Graag advies over de stang(&trens)!

Moderators: Dyonne, Nicole288, Pistasche, Apple, C_arola, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Marjodonny
Berichten: 2
Geregistreerd: 24-06-15

Graag advies over de stang(&trens)!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-10-16 17:59

Hallo allemaal! *\o/*

Ik zie door het bomen het bos niet meer :+ . Trens weet ik inmiddels wel veel van.. Maar de stang vind ik toch een ding apart! Helemaal omdat je daarmee zo snel je paard kunt verpesten..
Op dit moment rijd ik M2 +14 met mijn paard (eind juni begonnen in de M2). Aangezien ik graag rond januari wil beginnen met Z ben ik mij dit moment aan het verdiepen over de stang en trens. Ik bedoel niet dat ik direct de s&t erin wil gooien nu ik Z mag starten, maar wil mij er toch graag in verdiepen. :j

Op dit moment heb ik een Myler Comfort bit level 2 (tongvrijheid) bustrens 14 mm, 12,5, rvs.
Hij heeft een redelijk kleine mond, wat dikke tong, een kleine overbeet en zijn kiezen staan niet 100% op elkaar. Hij is echter niet erg gevoelig in de mond bij zowel enkel als dubbel gebroken of een watertorens, D-trens.. Etc.

Kortgeleden nog onder handen genomen door Paul Versluis (gebitspecialist). Dus zijn gebit is nu helemaal up to date.

Wij zijn momenteel erg druk bezig met het bergopwaarts rijden en ook onze impuls zijn we aan het verbeteren. We boeken veel vooruitgang.
Hij is altijd erg fijn geweest in de aanleuning maar zelf ben ik nooit consequent geweest met z'n achterhand, daardoor hebben we nog wel een weg te gaan. Vooral in de verruimingen (we hebben meestal een 5, zo nu en dan een voldoende), op uitgestrekte stap hebben we altijd wel een 7..
Hij is goed door zijn rug (chiropractor, fysiotherapeut, acupunctuur, multisouplesse, etc. laat ik altijd geregeld komen! (Overbezorgde eigenaar :j)) en heeft geen andere kwaaltjes. Zadel (hulsebos) is op maat gemaakt voor zijn rug 2 jaar geleden.

Zijgangen gaan altijd snel goed, hij is erg flexibel en leert snel. Rechtsom is iets lastiger (zeer waarschijnlijk mijn onkunde).

Ik zou graag advies willen over een evt. stang, mocht ik hier op den duur mee bezig willen. Als jullie adhv deze info mij afraden met stang te beginnen (lees: begin nieuwe jaar?) dan hoor ik dat ook graag!

Wat voor stang is het best voor zijn mond?
Kan ik mijn huidige trens als onderliggende trens gebruiken?
Hoe zit het met een kinketting?
Is het belangrijk dat de impuls en het bergopwaarts rijden eerst nagenoeg perfect zijn voor ik ga oefenen met een stang?

Hoop niet te veel/te weinig info! Zie graag reacties tegemoet! :D


Katja
Blogger

Berichten: 42032
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Re: Graag advies over de stang(&trens)!

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-16 18:15

Als een paard weinig ruimte in de mond heeft dan zou ik niet super snel voor stang en trens gaan.
Zeker als hij fijn in de aanleuning is met het bit wat je nu gebruikt. Ik rijd twee paarden in de lichte tour en die lopen gewoon op een trensje. Zolang je niet internationaal gaat rijden kun je gewoon op je trens verder.

Mocht je wel met S&T willen rijden dan zou ik ervoor kiezen om eerst wat verschillende bitten te proberen. Misschien kun je wat lenen van je instructeur en anders kan een bitfitter je goed helpen. Gewoon eens voelen waar hij prettig op loopt en wat hij minder fijn vindt.

Yadano78
Berichten: 199
Geregistreerd: 04-11-14

Re: Graag advies over de stang(&trens)!

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-16 18:23

Als ik jou was nam ik een bitfitter in de hand, dan kun je ter plekker kijken hoe het bevalt en hun kijken meteen hoeveel ruimte er is etc.

Redford

Berichten: 140
Geregistreerd: 11-01-04

Re: Graag advies over de stang(&trens)!

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-16 18:52

Kan Paul Versluis je er niet mee helpen? Hij is ook bitfitter toch??

Sizzle

Berichten: 29174
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-16 18:55

Bij een klein mondje zou ik de S&T mooi in de kast laten.
Zeker als zijn aanleuning verder prettig is.

Die dunnere varianten zijn vaak super duur en dadelijk zit je met een duur hoofdstel en duur bit wat je na een week nooit meer gebruikt.

Marjodonny
Berichten: 2
Geregistreerd: 24-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-10-16 19:20

Bedankt voor de snelle reacties/adviezen!

Redford schreef:
Kan Paul Versluis je er niet mee helpen? Hij is ook bitfitter toch??

Klopt dat deed hij ook inderdaad! Tegenwoordig doet hij dat niet meer omdat hij vond dat elk bit weer anders is voor een paard en dat hij daarom niet 100% advies kon geven en dat vond hij niet goed genoeg. Of iets in die trand :P (en dat hij vond dat je met 1 keer rijden niet al het juiste verschil kon zien).


Sizzle schreef:
Bij een klein mondje zou ik de S&T mooi in de kast laten.
Zeker als zijn aanleuning verder prettig is.

Die dunnere varianten zijn vaak super duur en dadelijk zit je met een duur hoofdstel en duur bit wat je na een week nooit meer gebruikt.


Toch gek dan eigenlijk dat de meeste paardenhoofdjes (en daarmee ook de mond) in de dressuur veel kleiner zijn geworden en dat er toch dan nog veel met stang en trens gereden wordt!

knollentuin
Berichten: 9665
Geregistreerd: 04-10-08
Woonplaats: heemstede

Re: Graag advies over de stang(&trens)!

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-16 19:27

Dat is omdat het in mijn ogen toch nog steeds een soort van aanzien lijkt te geven. Net als dat heilige dressuurhoedje...
Lekker op je eigen bit blijven rijden.
Ik ben het helemaal eens met katja en sizzle

nee ik heb geen dyslectie, wel autocorrect!!

Myour

Berichten: 3394
Geregistreerd: 21-05-08
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-16 19:36

Ik zou zeker een bitfitter willen aanraden. Van achter een schermpje is dat onmogelijk en zelfs stangen waarvan een fitter zou zeggen dat die theoretisch gezien perfect zouden moeten zijn voor je paard, vindt het paard soms zelf niks, en loopt dan top op een stang (en/of trens) die je zelf niet snel zou kiezen op basis van tong, verhemelte etc.

Uitproberen kan altijd, heb ik ook gedaan. Mijn paard loopt fijner op alleen trens en ik vond het hoop gesteggel met twee teugels met halsstrekken enzo :P

Ik vind dat de bediening van de stang zo nauwkeurig aankomt, ik vond mezelf daar iig nog niet goed genoeg voor. Probeer ook voor jezelf na te gaan waarom je er mee zou willen rijden en wat voor jou en je paard de toegevoegde waarde zou kunnen zijn.
Edit; ik spreek namelijk nog wel eens mensen die m erin hangen omdat paard snel sterk wordt/beter met z'n hoofd laag kan houden/minder hangerig te maken etc, dat zou niet de bedoeling moeten zijn uiteraard.
Laatst bijgewerkt door Myour op 23-10-16 19:38, in het totaal 2 keer bewerkt

Ever tried, ever failed. Try again. Fail again. Fail better ~ Samuel Becket

Zeboki
Berichten: 42
Geregistreerd: 06-06-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-16 19:36

Waarom niet Z rijden met trens. Als je hem goed voor elkaar hebt is dit geen probleem. Probleem van stang kan zijn dat je helemaal het voorwaartse eruit rijdt en dan verzet krijgt. Gewoon samen met je insructeur wat langer oefenen aan goed aan het been en eenduidig met je hulpen.
Je enalaatste zin ga ik voor! Succes ermee.

Sizzle

Berichten: 29174
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-16 19:49

Klein hoofd staat niet garant voor kleine mond en visa versa.
Ik heb een ouderwets gefokt dier met een scheut gelders, moeder had een mega grote mond daar kon je wel 3 bitten in kwijt, die had ook graag een dik bit.
De dochter heeft een minimondje maar is niet echt anders van postuur en bloedvoering.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AmenteC, Annemiek73, Devic, Emoreoa, jennglenn, Jeska2, Kalibra_love en 13 bezoekers