Moderators: Dyonne, Coby, C_arola, Nicole288, balance, Sica, Neonlight
IlonavL schreef:Zoals de titel al zegt: wie wil er eens met mij meekijken n.a.v. bloedonderzoek?
Ik zal proberen aan 'het begin' te beginnen... Het gaat hier om mijn 6 jarige ruin, volbloed arabier. Een echte laatbloeier. In zijn jonge jaren al behoorlijk aan de maat, een lange slungel en zeker tot zijn derde jaar wat schraal geweest. Is niet erg, hij was jong en volop in ontwikkeling. Langzaam aan wat grondwerk opgepakt maar het uitzwaren en (minimaal) opbouwen van spieren is eigenlijk pas afgelopen jaar wat meer zichtbaar geworden. Vorig najaar kwakkelde hij wat; natte periodes en hij leek niet lekker in zijn vel te zitten. Ik zag wat vaker dunne mest en zijn weerstand was duidelijker lager dan dat van de andere paarden. Zo hadden wij helaas een uitbraak van ringworm (huidinfectie) onder de koeien en, hoewel de koeien apart staan van de paarden, kreeg ook mijn ruin (als enige van de paarden) hier last van. Mijn osteopaat adviseerde om hem multivit bij de voeren van phytonics. Dit ondersteunde hem duidelijk en hij zat weer lekkerder in zijn vel.
Halverwege augustus zijn jaarlijkse check gehad bij dezelfde osteopaat. Deze constateerde een wat gelig tandvlees en dacht daarbij aan 'problemen' met de lever. Hij adviseerde mij bloedonderzoek te laten doen, ook n.a.v. zijn kwakkelen afgelopen najaar. Dit heb ik gedaan en de volgende afwijkende waardes zijn daar uit gekomen:
Glucose: 6,1 mmol/l (zou moeten liggen tussen 3,05 en 4,99)
LDH: 469 U/l (zou <400 moeten zijn, de DA vertelde mij wel dat de hogere waarde kan komen omdat mijn ruin gespannen was)
Zink: 75,1 µmol/l (moet liggen tussen 9,2 en 19,9, veel te hoog dus)
Selenium: 60,6 µg/l (moet liggen tussen de 100 en 200)
Afijn, dat de waarde van selenium te laag is, kijk ik niet zo van op en daarmee valt het ook het stukje mindere weerstand en gebrekkige spieropbouw te verklaren. Van de hoge waarde van zink schrok ik. Uiteraard mijn osteopaat gevraagd, hij vertelde mij dat aan deze hoge waarde een sluimerend virus ten grondslag kan liggen. Wanneer de lever hier dan niet mee overweg kan, verhoogt dit de waarde van zink. Zijn advies: doorgaan met de multivit en aanvullen met selenium en liver comp.
Mijn ruin staat niet op het land en heeft de beschikking tot onbeperkt grof, stengelig hooi. Verder voer ik hem per dag een halve schep marstall vito. Goed om te weten is dat mijn ruin zeer gevoelig is en snel spanning opbouwt, wat zich uit in explosief gedrag. Zijn darmen blijven een aandachtspunt, in combinatie met zijn zenuwachtige karakter raakt hij snel aan de diarree.
Ik zou het fijn vinden om, naast het advies van mijn osteopaat (wat ik absoluut ter harte neem) eens kritisch te kijken naar wat mijn ruin nu eigenlijk binnenkrijgt en wat ik eventueel kan veranderen aan zijn voer. Zo las ik bijvoorbeeld dat het zinkgehalte in de Marstall Vito redelijk hoog is t.o.v. bijvoorbeeld andere soorten krachtvoer (en wat is daarin 'hoog')? Daarnaast ben ik wat twijfelend met het toevoegen van selenium. Dat mijn paard hier een tekort aan heeft is duidelijk, maar ik zie verschillende producten en doseringen. Ik lees goede dingen over de Chevivit E-Selen. Kortom: ik zie gewoon door de bomen het bos even niet meer en zou het fijn vinden als er wat mensen met mij meedenken. Mochten er nog vragen zijn, stel ze gerust
Gebruikers op dit forum: Gemma_99, GoogleAdsense, rocky_1995, Ubermetrics en 8 bezoekers