiga.de/home_d.htm Knipoog

Indien goed bij rijstijl en paard gekozen én passend gemaakt kan het met 2000 - 2500 cm² dragend oppervlak een weldaad voor je paard zijn. Een woonzadel voor ruiter én paard.
Indien 'El Cheapo' kan je er goedkoop een duurkoop aan hebben.

HC

When the going gets tough, the DAF gets going.

Huertecilla

Berichten: 21270
Geregistreerd: 19-02-03

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-07 20:19

...alles kan, of beter, wordt gedaan.

Afbeelding

Dit zadel ligt voor het type vaquera te ver naar achteren én is VEEL te lang voor dit paard. Ook zie je de problemen met de geometrie en rijstijl.

HC

When the going gets tough, the DAF gets going.

Roane

Berichten: 6217
Geregistreerd: 07-04-06
Woonplaats: Waddinxveen

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-07 11:41

Als in; mevrouw probeert licht te rijden of in verlichte zit te zitten, wat dus niet helemaal werkt. Tong uitsteken
Kleppert het nou ook nog? Volgens mij ligt het zadel niet horizontaal...

Oh kwaliteit zal het zeker zijn Huerte, maar zo he, die prijzen! *LOL*

labe
Berichten: 380
Geregistreerd: 18-10-03

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-07 11:54

Als je eenmaal op zoek gaat naar een Vaquero of iberisch zadel, zul je merken dat je snel door de bomen het bos niet meer ziet, zoveel keus is er. Ga voor jezelf na wat je precies wilt met een zadel, de DV zadels zijn niet geschikt om mee te springen, licht rijden gaat lastig en voor een wedstrijd zijn ze niet toegestaan. Je kunt je licht opsteken bij eigenaren van Andalusiers of Lusitanos die dergelijke zadels in gebruik hebben.
Ik ben zelf erg blij met mijn Relvas zadel, ik zit er in als een luie stoel, ligt perfect op mijn barokke paard en kan er mee lichtrijden. De prijzen zijn een lachtertje als je kijkt wat een willekeurig zadel in Nederland kost.
Animo is een optie, maar ik vind de keus toch wat beperkt. Kijk eens op de site van Zaldi www.zaldi.com en je zult een enorm aanbod vinden. De leverancier die Huertecilla noemt is ook een goede.
Wat ook een aanrader is: informeer eens bij Lusitana van Bokt, zij heeft goede contacten met een Portugese zadelmaker, veel keus en een paar honderd euro goedkoper dan een nederlandse leverancier.

Huertecilla

Berichten: 21270
Geregistreerd: 19-02-03

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-07 12:12

@all
vaquero = spijkerbroek


@labe
de prijzen van bv. Zaldi, Ludomar, Lucas, Gomes zijn bij leveranciers in NL niet significant hoger dan hier in andalucia.
Ik zit vlakbij een heel-groothandel in guarniceria, dus van schoenen tot en met zadels en het scheelt wel maar weegt niet op tegen het voordeel van een leverancier vlakbij in NL.
Bedenk dat de genoemde fabrikanten confectie leveren!

@Roane
goedkoop is meestal duurkoop en een zadel van bijvoorbeeld Bentaiga of SayraArmenta gaat langer mee dan menig ruiter Knipoog

@all
er zijn nog meer zadels en zadeltypes die 'iberisch' benoemd kunnen worden en vooral de kleine maar vaak érg goede franse zadelateliers maken er veel. Het bekende camargue-zadel is een goed voorbeeld maar ook de ecuyer van Malibaud en verschillende modellen van Phoenix.

Hét criteria is niet het zadel op zich. De foto van de endurance-ruiter is een illustratie daarvan.
De iberische geometrie is de crux. Als je niet de betreffende rijstijl hebt gaat het niet goed. Je kan in de 'barok'mode overal om je heen tenenkromtrekkende voorbeelden zien van ruiters in fraaie pakjes op een iberisch zadel totaal uit het evenwicht aan de teugel op een tréns rijdend. Ook zijn 'licht' rijden en iberische zadels fundamenteel niet compatibel. De iberische rijstijl is doorzitten in alle gangen.
Zadel en optoming zijn afgeleides van de rijstijl en hoe goed een zadel ook gemaakt is of -bij het paard past, als de geometrie ervan niet de vaardigheid van de ruiter ondersteunt komt het niet goed.

HC

When the going gets tough, the DAF gets going.

labe
Berichten: 380
Geregistreerd: 18-10-03

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-07 13:44

Ik vind lichtrijden op mijn Iberier toch wel belangrijk, zeker in de leerfase en het wennen aan een ruiter op de rug wil ik de rug ontlasten en ook op lange ritten is het wel zo fijn als je wat kunt lichtrijden.
Voor "werk" minder belangrijk, maar zover ben ik nog niet.....(en dan had ik wel een dv zadel gekocht)

Overigens: leveranciers in NL komen niet aan huis passen en hebben nauwelijks voorraad, het risico is dus net zo groot in het geval je rechtstreeks af leverancier Spanje/Portugal besteld. Of je een pakketje terug stuurt naar het buitenland of binnenland omdat het zadel niet goed past, maakt imo weinig verschil

Huertecilla

Berichten: 21270
Geregistreerd: 19-02-03

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-07 14:09

labe schreef:
Ik vind lichtrijden op mijn Iberier toch wel belangrijk, zeker in de leerfase en het wennen aan een ruiter op de rug wil ik de rug ontlasten en ook op lange ritten is het wel zo fijn als je wat kunt lichtrijden. l


Voor joú wel ja, maar de belasting voor het paard is gemiddeld uiteraard exact hetzelfde omdat je gemiddeld hetzelfde weegt. Het effect van het op en neer wippen geeft een lastwissel rond dit gemiddelde en zo kan je zelf bedenken dat de piekbelasting bij 'licht'rijden veel groter is dan bij doorzitten.
Juist voor een jong paard is het knap lastig dat je het asymetrisch uit balans brengt.

Het 'probleem' is dat de meeste ruiters onvoldoende vaardig zijn om door te zitten. Dit is ook waarom het voor de jagende 'gentry' ooit bedacht is. Die hadden meer geld dan rijvaardigheid Haha!
'Licht' rijden is voor de ruíter doch voor het paard een schijnoplossing en het verbeteren van de rijvaardigheid de enige echte oplossing.

Dit punt is geen 'mening' van mij maar eens stukje simpele basisnatuurkunde.
Ga maar eens 'licht' rijden op een mechanische weegschaal of vraag het aan een leraar natuurkunde.
Er is ook ergens op het web een prachtige grafische weergave van Novel van een 'live' drukmeting onder het zadel waarbij de drukpieken en lastwisselingen door 'licht' rijden schitterend doch ook zum kotsen in beeld gebracht worden.

HC

When the going gets tough, the DAF gets going.

Roane

Berichten: 6217
Geregistreerd: 07-04-06
Woonplaats: Waddinxveen

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-07 16:42

en tevens is het een feit dat sommige paarden beter zijn gebouwd om op door te zitten dan anderen, dat ligt niet alleen aan de ruiter.
Ik snap best dat de gemiddelde ruiter nog geen half uur doorzitten volhoud op een rastypische Gelderlander of Hackney, puur en alleen omdat ze niet draven voor ons het zadel. Knipoog

En lichtrijden is ook meegaan met de beweging, en inderdaad een oplossing als je nog niet mee kan gaan in de beweging met doorzitten. Het gemiddelde iberische paard zit ook lekkerder door dan de gemiddelde tuiger in Nederland. Knipoog
Natuurlijk blijft het even zwaar, (niemand heeft ooit gezegd dat dat niet gebeurde?) maar zo rij je wel soepeler mee met de beweging van het paard.
En dat is ook een stukje basisnatuurkunde.

Huertecilla

Berichten: 21270
Geregistreerd: 19-02-03

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-07 18:25

Roane schreef:
... maar zo rij je wel soepeler mee met de beweging van het paard.
En dat is ook een stukje basisnatuurkunde.


Nee, in deze 1½ zin drievoudig nee zelfs, doch laat maar.
Zoek het beeldmateriaal van Novel maar.
Ik geloof ook dat er een uitleg op PaardNatuurlijk staat ergens.
Sterkte.

Oh, en je kan een tuigpaard ook een stuk prettiger léren lopen. Het cruciale punt van 'opgeven' is de 'pendulum'beweging van het been versus 'harmonica' gewrichtactie.

HC

When the going gets tough, the DAF gets going.

labe
Berichten: 380
Geregistreerd: 18-10-03

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-07 10:56

Ik leer graag en veel, ben benieuwd naar meer over het (onjuist) lichtrijden, maar dat toontje.......
sorry, daarvan gaat bij mij de deur dicht, voel me net zo'n pennymeisje dat net komt kijken en op haar vingertjes word getikt.

Roane

Berichten: 6217
Geregistreerd: 07-04-06
Woonplaats: Waddinxveen

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-07 11:02

labe schreef:
Ik leer graag en veel, ben benieuwd naar meer over het (onjuist) lichtrijden, maar dat toontje.......
sorry, daarvan gaat bij mij de deur dicht, voel me net zo'n pennymeisje dat net komt kijken en op haar vingertjes word getikt.

Gelukkig, ik dacht dat ik de enige was die dit dacht. Vork Ik krijg hier gewoon het gevoel of ik achterlijk ben, alleen maar omdat het mij zo is geleerd. Tong uitsteken
Als je mensen wil overtuigen van je gelijk, of een nieuwe manier uit wil leggen is dit niet bepaald de toon die je tegen mensen moet gebruiken die er nog niets vanaf weten. Sterke, daarmee.

zalatoi
Berichten: 10
Geregistreerd: 23-01-07

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-03-07 13:15

Hallo,

bedankt voor alle informatie. Ik had al even niet meer gekeken, omdat er eerst weinig reactie kwam. Ik was er inmiddels wel achter dat er verschillende punten zijn waar je rekening mee moet houden bij het zoeken van een geschikt zadel.

Ik heb een jong paard dat nog ingereden moet worden en vroeg me ook af of een Vaquero zadel op dit moment wel een goede keus. Volgens sommigen is het zadel vrij zwaar al zijn er lichtere versies en is het in het begin bij een nieuw zadel ook lastig dat je benen wat ver van het paard komen te liggen door de vacht.

Mijn bedoeling was een comfortabel zadel te vinden, zowel voor het paard als voor mezelf. Ik ga voorlopig na het inrijden aan de basis werken en zodra hij verkeersmak is buitenritten maken, waarbij af en toe gesprongen zal moeten worden over een boomstam of balk om ergens te kunnen komen. Geen moeilijkere dressuuroefeningen, wedstrijden of zware springparcoursen dus. Ik heb een veelzijdigheidszadel waar ik mee kan springen en het andere zadel is dus vooral bedoeld om prettig te rijden, vooral als ik op den duur langere buitenritten met hem kan gaan maken.

Waar moet je zelf op letten om te bepalen of een zadel passend is; gekeken naar de ruglengte ed. Dat het zadel op de foto niet goed ligt, is te zien, maar is dat pas te bepalen als het zadel erop ligt of is het ook van te voren in te schatten (verschillende lengten Vaquero zadels?). Mijn paard heeft een kortere rug.

Mare

Berichten: 751
Geregistreerd: 04-04-05

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-07 13:21

labe schreef:
Overigens: leveranciers in NL komen niet aan huis passen en hebben nauwelijks voorraad, het risico is dus net zo groot in het geval je rechtstreeks af leverancier Spanje/Portugal besteld. Of je een pakketje terug stuurt naar het buitenland of binnenland omdat het zadel niet goed past, maakt imo weinig verschil

http://www.O-M-E-G-A.com en http://www.bentaiga.com passen wel aan huis in NL

_Merato_
Berichten: 1294
Geregistreerd: 21-02-06

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-07 13:32

Hoi,
Ik heb geen ervaring met de Vaquero zadels, wel met Alta Escuela.
Deze heb ik nl zelf (zie profiel, zwetend paard) en je kunt er prima in lichtrijden! Het is een kort zadel, geschikt voor korte ruggen. De Alta Escuela zal een lange paardenrug niet goed passen. Ik moest wel een nieuwe singel kopen, een veelzijdigheidssingel met 3 gespen i.p.v. 2. De Vaquero (of Vaquera) lijkt me een erg lang zadel, het is maar net hoe de rug van je paard gevormd is en hoe het eruit ziet.
Mijn Fries heeft een ultrakorte rug, zal dus nooit een Vaquerazadel passen.
Mocht je meer willen weten, pb me maar Knipoog

Huertecilla

Berichten: 21270
Geregistreerd: 19-02-03

Re: Vaquero zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-07 15:29

Yetse schreef:
De Vaquero (of Vaquera) lijkt me een erg lang zadel, het is maar net hoe de rug van je paard gevormd is en hoe het eruit ziet.
Mijn Fries heeft een ultrakorte rug, zal dus nooit een Vaquerazadel passen.

'lijkt' je en 'dus'? nooit??
Verder vraag ik me af of je de zadelruimte op jouw paard geméten hebt en hoeveel die dan meet.

Je kan een vaquera-zadel ook in een ultra-korte versie kopen. Hoe lang denk je dat de rug van een maar nétaan vierkante hispano-arabe van 155 hoog is? Toch is dat naast de Lusitano het meest geliefde paard voor rejoneo en réken maar dat daarbij een perfect zadel cruciaal is.

De grote crux is de rijstijl. Alles kán, maar als je een op ringdressuur gebaseerde manier van rijden hebt is dit geen daarvoor bedoeld zadel net zo min als voor Doma Vaquera een 'engels' type zadel met veerboom zelfs maar bij benadering geschikt zou zijn.

HC

When the going gets tough, the DAF gets going.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GoogleAdsense, Googlebot, Maartje1990 en 22 bezoekers