Jannepauli schreef:Okay - laten we dan eerst eens globaal vaststellen wat snelle of langzame koolhydraten zijn. Jij zegt dat koolhydraten uit granen 'snelle koolhydraten' zijn, ik beweer dat dit niet zo is. Althans niet zonder meer nuancering. Ik heb een stukje tekst opgeduikeld dat weliswaar over mensenvoeding gaat ( dus de taartjes, koekjes en frisdranken moet je maar even wegstrepen, die krijgen onze paarden - hoop ik - niet). Nu is natuurlijk het darmstelsel van mens en paard verschillend maar dat heeft geen invloed op de wijze waarop kooolhydraten worden afgebroken en verwerkt worden in beider lichamen. De biochemie is identiek. Ga d'r maar 's even voor zitten, 't is een lap tekst.
Koolhydraten: de beste energie (1 gram levert 4 kcal)
Er zijn verschillenden soorten koolhydraten, maar voor een sporter zijn er
vier heel interessant.
Deze vier koolhydraten zijn:
- monosachariden (glucose, fructose en galactose)
- disachariden (maltose, sucrose en lactose)
- oligosachariden (maltodextrines)
- polysachariden (zetmeel: amylose, amylopectine en cellulose)
Deze vier soorten koolhydraten verschillen van elkaar in:
- hoe ze verteerd worden
- hoe ze geabsorbeerd worden
- hoe ze verbrand worden in ons lichaam
Over het algemeen zijn al deze koolhydraten opgebouwd uit glucose- en /of andere enkelvoudige koolhydraateenheden. Ze dienen voornamelijk als
energieleverancier of zijn onderdeel van de onverteerbare vezels. De monosachariden zijn de kleinste koolhydraten, zij worden dus ook het
snelst verteerd, geabsorbeerd en verbrand in ons lichaam. De polysachariden zijn het grootst en worden dus het langzaamst verteerd, in
ons bloed opgenomen en verbrand. Om het simpel te houden zullen we deze vier typen koolhydraten nogmaals onderverdelen in: enkelvoudige en
meervoudige koolhydraten.
Enkelvoudige koolhydraten ( = snelle koolhydraten) worden snel door je lichaam opgenomen en leveren je snel energie. Maar deze koolhydraten worden ook snel
afgebroken. Je kunt beter niet teveel van deze kleine koolhydraten gebruiken omdat ze je bloedsuikerspiegel heel snel laten stijgen en daarna
heel snel weer laten dalen. Hierdoor krijg je snel weer honger en voel je je gauw moe en slap. Ook zorgt een hoge bloedsuikerspiegel voor een hogere
afgifte van het hormoon insuline. Dit hormoon zorgt voor een toename van de opslag van voedingsvetten in de vetweefsels. Op lange termijn kan een
overmatige afgifte van insuline leiden tot overgewicht en de ontwikkeling van diabetes. Voorbeelden van snelle koolhydraten zijn: druivensuiker
(dextrose), vruchtensuiker (fructose) en gewone suiker (maltose en sacharose). Snoep, koek, gebak en andere snacks bevatten meestal veel
van deze suikers, probeer deze producten dus niet te vaak te eten. Toch mag je hierop één uitzondering maken: als je deze koolhydraten in de vorm
van fruit binnenkrijgt, zijn ze prima. Want fruitsuikers veroorzaken namelijk geen snelle stijging van je bloedsuikerspiegel en niet te vergeten: in fruit
zitten ontzettend veel vezels en vitamines.
Meervoudige koolhydraten (langzame koolhydraten) bestaan uit aan elkaar geregen enkelvoudige koolhydraten. Deze moeten eerst in je spijsverteringskanaal losgeknipt
worden voordat ze je energie leveren. Meervoudige koolhydraten voorzien je lichaam langere tijd van glucose en zijn dus beter voor je
bloedsuikerspiegel. Deze blijft dan namelijk constanter zodat je je fit en alert voelt. Hierdoor kun je dus veel betere prestaties leveren.
Meervoudige koolhydraten worden ook wel complexe koolhydraten genoemd. Voorbeelden van voedingsmiddelen die veel complexe
koolhydraten bevatten zijn: volkorenbrood, bruinbrood, meergranen brood, roggebrood, krentenbollen, mueslibollen, knäckebröd, havermout, muesli en
cruesli. Het voordeel van complexe koolhydraten is dat ze een goede darmfunctie stimuleren, omdat ze ook vezelrijk zijn. ( NB: GRAAN !!)
Als eerste moet ik even kwijt dat je beter een stuk van het voedingscentrum had kunnen kopieren, deze tekst komt van een bodybuilder site en is ook specifiek op die sport gericht.... http://www.pt-nijmegen.nl/koolhydraten.htm
Daarnaast staat in de originele tekst niet (= snelle koolhydraten) en (= langzame koolhydraten), deze termen heb jij er dus zelf aan verbonden.
Goed.. terug naar je tekst
jij bent zelf degene die beweerd dat een paard snelle koolhydraten nodig heeft om gezond te blijven
Jannepauli schreef:om gezond te blijven heeft het paard wel degelijk die snelle koolhydraten én eiwitten nodig die nu in het verdomhoekje zitten
even ervan uitgaande dat jij inderdaad onder "snelle koolhydraten" de volgende suikers vind vallen:
- monosachariden (glucose, fructose en galactose) = uit 1 molecuul samengesteld koolhydraat (druivensuiker, vruchtensuiker)
- disachariden (maltose, sucrose en lactose) = uit 2 moleculen samengesteld koolhydraat ( biet en rietsuiker (kristalsuiker), melksuiker en moutsuiker)
(de ander twee genoemden zijn samenstellingen van meerdere moleculen tot aan lange ketens aan toe en worden meervoudige koolhydraten genoemd en door jou dus "langzame koolhydraten")
Vervolgens volgt deze tekst waaruit ik even enkele zinnen herhaal..
Je kunt beter niet teveel van deze kleine koolhydraten gebruiken omdat ze je bloedsuikerspiegel heel snel laten stijgen en daarna heel snel weer laten dalen
Ook zorgt een hoge bloedsuikerspiegel voor een hogere afgifte van het hormoon insuline. Dit hormoon zorgt voor een toename van de opslag van voedingsvetten in de vetweefsels. Op lange termijn kan een
overmatige afgifte van insuline leiden tot overgewicht en de ontwikkeling van diabetes
Kun je mij eerst uitleggen waarom jij vindt dat een HB er (met metabolische oorzaak) die weer wat mag arbeiden deze mono- en disachariden (volgens jou de snelle koolhydraten) nodig heeft ?
Het lijkt me verder verstandig om bij het paard te blijven en niet het verteringstelsel van de mens te gaan vergelijken met een paard.
Een paard kan veel vezels wel verteren en gebruiken als energiebron voor arbeid terwijl een mens dat maar beperkt kan (alleen de fermenteerbare vezels die ook wel prebiotica worden genoemd, de rest verdwijnt onverteerd in de toilet
