Meer mensen die boom en bitloos rijden?

Moderators: C_arola, Nicole288, Coby, Dyonne, Pistasche, Apple

 
 
Petrichor

Berichten: 9789
Geregistreerd: 14-04-06

Meer mensen die boom en bitloos rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-18 08:02

Hoi allemaal,

Ik weet haast wel zeker dat er meer mensen zowel boom al bitloos rijden, toch kon ik daar geen specifiek topic over vinden.

Voor een tijdje geleden had ik besloten dat ik zowel bitloos als boomloos wilde gaan rijden. Ik begon met het testen van het bitloze hoofdstel van mijn buurvrouw, maar na 1 keer testen kon ik eigenlijk niet echt weten of het wat voor ons was, de complete aanleuning was die eerste keer weg en eerlijk is eerlijk van een keer testen kan je geen conclusie trekken.

Ik wilde ook heel graag boomloos gaan rijden, maar niet allebei tegelijk dus ik moest een keuze gaan maken wat gaan we eerst doen? Volgens een aantal mensen kantelde mijn dressuur zadel te veel naar achteren dus mijn besluit stond vast dan eerst een ander zadel. De zadelmaker gebeld voor een afspraak en inderdaad mijn dressuur zadel was totaal niet passend, ik heb mijn dressuur zadel direct verkocht en daarvoor in plaats een Barefoot Nevada gekocht.

De bf lag perfect op mijn paard, super mooie druk verdeling etc. Echter was het voor mij vreselijk wennen, ik kwam er achter dat mijn houding echt bar en boos was. Mijn houding was sowieso al niet mijn sterkste punt maar was vele malen slechter als ik had gehoopt. Ik verloor regelmatig mijn evenwicht en heb vaak gedacht ojee als ik nu maar niet val maar paardlief ging dan direct stil staan. Mijn houding was echt heel en heel erg slecht en dat voor iemand die al 20 jaar 5 dagen in de week rijd. Tja met een dressuur zadel maken ze het wel zo dat je er bijna niks van merkt dat je houding slecht is. Uiteindelijk zijn we een tijdje verder en gaat het steeds beter met mijn houding, ik zit stabieler en stukken stiller soms heb ik nog steeds wel momenten van ooh even goed zitten. Maar gelukkig gaat het steeds beter.

Nu ben in sinds een paar dagen ook overgestapt op bitloos rijden, ik moet heel eerlijk bekennen wat is dat gigantisch prettig. Paard is zoveel blijer trekt niet meer aan mijn teugels tijdens buiten rijden en is prima bij mij te houden. Ik denk wel dat je met een bit net wat meer te vertellen hebt maar uiteindelijk maakt het denk ik niks uit want een paard met paniek gaat hoe dan ook.

Al met al ben ik zo blij dat ik naar boom en bitloos ben gegaan, paard en ik hebben zoveel meer lol gekregen in het rijden. :D

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

The smell of earth after rain!


Skippy01

Berichten: 6498
Geregistreerd: 01-11-06
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-18 08:10

Beide en ook net zo makkelijk beide niet ;)
Op mijn huidige merrie ligt een Ghost zadel - boomloos dus.
Ze heeft 2 hoofdstellen: een kaptoom en een trenshoofdstel. Ik rijd op beide. Grappig genoeg vindt ponylief rijden op het trenshoofdstel eigenlijk fijner. Als ik echt les heb gericht op mijn houding en zit, pak ik de kaptoom. Heb ik les gericht op het dressuurmatig verder opleiden, pak ik de trens. Verder zijn pony en ik het erover eens dat een ongebroken trensje een eerlijk en zacht bit is, en we rijden met een lichte contactteugel.

Mijn vorige paard reed ik eerst met boomzadel (western) en op bosal. Later maakte boomzadel plaats voor boomloos (ghost) en de bosal bleef. Er kwam een sidepull bij. En een enkelgebroken trensje af en toe. Ik houd niet van enkelgebroken. Paard hield niet van dubbelgebroken of ongebroken. Kan gebeuren. Paard heeft de keuze daarin, dus enkelgebroken.

Merrie daarvoor: eerst met boom en op kaakgekruist hoofdstel. Daarna boomloos en met dubbelgebroken trens. Daarna boomloos en met bosal.

Wat je te vertellen hebt, heeft alles te maken met het vertrouwen in jou als ruiter, en met hoe makkelijk een paard zichzelf kan ontspannen. Paniek laten afvloeien door bewuste ontspanning is een super instrument (kijk eens naar de pagina One Horse Life van Anna Marciniak). Fysiek winnen van 500+ kg paard: dat lukt je toch niet. Niet proberen ook.

JudithO

Berichten: 4739
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Jura, Frankrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-18 08:16

Hier loopt mijn shetlander merrie al jaren bitloos. Destijds overgestapt omdat ze wegens een ongeluk even geen bit in kon, maar dat beviel zo goed dat we nooit meer terug gegaan zijn naar een bit. Lees wel, dit is alleen onder het zadel.
Bij ingespannen werk heeft ze nog wel gewoon haar Liverpool bit in, dit vind ik voor dat soort werk toch net iets prettiger.

Boomloos sta ik neutraal in. Het heeft zijn voordelen, maar kan ook ontzettend negatief uitpakken. Ook bij boomloos kan het voorkomen dat een zadel verre van goed ligt. Denk hierbij aan de Pinocchio zadels voor Shetlanders.

Ik heb zelf ervaring met de barefoot maar ik vind dat dus helemaal niks. Maar dat kan ook komen omdat ik op een paard met enorm brede rug reed. Op de barefoot zit je dan echt half in de split.
Wat ik nog wel graag zou proberen is een freemax. Maar goed, voorlopig heb ik nog geen rijpaard dus dat is nu toch nog niet aan de orde.

Wooden Shoes Knots and Climbing http://www.knotsandclimbing.com
Leer alle knopen maken die je kunt verzinnen, knoop je eigen touwhalster, en nog veel meer!

Azmay

Berichten: 16883
Geregistreerd: 01-01-09
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-18 08:49

Ik rijd boom en bitloos, 2 paarden op die manier ingereden met het idee later over te stappen maar is er nooit van gekomen.
Ben niet zo zeer van mening dat boomloos beter is maar het is beter voor mijn beurs gezien ze er minder snel uit groeit.

Afbeelding

Nu ik wil gaan mennen met mijn mini moet ik nog even zien of ik dat bitloos kan en wil. Onnodig ijzer in de mond is 1 ding maar het moet wel veilig blijven.

Kinky druid

Daihyo

Berichten: 83805
Geregistreerd: 01-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-18 08:50

Ik rijd boomloos en soms bitloos. Maar dit is niet omdat ik bewust boomloos wilde rijden, maar omdat mijn paard dit het fijnste zadel vind (Freemax western). Mijn paard is degene die het voor het zeggen heeft in dit geval :D
In de bak rijd ik afwisselend op een snaffle (Billy allen trens) of met bosal. Maar ook dat is omdat het beiden kan en ik het fijn vind om af te wisselen.
In het bos rijden we op shanks (scharenbit), ivm gedrag.

Mijn haflinger is heel fijn in de aanleuning, zowel met bit als bitloos. Maar bitloos met buitenrijden is levensgevaarlijk. Hij weet precies wat hij dan wel en niet kan en neemt dan het initiatief om heen te lopen waar híj wil op zíjn tempo, met alle gevaren en gevolgen van dien. Met shanks is hij kuikenmak. Vandaar een wat pittiger bit buiten, zodat ik gewoon met een los teugeltje kan rijden zonder uitbraakpogingen en gevaarlijke acties.

Petrichor

Berichten: 9789
Geregistreerd: 14-04-06

Re: Meer mensen die boom en bitloos rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-18 08:54

Super leuk jullie reacties al!

Ik ben het zeker met jullie eens, bitloos is super mooi als het kan maar het moet inderdaad veilig blijven.

Mijn paard is een hele lieve merrie die eigenlijk geen gekke dingen doet, ze kan soms een beetje kijkerig of heet zijn maar blijft altijd bij mij. Laatst was ze een keer geschrokken en ging er vandoor ik heb haar toen in 1 keer omgedraaid en toen had ik haar weer. Ik heb alleen geen idee of dat met bitloos ook zou lukken, in de bak al wel even geoefend met het omdraaien met bitloos en dat ging wel prima. Maar helaas moet je dat soort dingen eerst een keer meemaken om zeker te zijn dat het bitloos ook goed gaat of niet..

The smell of earth after rain!

Cilianne
Berichten: 295
Geregistreerd: 11-11-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-18 09:14

Hier bewuste keuze voor boomloos omdat dat het enige zadel is dat goed past op zijn rug, voor mij was het wennen maar nu wil ik niets anders meer. Je zit en houding zijn idd veeeeeel belangrijker en voor mij een permanent werkpunt, maar eigenlijk zie ik dat als een voordeel ipv een nadeel.

Nu een zacht dubbelgebroken trens met lichte contactteugel waar hij volgens ons (instructeur en ik) goed mee is, maar op termijn wil ik graag overstappen op bitloos als dit een verbetering voor hem zou zijn, ik pas me wel aan :D .

Het gaat idd om vertrouwen, ik heb hem nog maar enkele maanden (en eerste paardje) dus dat wederzijdse leren kennen is nog nieuw. We zullen zien.

Cogito ergo sum < equito ergo vivo
Volg ijslanders Fagri en Goa en rheinländer Sheila via instagramaccount fagri_ijslander

MarliesV

Berichten: 12778
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Re: Meer mensen die boom en bitloos rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-18 09:24

Ik rijdt sinds het begin boomloos omdat er geen ander zadel op kan.
Heb een Trekker Luxus (semi-boomloos) zadel.

Rijdt buiten altijd bitloos en in de bak wissel ik af. Merk dat met bit soms wat meer finetuning mogelijk is.
Bitloos rijdt ik met een kaakgekruisd systeem, prima rem maar wel minder stuur, buiten is dat ook niet nodig maar bv een parcours rond springen of crossles is wel fijn met een bitje er in, de interactie is toch wat directer.

Ben niet pro of anti. Vind dat je moet kijken naar het minimale wat nodig is. Dus heb je geen bit nodig (bij mij buiten) dan geen bit, is het voor de veiligheid nodig, dan wel.

Zo ook met ijzers, voer of wat dan ook.

#teampatat
Life is short....SMILE while you still have teeth!

Molfre

Berichten: 2457
Geregistreerd: 24-07-12
Woonplaats: Aarhus

Re: Meer mensen die boom en bitloos rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-18 09:32

Ik rijd ook boom en bitloos. Het liefst zou ik wel een boomzadel hebben, maar na 5 jaar lang passen , kopen en dan een miskoop hebben gedaan omdat het een paar maanden later weer niet in orde was ben ik er voor dit betreffende paard vanaf gestapt.

Ik heb een Barefoot Cheyenne en die ligt fantastisch, ik heb leren rijden op een pannekoek zadeltje, dus dit is eigenlijk niet anders, qua ondersteuning. Net wat jij al aanhaalde over je houding. Het liefst zou ik toch voor een goed passend boomzadel gaan op andere paarden. Dat is puur omdat daarmee de drukverdeling echt veel beter is dan met een boomloos zadel. Ik heck na elke rit de rug, om te zien of de ruggegraat onaangeraakt is en dat is altijd goed. Nooit een bezwete ruggengraat, haren onaangeraakt. Dus over de kwaliteit van de BFs kan ik niet klagen!

Bitloos doe ik ook, ik heb voor al mijn paarden een kaptoom zonder ijzer oid in de neusriem, gewoon zacht onderlegd leer. Dit is voor een van mijn paarden niet genoeg, die rijd ik op een hackamore. Ik wil wat bit en bitloos betreft ook echt niet anders meer. Ik heb gemerkt dat ze er zoveel zachter en vriendelijker van worden op de teugels. En ik had echt geen harde handen. Ik ben dus wel echt anti-bit, maar... ik houd dat voornamelijk bij mezelf. Een ander val ik er niet mee lastig.

Merry of soul she sailed on a day,
over the sea to Skye.

Yolopolo
Berichten: 59
Geregistreerd: 11-10-18

Re: Meer mensen die boom en bitloos rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-18 23:41

Ik reed eerst steeds met een touwhalster. Maar ben er nu een beetje vanaf gestapt omdat ik het idee had dat ze haar rug er meer uit duwde. Dat over de rug lopen vind ze moeilijk als ik dit weer goed voor mekaar heb pak ik het weer op met touwhalster !

kosseh

Berichten: 1938
Geregistreerd: 17-06-12
Woonplaats: Zandvoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 00:53

Ik rij mijn bijrijdpaard ook bit en boomloos.
Boomloos, omdat gewoon geen ander zadel hebben. In het begin was het idd wel wennen. Zeker het goed blijven zitten. Wil in een boomzadel al naar voren klappen, boomloos was daardoor wel wat lastig. Nu zit het prima en merk ik geen verschil meer. Rij ook een ander paard met boomzadel de overstap elke keer is niet meer vreemd.

Bitloos was voor mij gewoon meer luiheid. We hebben twee hoofdstellen. Met en zonder bit. Ik vind het bit schoonmaken altijd een rot klusje dus rij ik vaak zonder.
We hebben een kin gekruist hoofdstel zonder iets wat je moet vast maken. Hangt het achter zijn oren en het zit goed, geen keel/neus riem.

Oja ik rij alleen maar buiten met hem, stuur en rem zijn met en zonder bit het zelfde.

AMieke79
Berichten: 56
Geregistreerd: 23-08-18
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Re: Meer mensen die boom en bitloos rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 01:29

Voor nu gekozen bitloos. Zonder enige twijfel.
Mijn merrie heeft een hoge schoft en een zadelrug.
heb haar bijna 3 maanden.
zadel wat ze nu heeft is bij vorige eigenaar afgelopen juni nieuw gekocht.
Maar ja ik zou in de toekomst wel willen kijken voor bareback of boomloos.

Maartje1990

Berichten: 21418
Geregistreerd: 05-06-06
Woonplaats: Kessel (Limburg)

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 01:30

Ik rij boom- en bitloos. Maar vind get wel jammer dat het 1 altijd in 1 adem met het ander genoemd wordt (samen met ijzerloos en dekenloos) en dan vaak ik de negatieve zin alsof we een stel hippies zijn.

Wij hebben momenteel 2 ghost zadels. Voor mijn shetje heb ik wel een zadel met boom (wintec)
Afbeelding

[LZP] Getrouwd dankzij bokt
''Pak m'n hand maar''
spelvouten worten mede mogeluk gemaakt door mein moobiel :) excuses voor het ongemak
[BB-HK] [VOLG] konijnenparadijs in de maak!

Wijslander

Berichten: 5572
Geregistreerd: 19-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 07:02

Ik heb 5 jaar lang alleen maar boom- en bitloos gereden, deed alles op die manier en was daar erg trots op.

Inmiddels heb ik een boomzadel voor de langere afstanden in het bos en rijden we met bit, omdat we tijdens revalidatietraining voor zijn rug ontdekten dat hij zijn lichaam direct beter gebruikt als ik contact heb met zijn mond.

Zo heb ik geleerd dat het handiger is de omstandigheden aan te passen op het paard in plaats van andersom, maar ik heb wel mooie herinneringen aan die eerste 5 jaar! :D

Isabel_k

Berichten: 4607
Geregistreerd: 18-03-12
Woonplaats: Zuid holland

Re: Meer mensen die boom en bitloos rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 07:52

Ik rij op dit moment bitloos met mijn merrie, maar heb voor haar een boomzadel, omdat ze daar al 7 jaar perfect onder loopt en ik niet echt zin heb om dat voor haar te veranderen :+

Mijn onbeleerde ruin heeft nu een boomzadel dat hem fijn past om hem zadelmak te maken. Mettertijd krijgt hij wél een boomlooszadel mits hij dit prettig vind, natuurlijk.

Ik vind het wel jammer dat je als voorstander van boom- en bitloos gezien wordt als iemand die alleen maar hyper natuurlijk bezig is. In mijn geval is dat deels zo ( :+ ) maar ik sta open voor wat het paard prettig vind en waar hij/zij het goed op doet. Dus als dat ijzers zijn: be my guest

Dus ja mijn paarden staan altijd buiten, maar mijn ruin heeft wel een deken.

IG: @arabierjoep

Petrichor

Berichten: 9789
Geregistreerd: 14-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-12-18 08:54

Het is inderdaad jammer dat gelijk in een hokje wordt gezet.

Ik rij boom en bitloos maar vooral omdat het voor mijn paard fijner is en mijn heupen het ook prettiger vinden. Maar een echte naturel ben ik niet, mijn paard staat deels op stal heeft een deken om en krijgt gewoon granen etc. Ook rij ik elke dag met peesbeschermers. Dus nee een naturel ben ik niet.. Bovendien vind ik naturel ook niet per definitie goed, veel dingen snap ik wel maar er zijn ook denken dat ik denk van hm :o? :o?

The smell of earth after rain!

Maartje1990

Berichten: 21418
Geregistreerd: 05-06-06
Woonplaats: Kessel (Limburg)

Re: Meer mensen die boom en bitloos rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 09:00

Nja ik ben dus wel zo naturel...., en rij wel bitloos, boomloos ikzersloos en heb geen dekens paarden 24/7 buiten. Maar Ben eigenlijk alleen maar anti stal en anti ijzers. Bit gebruik ik zelf (liever) niet maar ben niet echt anti.

En andersom ken ik mensen die anti ijzers/bit/stal zijn maar die absoluut geen voorstander zijn van boomloze zadels (om maar wat tr noemen)

[LZP] Getrouwd dankzij bokt
''Pak m'n hand maar''
spelvouten worten mede mogeluk gemaakt door mein moobiel :) excuses voor het ongemak
[BB-HK] [VOLG] konijnenparadijs in de maak!

Isabel_k

Berichten: 4607
Geregistreerd: 18-03-12
Woonplaats: Zuid holland

Re: Meer mensen die boom en bitloos rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 09:10

Maartje: dan komen wij denk ik wel overeen qua houden van paarden. Bitten gebruik ik liever niet, maar ik wel paarden gezien en onder mijn kont gehad die dat extra beetje begeleiding prettig vonden.

Als natural snap ik sommige dingen ook echt niet. Bijvoorbeeld hele oude paarden niet extra willen ondersteunen met ander voer of dekens omdat ‘dat heel erg slecht is’. Ik vind het nog slechter om een enorm dun paard te creeren, maar dat terzijde.

Mijn fjord heeft geen deken. Nooit gehad ook. Dat was ik met mijn arabier ook van plan. Hij heeft namelijk de afgelopen drie jaar ook altijd buiten zonder deken gestaan. Maar met mijn stalmanagement (en minder droge eetplekken dan op zijn oude stekje) begon hij in te vallen, omdat hij op dat moment nog niet voldoende ballen had om tegen ‘de leiding’ in te gaan. Dus ging hij als het regende binnenstaan, waar geen eten was :+ Dat hield hij drie dagen vol en toen heb ik maar een deken opgedaan :') En nu staat hij gewoon buiten te eten en valt hij niet meer in. Dan moet ik maar van mijn eigen mening afwijken, als mijn paard een andere heeft.

Net zoals met eczeemdekens. Sommige diehard ‘naturals’ kiezen ervoor om niet met een eczeemdeken te werken, maar persoonlijk vind ik dat echt niet kunnen {:)-:(

IG: @arabierjoep

Maartje1990

Berichten: 21418
Geregistreerd: 05-06-06
Woonplaats: Kessel (Limburg)

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 09:21

Maar isabel, de meeste Naturals (als je t zo wilt noemen) die ik ken die ondersteunen hun oude/zieke paarden echt wel. Zo ken ik iemand die heeft speciaal iets gebouwd voor de 30 jarige IJslander dat die onbeperkt toegang heeft tot Bietenpulp zonder dat de andere paarden erbij kunnen omdat het paard hooi niet meer goed kan eten.

En diegard naturals die geen exczeemdekens gebruiken ben ik ook nog nooit tegen gekomen hoor.

[LZP] Getrouwd dankzij bokt
''Pak m'n hand maar''
spelvouten worten mede mogeluk gemaakt door mein moobiel :) excuses voor het ongemak
[BB-HK] [VOLG] konijnenparadijs in de maak!

Isabel_k

Berichten: 4607
Geregistreerd: 18-03-12
Woonplaats: Zuid holland

Re: Meer mensen die boom en bitloos rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 09:24

Dan kom ik ze misschien alleen in mijn omgeving tegen, dat kan natuurlijk :j Ik wil ook niet iedereen over een kam scheren.

Wel fijn dat ze dat gebouwd hebben voor dat paard. Dat scheelt echt. Dat maakt een paddock Paradise vaak zo lastig.

IG: @arabierjoep

Petrichor

Berichten: 9789
Geregistreerd: 14-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-12-18 10:15

Maartje1990 schreef:
Nja ik ben dus wel zo naturel...., en rij wel bitloos, boomloos ikzersloos en heb geen dekens paarden 24/7 buiten. Maar Ben eigenlijk alleen maar anti stal en anti ijzers. Bit gebruik ik zelf (liever) niet maar ben niet echt anti.

En andersom ken ik mensen die anti ijzers/bit/stal zijn maar die absoluut geen voorstander zijn van boomloze zadels (om maar wat tr noemen)

Dan ben je dus niet echt een mega naturel hoor. Ik rij zelf ook liever niet met bit, maar ik zeg altijd wel veiligheid gaat voor alles. Volgens mij ben jij zelf ook wel zo als ik dat hoor.

Op fb is echt een naturel groep die zijn best heftig daarin, had een hele leuke foto van boom en bitloos maar paard had wel peesbeschermers om ik durfde de foto dus niet te plaatsen. :+

Ik wil ook echt het beste voor mijn paard en probeer alles zo naturel mogelijk te doen. Geen ijzer in de mond omdat niemand mij wijs kan maken dat dat prettiger is dan bitloos, maar zoals ik al wel zei het moet veilig blijven. Paard komt zoveel mogelijk buiten maar gaat snachts wel naar binnen, met die gekke dingen die hier in de buurt gebeurd zijn vind ik dat veiliger. Paard draagt ook een deken dat heeft ze haar hele leven al, ze blijft zo korter in de vacht waardoor ze ook sneller droog is na het rijden.

Al met al dus geen 100% naturel, maar ik doe mijn best om het voor het paard zo fijn mogelijk te houden. Als ik mijn paard zie dan zie ik een tevreden paard dat is voor mij een teken dat ik het goed doe. Wel heb ik heel veel geleerd van echte naturels!

The smell of earth after rain!

Maartje1990

Berichten: 21418
Geregistreerd: 05-06-06
Woonplaats: Kessel (Limburg)

Re: Meer mensen die boom en bitloos rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 14:25

Ik ben niet van mening dat een bit veiligheid geeft. En ik denk niet dat ik ooit nog een bit ga gebruiken en if so zeker geen ijzer. Maar sommige doen alsof t een moordlustig wapen is en eenieder die t gebruikt een crimineel, dat heb ik niet.

[LZP] Getrouwd dankzij bokt
''Pak m'n hand maar''
spelvouten worten mede mogeluk gemaakt door mein moobiel :) excuses voor het ongemak
[BB-HK] [VOLG] konijnenparadijs in de maak!

Anastasia24

Berichten: 1388
Geregistreerd: 07-10-17
Woonplaats: n' echte brabander.

Re: Meer mensen die boom en bitloos rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 14:31

Hier ook boomloos, :o . En nu nog bitloos met halster, als we lange ritten maken met hoofdstel, maar ik heb bijna genoeg gespaard voor een fatsoenlijk bitloos hoofdstel, _O- . Merrie is al 18, en is dus zolang der leven al met boomzadel en bit gereden. Ze vond het zó raar dat ik is zonder zadel en met halster erop sprong. :D . Nog even en we galoperen zonder tuig. :z :=

Pablo Shetlander: Ze zijn werkwillig, nieuwsgierig en leergierig.
Dexter Haflinger: Hij zal rustig en stabiel zijn werk doen, zolang zijn grenzen niet overschreden worden.
If you're going through hell, keep going.

Letizia

Berichten: 11984
Geregistreerd: 24-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 14:34

Ik rijd bitloos (sidepull), maar wel met een boomzadel. Zadel zijn in het verleden een drama geweest, heel veel geprobeerd, boomloos, flexibele boom en dit zadel ligt goed, dus houden we zo.
Paardlief vind zonder bit duidelijk veel prettiger dan met en ze is er prima op te rijden. Soms rijden we er een wedstrijdje mee en krijg altijd leuke reactie! Hoewel de meeste reacties verbaast zijn: ziet er echt netjes uit, zo zonder bit :+
Trouwens ook ijzerloos, maar wel dekens :+
Schaar mezelf ook totaal niet in het hoekje natural, maar kijk gewoon naar m'n paard. Ben dus ook niet anti-bit of anti-ijzer, maar vind wel dat veel mensen blijven hangen in wat vertrouwd is en het eng lijken te vinden om anders te proberen, zeker qua ijzers! En als paarden dan zonder staan, zie ik in mijn omgeving veel slecht onderhouden hoeven omdat zelf vijlen ook al zo iets engs is...

Niet de meest representatieve foto, maar vooruit :P
Afbeelding

Anoniem

Re: Meer mensen die boom en bitloos rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 17:07

Met mijn vorige pony reed ik met en zonder bit.
Huidige wil ik eigenlijk overstappen op Bitloos, die reageert erg gespannen op een bit.
Nu wat stapritjes met touwhalster gedaan, gaat prima.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _karin_, BLEXBot, Doubtless en 14 bezoekers