Blussem schreef:Als bij het oefen meer dan drie keer je paard steeds los breekt en aan de kletter gaat dan ben je paard een patroon aan het leren.
Wat nu belangrijk is dat je eerst stap terug doet waarbij paard niet aan kletter gaat en van af dat daar opbouwen. Eventueel scherper optoming gebruiken of oefenen om paard om te trekken voordat die aan de kletter gaat.
Opbouwen is wat ik doe. Dus steeds omdraaien, weer terug lopen en weer omkeren. Zo steeds wat verder. Wat versta jij onder een scherpere optoming?
Mando schreef:Ja ik heb meer controle omdat ik de clip bovenop zijn neus heb dus op het moment dat hij van mij weg draait... en vol gas geeft kan ik hem terug trekken.
Voor mij de uitkomst.
Vroeger ook wel hengstenketting met bit gedaan maar daar had hij mooi lak aan.
[ [url=m/BVcQko.jpg]Afbeelding[/url] ]
Wat handig! Is er nog een bepaald merk/type dat aan te raden is?
luxx schreef:Begrijp dat je hem geen pijn wilt doen, maar wat hij doet is gevaarlijk en hij kan jou ook pijn doen. Toen ik mijn paard kreeg liep hij gevaarlijk om me heen te springen en deed een soort alsof ik niet bestond. Ik heb meteen een henstenketting over zijn neus gelegd, over niet onder, dan gaat hij omhoog. Ik heb de ketting er een week om gehad en ik heb er twee keer een ruk aan gegeven. Daarna was dat niet meer nodig en liep hij aan een los touwtje met me mee. Wanneer je zoiets goed gebruikt hoef je dat niet vaak te doen en is het gelijk klaar. Je paard weegt veel meer dan jij en zal altijd wanneer hij zijn gewicht erin gooit door je heen kunnen lopen, dat wil je niet, voor jouw eigen maar ook voor zijn veiligheid. Je bent je paard nu op een zachte manier hele verkeerde dingen aan het leren. En het is echt waar in deze, zachte heelmeesters maken stinkende wonden...
Ieder doet het op zijn eigen manier.
Esther schreef:Hoofdstel gebruiken als je gaat wandelen. Ik ga met mijn grapjas echt niet wandelen met alleen een halster om. Hij draait zich om, zet zijn hals recht vast en je hebt het nakijken. Met bit heb ik nog enigszins controle. Lukt het lostrekken dan wordt je paard iedere keer beloond, hartstikke zelfbelonend dus. Je moet dus voorkomen dat het je paard ooit nog een keer lukt..
Mijn hoofdstel heeft geen bit. Is in feite dus een halster
Maar wat je zegt over het lostrekken klopt helemaal. Daarom stop ik ook nooit wanneer ze nog probeert te rennen oid.
Amable schreef:Omdenken, je paard vindt het duidelijk heel erg lastig daar, tenslotte trekt ze op andere plekken niet los zeg je. Dus ze is geen etterbak, ze heeft het echt moeilijk. Met pijn prikkels krijg je geen vertrouwen, misschien wel een paard die gehoorzaam is, maar niet op de manier waarop we graag willen.
Ik werk zelf graag met clickertraining, in een situatie als deze zou ik haar dan ook willen belonen voor ontspannen bij me blijven. Als ze zich vaak en veel los trekt zou ik er misschien zelfs voor kiezen om los te werken, uiteraard eerst oefenen in de bak. Wanneer ze niet vast zit kan ze ook niet los trekken. Belangrijk is wel in hele kleine stapjes uit bouwen.
Andere optie zonder clicker is nog steeds in hele kleine stapjes. Jojo-en werkt goed in spannend situaties, dus stapje heen, stapje terug. Spannend? Haal de druk eraf. Heen en terug tot die 2 stappen niet eng meer zijn.
Bedankt voor de tips.
Anna79 schreef:Ik zou een longeersingeltje om doen. Dan haal je het halstertouw op de zijkant door een ring en dan naar het halster, zo kan je de hals inbuigen als het paard aanstalten maak om ervan door te gaan. Zo kan het paard geen kracht met de nek zetten en houd je de controle.
Bedankt!
mooney schreef:Even los van de trainingstips, die denk ik wel nuttig zijn want af en toe losbreken is alsnog te veel eigenlijk. Grondeerkjuf een keer meenemen lijkt me handig.
Een ouderwetse oplossing is de achterzijde van je touw gebruiken in een lus, dus het uiteinde door de ring of langs het halster en dan weer terug naar je hand. Laat je los aan 1 kant dan is het touw dus los van het halster.
Maar mijn voorkeur zou eigenlijk het gebruiken van een touwhalster of kaptoom zijn.
Wat slim, dat ik daar zelf niet aan gedacht heb!
Sanniej_ schreef:Heb er ook eentje staan die dit prima kan.
Zeker in het weide seizoen als je net een hectare gelopen hebt en hij bedenkt weer terug te willen.
Ben begonnen toen met een touw halster dan was ik toch net wat strenger.
Het gedrag is zeer verminderd (aangezien dit ook aangeleerd gedrag wordt tzt)
Tegenwoordig heb ik een Monty Roberts halster vanwege mijn trailer lessen aangeschaft en gebruik ik deze, maar een goede kaptoom kan ook zeker raadzaam zijn.
Ik snap dat je het vanaf de grond goed op wilt lossen maar zo te lezen is het ook al enigsinds aangeleerd gedrag geworden dus je zul je echt met regelmaat eerder en sneller moeten zijn en kan je dus door middel van een kaptoom touwhalster oid het patroon door breken.
Dat is zeker waar! Komt ook wel goed
GDG schreef:Remark schreef:Overigens zijn er ook periodes dat er helemaal geen problemen zijn (zomers).
Ik wandel ook wel eens met mijn paard in het bos of op het strand (ook met slecht weer). Ze heeft daar nog nooit geprobeerd los te breken. Ook wanneer we het terrein van stal af gaan om te wandelen breekt ze niet los.
Hoe is het verdere management zo buiten de zomer om? Hoe vaak en hoe lang buiten, is dat met andere paarden en waar? Hoeveel ruwvoer krijgt het paard en hoe lang doet het daarmee? Hoe is je paard verder, ook wat meer gespannen of echt alleen op die rondjes om de wei?
Ze staat ongv. van feb/mrt tot nov dag en nacht buiten. Helaas staat ze momenteel alleen in de paddock. Wel met een ander paard ernaast (waar ze hopelijk op termijn dagdelen mee samen gaat staan). Ze krijgt onbeperkt hooi en stond deze zomer max 1 a 2u per dag op de wei (vorig jaar max 6u per dag).
Over all is ze super relaxt. Ze is wel gespannen wanneer we van het terrein af gaan, maar blijft dan wel gewoon bij me. Bij de rondjes om de wei lijkt ze de laatste tijd meer gespannen dan vorig jaar/begin van de zomer. Ik heb geen idee waardoor dat komt. Soms denk ik dat gewoon probleemgedrag is in plaats van echte angst. Tuurlijk is er altijd een trigger, maar doorgaans rent ze een stukje en gaat ze daarna lekker staan grazen. Enkel die keren dat ik er op zat deed ze dat niet en één keer is ze echt helemaal tot de stallen weer terug gerend in volle gallop.
Nu ik er zo aan terug denk is het gedrag weer begonnen toen ik voor de 2e keer een rondje met haar om de wei ging en ze schrok en aan de kletter ging.
Maar goed, het gaat nu veelal om het losbreken. Ik waardeer het dat jullie hierin mee denken en er zitten bruikbare tips bij. Echter was de oorspronkelijke vraag of mensen een manier wisten waarop ik de klap op de nek van mijn paard kan verzachten. Hebben jullie daar nog ideeën voor? De leadrope dubbel doen en niet vast maken is overigens een goeie optie!