Hier kan je al je vragen, ervaringen en/of tips over rotstraal kwijt.
Even een korte inleiding:
Rotstraal wordt veroorzaakt door een anaëroob micro-organisme.
Anaëroob wil zeggen dat het een organisme is dat alleen kan leven in een zuurstofarme omgeving. De ammoniak in urine wordt door bacteriën omgezet in salpeterzuur. Dit zuur heeft een oplossende eigenschap, en tast de straal aan.
Een andere groep bacteriën gaat dit hoorn verteren, oftewel opeten.
Dit proces wordt verrotten genoemd. De bacterie gaat lekker in de straal zitten (want hij kan alleen functioneren zonder zuurstof) en vreet zich wegen door de straal heen. Vandaar de rare flappen aan- en groeven in de straal. De vieze stinkende prut is heel simpel gezegd de ontlasting van de bacteriën! De bacterie plant zich razendsnel voort en de straal wordt ondermijnd. Dit proces herkennen we als rotstraal.
Het is dus belangrijk dat er zuurstof bij komt door de straal goed uit te laten snijden door de hoefsmid en daarna te behandelen met een middel tegen rotstraal. De stal dient goed uitgemest te worden en het paard moet voldoende beweging hebben (doorbloeding bevordert genezing). Verder dient het paard tijdig bekapt te worden, in geval van rotstraal even iets vaker.
Rotstraal komt vooral voor bij paarden die veelal op stal staan. Bij paarden die veel of alleen maar buiten staan komt het veel minder voor.
Dit heeft te maken met een aantal dingen:
- De doorbloeding van de hoef,
- Hygiëne en verzorging,
- De vorm van de hoef.
Paarden die veel bewegen hebben een betere doorbloeding in de hoef.
Hierdoor is de hoef gezond. Een paard dat veel op stal staat heeft veel minder doorbloeding in de hoeven, en tevens heeft urine de kans om de straal te ondermijnen (hygiëne). Echter: paarden die constant buiten in een modderwei staan hebben ook kans op rotstraal; de modder vermengt zich met mest en urine, en als de hoeven te weinig verzorging krijgen is het mogelijk dat ook deze paarden last krijgen van rotstraal.
De hoefvorm is ook van belang, maar dit heeft indirect te maken met doorbloeding. Een paard met hele smalle hoeven heeft een minder goede doorbloeding en heeft vaak ook een hele smalle straal.
Deze voet lost minder snel vuil dan een wijdere hoef.
Een wijdere, rondere hoef met een flinke straal lost makkelijker vuil en heeft een betere doorbloeding dan een nauwe, smalle hoef met een kleine straal.

Rotstraal bij een 'klemhoef'
Er bestaan heel veel middeltjes om rotstraal mee te behandelen, bij het ene paard werkt het ene middel weer beter dan bij het andere.
* Stockholmer bruine teer werd vroeger vaak gebruikt, werkt vooral preventief en als de straal echt heel goed is schoongesneden.
* CTC spray (verkrijgbaar bij de DA halen), voorheen OTC spray. Ook wel 'blauwspray'.
* Tandpasta (droogt uit).
* Koudgeslagen honing of honingzalven (geneest).
* Citroensap, azijn, tea tree olie en andere 'zure' huis/tuin en keuken middelen die bacteriën doden worden ook wel gebruikt. *Ook chloor, bleek en formaldehyde worden door sommige mensen (op verdunde basis) gebruikt.
* Bij hele hardnekkige rotstraal wordt door sommige mensen 'droogzetters' voor koeien gebruikt.
* Ten slotte de merkmiddelen, zoals oa:
- Kevin Bacon Hoofsolution,
- Hypozin (op basis van zinkzalf),
- Hipposol,
- Egyptische zalf,
- Thrushremedy,
- NT Dry,
- Dry Feet,
- Hoof and sole hardener.
Wat is natuurlijk het allerbelangrijkste..?
De oorzaak aanpakken van de rotstraal! Ga even voor jezelf een aantal punten na:
- Heeft mijn paard wel voldoende bewegingsvrijheid?
- Wordt de stal wel goed schoongehouden?
- Komt de hoefsmid regelmatig?
- Worden de hoeven goed schoongehouden?
- Is de vochtbalans in de hoeven goed?
Ik zou zeggen, brand los!