Hoe te weten wat je voeren moet?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Ruitertje991

Berichten: 34
Geregistreerd: 11-10-15

Hoe te weten wat je voeren moet?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-22 11:23

Hoi allemaal,

Ik kom niet uit een familie waar veel (of ook maar iets) met paarden wordt gedaan en ben er daardoor ook niet mee opgegroeid. Al jaren lang verzorg ik de paarden van anderen, en er is één ding dat ik mij altijd afvraag, namelijk: hoe weet je nou precies wat je paard nodig heeft aan voeding.

Ik heb zoveel verschillende manieren van voeren voorbij zien komen; paarden op alleen ruwvoer en gras, paarden met ruwvoer en brok, paarden die ook nog extra muesli krijgen of supplementen hier en daar, of een "mineralen buffet" in water emmers.. En dan nog maar niet te praten over de verschillende soorten en kwaliteiten ruwvoer. Ik voel me een beetje verloren daarin.

Ik kan me indenken dat je over de jaren tips krijgt van de dierenarts ed over wat je paard wellicht mist, (dat is ook wat eigenaren mij vaak vertellen als ik ernaar vraag) maar stel je hebt een nieuw paard gekocht, neem je blindelings over wat de vorige eigenaar deed of hoe ga je hiermee om? Hoe kom je erachter wat goed is voor je paard qua supplementen en hoeveelheid brok bijvoorbeeld?

Ook zeker een vereiste voor mij om te weten mocht ik ooit een eigen paard aan willen en kunnen schaffen uiteraard :')

The only difference between try and triumph is a little 'umph'


Avalanche

Berichten: 15659
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Re: Hoe te weten wat je voeren moet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-22 13:00

Ok, ik snap je vraag.
Dan moet je een paar dingen weten: een paard zijn lijf is ingesteld op voortdurend kleine beetjes eten of zoeken naar voedsel. Dat is je basis. Je moet dus iets hebben waar ze veel van kunnen eten, zonder dat er veel calorieën in zitten. Hooi!
Dan begin ik met het gewicht van het paard te schatten en op basis daarvan reken ik uit hoeveel hooi nodig is voor dat paard.

Dan kijk ik naar het hooi zelf (en ik heb meestal heel goede kwaliteit, laag in suiker, heel redelijk in eiwitten). Voor een gemiddeld paard zit je op 12 kg per dag.
Maar: sobere paarden hebben minder nodig, want hebben veel minder calorieën nodig, en dik worden is niet de bedoeling. Dus vervangen we daar een deel van het hooi voor stro. Dan kunnen ze nog steeds knabbelen de hele dag, krijgen nog steeds vezelrijk voedsel binnen, maar je hebt de voedingswaarde flink verlaagd.

Er zijn ook paarden met een verhoogd metabolisme, die heel gemakkelijk afvallen, en dat zijn meestal paarden met een hoog percentage Engels Volbloed of helemaal Engels Volbloed. Die geef ik onbeperkt.

Voor de meeste paarden kun je met die 12 kg per dag prima af, in 4 voerbeurten van 3 kg.
Bij mij hebben de paarden stro op de bodem, en daar eten ze ook van. Ze hebben dus sowieso ruwvoer te eten.

En dan komt het lastigere deel, want niet alles zit in je hooi. Mineralen vullen we aan met een liksteen. Daarvan kunnen ze gewoon likken zoveel ze nodig hebben.

Vitaminen kun je ófwel doen door een vitaminebrok te geven, waar geen extra calorieën of energie in zit.
Of we kiezen ervoor om een krachtvoer bij te geven, en daar heb je heel veel keus in. Al zit daar ook wel een basis aan: minimaal 1 kg per dag, en dan voer je sowieso volledig qua vitaminen.

Er zit verschil in basisbrok (geen extra energie) en sportbrok. Maar dat voer je ook gewoon op het oog. Heeft een paard meer nodig, kijk je eerst of je dat met ruwvoer aan kunt vullen, kan dat niet, geef je een brokje bij.

Wil je spierontwikkeling, dan is het slim om iets te voeren waar veel eiwitten in zitten.

Voorbeeld: ik heb 2 paarden.
Merrie is een Engels Volbloed van 21. Zij is 1.61 hoog en weegt ongeveer 550 kg.
Zij heeft een snel metabolisme, dus zij krijgt onbeperkt hooi. Zij eet ongeveer 14 kg denk ik, maar ik ben niet zeker, want dat vullen we gewoon altijd aan.
Verder krijgt ze 300 gram vitaminebrok van Metazoa verdeeld over 2 voerbeurten, en Seniores Priores (1 kg droge stof) verdeeld over 2 voerbeurten. Dit is omdat zij niet zoveel hooi kan eten als ze nodig heeft.
Zij heeft dan geen overmatige energie, dat heeft ze ook niet nodig, want zij is pittig genoeg van zichzelf.
En omdat ik eigenlijk niets van haar vraag, is voeren op onderhoud voor haar voldoende.

Mijn andere paard is 1.74 en weegt 650 kg.
Dit paard heeft ook een snel metabolisme, want veel bloed, en ook dit paard krijgt onbeperkt hooi.
Van dit paard vraag ik wel wat. Hij krijgt dus 2 kg sportbrok, en deze brok zit 15% eiwitten in. Dit paard vindt sojaschroot niet te eten, dus heb ik voor aanvulling gekozen voor luzerne, en krijgt dus 2 kg aan droge stof FibreBeet op een dag, wat een mix is van bietenpulp en luzerne. Beide hebben een iets scheve calcium/fosfor verhouding, maar ze trekken elkaar recht.

Beide paarden hebben een liksteen.
De merrie likt regelmatig, maar die andere likt er eigenlijk zelden aan, want krijgt ook veel mineralen binnen door de brok en de FibreBeet.

They tried to bury me.
They didn't realise I was a seed.

Sinéad O'Connor 1966-2023

Horseloverl
Berichten: 2202
Geregistreerd: 27-03-13

Re: Hoe te weten wat je voeren moet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-22 13:09

Heel simpel. Je rantsoen berekenen. Bij cvb diervoeding kun je via het tabellenboek het volledig uitrekenen wat hij nodig heeft

Roze schoentje

MissNienke1

Berichten: 151
Geregistreerd: 18-06-10
Woonplaats: Maartensdijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-22 13:13

avalanche geeft al een mooi overzicht van hoe je het kunt aanpakken.
Daarnaast is het belangrijk dat je je paard steeds in de gaten houdt, en het voer ook aanpast op veranderingen. Doe je veel met je paard, maar moet je het stilzetten wegens een blessure bijvoorbeeld, pas je het voer aan. Gaat je paard van de paddock naar de wei, dan krijgt het ineens veel meer binnen, en hoef je zelf minder aan te vullen met hooi/ brok.
is je paard te schraal/dik/ overactief/ etc, dan kun je dus ook kijken of je iets kunt veranderen aan je voerbeleid.
En je kunt altijd advies vragen aan je stalhouder/ stalgenoten/ dierenarts.
Vaak heerst op een stal al een voerbeleid, bijvoorbeeld onbeperkt op gras/ stro in de stal/ wel/geen hooiruif in de paddock. Daar kun je zelf niet zoveel op aanpassen. Je moet dus kijken hoe jouw paard daarop reageert en dan met krachtvoer en supplementen aan de gang, of bijvoorbeeld met je stalhouder in gesprek of je paard meer of minder hooi kan krijgen.

ellepel

Berichten: 47132
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-22 13:18

ik zou gewoon info gaan opzoeken over wat een paard nodig heeft.
op een site als www.voervergelijk.nl staat best heel veel info.
https://www.levendehave.nl/dierenwikis/ ... an-paarden.
ook en daar staat een verwijzing naar de tabellenboekje voor paarden waar dan instaat hoeveel ze van elk mineraal etc hebben moeten.
is een behoorlijke studie soms en er komt steeds meer en meer aan paardenvoeding waardoor de keus vaak echt heel moeilijk is.
ik haal ook best veel info hier van bokt af.

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-22 13:19

Goed om over na te denken, maar nu nog moeilijk te zeggen.

Het hangt er enorm vanaf wat voor paard je gaat kopen.

Tabellen rekenen slechts met gemiddelden en een paard is een individu. Het is dan belangrijk om te kijken hoe je het paard gaat houden, wat voor ruwvoer daar wordt aangeboden en wat je met dat paard gaat doen.

Veeartsen hebben zich meestal niet erg verdiept in voeding. Daar tegenover schieten voedingsspecialisten ook als paddenstoelen uit de grond en zegt dat ook niks.

En wat vandaag goed is, kunnen we over 5 jaar zomaar weer anders over denken. We voeren nu heel anders dan vroeger, maar ook dan 10jr geleden vaak.

Het is wel heel lastig, want als je ergens komt te staan in pension zegt de 1 dit en de ander dat. Ga je op internet zoeken zoals Bokt, krijg je ook weer diverse adviezen en dan moet je daar zelf iets uit gaan halen. Dat is niet makkelijk.

Voldoende goed ruwvoer is wel altijd de basis, maar de rest erbij is wat lastiger.

Sintara

Berichten: 7235
Geregistreerd: 07-03-18
Woonplaats: Het midden

Re: Hoe te weten wat je voeren moet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-22 16:10

Heel eerlijk gezegd ben ik begonnen met wat de verkoper gaf en heb ik daarna verschillende dingen uitgeprobeerd. Mijn paard lust een hoop dingen niet (of niet lang) dus dan kun je even een zoektocht hebben


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Kozzy en 4 bezoekers