Wij rijden allebei bitloos. Ik ben daar op een bepaald moment op overgegaan en voor hem is het logica. Hij ziet ijzer in de mond niet zitten.
Dat wil echter niet zeggen dat hij niet het hoe en waarom wil weten. (al is het soms vanuit ongeloof

En daarmee kwamen op deze dag, bij dressuur, stang en trens, aan de orde.
Eerst wilde hij weten waarom er met dubbele teugel werd gereden en toen ik vertelde over de stang en trens optoming vroeg hij zich af waarom er in hemelsnaam twee stukken ijzer in de mond van het paard worden geduwd.
Ik kan hem niet veel meer uitleggen dan de uitleg die ik van dressuurmensen kreeg, namelijk dat daarmee verfijndere hulpen gegeven konden worden en dat de stang weer net een iets andere werking heeft dan de trens en dat dat dus de reden is waarom die verfijning tot stand komt.
Ik heb er echter zelf nooit mee gereden, maar begrijp heel goed dat mijn uitleg povertjes is.
Toen hij dus vroeg hoe je dan exact gebruik maakt van die verschillende werking van de twee bitten, of je dan die teugels bij iedere hulp anders gebruikt (niet bij mijn weten dus) en zo niet hoe je dan die verschillende werkingen benut en of het paard weet welk bit in werking is en hoe het daarop moet reageren en meer van dat soort dingen, was ik uitgel*ld.
Ik kan daar geen antwoord op geven.
Maar misschien dat iemand anders hier in zeer heldere bewoording kan uitleggen en onderbouwen waarom er met stang en trens/twee verschillende bitten worden gereden.
Liever niet aankomen met 'verfijning' en allerlei dressuurtechnische woorden of opmerkingen dat het paard dan beter in de hand is of beter van achteren naar voren kan worden gereden etc
Maar graag een heldere uitleg, in jip en janneke taal, wat die bitten exact doen, hoe je daar met de dubbele teugels exact gebruik van die werking maakt, hoe dat in de mond van het paard functioneert etc.
Begrijpelijk dus voor iemand zonder dressuurachtergrond die graag het naadje van de kous weet en geneigd is tot logisch denken.