MyChoice schreef:Ik heb een kent en masters gekocht. Daarvan kun je de kopijzers wisselen. Zelf de maat bepaald (en die bleek achteraf ook goed te zijn), zodat in ieder geval de harde delen de juiste maat hebben en je daardoor iig geen schade mee kunt maken. Met in gedachten dat wanneer er gas, rem en stuur op zaten we naar de zadelmaker konden om het passend te laten maken. Dat afgelopen week dan ook gedaan

Nou moet ik er wel bij zeggen dat ik redelijk kijk heb op zadels of het goed past..... Maar van wintec heb je van die kartonnetjes waarmee je makkelijk de boommaat kunt bepalen.
interessant! ik ga er eens naar kijken.. Dat is het probleem een beetje, ik heb vrij veel verstand van westernzadels of het een beetje past, maar engelse zadels zijn zo verschrikkelijk anders
Er loopt wel iemand op stal rond die er volgens mij redelijk wat verstand van heeft. Dus misschien kan ik haar nog om hulp vragen.
Sizzle schreef:Een passend zadel!
Het maakt niet uit hoe oud/lelijk/goedkoop hij is, als het maar past.
Voor het zadelmak maken zonder ruiter komt het niet enorm nauw, maar als je er op gaat zitten mag het gewoon nergens drukken.
Ja hier ben ik het zeker mee eens.. Ze kent het zadel al wel (was ook een vraag verderop), ik heb het zadel van het andere paard er op gelegd en ook aangesingeld en haar er mee laten lopen, maar ik zou met dit zadel er niet zo snel op gaan.
Mastrootje schreef:Bij het inrijden krijgt je paard voor het eerst ervaring met een ruiter op zn rug... dan wil je niet dat hij pijn heeft door een niet passend zadel! Belangrijk dat hij toch past, niet knelt of klapperd
Ja dat vind ik dus ook, en daarom dit topic
Ik heb ook vaak zat paarden ingereden zonder zadel de eerste paar keer, maar met dit paard durf ik dat minder snel aan. Ik verwacht geen gebok want heb haar op de grond goed bevestigd en dr mindset zit nu echt goed, maar toch.. Ze is gelders met tuigerbloed dus daarom
. Ze kan dr benen behoorlijk opgooien wanneer ze draaft en ze is vlug.
_Zoe schreef:Je kan ook zadelmaker laten komen en zadels laten passen en die dan tweedehands op marktplaats opzoeken (vaak toch stuk goedkoper dan tweedehands bij zadelmaker) en wel nog even laten opvullen naar je paard zn rug door zadelmaker.
Dat is ook nog een optie ja.. Ik zal nog eens verder kijken
bruintje123 schreef:Het is een groot misverstand dat wintec wel op alle paarden past.
De boom kun je namelijk niet veranderen, alleen voor het kopijzer.
Als de boom niet past, en het zadel dus brugt of drukt geeft dat een eerste nare ervaring en dat moet je dus voorkomen.
Dus ja een eerste zadel moet zeker ook goed aangepast worden.
Gini schreef:Ik had een Wintec gekocht met hetzelfde idee 'past min of meer altijd wel'. Nou niet dus, zadel te lang, boom te smal, maar met een bredere boom zakt die te erg op de schoft. Bontje eronder, kantelt het zadel naar achter. Singel blijft ook niet op de goede plek zitten, maar wordt door het zadel naar achter getrokken. Heb aan de singelstoten gaten moet bijprikken omdat het onderste gaatje (VZH-zadel) zo verdomd hoog staat. Je hebt 15 cm singelstoot voor je aan het eerste gaatje komt.
En dan kan je ook niet fijn rijden, want bij iedere hoofdzwaai ga je je afvragen of het protest is omwille van het zadel.
oh dat wist ik niet! Goed om te weten..
antje_vip schreef:Ik moet zeggen dat ik aan mijn boomloos zadel ook veel steun heb, er zijn zoveel verschillende modellen/merken en ze worden steeds beter....
Is ze al gewend aan een zadel op haar rug? Dat kan natuurlijk wel met alle zadels, en zo kan je ook beter eventuele nieuwe zadels passen

Mijn oude bijrijdpaard heb ik 6 jaar lang op een boomloos westernzadel gereden.. (barefoot Arizona), dus ik weet zeker hoe een boomloos rijdt. Maar toch voel ik een behoorlijk verschil met een boomzadel en boomloos zadel. Opzich heb ik een prima balans hoor, heb ook behoorlijk wat paarden ingereden (op een horsemanship manier) dus weet ook hoe dat wel gaat. Mijn eigen paard heb ik zelfs de eerste paar keer zonder zadel met alleen halster gereden. Maar de zadels zijn wel allemaal een westernzadel met boom, vaak nog ropingzadels ook (of reiningzadels). Vooral met een ropingzadel heb je best wat steun.. Het is voor mij dus al wennen om weer in een engels zadel te rijden, laat staan een engels boomlooszadel waar je minder steun in hebt. Een boomloos houd ik nog open, ik zou er opzich wel mee overweg kunnen, maar mijn voorkeur gaat uit naar een boomzadel.
En zoals eerder in deze post al gezegd, ze kent het zadel inderdaad al. Heb haar alleen nog niet kunnen laten galopperen met zadel ivm gladheid van het gras en gebrek aan een (binnen)bak.
Ik zal eens gaan kijken naar Stubben zadels