Een goed westernzadel, van goed leer en wat op de juiste manier behandeld is heeft weinig nodig. Wij oliën de zadels een keer of 6 voordat ze hier de deur uit gaan. Daarna raden we aan om zo nu en dan, met een vochtig lapje, de boel schoon te houden en max. 1 x per jaar wat olie ( liefst neatsfoot) en dan alleen aan de gladde kant! Nooit de ruwe ( vlees) kant in de olie zetten daar gaat je leer van kapot. Zadelzeep zou ik sowieso afraden en als je het al gebruikt alleen als het echt vies is en dan heel weinig; liever gewoon met een vochtige lap. Bij een zadel met tooling/ carving heeft zadelzeep de irritante eigenschap om daarin te komen en wit uit te slaan..........
Mijn eigen zadel heb ik kort geleden, voor het eerst sinds een jaar of 3...

, afgenomen met een vochtige lap met een heel klein beetje zadelzeep ( en dan niet van een blok maar uit een potje) want die was echt flink vies. Daarna een klein laagje olie er op en dan kan die er wel een jaar of wat tegen.
De olie kan je het best aanbrengen met een dot schapenwol ( of evt. een sponsje) wat je in de olie doopt, dan bijna helemaal uitwringt en dan daarmee je zadel inwrijven, dat is meer dan genoeg.
Zoals Sasja zegt; een goed westernzadel heeft vrijwel geen onderhoud nodig omdat het leer door en door geolied is. Daarbij is het leer van een goed westernzadel niet geverfd ( leer van de meeste Engels zadels is dat wel) waardoor het leer veel beter blijft, veel soepeler en meer kan hebben. Het is vaak ook veel dikker tuigleer ( wij gebruiken 4 / 5 mm) wat dus ook goed tegen een stootje kan.
Dus niet te vaak oliën ( 2 x per jaar is te vaak voor een goed zadel), afnemen met een vochtige lap ( alleen zadelzeep gebruiken als het echt vies is en dan de bewerkte stukken vermijden) en alleen de gladde kant in de olie ( als je de ruwe/ vleeskant in de olie zet neemt die vaak te veel op waardoor het kan gaan uitzetten aan die kant wat barsten aan de gladde kant kan geven). Teveel olie/ zeep kan de stiksels aantasten.