..................................
Ik begin met de - naar mijn mening – minste rigging: De in-skirt rigging.

Deze rigging (hier weergegeven als zwarte ring) zit in de skirts gemonteerd. Hoewel de boom aan de skirts vast zit, trekt men bij de in-skirt rigging in 1e instantie de skirts op het paard, niet de boom. De trekkracht is hier aangegeven met de zwarte pijl. 75% van de krachten komen uiteindelijk te staan op een smalle baan in de skirts (hier rood aangegeven). Het gevolg is, dat men het paard als het ware een strakke band om zijn borstkas trekt, die te vergelijken is, met een te strak aangetrokken broekriem. De skirts zullen gaan vervormen, met alle gevolgen van dien. De reden waarom de industrie toch in 70% van de gevallen voor dit type rigging kiest, is puur een kosten factor: de montage van in-skirt rigging is heel eenvoudig en dus heel goedkoop.
.............................
Een andere – betere - rigging is de (double-)D-rigging:

Deze rigging zit met een leren baan aan de boom gemonteerd en trekt dus wel de boom direct op het paard. Helaas zit de voorste D van deze rigging vaak vrijwel loodrecht onder het kieppunt van een westernzadel. Past het zadel niet perfect, of zit de ruiter met zijn gewicht te ver naar voren, zal het zadel al snel van voren “duiken” en van “achteren” omhoog komen. De achterste D’s hebben geen enkele invloed op het kiepen, tenzij men een achter singel gebruikt. De riem tussen de achter en voor D’s dient als geleider voor de stijgbeugelriemen. Deze rigging treft men (nog) aan in “working saddles”.
...............................
De beste rigging is de “leatherplate” rigging:

Deze rigging bestaat uit een leren “plaat” die achter de seat en voor bij de fork op de boom is gemonteerd. Hierdoor trekt deze plaat de boom zowel achter als voor op het paard (+/- 40/60 verhouding) (zie zwarte lijnen). Kiepen komt bij een redelijk passend zadel niet voor, net zo min als het inknikken van de skirts. De trekkracht op het zadel, alsmede het fixeren van het zadel is optimaal. Het extra gewicht aan leer kan in enkele gevallen een probleem zijn. Ook zijn er wel westernruiters die het “niet hebben van bovenbeen contact” als een min punt aangeven (een mening die ik overigens niet deel). Helaas is deze constructie duur qua materiaal en duur qua montage en wordt derhalve niet veel meer in industriële zadels toegepast.
MVG Louis