Ik heb pasgeleden een hoefbevangen paard gehad doordat ze teveel voorjaarsgras had gegeten, is mijn fout, was stom, stom, stom, heb nog nooit een hoefbevangen paard gehad, maar door een aantal omstandigheden/factoren is mij dat helaas overkomen.
Een vriendin heeft jaren terug ook eens een hoefbevangen paard gehad en zij is toen maanden bezig geweest met een hoefsmid en speciaal beslag om haar paard weer op de been te krijgen. Het beeld van lopen zag er hetzelfde uit.
Maar ik heb de DA onmiddelijk erbij geroepen en die zei dat een HS niet nodig was. De DA heeft 2 dagen achter elkaar in totaal 2x 3 liter bloed afgenomen dmv een grote naald in een ader te steken en deze te laten lopen. Bloed spoot eruit. Ze heeft toen ook bloedverdunners gehad en pijnbestrijdingsmiddelen.
Paard kreeg daarna als rantsoen alleen oud hooi en een paar wortelen. Ook heb ik haar hoeven regelmatig met koud water afgespoten en heb haar ook regelmatig in een bad gezet van zand en water. Paard kon na 3 dagen weer redelijk lopen en na een dag of 5 was er niks meer van te zien. Na een week mocht ze per dag een uurtje in een weide en kreeg ik een speciaal poeder waar veel kruiden in zitten, dat moest ik haar 2x daags geven totdat het op is.
Ze loopt na 2 weken van haar hoefbevangenheid weer onder het zadel en voor de kar, uiteraard alles in opbouw qua conditie en wat de DA mij adviseerde, die zelf ook paarden heeft. Hij zei me het paard te behandelen als een normaal paard zonder problemen. Weidegang moet ik wel goed in de gaten houden.
Mijn DA gebruikt deze methode (aderlating) al heel wat jaren en ik denk nu dat deze methode een zeer efficiente methode is, immers je maakt het te rijke bloed armer qua samenstelling, het lichaam moet weer nieuw bloed aanmaken en dat kost veel energie en voeding wat uit het lichaam uit de reserves gehaald moet worden, die eigenlijk juist overvol zijn.
Volgens mijn DA is het hoefbeen niet gekanteld omdat we het probleem zo snel hebben opgelost, waardoor ook geen speciaal beslag nodig is.
Nu vraag ik me af of die hoefsmeden jou niet beter gelijk naar de DA kunnen sturen die deze methode toepast.
Of vinden jullie dat het werk is voor de hoefsmid ??
Ik vind dat ik hier weinig over kan zeggen. Sommige dierenartsen zijn heel kundig, ook daar waar het 't beenwerk betreft. Anderen heb ik weer minder vertrouwen in. Ik voor mezelf zou een foto willen maken van de hoeven om te kijken wat er met het hoefbeen gebeurd is. En aan de hand daarvan bepalen of er nog iets met een smid zou moeten gebeuren. Als je smid de volgende keer komt, moet hij sowieso weten dat het dier bevangen is geweest. Daarnaast is het lang niet altijd zo dat er bij bevangenheid met speciaal beslag gewerkt wordt...dat verschilt per geval.
Toen ik je verhaal las, klonk het behoorlijk primitief in mijn oren, maar als het werkt... tsja... dan ben ik wel benieuwd wie die dierenarts is! Ik wil hem wel eens spreken! (mag ook per pb). Had hij ook een verklaring voor het afnemen van het bloed? Waar zou dat goed voor zijn? Ik kan me er zelf wel wat bij voorstellen, maar het liefst zou ik zijn verhaal horen.
Zelf krijgen we met natuurlijk bekappen ook goede resultaten bij hoefbevangenheid, maar ik blijf benieuwd naar andere oplossingen.
Als je er heel snel bij bent, dus net als in jouw geval gelijk de DA belt, kan je er inderdaad zo mee weg komen.. Ik heb ook eens een aderlating meegemaakt, heel apart maar doeltreffend. De HS komt erbij omdat de meeste paarden als een gek gaan groeien na een hoefbevangenheid, en de goede stand van de voet behouden moet worden. Als de voet misvorming vertoont (en dat begint al bij een verbrede witte lijn) kan de HS voor véél verlichting zorgen door een bepaalde manier van bekappen. In een veel verdere situatie (ergere misvorming van de voet of een gekanteld hoefbeen) kan allerlei speciaal beslag voor verlichting en een goede afgroei en afwikkelpunt van de voet zorgen.
Staar je niet blind op één methode, je hebt nu het 'geluk' gehad dat je er snel bij was en het op deze manier opgelost kon worden, maar als je een paar dagen verder bent had het heel anders kunnen lopen. En vergeet niet dat er vele soorten en gradaties van hoefbevangenheid zijn die je niet met één en dezelfde manier op kunt lossen.
Het allerbeste is dus idd meteen de veearts bellen voor onderzoek en passende medicatie, koelen en van het gras af halen! Daarna ga je kijken of de HS al kan komen om verlichting bij het lopen te kunnen bieden.
Veel mensen zijn aan de late kant of herkennen hoefbevangenheid niet, dus bellen ze de HS omdat het paard kreupel is. Maar DA en HS zullen in zulke gevallen nauw samen moeten werken.
Toen mijn pony in 2001 hoefbevangen werd hebben ze in de (Duitse) kliniek ook een aantal liter bloed afgetapt, weet niet precies meer hoeveel. Ook kreeg hij bloedverdunners en ietwat pijnstillers. Ik was er helaas niet supervroeg bij...hij liep al een dag of twee niet helemaal lekker. Hij is toen ook dezelfde dag geopereerd (Huskampmethode) waarbij z'n toongedeelte eraf gehaald werd en z'n hoeven een paar weken in het gips moesten. Wie weet was het anders misschien ook wel met aderlaten alleen gelukt...
Die van mij heeft vorige week ook het begin van hoefbevangenheid gehad. Direct de veearts erbij gehaald en pijnstillers en onstekingsremmers gegeven en na 2 dagen was er al niks meer aan te zien... Toen de staleigenaar 's ochtends in de stal kwam zag hij dat er iets scheelde en hij heeft de veearts direct gebeld ( was alleen effe vergeten naar mij te bellen!!! Heb hem 's middags een geweldige uitbrander gegeven omdat hij niet had gebeld) De veearts die erbij geweest is was ter vervanging van de mijne (die zat aan de andere kant van het land)en die dacht aan een blein.Toen ik 's middags aan stal kwam heb ik Giotto buitengenomen en ermee gestapt...wist direct hoe laat het was... Naar mijn veearts gebeld,medicatie gaan halen en gegeven,hoeven gekoeld en daarna buiten in de zandpaddock gezet waar hij twee dagen heeft gestaan met een beetje oud hooi om te knabbelen. Denk dat het inderdaad een kwestie is van er op tijd bij te zijn... Vind het in mijn geval nog altijd straf dat die "vervang"veearts niet één keer aan hoefbevangenheid heeft gedacht!
Heb ook al dikwijls gehoord dat aderlaten een effectieve ( maar primitieve ) methode is!
ik heb vorige week nog een aderlating meegemaakt,de pony voelde zich direkt beter,is nu zonder medicijnen nog wat stijf maar het gaat. Bij hoefbevangenheid treden altijd veranderingen op in de hoef,ze groeien ook sneller dan voorheen....ik ben van mening dat een goede hoefsmid heel belangrijk is voor het verdere verloop van de patient,ook al ben je er snel bij,denk niet te licht over hoefbevangenheid,het is een hele ernstige ziekte!
Ik heb overigens ooit in een verborgen ruimte in de boerderij waar ik met mijn ouders woonde, een DA boek gevonden, nog in oud-nederlands geschreven. Vroeger was aderlating de "standaard" oplossing voor ongeveer alles !
Een vrij ouderwetse methode die niet vaak toegepast wordt maar als ik het zo lees toch vaker dan ik dacht. Vroeger durfde de hoefsmid flink door de zool van de hoef te kappen, dit zou hetzelfde effect moeten geven. Ik heb het nog nooit gezien maar kan me zo voorstellen dat het paard dan ook nog eens kreupel op de wond in zijn zool ging lopen.
Hoe dan ook: ik zou je hoefsmid maar voor over 10-14 dagen afspreken om eens een kijkje te nemen, wellicht vind hij een bekapbeurt wel nodig.
Heb zelf (helaas) veel ervaring met hoefbevangenheid. Aderlating is een hele goede manier om een ernstig bevangen paard sneller te laten opknappen. De hoeveelheid bloed wordt heel snel weer aangevuld. Eventueel met behulp van een infuus. Daarnaast wordt natuurlijk ook medicatie gebruikt.
Een aantal dingen die ik heel belangrijk vindt bij een bevangen paard is:
Dierenarst en hoefsmid die samen werken. De dierenarts zorgt ervoor dat deze stofwisselingsziekte stabiel wordt en verhindert dat het erger wordt.
De Hoefsmid past de hoeven zo aan dat het paard makkelijker kan bewegen en de doorbloeding die gestagneert is door bloedpropjes in de hoef (door de gifstoffen) beter wordt.
De dierenarts kan door medicatie ook zorgen dat de doorbloeding beter wordt. Hierdoor wordt erger/hoefbeen kanteling voorkomen.
De oorzaak van de hoefbevangenheid en het voorkomen van een nieuwe aanval.