Moderators: Coby, Neonlight, C_arola, Dyonne, Sica, Nicole288, balance
Wesco schreef:Ijzers omdat hoefschoenen nooit 100 % passend te krijgen zijn door het slijten van de hoef. Misschien is het nog beter om je paard eens een tijdje zonder ijzers te zetten zodat de hoeven kunnen groeien voordat je er weer ijzers onder laat zetten. Alleen betekend dat ook dat je een tijd niet buiten kan rijden.
smurffie schreef:Misschien een andere hoefsmid? Hoefschoenen vind ik echt maar niks. Maar als er zo veel verandering is zou ik eens een andere smid laten kijken. Rond deze tijd horen de hoeven heel flink te groeien
Mijati schreef:Helaas zijn bij ons de bermen vergeven van de molshopen en gaten door slecht onderhoud (laatst nog bijna voorover eraf gegaan, omdat ze in een gat stapte). Dus altijd behoorlijk veel km op asfalt, had dat niet zo geweest, dan hadden er nooit ijzers onder gehoeven.
De hoeven werden inderdaad erg kort, zo kort dat ze elk oneffenheidje onder haar hoef voelde en dan enkele passen onzuiver liep. Ja, dat was opgelost met het ijzer. Later nog eens geprobeerd om de ijzers eraf te laten, maar dat ging binnen een week weer mis, elk rit onzuiver lopen.
De pony loopt overdag in de wei en 's nachts op stal. De hele dag hobbelt ze dus door de wei.
Haar hoeven zijn echt op zich niet heel slecht van kwaliteit.
smurffie schreef:Ik heb nog nooit een paard uitgegleden gehad met ijzers mits er verantwoordelijk gereden wordt.
smurffie schreef:Verder is juist die stroefheid zwaarder dan zonder schoenen, iets paarden ook flinke problemen van kunnen krijgen.
smurffie schreef:Hoefschoenen mag ze niet ivm operatie aan haar been en de dierenarts heeft het mij duidelijk verboden.
Arabesk schreef:[BEH] Kosten hoefschoenen versus ijzers
Nog even afgezien van de kosten die je jezelf bespaart aan veearts ellende door hoefijzers op lange termijn [BEH] Schadelijke effecten hoefijzers al ontdekt rond 1800 en https://www.youtube.com/watch?v=DY21tn1aTxE
Maar eerlijk gezegd moet een paard gewoon zonder bescherming kunnen als het paard goed gehuisvest staat en goed bekapt wordt. Word je paard traditioneel bekapt? Daar schiet je geen moer mee op namelijk, die manier van bekappen is geschikt om ijzers onder te slaan, niet om vele kilometers op blote voeten te rijden. Met natuurlijk bekappen kan dat wel. Hier staan zeven paarden waarvan vijf lang op ijzers hebben gestaan, Rein reed zoveel dat de ijzers na vijf weken dunner dan een schilmesje waren. Nu rijden we die paarden op blote voeten vele kilometers en nóg moeten we de hoeven bijwerken met een vijl en de mesjes.