axel_1997 schreef:Op internet lees ik dat voor het passen van een zadel verstandig is om eerst een kale zadelboom te passen. Dat zal bij een verwisselbare boom ook ter controle wel kunnen. Maar hoe zie je dan of het past zonder die dikke complex gevormde kussens eronder?
In 90% van de gevallen word dit met een niet-verwisselbaar-kopijzer-zadel ook niet gedaan.
Een aantal passers kan wel zo werken(bijvoorbeeld Ninon Schutte) maar het is zéker niet de standaard.
Wat er verwisseld kan worden is het kopijzer, dus de maat van de schoft, bij sommige is dat echt een verwisselbaar kopijzer wat je er zo uit kan halen.
Of het zadel kan goed in de pers waardoor je de maat van het kopijzer groter of kleiner kan maken.
Tegenwoordig heb je ook nog treeclicks waarmee je een "gewoon" zadel met houten boom kleiner kan maken in het kopijzer.
In principe werkt dit wel degelijk, er is alleen wel een aantal "maren" :Als je paard voorheen met een wat meer holle rug liep, meer bespiering krijgt, sterker word, en hiermee de rug rechter word in de training kan het zijn dat alsnog de curve van de boom niet meer past bij je paard.(en andersom ook weer, als je bijv. na de dracht, blessure of met ouderdom er mee te maken hebt dat die ruglijn anders word)
Of als de bespiering van de schoftaanzet zelf ook veel breder word waardoor daar ook meer ruimte nodig is(of minder)
Zo zijn er altijd nog andere variabelen dan alleen het kopijzer.
Daarbij vind ik persoonlijk zelf ook dat als je een een paard hebt waarvan je mag verwachten dat hij in bespiering zal veranderen het heel verstandig is om minimaal elke 6 maanden de zadelpasser langs te laten komen, liever nog elke 3.
Verschil met een zadel met "meer mogelijkheden" door het kunnen veranderen van het kopijzer is dat de kans groot is dat je met de vulling en het veranderen van de maat van het kopijzer nog steeds hetzelfde zadel kan houden.