Onzekerheid.. doe ik het wel goed?

Moderators: Nicole288, Coby, Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Tordis02

Berichten: 151
Geregistreerd: 07-09-14
Woonplaats: Hilvarenbeek

Onzekerheid.. doe ik het wel goed?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-11-18 13:44

Hallo bokkers,

Ik kom hier ook nog even mekkeren over mijn onzekerheid rondom het voeren van mijn Fjord. Ik heb haar nu anderhalf jaar en dacht dat ik met 23 jaar rij-ervaring alles wist wat je over paarden kon weten. Tot ik een eigen pony kreeg. Ik weet echt he-le-maal niks :P

Op de vorige stal waar ze stond, had ze onbeperkt hooi. Gewoon een grote ronde baal in een grote metalen hooiruif waar ze met de hele kudde van aten. Ze waren dan niet altijd aan het eten, soms waren ze gewoon.. aan het staan. Daarnaast kreeg ze niks bij.

Sinds drie maanden zijn we verhuisd. Op deze stal wordt het natuurlijk anders gedaan (het is overal anders). Hier krijgt ze 's morgens een ruif hooi en 's avonds een ruif hooi. Ik vond dit een beetje eng, staat ze dan niet te lang zonder, is het niet te weinig. Maar na drie maanden moet ik concluderen dat ze het er prima op doet, ze wordt niet mager, vertoond geen last van wat dan ook. Maar het stemmetje in mijn hoofd zegt, paarden horen (bijna) altijd iets in hun maag te hebben, paarden vervelen zich snel, dit is niet genoeg. Let wel, in hoeveelheid. Het is erg rijk hooi dus qua voedingswaarden is dit absoluut genoeg (het hooi wordt ook regelmatig geanalyseerd), en moet ze van dit hooi ook zeker niet meer krijgen denk ik. Naast hooi krijgt ze dagelijks een handje balancer van Equilin, omdat ruwvoer over het algemeen arm is aan selenium, zink, koper, natrium en vitamine E, en ze zo toch haar vitamientjes en mineraaltjes krijgt.

Nu in de wintermaanden heb ik besloten 's middags wat bietenpulp bij te geven. Echt maar weinig hoor, nog geen kwart van een emmer (eenmaal geweekt). Dan moet haar gestel in de middag nog een keertje aan de gang, en voorkom ik hopelijk ook dat ze eventueel tóch wat af zou kunnen gaan vallen. Nu twijfel ik om zelf wat arm hooi bij te gaan kopen om dat 's middags in een slowfeeder aan te bieden, maar ik heb eerlijk gezegd geen idee wát voor hooi ik dan zou moeten zoeken, en of dit nodig is.

Kijk ik naar mijn pony, dan denk ik, ze ziet er prima uit. Ze is niet te dik, niet te dun, ze zit goed in haar vel, ze is in haar hum. Ik maak een probleem dat er niet is. Ik zoek alles wat ik doe goed uit. En toch blijft die onzekerheid. Doe ik het wel goed? Komt ze niks te kort? :/

Kunnen jullie iets zinnigs zeggen over of ik het goed doe, en over wat ik met mijn onzekerheid moet?

Tordis <3


Isabel_k

Berichten: 4591
Geregistreerd: 18-03-12
Woonplaats: Zuid holland

Re: Onzekerheid.. doe ik het wel goed?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-18 13:46

Ik denk dat je het in principe goed doet. Ze ziet er immers aan de buitenkant goed uit, en dat kan alleen als ze aan de binnenkant ook in orde is ;) Je geeft haar ook vitamines bij en in de winter is dat zeker aan te raden (dat krijgt mijn fjord ook).

Wel denk ik dat je echt moet gaan kijken naar een slowfeeder of iets in die geest. Twee keer per dag ruwvoer is echt te weinig en mettertijd ga je hier problemen mee krijgen.

IG: @arabierjoep

Tordis02

Berichten: 151
Geregistreerd: 07-09-14
Woonplaats: Hilvarenbeek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-11-18 13:49

Isabel_k schreef:
Wel denk ik dat je echt moet gaan kijken naar een slowfeeder of iets in die geest. Twee keer per dag ruwvoer is echt te weinig en mettertijd ga je hier problemen mee krijgen.


Dat denk ik dus ook, maar ze doen dit zo al 40 jaar hier op stal, en er zijn nog nooit problemen mee geweest. Dit is dus precies waar mijn onzekerheid ligt. Want wie ben ik om tegen 40 jaar ervaring in te gaan..

Tordis <3

Isabel_k

Berichten: 4591
Geregistreerd: 18-03-12
Woonplaats: Zuid holland

Re: Onzekerheid.. doe ik het wel goed?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-18 13:52

Maar als zij al 40 jaar in de sloot springen? Moet jij er dan achterna of blijf je bij je eigen gevoel.

Er zijn wel veel problemen geweest. Hoeveel paarden hebben maagzweren? Bijten bij het aansingelen? Hebben koliek?

Ik zou als ik jouw was echt bij jezelf blijven en op zoek gaan naar een manier waarop je je paard langer hooi kan voeren. Langer voer hebben betekend natuurlijk niet perse meer. En als dat niet lukt, zou ik me af gaan vragen of je daar wel moet staan.

IG: @arabierjoep

Wieke

Berichten: 1651
Geregistreerd: 16-08-10
Woonplaats: Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-18 13:52

Kun je niet een slowfeeder net in de ruif leggen dat ze het hooi er zo in kunnen gooien?
Als de hoeveelheid voldoende is, en het puur tijd rekken is, is dit misschien een mogelijkheid

Tordis02

Berichten: 151
Geregistreerd: 07-09-14
Woonplaats: Hilvarenbeek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-11-18 13:55

Isabel_k schreef:
Maar als zij al 40 jaar in de sloot springen? Moet jij er dan achterna of blijf je bij je eigen gevoel.


Dat is dus waarmee ik aan het worstelen ben. Moet ik mijn eigen gevoel volgen, of moet ik openstaan voor een andere manier die misschien ook werkt.

Tordis <3

Sjolvir

Berichten: 25271
Geregistreerd: 26-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-18 14:05

Check..
Heb fjord (en knabstrupper)
STaan bij boer, die al 100 jaar hetzelfde doet.. namelijk 2 x per dag voeren.
En ik eigenwijs kreng (en nog een stalgenoot) proppen het eten in slowfeeders, hij hangt ze op.
(Vullen is uiteraard extra werk, dat wil hij niet, snap ik ook wel. Ging wat schoorvoetend in begin uiteraard, maar ach.. alles went, ook dit, dus top, hij blij, wij blij, paardjes blij. Heb wel hele berg van die netten gekocht, zodat ze ruim van te voren klaar gemaakt kunnen worden, geloof dat ik er 10 heb of zo... en 2 paarden)

O ja, ze krijgen dus alleen ruwvoer (voordroog bij ons, maar lijkt soms aardig op hooi) en vitamine brokje, meer niet.

[EJL-ITP] Van overdwars naar M2 van met tumor naar met humor! ons 2017.... begint en eindigt met een tumor, maar Heps houdt haar humor!
Hepsie [RIJ-ITP] All over the world Noors, Zuid Europees en VS asjemeCOW?!!!
I.M. Vaarwel mijn gouden koningin.....
[IM] And then the fairytale ends.... Sjolvir run for ever.
“The secret in riding is to do few things right. The more one does, the less one succeeds. The less one does, the more one succeeds.”
~ Nuno Oliveira

Mizora

Berichten: 16856
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Doordeweeks: Wageningen, in het weekend: Hellevoetsluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-18 14:06

Ze hebben geen problemen gemerkt. Maar 2/3e van de paarden, en dat is inclusief weidepaarden die het gemiddelde naar beneden trekken (er zijn ook weidepaarden met maagproblemen, maar minder), hebben maagwandirritatie of maagzweren. Basic dingen als humeurig bij de buik poetsen (een "echte" merrie hoor je dan vaak), schrale bovenlijn, gevoelig op de singel, luchtzuigen, knarsetanden, iets gevoeliger voor koliek, wat gassig zijn, etc. Maar vaak zie je deze problemen ook pas na verloop van tijd, als de maagzweren steeds iets erger worden, als ze al opgemerkt worden.

Ik zou zeker in de middag hooi in een slowfeeder ophangen als dat kan, en je geeft aan dat het in een ruif gevoerd wordt, kan van deze ruif gemakkelijk een slowfeeder gemaakt worden (bijvoorbeeld door een tasvormige slowfeeder erin te hangen die met een stok gemakkelijk open gehouden kan worden om te vullen).

Qua tussentijd zonder ruwvoer, advies is maximaal 3 uur. Als bovengrens is het 6 uur. Is er stro in de stal en eet ze ervan? Dat maakt namelijk ook nog wel iets uit, maar verkomt zeker niet de maagzweerproblemen bij 2x9 uur zonder ruwvoer. Door in de middag een slowfeeder te geven en met een net om de ruif heen waardoor ze in plaats van 2-3 uur wel 4-6 uur over haar ruwvoer doet, heb je de meeste risico's wel ondervangen zover dat in deze situatie mogelijk is.

Qua mineralenbrok zou ik eens zorgvuldig wegen hoeveel ze echt moet krijgen. Een fjord valt qua gewicht gewoon onder paard, ik heb nu even niet de tijd om equilin in mijn voercalculator te zetten maar met 13mg Se/kg zal je puur op het seleniumgehalte al 25g/100kg paard nodig hebben bij gewoon hooi.

Vanaf nu beschikbaar voor professionele digitale voedingsadviezen voor het paard.
PB voor meer informatie.

Wie doet er mee! Applaus voor de zorg en andere hulpverleners. Dank jullie wel voor jullie inzet, ik sta achter jullie.

Gypsy
Soort van gewaardeerd verhalenverteller

Berichten: 19736
Geregistreerd: 09-08-07
Woonplaats: The world is my playground.

Re: Onzekerheid.. doe ik het wel goed?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-18 14:30

Hoeveel uur staan ze zonder hooi dan?

Het geeft niet als dat een uur of 4 is, maar langer zou ik niet willen.

Fijne geremde en geveerde wagen model jachtrijtuig, enkel of tweespan a of b pony's, plaats voor 4 volwassenen, te koop:
https://www.bokt.nl/markt/ad/513448/gev ... en-ab-pony

troi
Berichten: 16481
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Re: Onzekerheid.. doe ik het wel goed?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-18 20:33

Hoe lang vreten ze van 1 voerbeurt? Als dat niet zeker 8 uur is zou ik er erge moeite mee hebben... koop een stapeltje hooinetten en leg ze gevuld klaar, dan wil de stalhouder ze vast ophangen voor je.

fotoshoot van mijn knappe ventje !!

[ITP] hop hop hop quarter in galop, dankzij emdr!


Skippy01

Berichten: 6498
Geregistreerd: 01-11-06
Woonplaats: Brabant

Re: Onzekerheid.. doe ik het wel goed?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-18 11:48

Stalbaas hier is geen fan van hooinetten. Ik wel, want anders staat ze te lang zonder ruwvoer. Ik heb dus een enorm hooinet ophangen, gevuld met heel arm, heel grof hooi. Dat is meestal de dag erna nog maar voor de helft leeg. De reguliere voerbeurten van stal (3x, naast weidegang van 9-5 in de winter, 9-7 in de zomer) komen daar bovenop, met aanzienlijk rijker voordroog dat ik maar beperkt wil geven. Daarnaast staan ze hier op stro, 'lekker' stro, ze eten het graag.
Misschien kun je dit ook zo doen: een eigen hooinet vullen en ophangen elke dag, en het 'normale voeren' in de ruif zo laten als het is? Op die manier is het enkel voor jou meer werk.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers