[INFO] Hoefbevangenheid - deel 3

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

 
 
Jannepauli

Berichten: 10818
Geregistreerd: 21-03-05

[INFO] Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-11-11 16:15

Welkom bij Deel 3 van het Centrale Topic voor Hoefbevangenheid

Bij de diagnose “hoefbevangen” zal bij menig paardeneigenaar de schrik om het hart slaan. Het feit dat je hier terecht gekomen bent betekent waarschijnlijk dat je op z’n minst wat meer wilt weten over deze aandoening, of dat je paard of pony er door getroffen is. In dat laatste geval wensen we jou en je paard sterkte en ben je welkom om hier je verhaal te doen en je vragen te stellen. Het HB-topic heeft helaas een groot aantal ervaringsdeskundigen wiens paarden deze aandoening doorgemaakt hebben en we zijn graag bereid je met raad en daad terzijde te staan of eventuele vragen te beantwoorden.
Let wel: we nemen niet de plaats in van de arts!
De tekst van deze openingspost is gebaseerd op algemene kennis, maar vooral ook op praktische ervaringen, bijdragen en kennis van verschillende schrijvers uit de voorgaande topics. Wil je de ervaringen van de schrijvers in deel 1 en deel 2 teruglezen, dan is de link naar het eerste deel: [BEH] Centraal Topic over hoefbevangenheid. . Deel 2 vind je hier: [BEH] Centraal Topic over Hoefbevangenheid - deel 2

Voorwoord
Hoefbevangenheid komt de laatste jaren steeds vaker voor. Paarden worden "te goed" gevoerd en bewegen te weinig, maar ook aandoeningen als Cushing (PPID), Insuline Resistentie (IR) en Equine Metabool Syndroom(EMS) kunnen leiden tot hoefbevangenheid.
Er is veel vraag naar informatie, dus geven we je hieronder een overzicht van de symptomen, oorzaken en de mogelijke behandelingen.
Pas op!!
Bel bij verdenking van hoefbevangenheid altijd meteen de dierenarts en je hoefsmid. Gezien de ernstige gevolgen die hoefbevangenheid kan hebben voor je paard of pony moet hoefbevangenheid beschouwd worden als een spoedgeval. Je paard of pony heeft veel pijn dus ga niet zelf dokteren maar bel meteen je dierenarts. Met snel ingrijpen kun je erger voorkomen!

De medische term voor hoefbevangenheid is Laminitis. Het woord ‘laminitis’ verwijst naar de lamellen waarmee het hoefbeen in de hoef bevestigd is. Deze lamellen kunnen door verschillende oorzaken ontstoken raken en in het ernstigste geval beschadigen en zelfs losraken, waardoor het hoefbeen in de hoef kan roteren (kantelen) en zelfs door de zool van de hoef kan doorbreken.

Hoe herken je de eerste tekenen van van Hoefbevangenheid?
Bij de eerste, zichtbare symptomen van hoefbevangenheid is de ziekte in feite al in het lichaam.

- Het paard ontlast de hoeven om en om.
- Het paard loopt wat stijf; korte passen
- Er is een stuwende polsslag te voelen bij de slagader bij de kogel.
- De hoeven en de kroonrand zijn warm.
- Bij korte wendingen is te zien dat het paard pijnlijke voeten heeft.
- Het paard loopt duwend of maakt korte stappen.
- Het paard gaat kreupel lopen.
- De straalpunt is gevoelig en warm.
- Vaak is de manenkam van het paard opgezet en hard.

Afbeelding
Opgezette manenkam - een alarmsignaal!

Heeft het paard één of meerdere van deze symptomen bel dan direct de dierenarts en laat deze direct komen. Hoe langer je wacht, des te kleiner wordt de kans op genezing en is in het paard in het ernstigste geval niet meer te behandelen.
Voor hen die de Engelse taal beheersen is het artikel op de site van Safer Grass waarin alle tekenen van hoefbevangenheid van mild tot ernstig zeer goed beschreven zijn, zeer informatief: http://safergrass.org (zie articles)

Helaas zijn de symptomen niet altijd zo overduidelijk te zien. Het komt voor dat er niet of nauwelijks pols te voelen is en dat de hoeven niet warm zijn. Maar als het paard één van bovengenoemde symptomen vertoont, is het verstandig – ook bij twijfel – een beroep te doen op je dierenarts. Is de ziekte eenmaal in de hoef dan is de ziekte niet meer te stoppen en mag je blij zijn als je de schade beperken kunt.
Naast de problemen aan het bewegingsapparaat kunnen de toxinen ook problemen veroorzaken aan maag, nieren en lever en ook kunnen de paarden spierbevangen worden.

Chronische Fase:
- Soms neemt het paard het gewicht van de voorhand af door de benen naar voren te plaatsen vóór het lichaam en de achterhand wordt wat onder het lichaam gezet en die neemt het gewicht over. Dit wordt herkend als de typische, hangende bevangenheidsstand.
- Het paard is rusteloos en voelt zich zichtbaar niet lekker.
- In deze fase kan het hoefbeen kantelen, druk op de zool uitoefenen en daar zelfs door heen prikken.
- Boven de kroonrand van de hoef kan een kuiltje( een gootje) ontstaan. Dit duidt op zinking van het hoefbeen in de hoornschoen.

Afbeelding

Afbeelding
Pony en paard verplaatsen het lichaamsgewicht naar achteren om de voorhoeven te ontlasten - dit duidt op ernstige bevangenheid!

Oorzaken
Er wordt, met name in het buitenland, veel onderzoek verricht naar het ontstaan van hoefbevangenheid. Ondanks dat er een aantal bekende aanleidingen is waarbij hoefbevangenheid kan ontstaan, zijn de échte oorzaken waarom de lamellen in de hoef kunnen ontsteken of hoe de ziekte voorkomen kan worden, nog niet achterhaald. We moeten het vooralsnog doen met een aantal inmiddels wel wetenschappelijk bewezen mogelijkheden, waaronder:

- Maag- en darmproblemen door opname van giftige planten en stoffen, maar ook door voer dat veel koolhydraten bevat zoals gerst, maïs, oud brood, aardappelen, maar ook eiwitrijk gras, grote hoeveelheden koud water, grote of te snelle voerveranderingen, koliek en zware diaree.
- Bepaalde medicijnen (corticosteroïden) en afbraak van wormpasta’s
- Virusinfectie zoals Rhinopneumonie
- Insuline Resistentie (IR)
- Ziekte van Cushing
- Metabool Syndroom (EMS)
- Achtergebleven delen van de nageboorte
- Cyclusstoringen bij de merrie, een verlate hengstigheid of het uitblijven van de hengstigheid na de geboorte
- Problemen met de spieren zoals tying up
- Schildklierproblemen
- Stresssituaties
- Mechanische (over)belasting bij teveel beweging op een harde ondergrond; dunne zolen of overbelasting van één been als een van de andere benen geblesseerd is
- Nageltred
- Allergieën
- Storingen in het immuunsysteem
- Een overdaad aan koolhydraten, suikers/fructanen in het gras, of voeders
- Veel klaver (eiwitten!) en paardenbloemen ( hoog suikergehalte!) in de paardenwei
- Chronische nieraandoeningen
- Endomitritis (darmontsteking)
- Verwaarloosd of verkeerd geplaatst beslag of onjuiste bekappingsmethodes
- Een te harde of droge hoefwand
- Slechte leverfunctie

Het Ontstaan
Bij voedingsgerelateerde bevangenheid treedt er een storing op in de stofwisseling.
Bij een gezond paard bereikt het voedsel van de mond waar het gekauwd en vermengd wordt met speeksel, via de slokdarm de maag. Hier worden enzymen en maagzuur toegevoegd en wordt het voedsel verder afgebroken. Vervolgens komt het in de dunne darm, waar eiwitten worden afgebroken door enzymen tot aminozuren. Hier worden vooral de gemakkelijk verteerbare componenten uit het voer verteerd, zoals zetmeel, suikers, eiwitten en vet. Vrijwel al het voer wordt in de dunne darm verteerd en opgenomen in de bloedbaan. Hierna komt de voedselbrij in de blinde darm waar het cellulose-rijke materiaal (celwanden van gras en hooi) door bacteriën wordt afgebroken en omgezet tot vetzuren. Deze vetzuren gaan naar de lever waar ze omgezet worden in glucose. De glucose wordt verbrand of elders in het lichaam opgeslagen voor later gebruik.

Waar kan het fout gaan?
Stel nu dat je paard of pony een véél te grote dosis koolhydraten en suikers binnen krijgt, door bv de voerton helemaal leeg te eten of door langdurige weidegang op gras met een zeer hoog zetmeel- en suiker gehalte. Het normale afbraakproces in de dunne darm kan deze overdosis niet aan en het gevolg is dat een aanzienlijk deel van het zetmeel en de suikers terecht komt in de blinde darm en vervolgens naar de dikke darm. Zoals gezegd leeft in de blinde en dikke darm darm een groot aantal bacteriën die het ruwvoer (cellulose) verteren. Deze werken alleen wanneer licht verteerbare koolhydraten en suikers al in maag en darmen door verschillende enzymen zijn afgebroken. In de blinde en dikke darm bevinden zich naast deze kiemen ook een aantal bacteriën die niet zo goed zijn. In een gering aantal kunnen ze geen schade aanrichten. Komen er echter veel niet verteerde koolhydraten en suikers in de blinde darm terecht, dan storten de ‘slechte’ zich hierop en vermeerderen zich snel, waardoor koolhydraatzuren of teveel melkzuren ontstaan, die ervoor zorgen dat de Ph waarde minder wordt. De goede bacteriën overleven dit niet en sterven af. Een voorbode kan zijn dat het paard koliekerig wordt en dunne mest ( vaak met een zurige lucht) produceert. Door het afsterven ontstaan gifstoffen (toxine). Deze dringen door de slijmhuid van de darmen, die dunner is geworden door de Ph veranderingen en zo komt de toxine in de bloedsomloop. De toxinen en melkzuur hebben een grote werking op het gehele organisme en zo ontstaat een kettingreactie, die ook de veranderingen in de hoef veroorzaakt.

De toxinen ontstaan ongeveer 3 uur na opname van het teveel aan voer en binnen 16 a 24 uur ontstaan de typische veranderingen in de hoef. Het hoefbeen ligt in het hoornkapsel en is omgeven door de hoef lederhuid en is hiermee sterk verbonden. De hoef lederhuid bestaat uit plaatjes die weer zijn verbonden met de hoornplaatjes in de hoefwand. Stel het je voor als een soort van klittenband. In de hoeflederhuid zitten kleine bloedvaatjes en gevoelige zenuwvaatjes. Aan het achterste eind van het hoefbeen zit de diepe buiger( = pees). Voor de problemen in de hoef zijn de volgende factoren verantwoordelijk. Als eerste ontstaat een verminderde doorbloeding in de kleine bloedvaten in de teen van de hoef. Ten tweede kunnen er bloedstolsels ontstaan in deze bloedvaten. Ook kan er een opeenhoping van ontstekingsvocht ontstaan wat door de beslotenheid van de hoef geen kant op kan en derhalve zeer pijnlijke druk op de zenuwen in de hoef uitoefent. Tegelijkertijd komt er een stijging van de bloedtoevoer naar de hoef. Dit bloed voert door de slagaders. Daardoor is ook de pols in de kogels van het been zo goed te voelen als een paard bevangen is.
De chronische fase van hoefbevangenheid kan snel intreden, soms al na een paar uur. Het hoefbeen dat verankerd ligt in het hoornkapsel gaat kantelen omdat de hoornplaatjes loslaten en niet meer verbonden zijn met de hoeflederhuid. Ook kan het hoefbeen zakken en draaien. Dit kan zover gaan dat het hoefbeen door de zool heen prikt en de zool barst. Het kan zelfs voorkomen dat de hele hoornschoen loslaat.

Afbeelding

Röntgenfoto van een gekanteld hoefbeen (voorzijde hoefbeen en hoefwand lopen niet meer parallel)

Dwarsdoorsnede van de hoef waarbij het hoefbeen de zool raakt en doorboort:

Afbeelding

Behandelingen voor hoefbevangenheid
- Als eerste is het belangrijk dat de stofwisselings- en de doorbloedingproblemen worden verholpen en de pijn wordt bestreden. Het paard krijgt pijnstillers, ontstekingsremmers en soms ook medicatie om problemen met maag, nieren en lever te voorkomen.

- Bij de eerste verschijnselen moet het paard meteen op rust en op dieet gezet worden. Voer het paard alleen nog maar hooi en zorg natuurlijk voor fris en voldoende water. Het is belangrijk dat het paard veel water drinkt om zoveel mogelijk de afvalstoffen af te voeren (gifstoffen). Weidegang is nu uit den boze – het paard mag voorlopig niet meer op het gras.
Heb je een drachtige merrie dan moet deze natuurlijk wel voer hebben. Geef dan onderhoudsvoer en geen merriebrok. Dit bevat namelijk zeer veel eiwit. Er is overigens door wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het niet beslist nodig is dat een drachtige merrie brok krijgt, maar een gezond veulen ter wereld kan brengen als zij alleen hooi krijgt, mits dat aangevuld wordt met de juiste dosering vitaminen en mineralen voor de ontwikkeling van het ongeboren veulen. Zogende merries moeten naar buiten ivm het veulen. Heel verstandig is het om dan de merrie te muilkorven zodat ze nauwelijks of geen gras kan eten en laat haar zoveel mogelijk op zachte bodem lopen.
- Zet het paard met de hoeven 2 x daags in een bak lauw warm water (pas op voor mok). Gebruik geen koud water want dan trekken de bloedvaatjes in de ondervoet samen wat juist niet de bedoeling is.
- De hoefsmid moet onmiddellijk komen en de ijzers verwijderen. De hoef mag alleen licht bekapt worden en eventueel kan de hoefwand (voorkant) geraspt worden om de druk weg te nemen (ontstekingsvocht).

Als je er op tijd bij bent zal het paard er op termijn nagenoeg geen last meer van hebben en pijnvrij kunnen leven. Heeft je paard echter een chronische hoefbevangenheid met zeer ernstige kanteling van het hoefbeen en/of doorbreking van de zool, dan is het paard helaas vaak ten dode opgeschreven. Er zijn ook paarden die altijd problemen blijven houden maar wel gewoon gereden kunnen worden. Je moet ze een paar keer per dag controleren of alles nog goed is. Ze mogen niet meer in de wei zonder graaskorf en dan slechts voor een beperkte tijd. Je zult een strak dieet moeten instellen met een koolhydraat- en suikerarm voer.

Belangrijke medicijnen tijdens een acute en chronische hoefbevangenheid
In het acute stadium zal de dierenarts je waarschijnlijk medicijnen voorschrijven; dit zijn pijnstillers, bloedverdunners en vaatverwijdende middelen. Veel gebruikte medicijnen: Phenylbutazon ( “Buut”, Equipalazone , Pro-Dynam), Meloxicam ( Metacam), Flunixin (Finadyne), Acepromazine, Ascal, Quadrisol en Tranquigel. Zoals dit voor alle medicijnen geldt, kunnen de genoemde middelen lichte tot ernstige bijwerkingen hebben. Vraag aan je dierenarts waar je in jouw specifieke geval op moet letten, met name als er combinaties van deze medicijnen worden voorgeschreven. Hou je paard of pony goed in de gaten en als je bij het gebruik van deze medicijnen veranderingen opmerkt, neem dan contact op met je arts. In het geval van langdurig of hoog gedoseerd gebruik van met name Phenylbutazon en Metacam kan schade aan de maagwand, lever en nieren ontstaan, of kunnen eventuele maagzweren verergeren als het paard slecht eet. In zo’n geval zou het gebruik van een maagbeschermer zoals GastroGard wenselijk zijn.
Volgens informatie van de Universiteitskliniek voor Paarden (UKP) Utrecht heeft een paard dat normaal eet en slechts voor korte tijd medicatie krijgt ( maximaal 10 dagen) geen maagbescherming nodig.

Homeopathie & Fytotherapie
Homeopathie en Fytotherapie kan ingezet worden bij de behandeling van een hoefbevangen paard, maar beter niet in de acute fase. Werkstoffen in ‘natuurlijke’ medicijnen zijn vaak minder stabiel, niet altijd exact gedoseerd en werken langzamer dan de ‘reguliere’ medicatie. Ook kunnen middelen elkaar tegenwerken of hebben, net zoals bij gewone medicijnen bijwerkingen die je niet voorziet. Handel dus niet op eigen houtje maar overleg altijd met je dierenarts, in samenspraak met een natuurgeneeskundige of homeopaat.

Let op!!!!
Medicijnen die je paard niet mag hebben tijdens en na de hoefbevangenheid zijn die uit de groep van corticosteroïden, zoals bv Dexamethason. Corticosteroïden zijn niet geschikt omdat ze juist de bloedsomloop belemmeren en zo het ziektebeeld verslechteren.
Ook als het paard genezen is en onverhoopt een andere aandoening zou hebben die het gebruik van corticosteroïden nodig zou maken, is waakzaamheid geboden. Deze middelen kunnen opnieuw bevangenheid opwekken. Herinner je dierenarts dus altijd aan de medische voorgeschiedenis van je paard of pony!

Hoefbevangenheid, het voer en het gras
Bij hoefbevangenheid draait het vaak om het koolhydratenaandeel in de voeding en het gras en niet om de eiwit gehaltes. Het schrikbeeld van veel paardenbezitters in het weideseizoen is hoefbevangenheid. De angst voor te veel eiwit in het voer bepaalt voor een groot deel het handelen. Maar eiwit is niet de oorzaak van het ontstaan van hoefbevangenheid. Er heeft zeer veel onderzoek plaatsgevonden waaruit blijkt dat suikers ( lees goed: dat zijn dus koolhydraten = zetmeel én suikers en fructaan) hoofdverantwoordelijk zijn voor het ontstaan van hoefbevangenheid.

Er is de laatste jaren veel ruchtbaarheid gegeven aan fructaan. Bekend zijn vooral de bevindingen van de Australische onderzoeker Prof. Chris Pollitt. Wetenschappelijke vervolgonderzoeken spreken zijn bevindingen echter al tegen. Niet alleen heeft hij bij zijn onderzoek gebruik gemaakt van een fructaansoort (inuline) die niet in gras voorkomt, maar ook zijn zijn bevindingen op dermate hoge doses gebaseerd dat gesteld kan worden dat een normaal grazend paard nimmer een dergelijk hoge dosis kan binnen krijgen. Inuline zit wel in paardenbloemen. De fructaansoort die wél in gras voorkomt is o.a. Phlein, en deze is geconcentreerd aanwezig in de basis van de grasstengel (groeipunt). Onder bepaalde omstandigheden (kou, schaduw) vindt er zgn. Phleinase plaats wat kan zorgen voor een verhoging van de simpele suikers in het gras. Je zou hieruit kunnen concluderen dat zeer kort afgegraasd gras niet veilig is als je een overdaad aan suikers wilt voorkomen. Dat betekent dat fructaan in gras wel degelijk een goede indicator kan zijn, zoals ook onderzocht en toegelicht door Katy Watts (Safer Grass). Als het fructaangehalte door bepaalde weers- of groeiomstandigheden hoog is, dan is het ook logisch dat gelijktijdig het zetmeel- en simpele suikersgehalte van het gras óók hoog is. En het zijn juist die laatste twee die de boosdoener kunnen zijn. Heel veel informatie over gras, suikers en fructanen vind je op de Engelstalige site van Katy Watts http://safergrass.org/
Een blik werpen op de fructaanwijzer kan geen kwaad.
Op de site van Paard Natuurlijk vind je de zgn fructaanwijzer. Deze geeft een benadering voor wat je in jouw omgeving die dag aan fructaanvorming ( en dus ook suiker en zetmeel) in het gras mag verwachten. Kijk op: http://www.paardnatuurlijk.nl
Zoek op de site-index naar Fructaan en je komt vanzelf bij meer informatie en de fructaanwijzer.

Ruwvoer, de belangrijke basis in de voeding van élk paard!
Als er voedingsadvies gegeven wordt, wordt er vaak gesproken over DS gehaltes. DS staat voor droge stof. Het DS gehalte is een waarde in % die wordt gebruikt om aan te geven uit hoeveel droge stof een ruwvoer bestaat en uit hoeveel water. Alle ruwvoer bevat een percentage vocht, water. Dat weegt mee in het werkelijke gewicht. Om precies te kunnen berekenen hoeveel vocht er in verschillende soorten ruwvoer zit is een DS gehalte nodig. Globaal kun je zeggen dat weidehooi voor ong. 85% uit droge stof bestaat en 15-20% uit water. Iedere afgewogen kilo hooi, bestaat dus voor 850 gram uit droge stof, de rest is water. Voor voordroogkuil gelden lagere DS gehaltes. Deze DS waarde zegt echter niets over de voedingswaarde!
Een gezond paard kan gemiddeld maximaal 2 – 2,5% van het lichaamsgewicht aan droge stof (DS) ruwvoer opnemen. Een paard op dieet heeft minimaal 1 – 1,5% van het lichaamsgewicht nodig aan droge stof ruwvoer. Geef voldoende, reken het goed uit. Te weinig ruwvoer geven is niet goed voor de darmwerking van een paard en kan Hyperlipidaemie tot gevolg hebben. Voor een goede darmwerking heeft een paard nu eenmaal veel vezels nodig. Zorg dus eerst voor een betrouwbare meting van het gewicht van je paard en bereken dan wat je dagelijks zou moeten voeren aan hooi. Om het juiste gewicht van de hoeveelheid hooi te bepalen is een weegapparaatje heel handig. Een hangweegschaal ( unster) komt hierbij goed van pas. Je hangt je hooinet eraan en je weet precies hoeveel je voert! Op de website van Voervergelijk.nl vind je een Kennisbank en daar kun je precies zien wat we verstaan onder een ‘normaal’ gewicht volgens het zgn. Body Scoring System. Meer informatie over gewicht: zie onder het hoofdstuk Voer.

Welk hooi?
We kennen allemaal het gewone weidehooi. Dit is er in vele soorten en vormen, afhankelijk van het soort grasland waarvan het is geoogst en welk tijdstip van het jaar. Dan is er voordrooghooi en kuil in plastic verpakt. Tenslotte is er nog graszaadhooi, dat
wordt ook wel gedorst hooi genoemd. Het is afkomstig van grassen die worden gekweekt voor de graszaad productie. Het wordt eens per jaar geoogst in de periode van eind juli begin augustus. Dan wordt het graszaad eruit gedorst en hou je dus als rest product het graszaadhooi over. Het gras heeft dus gebloeid en heeft zaad gezet. Het is om die reden behoorlijk grofstengelig. Omdat de grasplant de voedingsstoffen aangewend heeft om zaad te vormen, is dit hooi ‘armer’ aan voedingsstoffen voor het paard in vergelijking met gewoon hooi of voordrooghooi. Hou er wel rekening mee dat graszaadhooi hard is van structuur (het is tenslotte vergelijkbaar met stro) en dat dit het darmstelsel van het paard kan irriteren. Voorzichtigheid is dus geboden (ook ivm koliek!) en het is aan te bevelen niet van het éne moment op het andere alleen maar graszaadhooi te geven. Het beste is om graszaadhooi te mengen met gewoon hooi.
Er zijn verschillende soorten: rietzwenk, roodzwenk, veldbeemd en engels raai.

Tenslotte: Voor paarden die hoefbevangen geraakt zijn, wordt vaak het zgn. ‘overjarige’ hooi aanbevolen. Overjarig hooi zou nog maar weinig voedingsstoffen bevatten en daardoor voor een paard op dieet aan te bevelen zijn. Helaas… het is een hardnekkig fabeltje… Bespaar je de moeite om op zoek te gaan naar overjarig of oud hooi !
Onderzoek heeft uitgewezen dat hooi, dat meer dan een jaar oud is, nog net zoveel zetmeel, eiwitten en suikers bevat als vers hooi.
Wat wel uit hooi verdwijnt zijn de kwetsbare vitamines zoals Vitamine A, D, E en K.
Als je paard op een hooidieet staat is het raadzaam Vitamine E + selenium als supplement bij te geven. Dit bevordert het herstel en draagt bij aan het voorkomen van spierstijfheid. Ga nooit zelf met seleniumdoseringen aan de slag. Overdosering van selenium leidt tot problemen. Er zijn kant en klare producten te koop zoals Equistro Excell E+ of Synovium Myocare E.
Geef je liever geen product waar selenium aan toegevoegd is, dan volstaat ook Vitamine E voor humaan gebruik ( bij voorkeur uit plantaardige bron). Je kunt ook plantaardige olie geven ( lijnzaadolie, omega olie, zonnebloem- of mailsolie). Het nadeel daarvan is echter dat je niet precies weet hoeveel Vit E in een scheutje olie zit. Je kunt dus niet precies doseren.
De dagelijkse dosering van Vit E is onlangs bijgesteld voor volwassen paarden: 1000 tot 2000 ie per dag zou nodig zijn. In krachtvoer + hooi zit slechts gemiddeld 300-500 ie.
Suppletie is dus noodzakelijk.

Wil je daadwerkelijk je verse hooi wat minder suikerrijk maken en de wateroplosbare koolhydraten ( = suikers!) zo veel mogelijk verwijderen, dan is daar een simpele oplossing voor: laat het hooi minstens een uur ondergedompeld weken in een kuip met vers water! Na een uurtje weken ben je al circa 30% van de suikers kwijt.

Dikke paarden: Is je paard te dik, neem dan geen drastische maatregelen maar stel met beleid een dieet in. Het eerste advies wat een dierenarts je zou moeten geven is om al het krachtvoer (brok, muesli, vitaminekoeken en aanverwante voersoorten) uit het dagelijkse dieet te schrappen. Laat een dik paard echter nooit hongeren, dus wel voldoende hooi blijven geven! 1,5% van het lichaamsgewicht, verdeeld over meerdere porties per dag is aanbevolen. Een te snelle afname van calorieën kan Hyperlipidaemie (vervetting van het bloed) veroorzaken. In dit geval probeert het paard de tekorten aan glucose te herstellen door gebruik van lichaamseigen vetten. Hierbij komen hoofdzakelijk Lipiden vrij en deze worden in het bloed afgegeven. Dit kan gevaarlijke vervettingen van centrale organen tot gevolg hebben en met name bij kleine pony’s tot de dood leiden.

Magere paarden: Hoefbevangenheid bij magere paarden ligt over het algemeen niet aan de voedingstoestand maar aan een andere ziekte zoals chronische lever- en nierziekten en het hypofyse- afhankelijke Equine Cushing Syndroom (PPID). Als je in dit geval nog minder calorieën gaat geven leidt dit tot een nog grotere gewichtsafname omdat de organismen proberen energie te leveren door gebruik van lichaamseigen spiervetten. Dit leidt tot belasting van lever en nieren. Als de oorzaak van de bevangenheid niet bekend is, is het zinvol om bloed- en urine monsters te laten nemen en eventueel te laten onderzoeken op Cushing (PPID), Insuline Resistentie en op Metabolisch stofwisselingssyndroom (EMS) . Pas op! De aandoeningen Cushing, IR en EMS zijn niet voorbehouden aan magere paarden. Ook bij dikke(re) paarden kan het een oorzaak van bevangenheid zijn.
Een goede aanvulling op het hooidieet is ongemelasseerde bietenpulp. Dat bevat heel weinig suikers maar levert dankzij de grote hoeveelheid vezels veel energie en bevat daarnaast een aantal goede bouwstoffen.
Bietenpulp zonder melasse is o.a. verkrijgbaar bij Dodson & Horrel onder de merknaam Kwik-beet. Het hoeft maar 10 minuten te weken en is ook erg handig om de medicijnen die het paard nodig heeft, in te verstoppen!

Belangrijke stoffen voor hoefbevangen paarden
Als vers gras, brok, muesli, suikers en koolhydraten verboden zijn, maken eigenaren zich vaak zorgen dat het paard tekorten gaat oplopen.
Op de korte termijn is dat niet nodig, maar om het herstel van je paard of pony te bevorderen kun je dagelijks een vitamine supplement geven. Een supplement dat speciaal voor hoefbevangen paarden geschikt is (ontwikkeld door de Laminitis Clinic in Engeland) is Formula4Feet van Equilife (http://www.equilife.co.uk ). In Nederland is dat verkrijgbaar via Paardnatuurlijk.nl of via Jordens Hippo.
Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een ander compleet vitamine- en mineralen supplement te geven, maar de verhoudingen liggen daarin wat anders dan in F4F en deze supplementen zijn niet specifiek voor bevangen paarden.
Geef liever geen vitaminekoeken zoals van Pavo (Summerfit: suikers 31%) of Marstall (Weide-Riegel, zetmeel 26%, suiker niet gespecificeerd). Ondanks het feit dat de producenten beweren dat deze geschikt zijn voor bevangen paarden, is het zetmeel en suikergehalte nog altijd te hoog.

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine die een rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen.

Daarnaast kun je ook overwegen het paard wat extra magnesium toe te dienen. Zeker bij paarden met een dikke, hard opgezette manenkam en vetplaten op het lijf geeft dit soms goede resultaten.

Likstenen & zout: met name in de acute fase van bevangenheid, is het belangrijk dat je paard veel drinkt om afvalstoffen af te voeren. Een zoutblok beschikbaar stellen is een goed idee. Het nadeel daarvan is echter dat je geen controle hebt over de hoeveelheid zout die het paard opneemt. Likstenen met mineralentoevoeging zijn in die zin dus ook niet betrouwbaar. Volgens het standaard werk voor paardenvoeding ‘Nutrional Requirements for horses’ (National Research Centre, Washington) zou een paard van gemiddeld 500 kg, dagelijks via de voeding maar liefst 57 gram zout + jodium moeten opnemen. Aan alle paardenvoer en supplementen worden zout en electrolyten toegevoegd. Ook in gras en hooi zit natrium. Nu je paard geen krachtvoer en gras krijgt is een dagelijkse toevoeging van een eetlepel zout aanbevolen, ook om het drinken te bevorderen.

Vet & olie: wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een te hoog vetpercentage in de voeding, het ontstaan van Insuline Resistentie kan veroorzaken en bevorderen. Veilige vettoevoegingen zijn: gemalen geel lijnzaad ( o.a. Marstall, Sonnenlein), gestabiliseerde lijnzaadolie en Omega 3 olie. Omega 3 is ontstekingsremmend, Omega 6 daarentegen juist ontstekingsbevorderend.

Voer geschikt voor (chronisch of gevoelige) hoefbevangen paarden
Het is belangrijk om de conditiescore van je paard vast te stellen. Hoefbevangenheid komt weliswaar evengoed voor bij magere paarden en bij hen die in goede (normale) conditie lijken te zijn, maar veel van de patiënten blijken toch te dik te zijn en lopen daardoor een groter risico. Om de ‘omvang’ van je paard goed in de gaten te bepalen, moet je de zgn. conditie-score kennen: deze loopt van 1 tot en met 5 ( van zeer mager tot levensbedreigend dik). Er zijn diverse internetpagina’s die je kunnen helpen:

http://www.laminitisclinic.org/Condition%20scoring.htm

http://www.wikihow.com/Condition-Score-a-Horse

een filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=u9dVeVNtFdQ

in het Nederlands: http://www.voervergelijk.nl/kennisbank

Er zijn diverse producenten die speciaalvoer op de markt brengen dat geschikt is voor bevangen paarden. Zo zijn er volgens de mooie websites en reclames diverse voersoorten die ‘suikervrij’ of ‘geschikt voor gevoelige paarden’ zijn. In het buitenland begint ook ‘low-carb’ ( laag in zetmeel) al een hype te worden. Toch verdient het aanbeveling om goed naar de voeranalyse op de verpakking te kijken. Tel de zetmeel- en suikerwaarden of percentages bij elkaar op: in bijna alle gevallen zul je dan zien dat het voer helemaal niet zo veilig is! De norm voor paarden met Insuline Resistentie bv ligt tussen de 10 en 12% en voor bevangen paarden is dat niet veel anders.

Toch zijn er in ons land wel ‘veilige’ voeders verkrijgbaar:

De firma Dodson and Horell uit Engeland heeft speciaal voer ontwikkeld voor hoefbevangen paarden: Safe and Sound.: Paarden eten dit voer langzaam waardoor het beter opgenomen wordt. Er zitten producten in die goed zijn voor huid en hoef. Het bevat anti-oxidanten, Biotine, weinig zetmeel en weinig suikers. Ook bevat het vitaminen en mineralen, en geeft weinig energie. Hierdoor is het een ideaal voer voor bevangen paarden
Importeur voor Nederland: René Wielens (http://www.rwdh.nl) Safe en Sound kun je rechtstreeks bij hem bestellen, of een dealerlijst vragen voor verkooppunten in jouw omgeving.

Dodson & Horrell, Safe & Sound (http://www.rwdh.nl of http://www.dodsonandhorrell.com) (suiker en zetmeel totaal 10%)

Marstall, Vito (http://www.marstall.nl/) (suiker- en zetmeel arm, totaal 10,7%)

St. Hippolyt, Equi Gard (http://www.st-hippolyt.de of http://www.rwdh.nl) muesli zonder granen, laag in suikers en zetmeel

Agrobs, Pre Alpin Aspero (http://www.agrobs.de of http://www.rwdh.nl ) – hooivervanger, suiker en zetmeel circa 5,30%

Healthy Herbs, diverse soorten grasbrokken, in suiker- en zetmeelgehalten variërend van 7 tot 10% Weidebrok Plus – 7% - Basisbrok 10% http://www.voergezond.nl/)

Subli, Dieetmix – binnenkort brengt Subli dit nieuwe product op de markt
(verkrijgbaar bij Boerenbond en Welkoop): Dieetmix bevat 12% suiker en zetmeel.
Een ander nieuw product van Subli is de RuwvoerMix , een hooivervanger met slechts 5,7% zetmeel en suiker.(http://subli.nl)

Aan de meeste van de bovenstaande producten zijn vitaminen en mineralen toegevoegd. Op de websites van de producenten vind je de ingrediëntenlijst.
Overige producten: bietenpulp zonder melasse, gemalen of gekneusd geel lijnzaad, lijnzaadolie of omega 3 olie, liefst van plantaardige bron (lijnzaadolie of zaad bevat veel omega 3).

Hoeven beslaan of niet?
Samenwerking tussen arts en hoefsmid is essentieel!
Er is geen absolute richtlijn te geven wat de voorkeur heeft: beslaan of alleen bekappen. Veel hangt af van de inwendige toestand van de hoeven. Hoe graag we dat ook zouden willen: geen dierenarts of hoefsmid, hoe ervaren ook, kan van buitenaf zien wat er in de hoef aan de hand is. Het is daarom zeker verstandig om röntgenfoto’s te laten maken. De kosten daarvan zijn zeker niet te hoog en het geeft meteen voor zowel de arts als de hoefsmid duidelijkheid óf en hoe er beslagen of bekapt moet worden. Een kleine investering die echter veel rendement oplevert!
Er is een aantal mobiele röntgenpraktijken (komen dus aan huis of op stal) maar veel dierenartsenpraktijken hebben tegenwoordig zelf ook mobiele röntgenapparatuur. Je hoeft dus niet persé met je bevangen paard op de trailer naar een kliniek.

Afhankelijk van de ernst van de inwendige situatie van de hoef wordt er vaak besloten om voor speciaal beslag te kiezen. Dat sluit echter niet uit dat een goede en ervaren bekapper ook het paard goed zal kunnen helpen. Ook hier zijn röntgenfoto’s een goede informatiebron. Vanzelfsprekend ga je niet met een amateur in zee: vraag altijd of de smid of bekapper ervaring heeft in het behandelen van bevangen paarden!

Hoefsmeden beschikken over diverse mogelijkheden en veel kennis. De meest prominente op dit gebied zijn de gebroeders Rob en Antoon van Nassau die o.a. door de ontwikkeling van het zgn. Break-over ijzer al vele paarden gered hebben. Beiden zijn zeer bekwaam en ervaren in het behandelen van hoefbevangenheid en aanverwante probleemgevallen. Op de website van Van Nassau vind je veel informatie over hoefbevangenheid en uiteraard ook over allerlei andere hoefproblemen. Zie: http://www.Hoofcare.nl
Dierenhospitaal Visdonk in Roosendaal (N.Brabant) werkt samen met de Gebr. Rob en Antoon Van Nassau (http://www.dierenhospitaal-visdonk.nl)
Er zijn nog diverse andere middelen en hulpstukken die een smid kan gebruiken om de hoeven te ontlasten en in de juiste stand te houden ( o.a. Styrofoam) en je kunt ook denken aan hoefschoenen. Informeer wat je smid kan aanraden!

Een aantal bekende klinieken waar ook gespecialiseerde hoefsmeden aan verbonden zijn vind je in Bodegraven, Emmeloord, Lemmer (Dierenkliniek Vrieselaar), Lienden|Tiel (Diergeneeskunde De Lingehoeve), Kootwijkerbroek (Veterinair Paardencentrum), Roosendaal (Dierenhospitaal Visdonk), Utrecht (Universiteitskliniek Paard) en Wolvega.

Resumerend
Er is veel wat je zelf kunt doen om je bevangen paard of pony te begeleiden.
Het is belangrijk dat je zelf zoveel mogelijk kennis over de oorzaken en behandeling van deze aandoening probeert de verzamelen. Kennis is belangrijk omdat je dan een goede geprekspartner bent voor je dierenarts en je smid, maar ook omdat je sneller kunt reageren op bepaalde zaken en wellicht erger kunt voorkomen.
Het internet biedt in veel gevallen uitkomst om je van informatie te voorzien! Google op de zoekwoorden “Hoefbevangenheid” en “laminitis” - er is heel veel te vinden.
Belangrijke links zijn:
http://safergrass.org/
http://www.laminitisclinic.org/
http://www.laminitisresearch.org/chrisp ... ntacts.htm
http://www.equilife.co.uk/ (o.a. voedingssupplementen zoals Formula4Feet)
http://www.hoofcare.nl

Ook bieden diverse paardenklinieken informatiepagina’s op hun websites waarop je in het Nederlands veel informatie kunt terugvinden.

Hoe voorkom je hoefbevangenheid:
- Voer zo dat het paard geen overgewicht krijgt en vermijdt krachtvoer bij paarden die niet hoeven werken.
- Verander je van voer of hoeveelheid, doe dit dan geleidelijk. Ook de overgang van stalverblijf naar weidegang ( bv in het voorjaar) moet voorzichtig opgebouwd worden.
- Voer altijd genoeg ruwvoer en verdeel het voer in meerdere porties per dag.
- Pas op met giftige planten en ongeschikt voer zoals aardappels, brood en suikerhoudende voedingsmiddelen zoals appels en wortels. Ook paardensnoepjes en pepermuntjes bevatten veel suiker!!
- Laat na de geboorte van een veulen de nageboorte goed controleren.
- Laat een paard niet te hard werken op een harde ondergrond (pas vooral op bij paarden voor de koets).
- Laat zolen niet te dun worden.
- Laat de smid tijdig komen en verzorg de hoeven goed.
- Pas op met bepaalde medicijnen zoals corticosteroïden, raadpleeg de dierenarts.
- Pas op met gras in het voorjaar en najaar. Hou er in de zomer ook rekening mee dat gras na een periode van droogte, gevolgd door veel regen, een groeispurt kan maken en er dan dus veel koolhydraten en suikers in het gras zitten.
- Zorg voor een goed weide management. Weides correct bemesten zodat je onkruid groei van bijvoorbeeld klaver, paardenbloem en boterbloem tegengaat. Ook andere schadelijke onkruiden zullen minder snel groeien omdat het gras meer kans tot groeien krijgt. Gras dat niet voldoende voedingsstof uit de bodem kan halen kan ‘gestressed’ raken en daardoor meer suikers en fructanen vormen. Er zijn tegenwoordig speciale kunstmeststoffen voor paardenweides beschikbaar met een langzamere afgifte van stoffen waardoor het gras geen groeispurt krijgt. Ook bestaan er speciale grasmengsels voor de paardenweide.
- Tenslotte, maar heel belangrijk: Geef je paard voldoende beweging!! Suikers en koolhydraten zijn de energieleveranciers voor het paardenlijf. Die energievoorraad wordt aangesproken als je paard zich moet inspannen door voldoende beweging, en daardoor worden de suikers/koolhydraten efficiënt verbruikt. Beweegt het paard te weinig dan wordt het overschot aan suiker/koolhydraten opgeslagen in de vorm van vet en dat kan een mogelijke trigger voor de ziekte zijn.

De toekomst van je bevangen paard
Het zal duidelijk zijn dat hoefbevangenheid een aandoening is waarvan je de ernst niet mag onderschatten. Het is ook een ziekte die niet binnen een paar dagen te genezen is. Ga in ieder geval niet te snel weer met je paard aan de slag! De lamellen in de hoeven zijn fragiel en kwetsbaar, zeker ná een heftige ontsteking zoals door laminitis. Het heeft tijd en rust nodig om te herstellen (hoefgroei vanaf de kroonrand tot aan de zool neemt circa 9 maanden in beslag) en hoe beter dat verloopt, des te meer plezier zul je daar later van hebben. Bedenk je ook dat als het paard pijnstillers krijgt, het zich weer beter voelt. Probeer dan toch je paard zoveel mogelijk rustig te houden en voorkom uitspattingen als galopperen en keihard draven.
Als het paard zonder pijnstillers weer goed kan lopen, kun je voorzichtig aan weer wat beweging gaan geven. Aan de hand wandelen, recht vooruit, zonder bochten of voltes is een goede start. Van een minuutje of 5 per dag kun je het dagelijks opbouwen en uitbreiden. Eens komt weer de dag dat je paard weer onder zadel kan maar in het begin is de uitspraak “Less is more” het verstandigst!
Hoe je in de toekomst weer voorzichtig naar wat ‘gewoon’ voer kunt overschakelen is een individuele kwestie. Stel je vragen in het topic en we zullen je zo goed mogelijk van advies voorzien!
Het is vaak een lange weg die je met je paard of pony moet gaan en daarbij komt dat als een paard ooit bevangen geweest is, het spook altijd op de loer blijft liggen en terugval of opnieuw bevangen raken altijd mogelijk is.
Zoals een van onze vaste schrijvers/raadgevers opmerkte:

Een bevangen paard zorgt ervoor dat de eigenaar nooit meer onbevangen is.

Dat is helaas maar al te waar. In veel gevallen kan het goedkomen met het paard maar waakzaamheid blijft altijd geboden. En soms is het zo dat ondanks alle kennis, medicatie, alle pijn en moeite die je er voor over hebt, het paard niet meer te genezen is en je zult moeten besluiten hem of haar verder een leven met pijn te moeten besparen…
Geef echter nooit te snel op, in de meeste gevallen kan een paard of pony na laminitis nog een lang en prettig leven leiden!

Tekst: Jannepauli
Tekstbijdragen, aanvullingen en correcties: Paars, Wuswa, Janouk, Lolclub e.v.a.

Verhalen van ervaringsdeskundigen lees je hieronder!
Laatst bijgewerkt door A_nouk op 30-04-18 13:24, in het totaal 5 keer bewerkt
Reden: TAG aangepast

Een mening maakt geen slachtoffers. Het met geweld verdedigen of bestrijden van een mening wel.

In de meeste gevallen is de inhoud van mijn post belangrijker dan 'de toon' waarop deze geschreven is!


Jannepauli

Berichten: 10818
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-11-11 16:16

Om je als eigenaar van een bevangen paard een hart onder de riem te steken, volgen hieronder een aantal verhalen van schrijvers uit de vorige topics (deel 1 en 2). Zij hebben het proces doorlopen, soms met tranen, slapeloze nachten en bérgen frustraties. Maar dat het, ook in ernstige gevallen, goed kan aflopen lees je hier! Geef dus niet te snel op, vraag om advies en klop aan voor raad en daad. We weten hoe het voelt, zullen je graag steunen.

Het verhaal van Image
geschreven door haar eigenaresse Corinne (boktnaam Janouk)

Afbeelding

Begin
Het verhaal begint als wij in augustus 2007 een weiland kunnen huren achter ons huis. Een droom komt uit. Eindelijk kunnen wij onze paarden ook weidegang bieden. Wij hebben een haflinger Janouk (M dressuur mennen) en een 17 jarige KWPN Image (voorheen ZZ springen, maar nu alleen L dressuur). Wij beginnen met heel langzaam wennen aan het gras uit angst voor hoefbevangenheid, vooral voor de haflinger. De eerste week een half uur per dag, de tweede week drie kwartier per dag en de derde week 1 uur per dag.

Op vrijdag 17 augustus 2007 loopt Image licht onregelmatig rechtsvoor in de les. Ze was de dag ervoor op de wei in een gekke bui weggegleden en ik dacht dat ze zich daarbij misschien verstapt had. Dus een paar dagen alleen stappen aan de hand en afspuiten. Image knapt echter niet op, maar lijkt gevoeliger te worden op haar rechterhoef. Ik bel de veearts om uit te sluiten dat ze niet licht hoefbevangen is, door 3 weken weidegang, al lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk. De veearts komt en doet een aantal testen zoals een buigproef en uitverdoven voet om te bepalen waar de pijn zit. Het blijkt haar hoef te zijn rechtsvoor. Ze wordt steeds gevoeliger op haar hoef. Ze krijgt 2 x dgs Equipalazone als pijnstilling.

Diagnose
Ik vertrouw het niet en laat 28 augustus 2007 foto’s maken op de praktijk. Op de foto is te zien dat Image haar hoefbeen fors is gekanteld. Wij schrikken ons rot. De diagnose is een gekanteld hoefbeen door forse hoefbevangenheid. Ik twijfel verschrikkelijk, want hoe kan dat nu: na 3 weken weidegang van nog geen uurtje per dag. Waarom dan zo’n heftige reactie?? En maar aan één been. Met spoed wordt de hoefsmid opgetrommeld en samen met de veearts halen ze een flink stuk van de teen van de hoef af op basis van de foto’s om de druk te verminderen en wordt Image op omgekeerde ijzers met siliconen zolen (voor tegendruk) gezet. Ze knapt erg op na dit beslag de eerste dagen. Ze loopt elke dag los buiten in de bak en dat gaat redelijk. Ik ben naarstig op zoek naar informatie over hoefbevangenheid, want ik twijfel over de diagnose. Alles wat ik vind op het internet, leg ik voor aan de veearts, die me telkens geduldig uitlegt dat alle symptomen passen in het beeld van ernstige hoefbevangenheid. Dat betekent nooit meer op het gras en alleen grofstengelig hooi voorlopig. Op het internet vind ik ook de site van Hoofcare.nl. Helaas zitten ze veel te ver weg en is Image op dit moment niet te vervoeren door haar pijnlijke been.

Linksvoor doet nu ook mee
Langzamerhand gaat Image slechter lopen: ze ontlast rechtsvoor steeds vaker en staat daarbij op 3 benen. Vrijdagnacht 7 september 2007 heeft ze erg veel pijn, hangt achterover en ontlast nu beide voorbenen. De linkervoorhoef doet nu ook mee. Hij is heet en uit de kroonrand van de linkerhoef komt vocht. Ze heeft verschrikkelijk veel pijn. Een dienstdoende veearts komt ‘s nachts en geeft haar boven op de Equipalazone een extra pijnstiller, in de hoop dat ze even gaat liggen en haar voorbenen zo rust krijgen. Als dit niet helpt, zegt de veearts dat het meest humane voor het paard is om haar in te laten slapen. Ik kan het gewoon niet geloven. Vorige maand reden wij nog gewoon een wedstrijd: en nu zou ik haar kwijt raken door zoiets stoms. Wij besluiten haar het weekend over te tillen met pijnstillers en tot maandag te wachten voor een beslissing, vooral omdat de hoefsmid zegt dat hij wel ergere gevallen heeft meegemaakt en dat die na een paar dagen/weken opknapten en omdat ik op Hethaflingerforum.nl van verschillende mensen hetzelfde hoor. Op zondag knapt ze op en begint weer langzaam te strompelen en wil weer naar buiten.
Afbeelding

Maandag belt Edwin Evers van Radio 538: in een actie betalen zij je rekening. En ze hadden het verhaal van Image uitgekozen en ………………ze betalen de 1e veeartsrekening van Image voor het maken van de foto’s, etc. 568 euro. Als dit geen goed teken is.
Wij besluiten het per dag aan te kijken. Zolang Image elke dag opstaat, eet, drinkt en naar buiten strompelt, proberen wij haar hier doorheen te helpen. Ik ben eigenwijs en niet overtuigd dat het hopeloos is.

De linkerzool is nu helemaal plat van de overbelasting. Maar bij de kroonrand komt een hoefontsteking naar buiten: vernageld? Ik denk van wel. De veearts zegt dat de hoefontsteking past in het beeld van hoefbevangenheid. De hoefsmid denkt dat ik wel eens gelijk kan hebben en haalt het ijzer eraf. Eerst de hoefzweer laten genezen. Omdat ze op zand staat in de bak en in de box en op het pad er naartoe ook zand laten storten voor haar, zal het zand voldoende tegendruk moeten geven aan de rechterhoef. Wij proberen het zonder ijzers.

Image knapt eerst op en lijkt het zonder ijzers beter te doen dan met ijzers. Het beeld is alleen heel wisselend. Soms strompelt ze, soms belast ze haar rechterhoef, maar ze rolt niet over de hoef en in stilstand tilt ze haar hoef op. De hoef is nog steeds warm, de punt van het hoefbeen is duidelijk te zien in haar zool. Soms heeft ze extreem veel pijn en soms valt het weer mee en loopt ze met haar hoef redelijk. Ze staat inmiddels al weken op 4 zakjes Equipalazone. Ik ben nog steeds naarstig op zoek naar informatie, want ik twijfel nog steeds over de diagnose. Er ontbreekt een puzzelstukje naar mijn gevoel, maar ik weet niet welk. Ik stuur in deze weken emails uit voor zesde, zevende, achtste opinies, waaronder ook naar Hoofcare.nl.

31 oktober 2007
Ik voel me machteloos en hulpeloos. Het beeld is zo wisselend. Maar Image wordt niet beter. Voor mijn gevoel eerder slechter. Het is zo naar om haar zo te zien strompelen en hinkelen door de bak. Het duurt al 2 maanden. Arm dier. Ze is te slecht op haar been om haar te vervoeren, dus ik bel een mobiele kliniek om nog eens een foto te maken om te zien hoe het hoefbeen erbij staat. Na het ontwikkelen van de foto’s is de diagnose verschrikkelijk. Het hoefbeen is nog verder gekanteld en op sommige plekken is te zien dat het hoefbeen ontstoken is. Het paard heeft teveel pijn en wordt nooit meer beter. Het advies is: uit haar lijden verlossen. Het klopt gewoon niet, het is te oneerlijk. Ik laat haar hoef in het gips zetten voor extra steun, want ze heeft veel pijn en besluit de beslissing uit te stellen tot na het weekend om mezelf tijd te gunnen afscheid te nemen en niet een dood paard het hele weekend in de tuin te hebben.

1 november 2007
Alsof het zo moet zijn, reageert Rob van Nassau (eindelijk na een week), maar precies op het goede moment. Wij leggen het probleem voor en sturen de verschillende röntgenfoto’s (leve het internet). Hij bestudeert de foto’s en belt terug: het is ernstig, het hoefbeen is gekanteld en ontstoken, maar hij ziet mogelijkheden. Terwijl hij telefonisch zijn mening geeft op basis van de foto’s, vallen voor ons alle puzzelstukjes op hun plaats. Dit voelt goed en als hij zegt: Kom haar maar brengen, twijfelen wij niet. Hij kan geen garanties geven, want hij wil eerst het paard zien en de hoef, maar hij wil het proberen.
Als door een wonder belast Image op 2 november 2007 haar hoef goed, het gips geeft blijkbaar voldoende steun. Ze heeft een goede dag, waardoor de reis van 2 uur in de trailer voor haar een stuk aangenamer is.

3 november 2007
Wat een zenuwslopende dag. Image staat op de kliniek Visdonk in Roosendaal en vandaag gaan Mark van der Harst (veearts) en Rob van Nassau (hoefsmid) met haar aan de slag. Het is te ver om er even heen te rijden en ik kan toch niets zinnigs bijdragen. Wij wachten af op het verlossende telefoontje. Maar we bereiden ons ook voor, dat ook zij het te ernstig vinden en ook zeggen dat wij haar beter kunnen laten inslapen.
Om 14.00 uur eindelijk het verlossende telefoontje van Mark: de operatie is goed gegaan, de hoef is opengemaakt, al het slechte ontstoken weefsel is weggehaald, op een zoolontsteking na (die is volgende keer aan de beurt) en het hoefbeen gecuretteerd. Ze zien mogelijkheden en gaan ervoor. Image staat op speciaal beslag en in het verband en heeft boxrust.

November en december 2007
Image blijft in Visdonk en dagelijks brengt Mark mij op de hoogte van de voortgang. (zo fijn dat hij dat doet, want het is mega zwaar als je paard zo ziek is en zo ver weg) De pijnstilling wordt gestopt, omdat zoveel maanden Equipalazone in zulke grote hoeveelheden funest is voor haar lichaam. En Image heeft het niet nodig. Ze doet het prima zonder pijnstillers. Elke dag krijg ik steeds beter nieuws uit de kliniek. De veearts en hoefsmid zijn tevreden over de ontwikkelingen. Elke zaterdag gaan wij op ziekenbezoek en zien hoe Image weer haar 4 benen belast in rust. En nog beter: ze stellen dat Image nooit hoefbevangen is geweest. Ze heeft een ontstoken hoefbeen en daardoor hebben de lamellen losgelaten. Dat betekent dat ze straks de wei weer op mag en daar verder kan revalideren.

15 december 2007
Groot nieuws bij ons thuis. Image mag naar huis!! Ze krijgt nog 2 weken boxrust en dan mogen wij langzaam opbouwen in stap. 26 december 2007 is ze lastig op stal en besluiten wij voor de eerste keer te gaan stappen 10 minuten. Image stapt regelmatig, wel stijf na 10 weken boxrust, maar ze stapt en dat zonder pijnstillers. Het gaat zoveel beter als wij ooit hadden kunnen hopen. Gauw filmpjes gemaakt en opgestuurd naar Visdonk en Van Nassau, zodat zij dit ook kunnen zien. Want dat hebben ze toch maar mooi voor elkaar gekregen.

Afbeelding

10 januari 2008
Terug voor controle naar Mark en Rob. Ze zijn erg tevreden. Ze stapt goed en regelmatig. In draf is ze op het harde nog licht onregelmatig. Het valt mij tegen, maar zij zijn tevreden. Ik had haar nog niet zien draven en het stappen was goed. Weer röntgenfoto’s gemaakt en de hoef ziet er goed uit van binnen. Nu kan de zool ook onder handen genomen worden en komt Image op nieuwe ijzers. Ik vraag of Image weer los mag in de bak, zodat ze lekker zelf kan bepalen wat ze doen wil. En dan zeggen ze: je mag er zelfs weer op gaan stappen!!??!!??
Dat had ik in al die maanden allang opgegeven en nooit gedacht dat wij er ooit weer op zouden kunnen. Ons doel was pijnvrij met pensioen.

25 januari 2008
Ik blijf eigenwijs en heb nog niet op Image gezeten. Ik wil eerst dat ze haar eigen lichaam weer vertrouwd. Inmiddels staat ze weer los in de bak, samen met haar vriendin de haflinger. Elke dag durft ze meer. Eerst kleine stukjes draven uit zichzelf en gisteren is ze voor het eerst helemaal uit haar dak gegaan in uitgestrekte draf, staart op haar rug, bokkend en steigerend.
Zo fijn om te zien, al ben ik nog steeds doodsbang dat er iets gebeurd met haar ‘gouden wonder’ hoefje.
Wij zijn er nog niet. Maar we zijn op de goede weg naar volledig herstel! Met dank aan Mark van Visdonk en Rob van Hoofcare.


Update november 2011
Inmiddels is het 4 jaar verder. Image loopt hier nog steeds en het gaat goed met haar. Ze heeft in 2008 nog 1 keer in de dressuurwedstrijd gestart in de L dressuur en heeft daarmee haar wedstrijd carrière afgesloten. Ze is officieel met pensioen. Ze is 21 jaar oud; fit en vitaal. Ze wordt 4 x per week onder het zadel of aan de hand getraind om haar soepel te houden.

Afbeelding
**************************************************************** *\o/*

Het verhaal van Flavio :
(Eigenaresse Ilonka, boktnaam Flavlip)

Ik heb mijn mannetje al sinds hij 1,5 jaar was. Zijn eerste tekenen van HB had hij op 2 jarige leeftijd. Hij ging heel stijf lopen en ik twijfelde of het een gewone kreupelheid was, de toenmalige hoefsmid zei mij hem heel hard aan het werk te zetten, omdat hij op het randje van HB zat. Dit heb ik gedaan, ook leerde hij mij dat ik het ook aan zijn manenkam kon voelen (dat deze heel hard was). Vanaf toen heeft Flavio eigenlijk elke zomer wel een beetje last gehad, ik zeg een beetje omdat ik pas achteraf deze link heb gelegd. In de zomer had ik een ander paard dan in de winter. In de winter is Flavio hyper en actief, erg rennerig. In de zomer is hij liever lui dan moe, een stuk rustiger. Ik dacht dat dit door de warmte kwam en vaak was hij ook een stukje dikker in de zomer, hij liep dan op het land.

Echt fout ging eind vorig jaar, dec 2010. Niet eens in de zomer, als ik nu foto's terugkijk van de zomer ben ik verbaasd dat hij deze is doorgekomen :
Afbeelding
Hij was echt veel en veel te dik. In de winter ging het fout, ik kwam en merkte dat hij erg stijf liep. Het was ook erg koud, het vroor, ze liepen met een groepje in de paddock, dus de alarmbellen gingen niet meteen rinkelen. Zomers was ik altijd alert en bij maar een klein beetje stijvigheid zette ik hem extra aan het werk en gingen mijn gedachten meteen naar HB, maar in de winter...nee, dat duurde iets langer, ik dacht dat hij te wild had gedaan, misschien was uitgegleden of een trap had gehad. Een paar dagen later was er geen ontkennen meer aan, het lopen ging steeds moeizamer en ik dacht al iets te zien aan de witte lijn. Meteen mijn hoefsmid gebeld (op zondag) en zij zou maandagochtend langskomen. Ook meteen zijn voer aangepast, alleen hooi en water. Ook kreeg hij magnesiumchelaat, dit gemengd door wat zemelen met appelazijn, anders wilde hij dit niet.
Maandag had Flavio echt de typische stand, naar achter leunend en wilde het liefst geen pas meer verzetten. De hoefsmid heeft hem cytek ijzers gegeven en ik zag aan Flavio dat dit hem meteen verlichting gaf. Pas achteraf las ik alle horrorverhalen over deze ijzers, maar bij Flavio hebben ze hun werk goed gedaan, of doen nog steeds. Als de hoef volledig is afgegroeid dan gaan ze er weer af, tot die tijd is hij nog steeds herstellende.

Ik vond het verschrikkelijk mijn ventje zo te zien :
http://www.youtube.com/v/nv1hAiuaSGI
Vooral op het harde, het deed hem echt pijn, maar eenmaal in de paddock of in de berm ging het wel iets beter, vandaar dat ik hem toch probeerde over te halen met me mee te komen, wel in zijn eigen tempo.
http://www.youtube.com/v/4AXML81bB_g

Voor mijn gevoel ging de vooruitgang toen echt langzaam, vooral die eerste week, maar achteraf gezien is hij snel opgeknapt. In mei heb ik hem verhuisd, rijdend, 20km.
Afbeelding

Hier ging natuurlijk wel een hele hoop nog aan vooraf. De eerste weken was het echt alleen maar stukjes stappen aan de hand, waarbij ik hem probeerde te paaien met wilgentakjes. Naar buiten vond hij leuk, maar moest ik wel opletten, omdat hij dan vaak over zijn eigen grens ging en dan de dag erna weer meer last had. Steeds een stukje meer, steeds een stukje verder.

Aangezien Flavio geen pijnstilling of andere medicijnen kreeg kon ik goed naar hem blijven kijken, hij mocht het zelf aangeven. Toen hij zonder problemen kon stappen en draven ben ik voorzichtig aan het rijden weer op gaan pakken. Dit was ongeveer maart, dus echt een paar maanden later. Wat was Flavio blij en ik natuurlijk ook!. De bedoeling was even stappen, maar Flavio was zo enthousiast en amper te houden dat we ook even gedraafd hebben. Zo afgetraind en op conditie als Flavio tijdens die verhuizing was is hij nooit geweest! De rit verliep echt super, al was ik erna natuurlijk wel bang voor een terugval, door de rit of door de verandering van voer, maar nee hoor, nergens last van. Nu kon hij weer langer het land op. Dit wilde ik namelijk heel graag voor Flavio, was ik ook bij de andere stal al aan het proberen, maar daar was het vaak na 2u alweer mis...Koeienland...en voorheen dus koeienkuil...Dat was dus echt de trigger bij Flavio, in combinatie met te weinig beweging. Op de nieuwe stal heeft hij de zomer hele dagen op het land gelopen (van 08.00u tot 20.00u). Met uitzondering van een periode dat hij kreupel liep, ik schrikken, maar het was geen terugval (waren de DA en HS met me eens). Wel korter land in combinatie met paddock en weer stappen. Dit deed hem goed, maar na 2 weken zag ik een ander soort stijvigheid en dit was voor mij een teken om weer aan het werk te gaan met hem. Ik blijf het lastig vinden, stijf van HB of stijf van iets anders, ik kies er vaak voor Flavio te laten werken, tot nu toe altijd juist gekozen.

Met de winter op komst besloten weer te verhuizen, het weiland was super, maar in de winter zou Flavio niet uit stal komen als ik niet kwam (doe-het-zelf-stal). Hierdoor heb ik het werken eigenlijk te snel opgepakt, de rit verliep goed, maar vrijwel dezelfde week had hij weer last van dezelfde kreupelheid (aan zijn achterbenen, sprong/knie). Weer stappen, stappen, stappen, nu het geluk dat we in het bos konden wandelen. Wel natuurlijk weer stress voor een eventuele terugval, maar ging allemaal goed. Het scheelde ook wel dat de overstap naar het voer elke keer een positieve is, hij krijgt nu 'hoogwaardig droog kuil', maar ik vind het gewoon hooi (heel stengelig en droog), biks nog steeds maar een handje, dat zal ik nooit veranderen en een mineralensteen erbij.

Nu eindelijk zijn we het werk weer een beetje aan het oppakken, rustig aan los in de paddock laten werken. Flavio zijn conditie is nog niks, na 10 minuutjes is hij al moe en maar briesen omdat hij zo 'hard' gewerkt heeft! Zijn spieren zijn nog wel aanwezig, door al het stappen. Buikspieren gaan we wel weer aan werken als we het rijden op kunnen pakken.
Afbeelding

Ik ben blij waar we nu zijn, ook al blijft het echte rijden voorlopig nog even achterwege. Het is fijn om m'n paardje weer blij en vrolijk te zien.

Het beeld waar Flavio ontzettende pijn heeft en gewoon niet kon lopen blijft me altijd bij, maar dat houdt me alert en ik zal alles doen wat in mijn macht ligt om dat nooit meer te laten gebeuren.

Bij ieder paard is het anders en het blijft een puzzel, maar ik heb het 'geluk' dat de oorzaak bij Flavio redelijk simpel was : het kuilgras. Niet zozeer het gras, daar is hij ook gevoelig voor, maar in combinatie met voldoende beweging is weidegang voor Flavio mogelijk.

***************************************************************** *\o/*

Wil je ook je verhaal over je genezen paard kwijt in deze post, vraag dan de moderators jouw tekst en foto’s voor je te plaatsen en toe te voegen onder de hierboven geplaatste verhalen.

Een mening maakt geen slachtoffers. Het met geweld verdedigen of bestrijden van een mening wel.

In de meeste gevallen is de inhoud van mijn post belangrijker dan 'de toon' waarop deze geschreven is!

deedee19

Berichten: 7706
Geregistreerd: 05-03-02
Woonplaats: Gennep

Re: Centraal Topic voor Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 18:39

Hele goede openingspost weer.

Het duurde 1 seconde en een liefde was geboren. Ik ben dankbaar dat ik jou nu ken en voor ieder mooi moment dat ik mee mag maken zolang jij hier bij mij bent...

IG: @doorikke

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: kortrijk, belgië

Re: Centraal Topic voor Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 18:55

Inderdaad, netjes gedaan +:)+ Ik volg weer mee...

Enya - Daya :-)

ElCamino

Berichten: 7465
Geregistreerd: 01-03-05
Woonplaats: Naarden

Re: Centraal Topic voor Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 18:59

Super gedaan !!!!!

Nado
Berichten: 3191
Geregistreerd: 23-11-04

Re: Centraal Topic voor Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 19:07

Fijn dat er weer een volgende deel is.

http://www.annekeboonacker.nl
Onderwijskundig Maatwerk

Kymalin

Berichten: 3014
Geregistreerd: 13-03-07
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 19:14

Meldt zich ook weer als stille meelezer :o

Jannepauli

Berichten: 10818
Geregistreerd: 21-03-05

Re: Centraal Topic voor Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-11-11 19:22

Ha die Kymalin!! Hoe gaat het met je en je prachtige paarden?

Een mening maakt geen slachtoffers. Het met geweld verdedigen of bestrijden van een mening wel.

In de meeste gevallen is de inhoud van mijn post belangrijker dan 'de toon' waarop deze geschreven is!

geerke

Berichten: 30880
Geregistreerd: 06-09-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 19:29

welkom hier in deel drie!
Je hebt er weer een bereklus aan gehad JP!
Had ik jullie al verteld dat de da vrijdag bloed heeft afgenomen van Pablo(en Geerke)?
Alles was goed!Geen bloedarmoede,nieren en lever doen het nog,spieren goed en geen parasieten.
De uitslag van de cushing test krijg ik begin volgende week vermoed ik.

Kymalin zien we alleen heel even bij de opening van een nieuw deel :D
Gelukkig maar....dat wil zeggen dat je paarden goed gaan! :j

Ik ben niet intelligent genoeg om depressief te zijn.Ik begrijp dat soort problemen niet

MissPK

Berichten: 1315
Geregistreerd: 12-11-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 19:34

Ik blijf hier ook mee lezen....

WTF is wrong with you people....

I'm an angel! Honest! The horns are just there to keep my halo straight!

Kymalin

Berichten: 3014
Geregistreerd: 13-03-07
Woonplaats: Drenthe

Re: Centraal Topic voor Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 19:42

:wave: hoi JP en Geerke :D Ja het gaat gelukkig nog steeds goed! *klopt meteen af* gelukkig na die ene keer nooit weer een terugval gehad maar ik ben nog steeds voorzichtig hoor! Voer alleen maar Safe and Sound, geweekt hooi en durf bepaalde wormkuren niet te geven. 's Zomers bouw ik weidegang op, op bewolkte dagen, beginnend met een half uur per dag en aan het einde van de zomer staat Kylian zo'n 3 en een half uur in de wei. De rest van de tijd in de paddock met geweekt hooi en zodra de temperatuur 's nachts onder de 10 graden komt is het gras eten weer gedaan.

En zo hou ik 'm alweer 4 (?) jaar heel en issie gewoon L2 met winst geworden. Ik heb net dit jaar m'n startkaart opgezegd. Niemand die wat aan 'm ziet!

Kymalin

Berichten: 3014
Geregistreerd: 13-03-07
Woonplaats: Drenthe

Re: Centraal Topic voor Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 19:44

Hoe is het met Pauli dan? Ik hoop dat het weer beter met hem gaat, heb het vorige topic de laatste tijd niet echt meer gevolgd.

En die van jou Geerke? Nog steeds goed?

Yvanka_
Berichten: 2698
Geregistreerd: 05-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 19:44

Ik wil hier ook weer even een stipje neer zetten. In oktober is mijn pony ook heel erg bevangen geweest (Benji, mini shetlander) en ben nog steeds ontzettend voorzichtig! Vandaar dat ik graag nog mee lees.

3 weken terug is de DA nog even geweest voor controle. Alles was goed :-) DA vond het wonderbaarlijk hoe hij er nu bij liep, zo vrolijk, zo goed. Hij is nog wel heel schaal, DA heeft me geadviseerd nog iets meer hooi te gaan voeren, of wat krachtvoer bij te voeren. Dus heb nu Pavo Nature's Best en daar krijgt hij een handje van als hij gewerkt heeft.

Kymalin

Berichten: 3014
Geregistreerd: 13-03-07
Woonplaats: Drenthe

Re: Centraal Topic voor Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 19:45

Nature's best? Is dat die muesli?

Smickey2011
Berichten: 621
Geregistreerd: 13-12-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 19:50

ik blijf topic ook zeker volgen!

ik had nog een vraagje aan JP : ik was ook op het symposium en had ook de vraag over maagbeschermers gesteld, echter kreeg ik een iets afwijkend antwoord, nl:
dat in veel gevallen wanneer een paard dat zo natuurlijk mogelijk wordt gehouden, bijvoorbeeld 24 uur buiten of in elk geval van 's morgens vroeg tot in de avond, het dier geen maagbeschermer nodig heeft voor de metacam of bute, maar juist de paarden die veel op stal staan en door de pijnlijkheid van HB heel veel stress hebben (pijn is stressor numero één bij paarden) zeker extra kans op maagzweren hebben, dus niet eens zozeer van de NSAID's maar vooral door de stress. In zo'n geval is het toedienen van een maagbeschermer bij de nsaid's kennelijk wel raadzaam. Aangewezen is in geval van stalpaard met HB om het knarsen van kiezen goed in de gaten te houden en natuurlijk het eetgedrag.

Jannepauli

Berichten: 10818
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-11-11 19:58

geerke schreef:
Had ik jullie al verteld dat de da vrijdag bloed heeft afgenomen van Pablo(en Geerke)?
Alles was goed!Geen bloedarmoede,nieren en lever doen het nog,spieren goed en geen parasieten.
De uitslag van de cushing test krijg ik begin volgende week vermoed ik.


Ja!! Ik had het gelezen in het Cushing-topic en een klein hoeraatje voor je geroepen. *\o/* Maar ik was zo ondergedompeld in de HB-OP dat het er niet van kwam om eerder te reageren. Maar fijn nieuws Monique, nou de laatste hobbel nog!!

@ PrinsjeH - in het voortaan moeten we maar bokt-logo's opspelden, dan kunnen we elkaar herkennen!
Lijkt me overigens best een logisch antwoord dat jij gekregen hebt - ik heb alleen maar gemeld wat er vanuit het publiek gevraagd werd en hoe Prof. van Weeren daarop reageerde. Maar voor paarden die gedwongen op stalrust staan ( en dus niet continue maagvulling hebben) is het zeker een goed punt. Had jij ook met hem gesproken?

Een mening maakt geen slachtoffers. Het met geweld verdedigen of bestrijden van een mening wel.

In de meeste gevallen is de inhoud van mijn post belangrijker dan 'de toon' waarop deze geschreven is!

wuswa
Berichten: 2172
Geregistreerd: 04-03-05
Woonplaats: arnhem-noord

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 20:03

Kymalin schreef:
:wave: hoi JP en Geerke :D Ja het gaat gelukkig nog steeds goed! *klopt meteen af* gelukkig na die ene keer nooit weer een terugval gehad maar ik ben nog steeds voorzichtig hoor! Voer alleen maar Safe and Sound, geweekt hooi en durf bepaalde wormkuren niet te geven. 's Zomers bouw ik weidegang op, op bewolkte dagen, beginnend met een half uur per dag en aan het einde van de zomer staat Kylian zo'n 3 en een half uur in de wei. De rest van de tijd in de paddock met geweekt hooi en zodra de temperatuur 's nachts onder de 10 graden komt is het gras eten weer gedaan.

En zo hou ik 'm alweer 4 (?) jaar heel en issie gewoon L2 met winst geworden. Ik heb net dit jaar m'n startkaart opgezegd. Niemand die wat aan 'm ziet!Ho, hier staat iets wat mij triggert.... Wat bedoel je met 'bepaalde wormkuren'???

SpikyBlue

Berichten: 1411
Geregistreerd: 29-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 20:08

Ik volg ook weer mee! Mooie duidelijke openingspost, JP! :Y)

Kymalin

Berichten: 3014
Geregistreerd: 13-03-07
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 20:11

wuswa schreef:
Kymalin schreef:
:wave: hoi JP en Geerke :D Ja het gaat gelukkig nog steeds goed! *klopt meteen af* gelukkig na die ene keer nooit weer een terugval gehad maar ik ben nog steeds voorzichtig hoor! Voer alleen maar Safe and Sound, geweekt hooi en durf bepaalde wormkuren niet te geven. 's Zomers bouw ik weidegang op, op bewolkte dagen, beginnend met een half uur per dag en aan het einde van de zomer staat Kylian zo'n 3 en een half uur in de wei. De rest van de tijd in de paddock met geweekt hooi en zodra de temperatuur 's nachts onder de 10 graden komt is het gras eten weer gedaan.

En zo hou ik 'm alweer 4 (?) jaar heel en issie gewoon L2 met winst geworden. Ik heb net dit jaar m'n startkaart opgezegd. Niemand die wat aan 'm ziet!Ho, hier staat iets wat mij triggert.... Wat bedoel je met 'bepaalde wormkuren'???

heb even gekeken, equimax
Laatst bijgewerkt door Kymalin op 08-11-11 20:16, in het totaal 1 keer bewerkt

Dyonne
Moderator Informatief en Markt
May the horse be with you!

Berichten: 28980
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Boskoop, Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 20:12

Ja, het nieuwe topic is er.
Als er nog nieuwe aanvullingen zijn kan dat altijd via het topic/JP, dan voeg ik het bij.
JP, zou je voor mij alle niet werkende links door kunnen geven? Want als ik zo zie zijn dat er meerdere, dan kan ik dat nog even aanpassen.

Geerke, wat fijn!

Beperkt online
[ITP] Natte winter met mijn Welsh Cobs Cob = top! Eens een Welsh Cob, altijd een Cob!
[IM] De strijd is gestreden, rust zacht Maybel |( 10-06-2003 - 10-10-2013

Kymalin

Berichten: 3014
Geregistreerd: 13-03-07
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 20:12

Hoezo Wuswa? Heb jij die ervaring ook? Ik heb namelijk heel lang de kogels op pulseren gecontroleerd, en na ontwormen met dat spul gingen ze weer pulseren.

Smickey2011
Berichten: 621
Geregistreerd: 13-12-09

Re: Centraal Topic voor Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 20:21

@JP: hihi, volgende keer maken we er gelijk een topic-meeting van :D

mysa

Berichten: 5920
Geregistreerd: 14-07-07
Woonplaats: Veluwe

Re: Centraal Topic voor Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 20:52

Goede openingspost! Toen er een tijdje geleden sprake was van een jubileummagazine ofzo, werd er gevraagd naar foto's van paarden in de typische hoefbevangen stand. Ik heb toen een mailtje aan de betreffende mod gestuurd, met de opmerking dat lang niet alle hoefbevangen paarden die stand vertonen. En dat het wel handig was dat erbij te zetten, omdat mensen anders misschien op het verkeerde been worden gezet (om maar eens een uitdrukking te gebruiken ;)). Misschien kan dat in de openingspost ook erbij gezet worden?

Chantal33
Berichten: 392
Geregistreerd: 17-09-11
Woonplaats: Landsmeer

Re: Centraal Topic voor Hoefbevangenheid - deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 21:10

Heel goed tropic hoop ook dat het zo blijft want er gaat veel mis en er is veel ontwettendheid
Veel paniek ze lezen mensen ook dat er iets postief uit te halen valt
en niet alleen maar einde verhaal is!!

Yvanka_
Berichten: 2698
Geregistreerd: 05-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-11 21:42

Kymalin schreef:
Nature's best? Is dat die muesli?
Ja klopt, speciaal voor bevangen paarden.

Pavo Nature's Best De dagelijkse gezondheidsmuesli
Belangrijke eigenschappen

gegarandeerd havervrij
zeer weinig suiker (2%) en zetmeel (24%)
met spelt en luzerne om kauwen te stimuleren
zeer laag eiwitgehalte

Zeer geschikt voor paarden en pony’s die:

licht werken
snel dik worden
gevoelig zijn voor hoefbevangenheid
te heet worden van haver


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: lique68 en 3 bezoekers