Ik zat net deze plaatjes te bekijken en wordt daar toch wel een beetje moedeloos van. Ik vind het persoonlijk echt te gek voor woorden, dat je veel geld voor een A merk zadel betaald (toch minstens 1000 euro) en dat er dan op dit soort manieren met zgn zadelmakers omgesprongen wordt. Het is toch niet meer dan normaal dat je ervan uit gaat dat als je je zadel netjes naar een ruitersport speciaal zaak stuurt om opgevuld te worden dat dit dan ook gewoon op een eerlijke en nette manier gebeurd. Niet dus... Ik word hier eerlijk gezegd een beetje moedeloos van.
Ikzelf heb een zadel wat ik zelf heel fijn vindt en ben met de aanschaf van een springzadel bezig. Ik vraag me nu echter wel af hoe ik nu een zadelmaker ga vinden die er echt verstand van heeft.
Had ik ook al gezien... Ik vind het echt niet normaal dat het zo erg heeft kunnen worden. Zoals dat zadel met Renskse, 4 jaar oud A merk zadel (alhoewel dat merk mijn insziens al op meerdere vlakken steeds meer de B kant op gaat). Je gaat je wel een beetje afvragen of je niet gewoon opgelicht wordt waar je bijstaat. En belangrijker, wat je eraan kan doen om dit te voorkomen.
Bij mij indendito! Ik heb de betreffende zaak ook opgebeld maarja dan weten ze van niks he je ben de eerste met klachten blabla.. Ik heb me er maar bij neergelegd je gelijk krijg je toch niet!
Ik had het daar pas nog met een paar mensen over, hoe weet je nou wanneer een zadelmaker goed is? Over vrijwel alle zadelmakers gaan ook wel negatieve verhalen.
Ik rij op dit moment alleen nog maar op Passier, Daaleman en Prestige, niet de minste merken. Ik hoop daarmee al wat ellende te voorkomen, ik verwacht iig niet dat in deze zadels troep zit zoals in het zadel van Renske.
Ik ben ook erg blij met mijn Prestige dressuur en ben nu aan het kijken naar een Prestige springzadeltje, maar dan nog... Je kan nog steeds niet naar binnen kijken en moet dan dus maar op de verkoper zijn blauwe ogen afgaan en hopen dat wat hij zegt ook echt waar is...
Misschien handig om je nieuwe zadel gewoon rechtstreeks bij de bron te kopen en hard dingen vooraf stellen aangaande pasvorm.
Bij onze zadels (die we niet via de tussenhandel leveren zoals wel meer betere merken doen) komen we aan huis en tonen alleen enkele demo's het zadel voor de combinatie paard ruiter moet nog gemaakt worden. Aan de hand van wensen, aanmeten enz. komen we tot een order. Dan pas wordt het zadel gemaakt. Enkele weken later heb je dan je zadel zoals jij hem wilt hebben, geheel vanaf de boom speciaal voor jou, je paard en/of combinatie gemaakt.
voor de garantie enz. adviseren we ook altijd om bij problemen contact met ons op te nemen en niet een ander het probleem te laten oplossen. We houden op deze manier ook een archief bij en weten precies de geschiedenis van een zadel en de eerste koper. Koop je dan 2e hands een zadel; dan kun je de geschiedenis achterhalen. Omgekeerd kunnen wij dan ook duidelijker reageren op eventuele "onderhouds" en "reparatie" zaken die niet door ons zijn uitgevoerd (tot aan het vervallen van garanties).
Ook klachten over dat bekende Nederlandse zadelmerk blijken vaak het euvel te zijn van "zadelmakers" cq "verkopers" en niet de feitelijke producent.
Ik denk dan ook dat veel producenten van betere merken je graag verder helpen met onderhoud en problemen en dat je zo vaker dit soort "kussen ellende" voorkomt.
Ook een goede zadelmaker zal naar je paard kijken en de combinatie. Veelal zullen ze je ook graag laten zien wat ze doen en zijn ze trots op hun vak. Op die manier krijg je ook heel veel te zien en wordt je ook wijzer. Van dit wijzer worden heeft dan een goede vakman ook profijt en zul je daarom ook nooit lastig zijn. Veelal lost dit ook veel op bij aankoop 2e hands.
Tsja, het liefst zou ik ook een Prestige zadel helemaal nieuw kopen en dergelijke, maar dat trekt mijn bankrekening echt niet.
Uit bovengaande verhaal blijkt dus dat we met 4 partijen te maken:
1.producent 2.tussenpersoon (ruiterzaak) 3.zadelmaker (vaak via 2) 4.klant
Ik moet eerlijk zeggen dat ikzelf toen ik mijn nieuwe, jonge paard heb ook heb gekozen voor een toch wel A merk zadel (1), splinternieuw via een ruitershop (2).
Na minder dan een half jaar begonnen te singelstoten al te scheuren. Hetzelfde gebeurde bij het zadel van een stalgenootje die haar zadel zelfde merk, ander model) op precies dezelfde dag gekocht heeft. Dit is toen eenmalig vervangen onder garantie, maar de producent/leverancier (1) gaf eigenlijk in het geheel geen thuis op mijn klacht.
Mijn nieuwe zadel (Prestige) heb ik gekocht bij een/de ruitershop (leuke woordspeling daar ) als tweedehandsje, omdat ik van mijn eerste zadel zwaar ongelukkig wordt. Ik heb hier gelukkig nog nooit problemen mee gehad, en mijn paard heeft ook geen rare plekken of iets dergelijks, dus ik ga er maar van uit dat dit dus gewoon goed is...
Om op het verhaal terug te komen... Leverancier (1) is maar zelden bereid om zorg te dragen dat het zadel ook netjes past. Dat verwacht ik eigenlijk ook niet van een leverancier/producent, maar van iemand die kundig is (dus danwel 2 of 3). Daar doe ik als klant (4) immers zaken mee. Als de tussenpersoon zich voordoet als een specialist, dan mag je er toch vanuit gaan dat ze dit ook zijn.
Bij iemand waar je tegen zegt "Mijn zadel moet opgevuld worden" en diegene roept "Breng maar bij de winkel langs" moet je toch wel vraagtekens hebben, denk ik.
Je verhaal sluit aan en je hebt natuurlijk gelijk aangaande leverancier (voor jou als klant de verkopende parij (zoals je noemt nr.2)) Maar heb je het gevoel dat je hier ontevreden bent dan kan de producent cq importeur je wel verder helpen en je ook vertellen of zij zaken met deze of gene doen. Verder kunnen ze je mogelijk verwijzen naar een volgens hen goede tussenhandel.
jouw leverancier (nr 2) heeft natuurlijk zorg te dragen dat het zadel goed past als je hier naar vraagt. Dit is niet voor de producent die alleen levert op wens van de ruitersportzaak die het merk vertegenwoordigt. De producenten/ importuers kunnen je vaak wel helpen met adressen van zaken waar ze goede zaken mee doen.
Vaak zie je ook dat nieuwe zadels verkocht worden door bedrijven die helemaal geen contact hebben met importeur of producent van het betreffende merk. Ze komen dan uit een "grijs" circuit doordat er partijen zijn opgekocht enz. Veelal kunnen ze dan ook alleen dat ene zadel leveren. Niet erg op zich maar je moet het wel weten bij aankoop en dat is veelal niet het geval en dan zit je toch moeilijker met klachten.
Vaak speelt ook nog het probleem van geld, iedereen wil geld verdienen en verkoopt liever in een keer meerdere zadels aan de tussenhandel dan per stuk bestellingen. Daarnaast verkoopt de tussenhandel je liever direct een zadel uit zijn voorraad dan er een voor je te bestellen. Hierdoor krijg je dus ook vaak problemen en discussies en wil de handel het niet altijd zo nauw nemen aangaande maatvoering en is verkoop belangrijker. Maar ik geloof echt wel dat er zaken zijn die je wel precies willen leveren wat je wenst en past. Maar wees er zelf constant allert op.
Morgen komt Patrick bij mij langs om mijn stokoude Passier aan te passen voor mijn nog niet ingereden driejarige. Ik heb dat zadel al tweedehands gekocht jaren geleden in de ruitershop, nadat mijn nieuwe zadel gestolen was, dus wie weet hoe oud het is en hoeveel zadelmakers dat zadel al gezien heeft. Naar zeggen was het zadel helemaal leeggehaald bij aankoop en netjes opnieuw gevuld, zelf heb ik het twee keer terug op laten vullen. Morgen gaan we zien wat er van waar was!
Ik zweer echt bij Daaleman, paard op de trailer en naar de werkplaats toe. Zij hebben het zadel gemaakt en weten precies hoe het in elkaar zit. Bovendien kun je zelf gewoon in de werkplaats neuzen en weet je zeker dat het goed gedaan wordt zonder dat er allerlei rotzooi in gaat. Niks geen last van ondeskundige verkopers of "zadelmakers" die er zo maar wat inproppen.
Nou, ik ben net terug van stal, helaas dus wel de digi vergeten
Mijn zadel was er ook niet al te best aan toe. Voorin en achterin waren de kussens keihard opgevuld, in het midden waren ze praktisch leeg.
Dit kwam er uit het zadel: Zoals jullie kunnen zien, drie soorten vulsel, waarvan een soort (de draadjes) die helemaal niet in een zadel thuishoren. Jullie kunnen ook op de foto zien hoe klonterig het vulsel is, er zijn gewoon harde bolletjes vulsel ingedaan (deels klont het door het aandrukken van de rug en deels is het dus verkeerd gevuld). Jullie kunnen je voorstellen hoe dat op de rug van een paard aanvoelt!
Nu zijn de kussens weer mooi gelijk opgevuld met lange gladde stukken vulsel en over een paar maanden kan ik dus met een gerust hart mijn kleine manneke gaan inrijden met dit zadel.
Ook heeft Patrick even gekeken naar het zadel van een vriendin die sinds gisteren een nieuw paard had. Haar zadel hoefde niet aangepast te worden, dat lag netjes.
Voorheen dacht ik nog wel eens "ach...als het maar goed past"...maar sinds ruim 1 jaar denk ik daar ook anders over. Mijn 1e zadel kocht ik via de importeur van de grootste ruitersportzaak hier in NL. Dus lekker goedkoop een fijn zittend zadel. Het bij vullen vond ik altijd wel apart, het idee dat er niet naar je paard gekeken werd gaf wat twijfels maar goed, beestje liep goed...
Dacht ik. We hadden altijd 1 probleem, ze wilde haar rug nooit los laten. Mijn bijrijdster had op haar paard een aangepast zadel, dankzij haar ben ik mee gegaan naar de zadelmaker. Die heeft alles haarfijn uitgelegd en verteld hoe het in elkaar zit. Geen verkoop praatjes helemaal niks. Uiteindelijk kocht ik mijn 1e opmaat gemaakte zadel daar, mijn paard heeft nog nooit zo goed gelopen Sindsdien zweer ik echt bij hem, hij controleerd de zadels voor aankoop op scheve boom etc. Zoals hij zelf ook altijd zegt, je koopt een zadel bij winkel A, vervolgens vult winkel B hem op...niet elk zadel heeft dezelfde vulling dus ze stoppen er maar wat in. Vaak schijnt het nog een of andere substantie te zijn wat gaat klitten en hard wordt. Geen pretje voor de paardenrug.
Nee laat mij maar mooi voorlichten door mijn zadelmaker...dat zit ik geheid goed, super service en mijn paard en ik zijn dik tevreden. En of hij duurder is dan een zaak als bijv. divoza? nee, helemaal niet.
ja, je schrikt er af en toe goed van, van wat uit een zadel komt. het mafste wat ik ooit gezien heb: (schrik niet) maandverband, met het plasticje er nog onder! hoe verzinnen ze het?! het hoort opgevuld te worden met nieuw stroken/repen wol, en dat is een vak apart om het goed gelijkmatig te krijgen. wat je vaak ziet, is dat het leeggehaald wordt, en dan weer opnieuw gevuld met de oude (hard geworden) wol. zonde van de moeite, want dat krijg je nooit glad. sterkte met jouw zadel! en schrik niet van zo'n ontleed beeld; weer inelkaar zetten, dichtnaaien, komt helemaal goed!
Ik denk dat heel veel zadelmakers wel erg veel verstand hebben van leer een een zadel goed en degelijk kunnen repareren/in elkaar zetten. Maar opvullen lijkt me toch weer een andere kunst wat lang niet elke zadelmaker ook fatsoenlijk kan...