Natuurlijk bekappen in combinatie met hoefkatrolontsteking

Moderators: Dyonne, Nicole288, C_arola, Pistasche, Coby

 
 
TheEvilQueen

Berichten: 87
Geregistreerd: 21-11-18

Natuurlijk bekappen in combinatie met hoefkatrolontsteking

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-11-18 19:52

Dan toch maar een account aangemaakt op dit gigantische forum want ik zit echt met een vraag die enkel beantwoord kan worden uit anderen hun ervaringen.
(Ik hoop trouwens dat ik dit in het juiste topic plaats :))

Dé vraag waar ik al lang mee zit...
Wat zijn jullie ervaringen met natuurlijk bekappen bij een paard met HKO?

Heb namelijk zelf een 12-jarige merrie staan en weet ondertussen dat ze al 4 jaar HKO heeft (heb ze ook nog maar 4 jaar). Ik dacht te beginnen aan een prachtig avontuur met mijn eerste paard maar al snel na de koop bleek ze hiermee te zitten. Het eerste jaar zette ik mezelf erover en vond het niet zo erg dat ik gewoonweg amper kon rijden. Echter zie ik ze 4 jaar later elke keer weer kreupel op de weide en alles al geprobeerd van beslag tot pijn- en ontstekingsremmers. Ook met de jaren begin je dat plezier van het begin om te zetten naar een ergernis voor zowel je paard (om ze zo elke keer aan te treffen, met ups en downs) en voor jezelf (rijden komt er nooit meer van in die staat).

(Zenuwsnede doe ik liever niet aan mee, de risico's zijn best groot)

Ik blijf er in geloven dat ze niet is afgeschreven, want dat is vreselijk om te horen als je weet dat ze haar leeftijd nog kan verdubbelen... En om ze te verkopen en een ander te kopen, vind ik een vreselijke gedachte. Als eerste, waar komt ze terecht? En het egoïstische idee om haar weg te doen en een beter, gezond paard aan te schaffen, vind ik maar een pijnlijk idee. Begrijpen jullie het dilemma?

Dus, de vraag: iemand die ervaring heeft met het natuurlijk bekappen als oplossing voor HKO? Er bestaat geen oplossing, dat weet ik. Maar misschien verbetering? Ik hoop alvast op jullie ervaringen! Ik hoor ze graag!

Wicked always wins


Goof

Berichten: 26283
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Zuid Holland

Re: Natuurlijk bekappen in combinatie met hoefkatrolontsteking

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 20:05

Ik krijg het idee dat je koste wat kost het leven van je paard wil rekken omwille van jezelf. Niet dat je morgen afscheid moet nemen, want ik kan niet uit je verhaal opmaken hoe het paard er nu aan toe is, maar ooit zal je die knoop moeten doorhakken. Op gegeven moment houden je opties op en moet je voor je paard kiezen.
Met natuurlijk bekappen heb ik geen ervaring (wel met HKO trouwens) dus ik kan geen antwoord op je vraag geven.
Kun je eens duidelijker aangeven hoe je paard er nu aan toe is?

Gini
Berichten: 17191
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: Natuurlijk bekappen in combinatie met hoefkatrolontsteking

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 20:12

Als ze iedere dag kreupelt door de HKO en ook pijnstillers dat niet meer kunnen verhullen, dan is natuurlijk bekappen ook al lang geen oplossing meer.

Cowgirl

Berichten: 23253
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 20:13

Arabesk hier op Bokt heeft er wel ervaring mee. Zij is NB. Stuur haar maar een PB.

Echter is NB niet alleen het bekappen. Het is ook voeding en huisvesting. Bij ene paard wat veel op stal staat gaat NB al niet (optimaal) werken.

Zijn er verder foto's gemaakt van de voeten?
Verder zou je eens kunnen zoeken op Antoine de Bodt. Hij heeft zich een aantal jaren geleden sterk gemaakt voor rijtechnische correcties bij HKO paarden. Veel paarden zijn scheef/uit balans (getraind) en ontwikkelen daardoor HKO.

' On bended knee is no way to be free'
Peter R de Vries.

Cowgirl

Berichten: 23253
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 20:18

Gini schreef:
Als ze iedere dag kreupelt door de HKO en ook pijnstillers dat niet meer kunnen verhullen, dan is natuurlijk bekappen ook al lang geen oplossing meer.


Mits het dier wel correct op de voeten staat.
Als het dier met samen geknepen en hoge hielen staat door al dat speciale beslag dan kan een goede bekapper daar vast nog wel wat mee.

Ik ben daarom best benieuwd hoe het paard op de voeten staat.
En ook hoe het paard er verder bij staat (scheef ofzo?)

' On bended knee is no way to be free'
Peter R de Vries.

Ladygiroc

Berichten: 4561
Geregistreerd: 08-02-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 20:19

Iets wat kapot is kun je niet maken, so simple as that.

Ik neem aan dat er 4 jaar geleden foto's gemaakt zijn om de diagnose te stellen? Ik zou nu eens foto's laten maken en kijken hoe het er nu voor staat. Vanuit daar kun je evt verder kijken hoe of wat.


Spekkie

TheEvilQueen

Berichten: 87
Geregistreerd: 21-11-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-11-18 20:26

Ik doe het vooral voor haar om nog zo veel mogelijk dingen te zoeken die oplossingen kunnen bieden. Ze is namelijk heel levenslustig en is dolgelukkig wanneer ze iets met jou kan doen. Zeker op buitenrit gaan en je meesleuren in de smalste steegjes of de grootste bossen. Vandaar dat ik het zonde vind om zo'n merrie te laten gaan. Van een werkwillig paard gesproken...

Ze is vastgesteld met HKO fase 1 en struikelt vaak en bij forceren loopt ze licht mank in de draf.
Voor de rest staat ze correct op de voeten (dus geen scheve benen) maar haar hoeven zijn wel vrij langwerpig. Vandaar dat ik een NB wil laten komen om alles even goed op zijn plaats te zetten en verder opvolgen ervan. Maar geen idee wat dit kan geven, vandaar dat ik om ervaringen vraag.

Uiteraard weet ik dat HKO niet te verhelpen is, is net zoals artrose bij mens en dier. Maar het moet toch draagbaar gemaakt kunnen worden?

Pijnstillerkuur met ontstekingsremmers van 2 weken en ze liep zoals het zou moeten, maar nadien is het weer langzaamaan beginnen terug komen, DA raadde speciaal beslag aan maar daar geloof ik al niet meer in. Vandaar de poging tot overschakelen naar NB.

Hoop vooral op dit topic zo veel mogelijk tips en ervaringen te krijgen ;))

Wicked always wins

GaelleS

Berichten: 1939
Geregistreerd: 06-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 20:31

Er wordt tegenwoordig wel onderscheid gemaakt in HKO.
Er zijn er met erge botaantasting van het straalbeen, die reageren doorgaans goed op infiltratie met cortisonen. Is het uitgewerkt dan zijn ze wel weer mank. Die kapotte straalbeen zijn er meer en meer uitgefokt aan het geraken.

Nu is er vaker HKO waar straalbeen redelijk mooi is. Dan is het vermoeden dat de weke delen zelf zijn aangetast of ontstoken. Die reageren minder goed op infiltraties. Maar waarom is het ontstoken? Zijn zijn voeten niet optimaal? Is zijn huisvesting niet optimaal? Dan kan je zeker proberen daar nog winst te behalen. Sowieso worden paarden die dan permanent op rust gezet worden vaak van de ijzers afgehaald en op de wei gegooid want ze moeten niks meer. En dan lijkt het toch plots beter te gaan.

Ik vind het zeker een poging waard om een andere manier te proberen. Is het straalbeen in frut van één, njah. Zie je verder weinig op RX? Dan schat ik kansen beter in. Sowieso hangt het ook beetje af van wat je later nog wil doen. Topsportcarrière gaat er waarschijnlijk niet meer inzitten, terug overbelasten enz. Maar recreatief rijden en wandelen? M

Worth a shot.

Ben ook wel benieuwd naar RX en naar hoevenfoto's hoor, voor een idee te hebben :D

edit: ik lees lange tenen, als je die korter krijgt dan is er al minder hefboomwerking op de pezen. Wie weet heeft dat wel effect :)

Clickertrainen met paarden? https://jannekekoekhoven.nl/

_emmma_

Berichten: 307
Geregistreerd: 17-02-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 20:37

heb je dit verhaal wel eens gelezen?
http://paardenhoeven.info/blog/2013/03/25/lotte-en-wolin/ vind
ik zelf een erg mooi verhaal van hoe andere huisvesting en hoefverzorging een paard kan helpen te herstellen van blessures die niet meer te genezen lijken.
Nou heb ik zelf weinig ervaring met hoefkatrol maar wellicht zou dit ook wel sterk kunnen verbeteren met zo een aanpak, proberen kan altijd!

TheEvilQueen

Berichten: 87
Geregistreerd: 21-11-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-11-18 20:39

Ze is reeds 2 jaar van ijzers gehaald en het verschil is wel duidelijk te merken. Echter wil je het als baasje uiteraard nog beter doen dat het zo veel mogelijk ontlast wordt voor haar. Op de scans zie je dat het héél lichtelijk is. Zeg maar kleine stipjes tot streepjes heel miniem rond de plaats van de hoefkatrol. DA zei dat ze afgeschreven was (heel cru gezegd) maar een andere zei dat dit echt één van de lichtste fasen is waar opties nog open liggen.

Momenteel heb ik het erg druk met school, als ik een plekje vindt dan neem ik eens uitgebreid foto's van de hoeven in deze toestand (misschien al na de eerste NB sessie) en de RX zal ik dan ook eens van de het DVD'tje halen en ze doorsturen.

Topsport verwacht ik ook niet, maar zo eens een fijn ritje doorheen de natuur mag wel eens ;)

Trouwens, ze staat 24/7 buiten met schuilhok, dus het elke dag opgesloten staan mag al van tafel geveegd worden :)

Wicked always wins

Steppe

Berichten: 2663
Geregistreerd: 15-11-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 20:44

Mijn paard heeft 6 jaar geleden diagnose hko gekregen beide voorbenen een 2/3. Eerst op advies kliniek laten inspuiten en op ijzers met zooltje, nou dat ijzer was geen succes dus eronder vandaan en nb laten bekappen. Dit ging al beter, na 4 mnd mocht ik weer wat doen en nu 6 jaar later nog steeds nb bekappen en wat vooral belangrijk is iedere 6 weken bekappen en dan vooral zorgen dat de teen niet te lang is. Hem opnieuw laten inrijden en vooral rechtrichten en correct laten lopen dus niet op de voorhand. Nog steeds blij dat ik deze weg ben ingeslagen en geen dag meer kreupel door de hko.

TheEvilQueen

Berichten: 87
Geregistreerd: 21-11-18

Re: Natuurlijk bekappen in combinatie met hoefkatrolontsteking

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-11-18 20:47

Zo'n dingen hoor ik graag! Ik hoop dat op dezelfde wijze bij mij gaat verlopen. Na examenperiode laat ik de NB komen en slaan we een nieuwe weg in!

Wicked always wins

Gini
Berichten: 17191
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 20:54

Het eerste wat je moet doen is er even echte vakmensen die hands on ervaring hebben met HKO paarden erbij halen. En vragen dat ze duidelijk advies geven.

Een afgeschreven paard kan, alleen al als ik erover nadenk, 5 betekenissen hebben:
- op hoog niveau de springsport in kan niet meer
- dressuurmatig aan de slag kan perfect en hier en daar wat wedstrijden zijn heus nog wel een optie
- mmmm, eerder wat recreatief en best niet té veel in de piste. Doe maar korte, vlakke bosritjes
- daar moet je niet op willen rijden, grasmaaier zal het zijn
- dit paard is helemaal niet goed en moet je laten inslapen

Vraag dus duidelijkheid aan de DA: wat is de diagnose, wat zijn de consequenties, wat zijn de mogelijke behandelingen. Laat zeker opnieuw foto's maken (ik zou opteren voor een kliniek, is toch altijd net iets kwalitatiever dan een mobiel röntgenapparaat)

Wees net zo kritisch als je een hoefsmid kiest. Waarom heeft het speciaal beslag niet geholpen? Was het bv. een hoefsmid die nog niet veel ervaring met HKO heeft en er dus maar snel een ijzer met balkje onder klopt omdat hij dat in de opleiding geleerd heeft.

Net zo als je voor een natuurlijk bekapper zou gaan. Geloof niet enkel in praatjes dat 'elk paard met HKO goed te krijgen is' en dat 'natuurlijk bekappen the only way to go is'. Ga voor een natuurlijke bekapper die in de praktijk bewijs geleverd heeft: dit paard had HKO en liep kreupel, ik heb het natuurlijk bekapt en nu loopt dit paard niet meer kreupel.

Goof

Berichten: 26283
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Zuid Holland

Re: Natuurlijk bekappen in combinatie met hoefkatrolontsteking

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 20:57

HKO fase 1 is inderdaad heel licht, maar dat zegt niets over hoeveel last je paard ervan heeft ;)
Succes iig.

Cowgirl

Berichten: 23253
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 21:01

Als de foto's minimale beschadigingen laten zien is het denk ik best de moeite waard om toch een combi van goede rechtricht training en bekappen te proberen.
Al zou ik het advies van Gini ook aannemen om weer eens nieuwe foto's te laten maken alvorens je een traject in gaat.


En dat rechtrichten kun je in het begin gewoon vanaf de grond doen en zo aanpassen wat je paard aankan.
Maar zoek iemand die ervaring heeft met HKO paarden en rechtrichten + een bekapper die veel ervaring heeft met HKO. Ik denk dat arabesk jou wel aan een goede bekapper kan helpen.

Wel zou je voor jezelf een tijdslimiet kunnen stellen. bv na 6 maanden geen verbetering is....afscheid nemen.

' On bended knee is no way to be free'
Peter R de Vries.

TheEvilQueen

Berichten: 87
Geregistreerd: 21-11-18

Re: Natuurlijk bekappen in combinatie met hoefkatrolontsteking

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-11-18 21:03

Klinkt toch altijd zwaar, dat afscheid nemen maar als er echt niets anders op zit dan moet je even je gevoelens aan kant zetten en kijken naar je paard inderdaad.

Ik doe, zoals elke paardenliefhebber, mijn uiterste best en zal opties openhouden voor haar! Bedankt voor jullie reacties!

Wicked always wins

KaatjevanN
Berichten: 3
Geregistreerd: 04-05-14
Woonplaats: Ypenburg, Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 21:11

Lees eens de verhalen op biomentor.org. Ik geloof daar wel in.

orion456
Berichten: 571
Geregistreerd: 27-04-11
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Natuurlijk bekappen in combinatie met hoefkatrolontsteking

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 21:27


Kinke
Berichten: 19483
Geregistreerd: 20-02-04
Woonplaats: Overijssel

Re: Natuurlijk bekappen in combinatie met hoefkatrolontsteking

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 21:36

in welke regio zit je TS, misschien zijn er suggesties voor een goede NB-er

Humpiedumpie
Berichten: 2060
Geregistreerd: 18-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 21:36

Ben ook benieuwd naar hoeven foto’s en ook erg benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen..

Killed

Berichten: 1576
Geregistreerd: 29-03-11
Woonplaats: België

Re: Natuurlijk bekappen in combinatie met hoefkatrolontsteking

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 22:33

Ik heb onlangs enkele cursussen natuurlijk bekappen gevolgd en de lesgever beweert dat een HKO paard zeker gebaat is met natuurlijk bekappen. Je mag me gerust een pb sturen :)

Arabesk

Berichten: 28508
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-18 17:30

Ik heb de afgelopen 13 jaar al meerdere paarden met HKO gewoon weer zien opknappen, maar het begint wel met;

- huisvesting, zet je paard buiten in een groep dag en nacht
- voeding; ruwvoer, matig met gras en matig met suikers
- bekappen; ijzers eraf, regelmatig bekappen en eventueel hoefschoenen

belangrijk is dat je bij het werk vooral géén bochtjes gaat rijden, dus eigenlijk liever lange stukken rechtuit in het bos.

Vorige week nog was ik bij de quarter die twee jaar geleden het advies kreeg inslapen, zou nooit meer goedkomen. Baasjes hebben alles aangepast en ze rijden nu gewoon weer met haar lekker in het bos.

Let op: NB is géén quick fix, waarmee je stalopsluiting kunt compenseren.... het is of het HELE plaatje of niet, zo niet dan is het zinloos en kun je je paard beter laten inslapen

Sclimpre
Berichten: 4101
Geregistreerd: 01-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-18 17:45

Vroeger heb ik een paard met HKO gehad. Bij haar was de oplossing gesloten ijzers. Zelfs terug kleine dressuurwedstrijden gereden.
Wat zegt jouw smid?

A_nouk

Berichten: 11536
Geregistreerd: 02-12-06

Re: Natuurlijk bekappen in combinatie met hoefkatrolontsteking

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-18 11:53

Ik heb dit topic verplaats naar [BEH] Beweging en Hoefverzorging

Harry72
Berichten: 107
Geregistreerd: 20-09-15

Re: Natuurlijk bekappen in combinatie met hoefkatrolontsteking

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-18 12:12

1 advies , bel Monique de rijk van atletische rijkunst maar eens. dan kom misschien ook wat verder.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers