neetoch schreef:Minimaal 1,5 uur weken. Dan zijn 25% van de suikers eruit. Langer kan en dat verhoogt het aantal suikers uiteraard, maar dan week je ook de vitamines en mineralen er grotendeels uit.
Zo heb ik het vroeger geleerd van de grote PPID arts uit Amerika. (kan helaas niet meer op haar naam komen).
Absoluut niet zo lang weken, zeker niet als het warm is. De kans op enorme, schadelijke, bacterie groei, zeker bij warm weer, ligt flink op de loer. Dan heb je misschien minder suikers maar die bacteriën zijn veel gevaarlijker. Daarbij is er altijd een kans dat er ( een deel van) een dood dier in hooi terecht komt en dan heb je ook nog eens kans op botulisme. Stilstaand water, wat het water dus is waar het hooi in ligt te weken, is een goede bron van bacterie groei. In de winter is die kans weliswaar kleiner i.v.m. de temperaturen maar in de zomer erg groot.
Beter hooi stomen, ook dan raak je een groot deel van de suikers kwijt en een stomer is betrekkelijk simpel zelf te maken. https://www.youtube.com/watch?v=0B1I5vDjKjs
Suikerarm hooi kopen, dus laten analyseren, en dat goed natsproeien en dan een tijdje laten uitdruipen. Dan heb je geen kans op schadelijke bacterie groei.
Pas altijd op met graszaadhooi, behalve dat het net zo goed suikers kan bevatten kunnen er ook allerlei bestrijdingsmiddelen op zitten om schimmels tegen te gaan.