Zadel kopen, waar moet ik beginnen

Moderators: C_arola, Nicole288, Coby, Dyonne, Pistasche, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
RiverHunter

Berichten: 438
Geregistreerd: 30-11-16
Woonplaats: Huizen

Zadel kopen, waar moet ik beginnen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-11-18 20:30

Binnenkort komt mijn paardje maar we kunnen pas naar een zadel gaan kijken als hij er is.

Nou heb ik mijn paard volledig zelf betaald en willen mijn ouders prima voorschieten en kan ik in de zomer terug betalen als ik 3 maanden vakantie heb en 3 dagen per week werk. Maar nou heb ik op dit moment niet heel veel geld ter beschikking meer ik zou zeggen tot ong 600 euro en dat is wel al redelijk veel, maar hoe ga ik dit doen? Ik wil sowieso een 2e hands zadel maar hij moet wel goed liggen enz en een zadelpasser kost ook geld en er zijn niet echt zadelpassers die voor die prijs zadels verkopen.
Ik heb echt geen idee hoe zadels werken in zijn algemeen. Ik zou gewoon graag wat tips en info enzo willen.

Ook wil ik weten of je een zadelpasser of maker moet laten komen en hoe dat werkt want ik heb het hele internet afgezocht maar ik snap er geen hout van haha

PS> Ik vraag niet om kritiek op het feit dat ik een zadel voor onder de 600 euro wil kopen, als ik daar kritiek op zou willen zou ik daar wel specifiek een topic voor aanmaken. Alvast dank

Don't call it a dream call it a plan


Celiien

Berichten: 13030
Geregistreerd: 10-09-06
Woonplaats: rijswijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-18 20:31

Altijd via een goede zadelmaker/zadelpasser. Kost misschien geld, maar een kapot paard kost meer geld :j

Zadels moeten worden gepast op de rug, een zadelmaker heeft er voor t algemeen veel oogvoor. Zo te horen heb jij nog niet veel ervaring met zadels (niet rot!) dus ka een specialist beter kijken en laten zien waar je op moet letten.
Verder: als je een zadel hebt, laat deze regelmatig nakijken of hij nog goed ligt, opgevuld moet worden en in zijn algeheel nog past. Het gebeurd nogal eens dat paarden zodanig eranderen dat er een ander zadel nodig is.

A girl from Nashville sings... And the whole world listens <3

Saaams

Berichten: 12160
Geregistreerd: 20-01-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-18 20:36

Ik zie dat je in Huizen woont. Neem je paard mee naar Country Mill. Deze hebben maatzadels maar kunnen je tweedehands ook helpen voor <600. Beetje afhankelijk van de bouw van je paard. Makkelijke rug heb je vaak al meer keus dan een specifiek iets

Laerkens Beauty L1+2 dressuur

[o]

Nico12
Berichten: 573
Geregistreerd: 15-02-12

Re: Zadel kopen, waar moet ik beginnen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-18 21:12

Voor € 600,- heb je een ruim aanbod aan nieuwe zadels. Wel is dan het materiaal kunststof, combineren met verwisselbaar kopijzer en vulling wol. Wel is het lastig, voor die prijsklasse, om een goede zadelpasser te vinden. Immers een zadelpasser verkoopt liever een nieuw leren zadel omdat de winstmarge alleen voor de zadelpasser al gauw € 500 en meer is. Een gebruikt leren zadel in die prijsklasse zou ik als beginner niet doen. Zelf rij ik dagelijks en heb de beschikking over 2 zadels die nieuw gekocht zijn, de ene was nieuw € 1100,- en de andere 3700,- Kwa constructie een wereld van verschil, echter voor de basissport maakt het mij niet uit. Ik bedoel maar als beginner zul je op een kunststof zadel net zo veel plezier hebben.

fjordnina
Berichten: 8861
Geregistreerd: 14-10-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-18 21:13

Neem je paard inderdaad mee naar de country mill. Ik heb inmiddels 20 jaar paarden en ik zorg bij een nieuw paard altijd eerst dat er een goede(!) chiropractor (zij hebben ook een dierenarts opleiding gedaan) komt om het paard los te maken daar waar het vast zit, want vast zitten nieuwe paarden meestal. Wanneer dat in orde is, is het tijd voor zadels. Echt duur hoeft dat niet te zijn. Ik heb zadels gehad van € 1600,- maar ben momenteel erg gelukkig met mijn passende zadel van € 400,-

Naast de country mill zou ik je ook aanraden om jezelf verder te verdiepen in hoe een zadel hoort te liggen en hoe je kunt zien of het goed of niet goed ligt. Een boekje met basiskennis hierover is het zadelboek van Tineke Dekker.
Door zelf wat meer zicht te hebben op hoe een zadel hoort te liggen zul je eerder problemen herkennen waardoor je sneller kunt bijsturen en grote problemen kunt voorkomen.
Een goed passend zadel zal je altijd geld besparen.

Na 15 jaar op Bokt sluit ik het hoofdstuk.

TinGu

Berichten: 1637
Geregistreerd: 27-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-18 21:18

Gewoon even rustig rondkijken naar welke zadelmaker er in jouw omgeving goed staat aangeschreven.

Ik heb mijn beide leren dressuurzadels 2e hands gekocht, ene kostte €700, heeft 2 jaar oud m'n oudje gelegen en ligt nu zelfs al weer 6 jaar op m'n jonkie.
De ander kostte zelfs maar €300 en ligt al 4 jaar prima op m'n andere paard.

Beide zadels worden 2x per jaar nagekeken door de zadelmaker. Manueel therapeut komt 2x per jaar en heeft nog nooit een op- of aanmerking gehad op de ruggen van de paarden, dus ze liggen prima.

"There are many wonderful places in the world, but one of my favorite places is on the back of my horse." ~ Rolf Kopfle [o]

FatCat

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-01-17
Woonplaats: NB

Re: Zadel kopen, waar moet ik beginnen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-18 21:48

600 euro is een mooi budget, laat niemand je wat anders wijsmaken.

Rubs

Berichten: 207
Geregistreerd: 29-03-11
Woonplaats: Zaanstad

Re: Zadel kopen, waar moet ik beginnen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-18 22:56

Ik zou een zadelmaker laten komen. Wel msfc gecertificeerd. Kost ongeveer 75 euro. Als je daar een zadel koopt betaal je niks voor het consult. Koop je geen zadel, betaal je dat bedrag. Je leert er veel van. Zadelmakers hebben ook 2ehands spul of ze kunnen je vertellen waar je naar op zoek kunt gaan, waar je op moet letten. Ook neemt hij/zij zadels mee om te passen en kan jij ook voelen hoe het zit.

fjordnina
Berichten: 8861
Geregistreerd: 14-10-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-18 23:30

Rubs schreef:
Ik zou een zadelmaker laten komen. Wel msfc gecertificeerd. Kost ongeveer 75 euro. Als je daar een zadel koopt betaal je niks voor het consult. Koop je geen zadel, betaal je dat bedrag. Je leert er veel van. Zadelmakers hebben ook 2ehands spul of ze kunnen je vertellen waar je naar op zoek kunt gaan, waar je op moet letten. Ook neemt hij/zij zadels mee om te passen en kan jij ook voelen hoe het zit.


Msfc gecertificeerd zegt mij niets. Daar heb ik juist een prutser van gehad. Nadeel van hen vind ik ook dat ze vaak erg beperkt zijn in hun assortiment.

Na 15 jaar op Bokt sluit ik het hoofdstuk.

dieseltje09

Berichten: 1509
Geregistreerd: 26-11-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-18 23:35

Ook ik zou zeggen als je zo dichtbij woont, ga naar Country Mill! Die kunnen je ook in jou budget zeker goed helpen aan een fijn 2e hands zadel. €600 is zeker voor een 2e hands geen verkeerd budget en is het meer dan goed mogelijk om te slagen!

Even ter vergelijking, mijn zadels heb ik voor de wereld bedragen van respectivelijk €100 (iets ouder springzadel van achteraf een zeer goed merk) en €250 (dressuurzadel wat ik via kennis heb kunnen overnemen, dit was bedrag dat ze zelf zou krijgen bij inruil maar gunde mij het zadel)

Dus voor z'n budget is het zeker mogelijk om te kunnen slagen!

marije1109

Berichten: 1078
Geregistreerd: 07-02-13
Woonplaats: Kraggenburg

Re: Zadel kopen, waar moet ik beginnen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-18 23:55

Hier nog een fan van country mill. Heb voorheen al contact gehad met vele zadelmakers en passers maar de kunde en service van country mill.....perfect. Ook met jouw budget goed te doen!

Life is good, Marie mijn topper!

kiki1976

Berichten: 13654
Geregistreerd: 17-04-10
Woonplaats: Kop van Noord Holland

Re: Zadel kopen, waar moet ik beginnen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-18 06:57

Met jouw budget moet dat prima lukken hoor.
Maar ga wel langs een goede zadelmaker. Ja je betaald een tarief voor het pasconsult, meestal zo'n 75/80 euro. Wanneer je hier op wilt besparen en je hebt een zadel die niet goed past en je paard krijgt problemen kost het meer. Ostheo zit je als op snel € 80 en meestal red je het dan niet met 1 behandeling.

Een jaar of 6 terug was dat ook ongeveer mijn budget bij mijn nog jonge en veranderlijke paardje met ook nog eens een niet zo'n standaard rug. Hierdoor was ik wat beperkter in de keuze in zadels die gingen passen. Uiteindelijk bleef alleen een Thorowgood Endurance zadel (vzh met dressuur gerichte zweetbladen) goed te passen. Omdat ik deze nieuw binnen mijn budget aan kon schaffen, was het pasconsult gratis. En later zelfs een gratis zadelcontrole.
Maar deze zadelmaker gaf ook al aan, mochten we niets kunnen vinden in je prijsklasse maar wel in de duurdere gaan we samen op zoek naar de duurdere klasse en dan 2ehands (zij had alleen maar nieuw) binnen mijn budget.

RiverHunter

Berichten: 438
Geregistreerd: 30-11-16
Woonplaats: Huizen

Re: Zadel kopen, waar moet ik beginnen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-11-18 08:23

heel erg bedankt allemaal! Ik dacht dat de country mill alleen dure zadels had dus die had ik al weggestreept maar als ik hoor dat ze ook zadels voor 400 verkopen denk ik dat ik daar toch maar ga kijken haha!

Don't call it a dream call it a plan

SGorter
Berichten: 514
Geregistreerd: 13-02-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-18 08:26

RiverHunter schreef:
Binnenkort komt mijn paardje maar we kunnen pas naar een zadel gaan kijken als hij er is.

Nou heb ik mijn paard volledig zelf betaald en willen mijn ouders prima voorschieten en kan ik in de zomer terug betalen als ik 3 maanden vakantie heb en 3 dagen per week werk. Maar nou heb ik op dit moment niet heel veel geld ter beschikking meer ik zou zeggen tot ong 600 euro en dat is wel al redelijk veel, maar hoe ga ik dit doen? Ik wil sowieso een 2e hands zadel maar hij moet wel goed liggen enz en een zadelpasser kost ook geld en er zijn niet echt zadelpassers die voor die prijs zadels verkopen.
Ik heb echt geen idee hoe zadels werken in zijn algemeen. Ik zou gewoon graag wat tips en info enzo willen.

Ook wil ik weten of je een zadelpasser of maker moet laten komen en hoe dat werkt want ik heb het hele internet afgezocht maar ik snap er geen hout van haha

PS> Ik vraag niet om kritiek op het feit dat ik een zadel voor onder de 600 euro wil kopen, als ik daar kritiek op zou willen zou ik daar wel specifiek een topic voor aanmaken. Alvast dank


Eerst even bedenken wat je wilt. Een dressuurzadel, springzadel, veelzijdigheiddzadel? Bruin/zwart? Veel wrong en diepe zit of juist niet. Als je dat een beetje in je hoofd heb, inderdaad een zadelmaker laten komen. Veel zadelmakers hebben ook tweedehands zadeld. Een meestal als je een zadel koopt bij die zadelmaker is het pasconsult gratis.

meggiemeg

Berichten: 10874
Geregistreerd: 08-04-04
Woonplaats: gelderland

Re: Zadel kopen, waar moet ik beginnen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-18 08:42

Informeer eens bij Willem van Wijk, dat is een prettige man, zal je niet wat aansmeren wat niet past en denkt met je mee. http://www.vanwijkzadels.nl/

Terwijl je inhoudt om iets ernstig te overwegen, fladdert de gelegenheid vaak vrolijk voorbij.

Hilary

Berichten: 7958
Geregistreerd: 22-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-18 09:04

RiverHunter schreef:
heel erg bedankt allemaal! Ik dacht dat de country mill alleen dure zadels had dus die had ik al weggestreept maar als ik hoor dat ze ook zadels voor 400 verkopen denk ik dat ik daar toch maar ga kijken haha!

Ik heb twee zadels gekocht bij CM, beide onder jouw budget. De ene was tweedehands (en heb ik kunnen inruilen toen paard eruit gegroeid was), de ander nieuw.

Oy with the poodles, already

Saaams

Berichten: 12160
Geregistreerd: 20-01-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-18 10:44

meggiemeg schreef:
Informeer eens bij Willem van Wijk, dat is een prettige man, zal je niet wat aansmeren wat niet past en denkt met je mee. http://www.vanwijkzadels.nl/


Heeft alleen geen goedkope zadels voor €600

Laerkens Beauty L1+2 dressuur

[o]

nouklime

Berichten: 1008
Geregistreerd: 13-10-08
Woonplaats: Haarlemmermeer

Re: Zadel kopen, waar moet ik beginnen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-18 10:47

Bij Country mill hebben ze juist een groot aanbod en je kan dan meteen met verschillende zadels die passen en binnen jou budget passen rijden zodat je ze meteen kan voelen en op basis daarvan overgaan tot een koop.

Wodka Lime: He´s my own little fairy tale - Z1+9 geblesseerd & fulltime levensgenieter
Jaqguard-D: #Babyjack M1+3

Wodka Lime, Mijn fulltime levensgenieter + 1 jaar samen met #Babyjack

Wendy_Segaar

Berichten: 113
Geregistreerd: 04-10-15

Re: Zadel kopen, waar moet ik beginnen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-18 11:58

Over het budget valt van tevoren niet veel te zeggen. Wie weet heeft jouw paard wel een hoge schoft / brede bouw / korte rug o.i.d. waardoor je van de zadelmaker te horen krijgt dat je een speciaal zadel nodig hebt.
Zo niet, dan moet het met 600 gewoon lukken.
Wij moesten helaas een zadel met franse kussens hebben omdat op de rug van onze pony anders maximaal 16 inch paste, waar wij als volwassenen niet meer in konden.

RiverHunter

Berichten: 438
Geregistreerd: 30-11-16
Woonplaats: Huizen

Re: Zadel kopen, waar moet ik beginnen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-11-18 17:12

Ik word hier wel enthousiast van haha! Maakte me een beetje druk dat het veel duurder uit zou pakken en ik totaal verkeerd had ingeschat enz maar ben blij te horen dat het dus wel "goedkoop" kan. Ik ga gewoon afspraak maken bij country mill, heb al aantal mensen gezien die videos hebben gemaakt bij CM en vond dit zelf ook wel goed eruit zien

Don't call it a dream call it a plan


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot en 4 bezoekers