barbar schreef:hoi, ik had even een voervraagje.
men zegt dat als je hooi laat weken, je er een heleboel suiker uitspoelt.
nu hebben wij hier op stal alleen vrij rijk hooi en voordroog.
nu is mijn vraag, spoel je bij het weken van voordroog er ook genoeg suiker uit?
Normaal gesproken worden bij het fermentatieproces van gras naar voordroog (in luchtdicht plastic) suikers verbruikt.
Je zou dus aan kunnen nemen dat voordroog al minder restsuikers bevat als dat dezelfde partij hooi zou zijn geweest.
Er komen echter nog meer zaken bij kijken zoals schimmels, bacterieen, houdbaarheid en het belangrijkste : de vaak grotere hoeveelheid voedingsstoffen en energie, waardoor hooi geschikter is voor HB paarden dan voordroog.
Voordroog is natuurlijk net als hooi ook gewoon gras geweest, dus je mag wel aannemen dat je ook suikers uitspoelt als je het weken laat.
Let er wel even op dat het nog sneller smurrie wordt dan hooi, of je paard het nog wil eten na een uur in het water te hebben gelegen zul je moeten uitproberen
Hoe weet je dat jullie hooi te rijk is , is het getest ?