Dit gaat een heel lang verhaal worden

Ik heb geprobeerd om de afgelopen drie jaar van mijn paard op papier zetten.
Heb verschillende dierenarts bij mijn merrie gehad maar iedere dierenarts zegt weer wat anders.
Hierbij de afgelopen drie jaar:
Goldanna geboren mei 2006.
In mijn bezit vanaf januari 2014.
Sinds dat Goldanna in mijn bezit is heeft ze al dagen gehad dat ze slecht liep, en dan liep ze zo weer weken goed. Ik merkte dat ze in de zomer beter in haar doen is dan in de winter.
De eerste keer dat ik merkte dat er iets niet klopte was in februari 2014. Ze was enorm mager en kwam maar niet aan. Ook ging liep ze onregelmatig. Dierenarts gebeld die heeft bloed afgenomen en getest op bloedwormen. Ze bleek behoorlijk veel bloedwormen te hebben en ze was ondervoed. Achteraf bleek dat ze van de pensionhouder te weinig hooi had gekregen. Zomer 2014 op het land ging goed. Wel af en toe wat onregelmatig.
De eerste ‘vage’ klachten begonnen in februari 2015. We stonden bij een particulier in Achlum. Ze hadden daar een grote gezamenlijk stal voor de nacht en stonden overdag buiten. Op een middag kwam ik bij de paddock en zag ik Goldanna liggen. Ik ben begonnen met mesten en toen ik klaar was lag ze nog steeds. Het was koud en had gevroren dus ik probeerde haar overeind te krijgen. Dit lukte niet. De dierenarts ingeschakeld en deze kwam langs. Toen de dierenarts onderweg was stond ze op. Ze kwam moeilijk overeind en kon naar die tijd moeilijk lopen. Ze was onderkoeld en uitgedroogd. Ze hebben bloed afgenomen en haar een infuus gegeven met NACL. Je zag haar zienderogen opknappen toen het infuus er in liep. Bloeduitslag kwam terug bloed was goed.
Zomer van 2015. Veel goede dagen maar ook een aantal dagen onregelmatig.
Januari 2016.
Goldanna viel heel veel af begon veel te drinken en te plassen. Ze onbeperkt hooi en water. Ze stond overdag buiten en ’s nachts op stal. Dierenarts erbij gehaald. Bloed afgenomen met een verdenking op de ziekte van Cushing. Deze waardes kwamen terug en Cushing was het niet. Opnieuw bloed afgenomen om het in het algemeen te testen. Deze test kwam terug met een te laag vitiamine E en selium. Ze heeft injecties gekregen. Daarna bleef ze veel drinken dus urine monster afgenomen en een echo gemaakt van de nieren blaas en baarmoeder. Urine monster was schoon en nieren blaas en baarmoeder zagen er goed uit. Advies van de dierenarts: Vitamine E + Selenium bijvoeren en 3 tot 4 kilo krachtvoer per dag. Op onze pensionstalling ging het niet goed dus zijn we verhuisd naar een stalling waar we alles zelf deden. Ze kwamen meer buiten en ze had toegang tot onbeperkt hooi en op stal kuil+hooi. Op een gegeven moment werd ze alleen maar magerder ongeacht wat ik er in stopte qua eten. Nog 2 keer bloed laten prikken om te bepalen of haar vitamine E en Selenium op peil waren. Ze is nog 1 keer bijgespoten en de rest kon in aanvullen met het poeder dat ik had.
In Maart 2016 vonden we een stalling waar ze 24/7 buiten staan in de kudde met schuil mogelijkheid.
de dag van de verhuizing trof ik Goldanna aan op 3 benen. Ze kon alleen maar hinken. Dierenarts geweest en die dacht een hoefzweer. Hoef ingepakt en pijnstillers gegeven en toch maar op de trailer om te verhuizen. Ze heeft de dag erna nog een beetje stijf gelopen maar er is nooit een zweer doorgebroken, dus wij begonnen te twijfelen of het wel een zweer is geweest.
Ze kreeg steeds vaker een periode dat ze minder ging lopen. Niet echt kreupel maar niet lekker door haar lijf.
In juli heeft een steek van een insect gehad tussen haar achterbenen. Beide benen werden enorm dik. Dierenarts geweest en ze heeft 4 dagen antibiotica gehad en pijnstillers.
In oktober 2016 heeft ze een trap gehad van een pony op haar linker achterbeen aan de binnenkant ter hoogte van het spronggewricht. Dierenarts is langs geweest maar vond dat het spronggewricht niet geraakt was en dat alleen het wondje moest genezen. Na de trap liep ze niet lekker. Ik dacht dat is te verwijten aan de wond die zit op een plek die veel beweegt. Wond heelde slecht en nog een aantal keer de dierenarts erbij gehad om te beoordelen of er niet meer aan de hand was. Deze zeiden allemaal dat het de tijd nodig had en dat ik moest gaan smeren met honingzalf. Wond heelde heel erg langzaam.
Volgens de dierenarts kon ik langzaam wel weer beginnen met grondwerk. Maar ik vertrouwde het niet dus dacht maar weer eens even wandelen. Maar ik merkte aan Goldanna dat ze niet lekker liep. Heel kort en gespannen. Toch maar weer op rust gezet. Op het zachte liep ze beter dan op het harde. Toen ze bak niet meer bevroren was weer 2 of 3 keer wat licht grondwerk in de bak gedaan. Ze liep niet helemaal goed maar ook niet heel slecht. Op 3 februari 2017 belde een stalgenootje om te vertellen dat Goldanna had gelegen en heel moeilijk overeind kon komen en toen ze eenmaal overeind was liep ze op 3 benen. Ze stuurde een filmpje om te laten zien hoe erg het was. Ik ben in de auto gestapt en er heen gereden. Heb alle 4 de benen gekoeld en ze liep iets beter. Toch voor de zekerheid overleg gehad met de dierenarts deze kwamen zaterdagochtend langs. De dierenarts vond dat ze aan alle 4 de benen niet goed liep. Ze gaf aan dat haar benen op de benen van een 30 jarig paard leken. Ze adviseerde om haar een week rust te geven en niet te gaan rijden. Ik vertelde de dierenarts dat er al 3 jaar niet op haar gereden werd en dat ik eigenlijk alleen maar grondwerk deed. Dat verbaasde de dierenarts. Ze besloot haar een pijnstiller te geven. Zaterdag avond ging de telefoon de pensionhouder belde om te vertellen dat het niet goed ging met Goldanna. Ze werd door de kudde opgejaagd (terwijl ze zo goed als bovenaan in de groepsrang staat) ze durfde de bak niet meer uit terwijl de hele kudde al uit de bak was. Ze had liggen rollen en kon bijna niet overeind komen. Zaterdag avond weer de dierenarts gebeld het verhaal gedaan en die stelde voor om haar een week op Butagram (But) te zetten. Ik heb toen overlegd met de dierenarts of het nog een optie zou zijn om haar benen op de foto te zetten om eventueel artrose uit te sluiten. De dierenaerts die ik aan de telefoon had zei dat het een probleem is van de weken delen en dat dat niet terug te zien is op foto’s. Toen ze twee keer per dag 2 zakjes kreeg leek ze het wel redelijk te doen. Ze begon weer wat te spelen en af en toe wat rennen. Toen ze na 2 dagen terug ging naar twee keer per dag 1 zakje merkte je ook dat ze steeds moeilijker ging lopen ze begon stijf en stram te worden. Ze wil eigenlijk liever niet lopen en staat als ze staat te eten ook steeds te verstappen. Om haar as draaien lukt haar nog wel het zit hem echt in het lopen. Ik heb nu medicijnen tot maandag 13-02-2017 en heb een afspraak gepland met de dierenarts op 14-02-2017 om te bespreken hoe nu verder en om er hopelijk achter te komen wat ze nu precies heeft.
14-02-2017
De dierenarts is weer langs geweest. De dierenarts vond haar op het harde nog slechter lopen dan vorige week. Volgens de dierenarts waren haar zolen te zacht. Ze veerde te veel mee. Dit kon een reden zijn dat ze zo moeilijk liep. Ze heeft geprobeerd een buig proef te doen met haar voor benen. Maar er zat weinig beweging in haar koot en het deed haar enorm veel pijn. Ze zakte direct weg in een soort trance. Bij het weg draven liep ze onregelmatig maar niet echt kreupel. Volgende de dierenarts had ze een bijzondere manier van lopen. Achter hebben we niet geprobeerd omdat ze daar al heel diep door haar koten zakt. En haar linker achterbeen was opgezwollen. Deze dierenarts stelde voor om haar rondom op foto te zetten. Maar ze had haar twijfels of het echt artrose zou zijn. Aangezien ze beter op het zachte loopt dan op het harde. Bij artrose zou het juist andersom moeten zijn. Zonder de Butagram kan ze eigenlijk niet functioneren als een normaal paard.
Niet te vergeten ze staat 24/7 buiten in een kudden met schuilmogelijkheden en onbeperkt hooi.
Nu ben ik aan het twijfelen. Ga ik haar rondom op de foto zetten om er misschien achter te komen dat het artrose of zijn er nog andere opties die ik kan proberen??
Negatieve reacties hoef ik niet. Ik wil alleen reacties waar ik iets aan heb.