Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
woemp schreef:Natasjaa schreef:Hier heb ik bij stijfheid altijd erg veel aan magnesium gehad. Blijkt ook goed te zijn bij bevangenheid.
Maar klopt het dat die glucosamine net meer schade berokkent dan geen gebruiken? Ik wist niet dat dit zo schadelijk kon zijn.
Hannanas schreef:woemp schreef:
Maar klopt het dat die glucosamine net meer schade berokkent dan geen gebruiken? Ik wist niet dat dit zo schadelijk kon zijn.
Lijkt me niet. Bij mensen met diabetes moet je aan de start van glucosamine gebruiken wel extra de glucose waardes in de gaten houden.
Maar in een “5 voor 12” fase van een bevangenheid zou ik de glucosamine nu wel even stoppen inclusief inderdaad alle korrels/krachtvoer. Later kun je de glucosamine wel weer starten.
Heeft je paard ook overgewicht? Getest op
PPID?
Het riekt sowieso naar overbelasting als je paard gaandeweg slechter gaat lopen. Zorgen dus dat je minder intensief traint en niet meer springt.
Euridicey schreef:Ik ben zelf geen expert op het gebied van paardenvoeding, maar qua honden en katten is glucosamine/chondroitine een gebruikelijk uitgangspunt. Ik ben heel benieuwd waarom jouw dierenarts aangeeft dat glucosamine meer schade zou doen.
woemp schreef:Ja ze heeft bij de vorige eigenaar jumpings gedaan dus ik vermoed dat het dat is. Bij ons thuis rijden we wel gewoon in een stuk van de wei die afgefreesd is en ik vind het vrij hard maar de dierenarts zegt dat dit beter is dan een zware bak en niet echt kwaad kan dus.
Indien het overbelasting is, is het dan tijdelijk minder en dan opbouwen opnieuw of is het voor haar voor goed gedaan ?
Dees schreef:Hier nog 1: vind dit advies van jouw DA op zijn minst erg merkwaardig.
Ik ben geen DA, maar een DA die stelt dat Glucosamine absoluut niet gegeven mag worden en daar moet je onmiddelijk mee stoppen... dat is wel vrij stellig en ik ken geen enkele goede DA die dat zo zou communiceren. Nog afgezien van dat Glucosamine een supplement is voor gewrichten en dus helemaal niet gerelateerd is aan spierfunctie dan wel suikerziekte.
En natuurlijk heeft zo'n DA wel een potje dat wel zou helpen he? Heel toevallig allemaal. En raar.
Als ik kijk naar wat jij schrijft dan lees ik:
20 jarig paard dat nog actief bereden wordt. Voelt wat stijf bij de opstart.
Ik lees ook dat ze 'het' moet doen op een halve schep krachtvoer per dag en verder wat hooi en gras.
Die DA voelt een ader bij de pezen (goed zo! dat hoort zo), dus ze heeft geen vochtophoping in de onderbenen.
Je beschrijft niets over haar fysieke conditie, maar ik stel me zo voor dat deze merrie eerder te schraal is dan te vet. Je beschrijft ook niet wat de stijfheid precies is - is het een stijfheid waarmee ze haar benen niet lekker vlot buigt, of is het meer een stijfheid alsin dat ze zich strak maakt onder het zadel omdat haar rug niet soepel is? Dat maakt verschil.
Ik denk dat de oplossing gaat zitten in het voer. Ze krijgt imo echt te weinig krachtvoer - of eigenlijk, te weinig vitamines en mineralen.
Kan goed zijn dat zo'n 20 jarige wat slijtage in de gewrichten heeft. Dan is glucosamine heel niet zo'n raar supplement.
MyWishMax schreef:Die overbelasting heeft niet meer te maken met vorige eigenaar maar juist met jullie. In vorige topic werd dat ook al genoemd, als ze tijdens het rijden slechter wordt op het einde is het dus te veel. Het was tijdens de springlessen, dus die zijn blijkbaar te zwaar op dit moment. Je kan ook trainingschema onder de loep nemen, wat doen jullie in een week, hoeveel voer en welk voer, hoeveel rust en wat houdt rust in. Krijgt ze continu hetzelfde voer op elke dag, wat zegt het bloed enzovoorts.
Wat heeft de da precies gezegd? Alleen verzuring? Spierbevangen? Heeft hij gekeken naar hoe ze loopt dmv buigproeven oid? Want die stijfheid in het begin is wat anders als op het einde, klinkt eerder als bijvoorbeeld atrose. Dat zeiden de mensen in vorige topic ook, twee losse problemen dus moet je een aanpak vinden die voor allebei positief is.
Bij maandagziekte /spierbevangenheid ken ik het stoppen van brok voeren en even totaal op rust om te zorgen dat de spieren niet kapot gaan. Wel in combinatie met supplementen voor de spieren en bloedonderzoeken. Maar dat is weer een andere bevangenheid als hoefbevangenheid.
Als je die glucosamine nog maar zo kort hebt komen die problemen niet daarvandaan, die waren er daarvoor al. Ik snap alleen het voordeel van het supplement wat de da aanraadt niet. Voor welk probleem is dat bedoeld? Zolang je niks aanpast aan de belasting en verdwre management zal je aan die overbelasting blijven komen.
Elisa2 schreef:Jouw DA heeft het volgens mij over tying up (maandagziekte), spierbevangenheid. Als dat zo is dan zou ik zeker zijn advies opvolgen.
https://www.paardenarts.nl/kennisbank/s ... dagziekte/
Is er bloedonderzoek gedaan?
Is ze getest op Cushing/ PPID? Want dit kan een onderliggende oorzaak zijn en vooral in het najaar zijn de waardes het hoogst.
MyWishMax schreef:Elisa2 schreef:Jouw DA heeft het volgens mij over tying up (maandagziekte), spierbevangenheid. Als dat zo is dan zou ik zeker zijn advies opvolgen.
https://www.paardenarts.nl/kennisbank/s ... dagziekte/
Is er bloedonderzoek gedaan?
Is ze getest op Cushing/ PPID? Want dit kan een onderliggende oorzaak zijn en vooral in het najaar zijn de waardes het hoogst.
Precies en dan is even een paar dagen helemaal geen krachtvoer wel vaker het advies. Gewoon echt alleen hooi. Het gaat over een paar dagen en als je je daar niet aan houdt kan het zomaar zijn dat de schade vele malen erger wordt. Ik heb ooit ook een paard gehad die spierbevangen raakte, zelfs stappen mocht toen niet, dus ook niet op het land oid.
Daarom geef ik aan ts dat spierbevangenheid of maandagziekte iets compleet anders is. Dat heet zo omdat vroeger de werkpaarden op zondag niet hoefden te werken maar welnprecies hetzelfde te eten kregen en dan op maandag niet meer konden lopen.
Dus ga alsjeblieft niet ineens allerlei adviezen aan nemen over voer veranderen. Die 3 dagen zonder krachtvoer, dus ook balancer, kan absoluut geen kwaad. Door blijven voeren kan dat juist wel. Maar is er geen bloed afgenomen? Laat de da dan maandag weer komen, want je wilt ook weten of er schade is en daarnaast of er tekorten zijn.
Er moet dus het een en ander veranderen aan jouw management en belasting.
Dees schreef:Mijn paard met grote aanleg tot dik worden, krijgt Vitalbix Daily Complete vitaminebrokjes (balancer) met een handje luzerne en verder hooi en gras bij weidegang. Maar wel genoeg Vitalbix, afgemeten aan het gewicht, zodat hij zeker weten wel voldoende vitamine en mineralen binnen krijgt.
Bij Tying Up (maandagsziekte) is zo'n dier echt niet meer in staat om een uurtje les te lopen. Dat beschrijf je dan ook niet meer als "in het begin wat stijf". Geloof me - echte spierbevangenheid voelt heel anders (hele paard blokkeert en kan niet meer lopen) en dat valt echt meteen op als specifiek dat en niets anders.
Als de DA spierbevangenheid als een mogelijk risico/uitkomst beschrijft, dan heeft de stijfheid waar je het over hebt dus te maken met stijfheid in de spieren. Glucosamine heeft daarvoor weinig zin, want dat is een supplement voor de botten.
Net zomin als het supplement Hoef-Regulator iets zal doen aan de verzuring, dat is gewoon een supplement voor sterkere hoeven.
Paarden met overgewicht kunnen het beste afvallen door het maken van lange ritten in stap en een beetje draf. Liefst rechtdoor, niet in de bak. Maar dat kun je pas gaan doen nadat de verzuring die nu een risico vormt, eerst uit het lijf is.
Voorlopig dus rust.