Meer energie en kracht nodig.

Moderators: Coby, Nicole288, Dyonne, C_arola

 
 
Charisma

Berichten: 2084
Geregistreerd: 07-07-08
Woonplaats: Limburg, België

Meer energie en kracht nodig.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-08-20 14:27

Hoi allemaal,

Ik open een topic omdat ik op zoek ben naar ervaringen met hetzelfde "probleem" als waar ik tegenaan loop bij mijn paard.

Even voorstellen:

Ruin, 8j, 1m72, niveau ZZ springen.

Huidig rantsoen per dag: 2kg gastro plus havens, 1kg sport muesli havens, 0.5kg hartog lucerne mix, voordroog afgewisseld met droog hooi, strobedding.

Training: maandag 40min loopband, dinsdag licht dressuurwerk (vrije training), woensdag medium dressuurwerk en licht springen (1u groepsles), donderdag vrij, vrijdag zware dressuur/zwaar springen (1u les), zaterdag ofwel vrij als er zondag wedstrijd is ofwel licht dressuurwerk (vrije training) of wandeling, zondag concours. Indien geen concours vrij. Krijgt heel regelmatig een week of 2 vrij waar hij dan ook echt NIKS moet doen :D alleen lekker buitenstaan.


Buitenstaan:
alle dagen aantal uren (in de winter op de paddock) tussen de 4-8u afhankelijk van het weer, zomer weide en paddock afgewisseld (4-8u). Altijd in de mooie maanden na het concours (zaterdag of zondag) mee naar huis en dan 24/7 buiten tot dinsdagmiddag. In deze maanden vervalt de loopbandtraining ook.

Supplementen: 2x daags een schepje Equitop myoplast gedurende 2 maanden, dan 1 maand niet, nu tijdelijk op Muscle XL van Horsevictory (waar ik overigens niet heel tevreden van ben), elke 3 maanden een kuur Redplex van Audevard, om de 6 maanden een pot Equijoint en een flesje Hepatoveto van 250ml. Elke dag een schepje Bix peq door het eten (tijdje niet meer gezien niet meer te krijgen voorlopig)

Paard staat in volpension, 2x daags krachtvoer, 1x daags hooi (genoeg voor de hele dag en nacht), hele dag ook stro te knabbelen en in de zomer dan weidegang.

Veearts: alle 4 maanden afwisselende ontworming, standaard inentingen. Elk half jaar klinisch onderzoek, elk jaar RX onderzoek met echo. 1x per jaar bloedname. (welke tot nu toe altijd perfect in orde was)

Osteopaat: alle 6 maanden.

Hoefsmid: 4-kant op ijzers, achteraan binnendoor gezet, komt alle 4 weken.

Zadel: wordt alle 3 maanden nagekeken door erkend zadelmaker.

Medische voorgeschiedenis: als 2j geopereerd aan een funniculitis na castratie. Hij is altijd groot en slap geweest met gevolg zwakke knieën op jonge leeftijd. Hiervoor achteraan beslag binnendoor. Maagzweren gehad. Voor de rest geen echte problemen buiten de blikschade welk elk paard wel eens voor heeft :D Nu is hij wel gewoon uitgegroeid tot een mooi sterk paard.

Karakter: paard is het liefste dier wat je kan voorstellen, altijd goed humeur, gevoel voor humor, lief naar alle levende wezens, wel erg gevoelig voor je eigen mood. Gevoelig ook voor harde geluiden enz. Beetje een binnenvetter, als hij stress krijgt in het werk gaat hij knarsetanden. Erg kijkerig ook altijd, thuis heel erg en in mindere mate ook op parcours, maar goudeerlijk. Als je zijn aandacht vraagt krijg je die ook. Wel een paard dat je aan de gang moet krijgen. Hij heeft weinig looplust van zichzelf en als je hem niet werkt is die zeker zo gelukkig dan als je hem wel werkt. Type liever lui als moe... maar als je hem wakker hebt dan is ie best pittig. Het is zeker geen dooie diender. Zeker in de winter is ie sneller actief al uit dat zich bij hem vooral in schrikkerig en kijkerig zijn. Niet in sneller willen lopen of bokken of derg. Warmte ligt hem minder, dan is zijn energielevel echt 0.

Nu het "eigenlijke probleem" is voor mij dat hij zo'n gebrek aan looplust heeft. Ook op parcours moet ik hem altijd erg motiveren om te lopen. In het ZZ kan je natuurlijk niet meer met een "sukkeltempo" rondrijden. :+ Hij wordt in mijn ogen echt niet overvraagd, hij krijgt regelmatig vrij en alle oefeningen zijn goed opgebouwd geweest door de jaren heen. Thuis springen we ook weinig, enkel 1x in mijn uur springles wat meer. Hij is conditioneel ook echt goed in orde, is zelden stikop na een training of nat in het zweet.

Ik wilde hem eventueel eens op ander voer zetten maar ik zie door het bos de bomen niet meer. Ik ben aan het twijfelen tussen de Power plus mix van Havens of de Kentucky Lite E. Hij zou meer energie mogen hebben in het werk, maar zeker niet schrikkeriger worden. Als hij te heftig wordt dan krijg je hem geen parcours meer rond, dan schiet hij ervandoor van elk boompje in de piste :D Ook zou hij iets meer kracht mogen ontwikkelen op de sprong, ik geef hiervoor al spiersupplementen maar misschien dat een goed voer ook al meer kan doen dan een supplement (zo graag eet hij al die zooi niet :+)

Iemand ervaringen met bovenstaand voer? Of met ook zo'n paard? Ik denk dat ik hierboven alles heb uitgelegd, maar moest ik wat vergeten zijn ofzo vraag maar raak!

Mors certa, hora incerta ... In loving memory of Jim 1985 - 2013, Dutch 2008 - 2016, Jaszkula 1987 - 2018 & Royke 2007 - 2021


dorientjuh

Berichten: 7218
Geregistreerd: 19-01-05
Woonplaats: Heesch

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-20 14:55

Meer ‘rustige energie’ zou ik dan niet zoeken in krachtvoer, maar in het bijvoeren van (lijnzaad)olie en/ of geweekte bietenpulp.

Vind je paard het springen wel echt leuk?

ikke

Berichten: 36235
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-20 15:05

Ik zie geen enkele uitdaging/motivatie voor het paard.

Anders gezegd: kom dit twee weken met mijn Tante Taart doen en ze ramt je dwars door de staldeur naar buiten!

Paard wordt getraind, getraind, getraind, op wedstrijd, getraind, getraind, op wedstrijd, enz, enz.

Ik lees helemaal niets over afwisseling.
Dat je paard nog zo slapjes is, zegt dan tevens iets over je kwaliteit van trainen en management.

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

Agossie

Berichten: 16298
Geregistreerd: 21-07-03
Woonplaats: De Meern

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-20 15:11

Bij wat ik zo lees is er totaal geen rust in zijn leven en krijgt hij meer supplementen dan normaal voer. Ook vind ik 3,5 kg krachtvoer ook best veel. Er zitten veel suikers in dit krachtvoer (met name de brok) wat energie kost om te verteren. Daarbij wordt hij in mijn ogen heel zwaar getraind. 8 jaar en dan ZZ springen vind ik best snel.

Waarom al die supplementen? Waarom zo ontzettend vaak ontwormen, dierenarts, onderzoeken, osteopaat, enzovoort enzovoort. Rondom op ijzers ben ik ook geen fan van, maar goed, dat is een ander verhaal.

Heb je zijn fascia als eens los laten maken? Daar zou je ook nog winst uit kunnen halen.

Persoonlijk zou ik hem dus meer rust geven, meer vrij, minder fanatiek aan het werk met hem, en veeeeel minder suiker(-rijk krachtvoer) geven.

Staat hij alleen of met anderen? Paard kan ook depressief zijn, hè... (en ik denk dat dat hier aan de hand is)

4DD-instructrice heeft ruimte voor nieuwe leerlingen. Stuur een pb voor meer informatie. (Regio Utrecht.)

"Wrede mensen noemen we beesten, maar we kunnen beter wrede beesten mensen noemen."

Pistasche

Berichten: 6676
Geregistreerd: 02-01-07
Woonplaats: Boktlid nr. # 56477

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-20 15:13

Langzame energie zou ik inderdaad zoeken in olie en dan zou ik zelf kiezen voor lijnzaadolie, wellicht heb je hier wat aan: http://www.voervergelijk.nl/informatie/ ... or-paarden

Mocht je de mogelijkheid hebben is inderdaad, zoals hierboven al wordt benoemd, wat afwisseling in de vorm van een bosrit/buitenrit ook goed voor je paard om hem fris tussen de oren te houden :)

heb vertrouwen, houd moed

__Robijn__

Berichten: 2905
Geregistreerd: 26-04-06

Re: Meer energie en kracht nodig.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-20 15:17

En heeft ie wel eens vakantie? Gewoon een maand lang rust? Lekker het land op paard zijn met andere paarden? Ik denk dat je dit niet in zijn voer moet zoeken, dat krijgt ie genoeg zo te lezen.
Misschien is hij een beetje "hersensdood" geworden van deze "sleur" waar hij in zit? Mijn paard doet het iig altijd heel goed om in de zomer gewoon een maandje lekker het land op de gaan en lekker paard te zijn. En ik ga regelmatig met hem naar buiten. Bos/strand etc. Alleen maar dat rondje in de bak worden ze ook niet blij van.
Als wij elke dag, week in week uit het zelfde doen raken we ook hersendood

Agossie

Berichten: 16298
Geregistreerd: 21-07-03
Woonplaats: De Meern

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-20 15:23

__Robijn__ schreef:
En heeft ie wel eens vakantie? Gewoon een maand lang rust? Lekker het land op paard zijn met andere paarden? Ik denk dat je dit niet in zijn voer moet zoeken, dat krijgt ie genoeg zo te lezen.

Hij krijgt 2x per dag een flinke lading suiker. Direct na de suiker, schiet zijn energielevel omhoog en wordt voor een groot deel gebruikt om de suiker te verteren. Het is met mensen net zo, als jij in één keer veel suiker neemt (bijvoorbeelt dextro energy of zo) schiet je energie omhoog, om kort daarna nog vermoeider te zijn dan je al was.

Ik zou dus eerder een voer zoeken die meer ruwe celstof en langzame energie afgifte heeft. En inderdaad meer rust. Voor mijn gevoel wordt hij veel te veel getraind.

4DD-instructrice heeft ruimte voor nieuwe leerlingen. Stuur een pb voor meer informatie. (Regio Utrecht.)

"Wrede mensen noemen we beesten, maar we kunnen beter wrede beesten mensen noemen."

__Robijn__

Berichten: 2905
Geregistreerd: 26-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-20 15:25

Agossie schreef:
__Robijn__ schreef:
En heeft ie wel eens vakantie? Gewoon een maand lang rust? Lekker het land op paard zijn met andere paarden? Ik denk dat je dit niet in zijn voer moet zoeken, dat krijgt ie genoeg zo te lezen.

Hij krijgt 2x per dag een flinke lading suiker. Direct na de suiker, schiet zijn energielevel omhoog en wordt voor een groot deel gebruikt om de suiker te verteren. Het is met mensen net zo, als jij in één keer veel suiker neemt (bijvoorbeelt dextro energy of zo) schiet je energie omhoog, om kort daarna nog vermoeider te zijn dan je al was.

Ik zou dus eerder een voer zoeken die meer ruwe celstof en langzame energie afgifte heeft. En inderdaad meer rust. Voor mijn gevoel wordt hij veel te veel getraind.ja helemaal mee eens hoor! Liefst zo min mogelijk suikers.

Lukasje
Berichten: 10546
Geregistreerd: 06-01-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-20 15:29

Ben ik nu de enige die vind dat TS net wel mooi afwisselt tussen training en rust en ook variatie daarin biedt ?
Het paard gaat op de loopband, loopt dressuurmatig, springt, pikt eens een wedstrijdje mee en gaat op wandeling. Bovendien krijgt hij regelmatig 2 weken vrij.
Ik denk dat erg veel paarden hiermee erg blij zouden zijn.

TS , ik zou meer energie ook zoeken in olie, bij voorkeur lijnzaadolie en daarbij ook zorgen voor voldoende eiwitten (luzerne of extra eiwit gesupplementeerd).

Don't take anything for granted

nessinator
Berichten: 1710
Geregistreerd: 02-08-13
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-20 16:02

Nee hoor, Lukasje, ik ben het met je eens. Ik had in eerste instantie niet gereageerd omdat dit topic in het voedingsdeel staat, maar ik denk dat het paard van TS vastzit in stress. TS benoemt zelf dat het een binnenvetter is, en als ik het verhaal dat in de OP staat goed lees denk ik dat daar eigenlijk het probleem ligt. Het paard lijkt zo gespannen dat hij niet meer voorwaarts is. Het probleem met deze manier van met stress omgaan door het paard, is dat het een hele lange weg is om dat te herstellen/corrigeren waarbij het paard meestal eerst (hard) achteruit gaat.

Charisma

Berichten: 2084
Geregistreerd: 07-07-08
Woonplaats: Limburg, België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-08-20 22:05

Bedankt allemaal voor de reacties, altijd goed om eerlijke meningen te krijgen over iets waar je soms zelf niet meer bij stilstaat!

Hij staat altijd in een vaste groep met 3 merries en 1 ruin, dat klikt ook heel erg goed, dus denk dat aan die behoefte wordt voorzien!

Dat hij weinig afwisseling krijgt vind ik ook niet, ik longeer ook regelmatig, doe wat training aan de hand met zeiltjes enz en we gaan regelmatig wandelen (hiermee bedoel ik buitenrit) idd.
Maar ik kan proberen nog wat dingen af te wisselen, iemand hier suggesties voor?

We hebben nu 3x ZZ gesprongen, hij loopt meestal Z en heel regelmatig nog M zodat hij het leuk blijft vinden...
Dorientje: hij heeft altijd de oortjes erop en stopt nooit ofzo, maar ja of hij het echt leuk vind kan ik niet weten natuurlijk...helaas kunnen ze dat niet zeggen.

Ikke: hij is nu niet slap hoor, hij moet gewoon altijd gemotiveerd worden...hij kan dressuurmatig best het zwaardere werk aan, vind ook alles "makkelijk".

Agossie: ik sta op een semi professionele stal...dus die contrôles en opvolging is hier de gewoonte, ik snap ook niet waar daar slecht aan kan zijn. Zo zie je eventuele problemen sneller en hou je paard goed in de gaten.
Hij heeft ook meer dan rust genoeg vind ik...hij werkt 3u per week onder 't zadel, 40min loopband en 1x concours (niet wekelijks). Voor de rest lekker buiten met vriendjes of op stal met sociaal contact met andere paarden en onbeperkt eten.
Fascia kan ik eens voorleggen aan mijn osteopaat, bedankt !

Welk voer geeft meer ruwe celstof vrij dan en minder suikers? Ik kan ook de Lucerne wat opvoeren ipv maar 0.5kg per dag. Lijnzaadolie kan ik ook gaan bijgeven.

Ohja: hij heeft nu tijdens de corona pas 3maanden vrij gehad op de wei...en daarna loopt hij de eerste dagen wat vlotter weg, maar dat is snel weg helaas.
Nu heeft hij ook een week rust en na 3 dagen nu wil hij echt wel wat doen, stuitert de hele wei rond en is lekker wakker...dus depressief lijkt hij me niet...

Nessinator: dat is ook mijn gevoel soms hoor...dat hij uit stress in zichzelf kruipt...maar hoe krijg ik dit beter?

Zo hopelijk heb ik overal antwoord op gegeven!

Mors certa, hora incerta ... In loving memory of Jim 1985 - 2013, Dutch 2008 - 2016, Jaszkula 1987 - 2018 & Royke 2007 - 2021

Chesss
Berichten: 1346
Geregistreerd: 25-10-12

Re: Meer energie en kracht nodig.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-20 22:29

Interessant topic TS. Qua afwisseling en check ups denk ik alleen maar chapeau. Alleen vraag ik me wel af heeft ie genoeg uitdaging in zijn hoofd zeg maar. Heb je een mogelijkheid tot buitenrijden?

Je geeft aan spieropbouw en kracht en toch iets meer energie. Waar ik veel baat bij heb, terwijl het wel hanteerbaar blijft is de Pavo topsport. Veel eiwit, beheersbare energie en mooie spieropbouw. Mijn vriendin daarentegen is weer lyrisch over de hippalgo bodybuilder.

Heb je gevoel dat je vulling mist in je bovenlijn of valt dat wel mee? Ik vind altijd meer luzerne wat lastig omdat ze dat ook gauw stoppen met eten, maar dat is slechts enkel mijn ervaring. (Voor wat het waard is :) )

https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=271&t=2014085

Chess. Aktion x Pion RIP
Alando JetsetD x Zeoliet

Charisma

Berichten: 2084
Geregistreerd: 07-07-08
Woonplaats: Limburg, België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-08-20 22:35

Chess: dank je wel, ik wil echt men best voor hem doen en zorgen dat hij het goed heeft!
Veel mogelijkheden tot buitenrijden hebben we rond stal niet, maar ik probeer toch regelmatig hem op te laden en lange boswandelingen te maken met andere paarden.

Qua spieren ziet hij er top uit hoor...maar hij mist soms de echte kracht op de sprong. Kan ook zijn aard zijn en dat hij nu eenmaal niet meer kracht kan ontwikkelen, dat weet ik niet. Hij zit idd wel snel vol als ik meer Lucerne geef...laat dan ook een deel staan...deze hoeveelheid is altijd mooi op. Ik zoek wat info over je voorgestelde voeren op, bedankt!

Mors certa, hora incerta ... In loving memory of Jim 1985 - 2013, Dutch 2008 - 2016, Jaszkula 1987 - 2018 & Royke 2007 - 2021

Bernoe

Berichten: 1461
Geregistreerd: 06-10-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-20 22:36

Mijn gedachte is hetzelfde als Agossie, veel suikers. Dat kan heel averechts werken.

Je geeft aan niet wekelijks op concours. Hoe vaak dan wel?

Persoonlijk zou ik de loopband afschaffen en de vrije dressuurtraining van de dinsdag vervangen voor een buitenrit of een half uurtje wandelen aan de hand. Op zich is 3 uur beweging per week onder het zadel niet gek veel, maar het is 3 uur in de bak.... tel daar nog die loopband bij op en vervolgens nog de concoursen waarvoor die wellicht ook nog enige tijd op de trailer/vrachtwagen staat.
Ter vergelijking, ik heb een 17 jarige merrie (recreatie) die ook minimaal 3 uur per week loopt maar dus wel op een rantsoen van hooi, een handje brok per dag en daarbij een liksteen voor paarden die geen krachtvoer krijgen en dat is een bonk energie. Ik rij vrijwel altijd buitenritten, en dan geen slofritjes maar gewoon op een lekker tempo aan t werk.

Ik hoop dat je gauw wat verandering merkt, succes!

@nessinator, waarom denk je aan stress/gespannen? Doordat ie 'te lief' is? Heel benieuwd aangezien ik dat niet ken op die manier!

Dimona Tamboerijn x Hoogheid
Wenslady Sirius x Wilhelmus
Rosaly O2 Mandienio WL x Alexandro P

Charisma

Berichten: 2084
Geregistreerd: 07-07-08
Woonplaats: Limburg, België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-08-20 22:49

Bernoe: ik kan de overdaad van suikers theorie goed volgen, heb ik ook al aan gedacht! Maar welk voer is arm aan suikers maar geeft toch veel energie? Ik zie echt door het bos de bomen niet meer...

Ik kan de dinsdagtraining vervangen door wat anders...helaas moet hij voor wandelingen vervoerd worden, onze stal ligt in een dorp met geen uitrijmogelijkheden in de buurt.

We gaan met periodes op concours, soms 2 tot 3x per maand, soms maanden niet. Dat hangt van mijn planning af.

Liksteen (Himalaya) heeft hij ook...kijkt ie niet naar om... :+

Ik hoop 't ook...wil gewoon dat ie lekker in zen vel zit! Bedankt!

Mors certa, hora incerta ... In loving memory of Jim 1985 - 2013, Dutch 2008 - 2016, Jaszkula 1987 - 2018 & Royke 2007 - 2021

parnassia
Berichten: 786
Geregistreerd: 30-08-01

Re: Meer energie en kracht nodig.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-20 23:07

Heel erg mooi, over nagedacht schema!

Ben zelf erg tevreden over de Kentucky Lite E. Myoplast (of ander product met algen) is goed voor de spieropbouw.

Ben geen voerspecialist, maar zelf wel fan van de combinatie redelijk "pure" granen, lucerne (eventueel lucernebrok) en lijnzaad. Ecostyle heeft erg fijne vitaminebrok ernaast. Daarnaast sinds kort de "spierkracht", maar nog geen ervaring mee.

Wat ook kan helpen is wekelijks echt kilometers rechtuit galopperen. Bij voorkeur op buitenrit, eventueel de renbaan. Geeft kracht én ontspanning.

Chesss
Berichten: 1346
Geregistreerd: 25-10-12

Re: Meer energie en kracht nodig.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-20 23:18

Ik geef mijn paard naast de Pavo topsport de ease and excell en de performance brok. Redelijk laag in suiker en zetmeel hoog in vet en eiwit. Wel makkelijk te verkrijgen.

https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=271&t=2014085

Chess. Aktion x Pion RIP
Alando JetsetD x Zeoliet

Dee_Es

Berichten: 3623
Geregistreerd: 05-11-05
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-20 23:27

Ik weet niet of bokt de juiste plek is voor deze vraag. Wat voeren anderen op je stal?

Wij hebben als basis ook Havens maar als paarden even wat extra nodig hebben krijgen ze build up van D&H. Het gaat hier alleen wel om dressuurpaarden, weet niet of dat nog uit maakt.

Je training lijkt mij al best afwisselend. Wat bij mijn flegmatieke paard goed werkt is vaak werken maar niet te lang. Korte pittige trainingen en niet te veel vrij (max 2 dagen per week).

Blade B+13 [PR214,5] L1+12 [PR 216] L2 + 13 [PR 206] M1 + 19 [PR 220] M2 + 4 [PR 191]

Charisma

Berichten: 2084
Geregistreerd: 07-07-08
Woonplaats: Limburg, België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-20 07:21

Hij staat op de gastro plus iov de dierenarts na zijn maagzweren. Ervoor kreeg hij 1kg draversbrok en 1kg sportmuesli allebei van havens. Dit is het standaard ratsoen op stal. Omdat in de gastro minder energie zit besloten van hier iets meer van te voeren. Hij krijgt dit nu zo 2j en ziet er prima uit. Mooie spieren, lekker glanzen en goede mest. Ook geen last meer van de maag.

Nog even over het feit dat hij depressief zou zijn... Paard is echt een clown in omgang, altijd in voor een geintje zoals borstels steken tijdens het poetsen, ommetje rond stal als je 't klepje van zijn deur vergeet, buiten altijd spelen en klooien met de anderen...hij is echt een meest goedgeluimde paard ooit. Denk dat zijn oren zelfs fysiek niet plat kunnen :+ zou 't erg sterk vinden moet hij depri zijn...het is niet zo dat hij als afgestompte robot alle weken net hetzelfde dagschema krijgt en helemaal hangerig loopt te zijn. Tis echt een blij ei!

Gestresseerd in het werk dat zou wel kunnen, die maagzweren waren er ook niet van niks... We zorgen nu ook dat hij altijd voor we op concours gaan hooi heeft kunnen eten en mee op de trailer en brok voeren we altijd erna om de suikerdip te voorkomen op wedstrijd.

Ook krijg hij Lucerne grasmix om kauwen te bevorderen, dus niet de Lucernekorrel.

Chesss: thx ik bekijk 't even!

Paenassia en Dee es: Galoptraining wil ik al een tijdje mee starten, maar ik weet niet hoe ik hier goed opbouwend aan begin, denk dat hij dat erg leuk zou vinden, galop is zijn sterkste gang.

En als ik vrij train is het nooit langer dan 30min,ik pik iets specifiek uit en daar werken we op...zeker niet altijd hetzelfde riedeltje.

Ofwel is 't gewoon echt zijn aard dat hij die motivatie nodig heeft...er komt wel binnenkort iemand die grondwerk en parelli doet...wie weet kan die me nog iets helpen.

Mors certa, hora incerta ... In loving memory of Jim 1985 - 2013, Dutch 2008 - 2016, Jaszkula 1987 - 2018 & Royke 2007 - 2021

saarie

Berichten: 2134
Geregistreerd: 22-02-08
Woonplaats: Den Haag

Re: Meer energie en kracht nodig.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-20 08:38

Ik zou het inderdaad ook anders aanpakken en je loopbandtraining vervangen door galop training in het bos. Kijk eens op het eventing gedeelte van het forum voor tips, ook qua voer.

Charisma

Berichten: 2084
Geregistreerd: 07-07-08
Woonplaats: Limburg, België

Re: Meer energie en kracht nodig.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-20 08:49

Als ik galoptraining zou willen doen, moet dat helaas op stal in de bak...wij hebben geen uitrijmogelijkheden en mijn man kan op maandag niet voor vervoer zorgen om ons naar het bos te brengen...ik heb zelf (nog) geen trailerrijbewijs (staat wel op de planning). Qua voer kan ik eens kijken, bedankt Saarie.

Mors certa, hora incerta ... In loving memory of Jim 1985 - 2013, Dutch 2008 - 2016, Jaszkula 1987 - 2018 & Royke 2007 - 2021

Denise_Storm

Berichten: 2317
Geregistreerd: 29-01-14
Woonplaats: Zuid-Holland

Re: Meer energie en kracht nodig.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-20 08:56

Ik heb geen ervaring met springpaarden en kan je ook geen advies geven over voer, maar... Dit paard met een hartslagmeter trainen lijkt mij wel heel interessant! Je zegt dat je paard niet vermoeid of uitgeput uit de training komt... Ik ben benieuwd of de hartslagmeter wellicht iets anders beweert én anders zou ik toch echt een stap meer gaan doen in je trainingen. Hersteltijd is belangrijk, maar je moet ook grenzen opzoeken. Uitdaging hebben ze allemaal nodig! Ik heb verder geen ervaring met een hartslagmeter, maar ik denk dat bij dit paard het je interessante informatie kan opleveren!

Storm in de Lente: [ITP] Storm in de lente: bloesemdroom komt uit!
http://www.swiffershoeve.nl - Dierenopvang bij ziekte van dier en mens
Haflinger Storm B+13 L1+5

Charisma

Berichten: 2084
Geregistreerd: 07-07-08
Woonplaats: Limburg, België

Re: Meer energie en kracht nodig.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-20 09:27

Denise-Storm: dank je voor de tip, kan ik me eens in gaan verdiepen, lijkt me idd interessant!

Mors certa, hora incerta ... In loving memory of Jim 1985 - 2013, Dutch 2008 - 2016, Jaszkula 1987 - 2018 & Royke 2007 - 2021

nessinator
Berichten: 1710
Geregistreerd: 02-08-13
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-20 11:02

@Bernoe, Waarom ik denk dat hij veel stress heeft, is o.a. het pittige, knarsetanden, kijkerige, gevoelig voor geluiden dat TS in de OP beschrijft. Juist de combinatie tussen traag op gang komen en pittig zijn als hij 'warm' is, is een teken voor mij. Uit de onderstaande dikgedrukte stukjes uit de OP lees ik dat dit een paard is dat bij voorkeur alles lekker internaliseert maar als die niet meer lekker in zijn happy place kan blijven (bij werk) best pittig is. De meeste paarden gaan op 1 van de volgende 2 manieren met stress om:
1. Ze gaan rennen, bokken, steigeren, noem maar op (de zgn. fight/flight)
2. Ze kroppen alles op (vaak zijn dit superbrave paarden totdat ze dat niet meer zijn). Het paard van TS lijkt me er zo een, maar TS heeft hem zo te lezen nog nooit zo ver over zijn grens heen gehad dat hij op tilt sloeg.
Charisma schreef:
[...]
Karakter: paard is het liefste dier wat je kan voorstellen, altijd goed humeur, gevoel voor humor, lief naar alle levende wezens, wel erg gevoelig voor je eigen mood. Gevoelig ook voor harde geluiden enz. Beetje een binnenvetter, als hij stress krijgt in het werk gaat hij knarsetanden. Erg kijkerig ook altijd, thuis heel erg en in mindere mate ook op parcours, maar goudeerlijk. Als je zijn aandacht vraagt krijg je die ook. Wel een paard dat je aan de gang moet krijgen. Hij heeft weinig looplust van zichzelf en als je hem niet werkt is die zeker zo gelukkig dan als je hem wel werkt. Type liever lui als moe... maar als je hem wakker hebt dan is ie best pittig. Het is zeker geen dooie diender. Zeker in de winter is ie sneller actief al uit dat zich bij hem vooral in schrikkerig en kijkerig zijn. Niet in sneller willen lopen of bokken of derg. Warmte ligt hem minder, dan is zijn energielevel echt 0.
[...] Als hij te heftig wordt dan krijg je hem geen parcours meer rond, dan schiet hij ervandoor van elk boompje in de piste :D [...]Charisma schreef:
[...]
Nessinator: dat is ook mijn gevoel soms hoor...dat hij uit stress in zichzelf kruipt...maar hoe krijg ik dit beter?

Om het écht goed te krijgen is een hele lange weg, maar om het op dit moment beter te krijgen zou je eens een tijdje zonder verwachtingen met je paard aan het werk kunnen. Het is jammer dat je niet vanuit je stal meteen lekker naar buiten kan, want dat zou ideaal zijn, gewoon een tijdje aan een los teugeltje op buitenrit, zonder dat je wat vraagt.
Ik weet niet hoe je de dressuur meestal aanpakt, maar in je (dressuur)training zou je bijvoorbeeld meer aan een lange teugel kunnen werken en meer tijd nemen voor het losrijden, in stap al wat meer vragen en het eerste aandraven juist met rust, zodra je merkt dat hij in zichzelf keert weer even een stapje terug (en dan bedoel ik niet rondsjokken maar bijvoorbeeld even een volte halsstrekken ipv overgangen). Op de springstal waar ik les heb stappen we ook veel tussendoor, ik ga er een beetje vanuit dat jullie dat ook doen in de springles, daar zou je eens kunnen kijken hoe het gaat als je je paard verrast, bijvoorbeeld door maar 1 of 2 sprongen te doen en een rondje te stappen ipv de 8 die jouw paard verwacht (ik speculeer hier natuurlijk, want ik weet niet hoe jouw lessen er in detail uitzien), of alleen een rondje galop en dan weer rust. Het idee is in ieder geval, beloon je paard met zoveel rust (stappen aan een langere teugel bv) als hij nodig heeft om het stukje stress van daarnet te verwerken en ga dan pas door met het volgende stukje, en leer je paard op die manier zelf zijn stress reguleren.

Charisma

Berichten: 2084
Geregistreerd: 07-07-08
Woonplaats: Limburg, België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-20 11:33

Nessinator: ik gok idd dat hij een opkropper is...hij wil volgens mij heel graag pleasen, bang om mij teleur te stellen, maar soms als dan toch nieuwe oefeningen of iets anders wat moeilijker vind dat schiet hij in de stress en in zichzelf. Dan begint hij meestal ook de knarsentanden. Als ik hem gewoon lekker lang laag losrij (doe ik altijd wel) dan is er niks aan de hand. Als we dan iets pittiger gaan werken, dan stressed hij iets meer, al vind hij fysiek de oefeningen nooit echt moeilijk. Ik kan best wel regelmatig beetje "ontspannen klooien" en dan is er ook niks aan de hand, al is hij dan wel nog schrikkerig van bepaalde dingen. Met een ander paard in de bak is hij wel rustiger. Hij zal je ook nooit in de steek laten, stress of niet, hij doet zijn job altijd en overal, maar ik moet hem op de heftige momenten er wel echt "door" rijden wat dan meestal resulteert in nog meer stress. Als ik zelf een mindere dag heb dan is hij ook veel gespannen, bang denk ik voor het feit dat hij voelt dat ik wat gespannen ben en dat het aan hem ligt...ik wil echt zo graag zijn best doen voor je.

Wij stappen ook veel tussendoor, effe oefening doen, daarna even uitblazen en dan weer verder met de volgende oefening. Ook altijd korte inspanningen en bij goed resultaat dadelijk stappen en uitblazen. Hij wordt dus zeker niet over de rooie gereden. Springtraining wordt ook veel afgewisseld met dressuurmatig springen, laag en hoger, lijntjes, parcourtjes, beetje spelen met draaitjes oefenen enz.

Wandelen vind hij echt geweldig, dat doen we nu echt veel meer sinds de corona, lekker een paar uur de bossen in en daar geniet hij echt van. Altijd laat ik dan losse teugel, ook als hij het spannend vind, dat helpt het beste om hem het snelst weer rustig te krijgen. Misschien kan ik in de training idd zoals je voorsteld als hij zich weer in zichzelf keert gewoon ophouden met de oefening en terug laag en lang rijden gaan.

Mors certa, hora incerta ... In loving memory of Jim 1985 - 2013, Dutch 2008 - 2016, Jaszkula 1987 - 2018 & Royke 2007 - 2021


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: elise t., Euridicey, Hennos, kojack, lianne18, Mooblie en 7 bezoekers