Daihyo schreef:Naast de gehaltes vind ik het ook belangrijk waar de suikers en het zetmeel vandaan komt. Zit er melasse in? Granen? En welke granen dan?
Zo heb ik bijvoorbeeld geen bezwaar tegen oergranen (denk aan spelt bijvoorbeeld). Maar tarwe of haver wil ik er niet in. Komen de suikers van gedroogde stukjes appel of wortel of van melasse? Melasse wil ik er niet in, maar appel of wortel weer geen probleem.
Ik vind de hoeveelheid ook vrij fors overigens.
Waar suiker en zetmeel vandaan komt is belangrijk, maar waar het terecht komt ook. Een ingrediënt kan op een bepaalde manier bewerkt zijn waardoor eea op de goede plaats (dunne darm) wordt verteerd, waardoor je er profijt van hebt ipv nadeel. Suikers en zetmelen die niet verteerd worden in de dunne darm komen in de dikke en blinde darm terecht en dáár veroorzaken ze vaak de problemen.
Verder is het geheel afhankelijk van je paard. Ik heb een PPID’er met een flinke historie van hoefbevangenheid. Ik hou bij haar een max aan van zo’n 10% suiker en zetmeel (opgeteld), maar hoe lager hoe beter. Verder maakt de hoeveelheid die je ergens van voert natuurlijk ook uit.
Hooi bevat bijv ca 10% (soms meer, soms minder, maar dit rekent lekker makkelijk). Stel, je paard eet 10 kg hooi (droge stof), dan wordt er dus per dag 1 kg suiker-uit-hooi gegeten.
Stel je wil iets bijvoeren met 25% s+z. Dat klinkt heel veel, maar als je maar 200 gram ds voert, komt het dus neer op 50 gram s+z per dag. In verhouding tot die 1 kg uit hooi is die 50 gram dan redelijk peanuts.
Bij ritten van 30-40 km denk ik trouwens eerder aan energiebronnen met vetten en eiwitten. Suiker en zetmeel is kort door de bocht voor explosie, vet en eiwit meer voor duursport.