Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
DubbelFun schreef:Het kán een mottenplekje zijn, maar ook slijtage door schuren/druk. Licht er aan waar het precies zit.
Ik zou de pad niet meer in een zadelkamer bewaren, maar thuis in een katoenen hoes en wekelijks kontroleren of je meer gaatjes ziet ontstaan.
fensy79 schreef:Hallo allemaal,
Ik heb een paar mnd terug een quarter gekocht en zijn zadel ook overgekocht. Nu heb ik reuma in mijn polsen en in mijn heup. Ik merk dat ik het zadel niet meer getild krijg. Ik mis de kracht gewoon. Het is dus voor mij veel te zwaar. Tijdens een westerndag heb ik een boomloos westernzadel gezien bij de stand van Kifra horse. Hier heb ik ook op gezeten en ik heb het opgetild. Dit was echt een wereld van verschil.
Maar nu heb ik dus een paar (domme) vragenD:
Als er een zadelpasser komt heeft die verschillende zadels bij. Die kun je dan uitproberen. Maar merk je echt in dat eventjes rijden of het zadel jou en je paard bevalt? Even 5 of 10 min proefrijden is toch anders dan dat je zelf een half uur of een uur rijd?
Merk je ook meteen aan je paard of het paard het een fijn zadel vindt?
Zijn er nog bepaalde merken boomloze westernzadels aan te bevelen voor mensen met reuma in de heup?
Ik ben geen wereld ruiter en zal niet de beste balans van de wereld hebben. Nu ik 46 ben met lichamelijke klachten merk ik ook wel dat ik niet meer zo stabiel en zelfverzekerd ben als toen ik 20 was
pmarena schreef:Ella doet het al een poosje niet meer.
Nou dat is het hem, het is helaas nu niet bepaald zo dat een ieder die 1 of andere cursus heeft gevolgd, per definitie je een echt goed bij de combinatie passend zadel aan zal meten. En bij boomloos / flexibel kan je daar dus nog bij optellen dat menigeen met een gemiddeld diploma en kennis over boomzadels, daar de ballen verstand van heeft en je daar dus eigenlijk weinig aan hebt.
Je kan over het algemeen beter kijken naar klanten reviews / info zoeken over hoe iemand te werk gaat en of dat je aanspreekt, of je dat een meerwaarde vindt ten opzichte van zelf beoordelen of een bepaald zadel of iets, geschikt voor je (paard) is
pmarena schreef:Nouja Kitty, jij weet natuurlijk net zo goed als ik dat het stikt van de gediplomeerde zadelpassers die heel veel ellende achter laten.....
alleen Bokt al staat vol met ervaringen van gedupeerden van (ook, uiteraard niet exclusief) gediplomeerde zadelpassers.
Er zijn natuurlijk verschillende opleidingen, verschillende mensen die met verschillende instellingen en verschillende karakters en verschillende intenties zo'n opleiding of cursus volgen. Het is niet zo dat als je 'een diploma' hebt, je ineens een onfeilbare kennis en persoonlijkheid hebt en elke dag een 100% succes ratio bereikt
Je aanvulling over specifiek de VZTD is wel interessantmaar jammer dat je mijn bericht zo negatief op wenst te vatten want ik miszeg natuurlijk niks met mijn 'tenenkrommende' opmerking die je quote...
Het lijkt me wel zinvol om mensen er bewust van te maken / houden dat het wel verstandig is om alert te blijven dat het krijgen van kwaliteit niet altijd een zekerheid is. En dat het nog altijd stikt van de zadelpassers die weinig van 'boomloos' af weten en het bij voorbaat al afkeuren omdat het niet in hun referentiekader past.
Dus vandaar de tip: kijk altijd even goed als je een zadelpasser op het oog hebt, wat diens expertise / werkveld lijkt te zijn, wat je voor reviews leest want dat zegt echt wel wat, en wees er van bewust dat ze hun redenen kunnen hebben om een bepaald type / merk zadel liever te verkopen dan een ander en dat soort dingen. En dat zelfs de (op papier) beste zadelpasser met de beste intenties een slechte dag kan hebben, niemand is heiligDat is gewoon puur wat je ziet in de praktijk.
Ik raad het altijd aan om jezelf ook in de basics te verdiepen zodat je niet helemaal overgeleverd bent aan een zadelpasser. En dan doel ik niet op specifiek boomloos / flexibel maar gewoon in het algemeen
Als je heel sterk van mening bent dat een gediplomeerde zadelpasser van een bepaalde opleiding eigenlijk altijd goed werk zal leveren (of in ieder geval netjes problemen oplost) dan is dat wel een mooie aanvulling natuurlijk. In de loop der jaren komen en gaan er opleidingen en er zullen vast dingen veranderen en met hun tijd mee gaan
Kitty_ schreef:Wat betreft de zadelpassers waarbij het mis gaat zitten er uiteraard altijd 2 kanten aan een verhaal. En als klanten slim zijn dan dienen ze, als deze passer is aangesloten, een klacht in bij de beroepsvereniging.
Citaat:Ik denk ook dat boomloos een minder goede naam heeft bij zadelpassers omdat deze zadels gewoon heel gemakkelijk door klanten zelf online te bestellen zijn waardoor je als fitter, wanneer je erbij geroepen wordt gewoon meer ellende tegen komt.
Citaat:Los van het feit dat er maar weinig boomloos zadel fabrikanten er voor open staan om het contact met de fitters op te zoeken en uitleg te geven over bepaalde systemen, het waarom, de gedachte gang erachter etc. Van andere zadelmerken worden er regelmatig fittersdagen georganiseerd waar je als bestaande, of al dan niet nieuwe fitter kennis op kunt doen van een merk. Daarnaast is het voor iedere (boomloos) zadelmerk de eigen keuze om wel of niet met gediplomeerde fitters samen te werken en gerichte bijscholingen te bieden.
Kortom, je kunt er als merk ook zelf iets aan doen om er voor te zorgen dat er minder negatief over het merk of type zadel gesproken wordt.
Sentir schreef:Veel mensen kopen ook een boomloos zadel omdat er altijd gezegd werd dat het op elk paard past.
Waardoor er dan vanalles gebeurt, hun paard een te smal zadel krijgt, verkeerde tack enz. En dan dat ze tot de conclusie komen dat boomloos slecht is.
Boomloos is niet voor elk paard, en mensen moeten dat ook begrijpen. (Lees niet elk merk past op elk paard. Dit is net hetzelfde als boomzadels. Elke pommel/boom is net anders. Er is geen universele maat) Maar omdat deze zadels dus zo accessible zijn, en ook nog eens 2dehands goedkoper, krijg je dus zo van deze toestanden.
Achterom schreef:Er zijn er echt wel een aantal, Kitty sowieso, en Desiree van Jade Zadelmakerij ook, Ella Gorte ook (heb ik er ooit ook al eens bij gehad, keek heel kritisch).
Wat die drie wel gemeen hebben is dat ze zowel boom- als boomloos passen.
Voor mij is het wel belangrijk dat iemand geleerd heeft hoe een zadel in elkaar zit, hoe een paard hoort te bewegen en hoe een ruiter hoort te zitten. Dat kun je op allerlei manieren leren, maar het argument dat er geen boomloos zadelpas opleiding is, of "dat je vanalles wijs gemaakt wordt over dat boomloos slecht is" is voor mij persoonlijk geen argument.
En bijvoorbeeld over Boomloos in Balans, die hier dus aangeraden werd, heb ik het vermoeden dat zij zo iemand is die die achtergrond dus niet heeft. En ik heb van haar behoorlijk twijfelachtige dingen gezien.
Maar zo ook van bepaalde westernzadelpassers hoor, dat is helemaal uberhaupt een lastig wereldje om een passend zadel te vinden.