Voertips voor paard met slokdarmprobleem

Moderators: Coby, Nicole288, Dyonne, Pistasche, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Gambler21

Berichten: 536
Geregistreerd: 13-01-08

Voertips voor paard met slokdarmprobleem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-17 22:07

Hallo,

ivm uitwendig letsel door een trap van een ander paard heeft mijn paard een slokdarmprobleem opgelopen. Momenteel zijn we druk aan het dokteren wat er precies aan de hand is en morgen moeten we weer naar de kliniek en hopen we uitsluitsel te krijgen over de oorzaak, gevolgen en wat de vervolgstappen zijn.

Mijn paard is nog nooit verstopt van krachtvoer, slobber en gras. Hooi geeft met regelmaat problemen. Helaas is ze daardoor wat gewicht verloren, gelukkig kon ze dat hebben, maar meer teruglopen dan nu is niet gewenst.

Ik geef haar speedibeet van pavo bij met luzerne, maar ik weet niet goed welke hoeveelheid ik kan voeren zonder dat het problemen zou kunnen veroorzaken en wat geschikt voer is in deze situatie. Ik zoek dus tips voor het voeren en dan met name een slobber met buikvulling en voedingsstoffen en in welke hoeveelheid/verhoudingen.

Alle tips zijn welkom.


Laulitz

Berichten: 8738
Geregistreerd: 02-04-04
Woonplaats: België

Re: Voertips voor paard met slokdarmprobleem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-17 22:19

Kwa voer heb ik niet echt tips, maar misschien hooi voeren in een slowfeeder? Ik had een paard die ook regelmatig slowdarmverstoppingen had (die kon geen droog voer eten, enkel slobber/nat gemaakt) en die at altijd hooi uit een slowfeeder en dat ging wel goed. Ik weet natuurlijk niet of dit voor jou paard een oplossing is, maar ze nemen kleinere happen waardoor de kans op een verstopping natuurlijk kleiner wordt.

RIP Evita 02/04/1995 - 02/05/2017
Instagram - Volg Apa de Border Collie zijn avonturen!

cobiie

Berichten: 7111
Geregistreerd: 26-02-03
Woonplaats: het mooie dorp Nieuwerkerk ad ijssel

Re: Voertips voor paard met slokdarmprobleem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-17 22:26

Ik zou denken aan het bijvoeren van senioren priores.

[o]

Gambler21

Berichten: 536
Geregistreerd: 13-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-17 22:27

Dank je wel voor je reactie. Ze krijgt inderdaad hooi uit een slowfeeder, maar ook dan gaat het helaas regelmatig mis. Qua hooi hebben we al veel soorten geprobeerd en ook op verschillende manieren aangeboden. Ze doet het het best op fijn, zacht hooi uit een slowfeedernet en gevoerd zo laag mogelijk vanaf de grond.

Gambler21

Berichten: 536
Geregistreerd: 13-01-08

Re: Voertips voor paard met slokdarmprobleem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-17 22:29

Alleen senioren priores? Of nog andere dingen erdoor? En hoeveel per voerbeurt voor een paard van 1.70m is verantwoord? en hoe vaak per dag?

Mizora

Berichten: 17373
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-17 22:31

Ik zou kijken of ze hartog compact gras wel goed weg krijgt, dat is gehakseld en kunstmatig gedroogd ruwvoer/hooi. Vaak gaat dat gemakkelijker.

Gaat het om een paard van 500-600kg? Ik zou trouwens kijken of je het paard direct op de kliniek kan wegen, vaak is dat mogelijk en dat is niet alleen voor voeren maar voor allerlei medische dingen ook handig om te weten.

Een vervangend product is subli seniores priores, in jouw geval zou ik per 2 dagen 0.4-0.45kg droog gewogen (½ standaardschep, bij voorkeur wegen) per maaltijd ophogen totdat ze op maximaal 0.5kg/100kg lichaamsgewicht zit per maaltijd, dus 2.5-3kg droog gewogen per maaltijd (dat is dus na 12-14 dagen), en dat mag ze dan maximaal 4x per dag, bij voorkeur zo goed mogelijk over de dag verdeeld. Wel moet het voer per kg product met 3L water geweekt worden voor minimaal 4 uur. Het gemakkelijkste vind ik de ezelsbrug: 1 schep voer op 2 scheppen water. Je paard krijgt dan dus zo'n 12-15kg slobber per maaltijd.

Indien weken geen optie is, is er ook de mogelijkheid om pavo nature's best als ruwvoervervanger in te zetten. Daar is het oorspronkelijk niet voor bedoeld, maar de hoeveelheid vezel is gelijk, het zetmeelgehalte is laag genoeg voor paarden zonder zetmeelproblemen en het hoeft niet per se geweekt te worden, mijn paard krijgt echter van brok al slokdarmverstopping en krijgt het dus wel geweekt, dan is het met 5-10 minuten klaar. De maximale dosering is 1kg/100kg paard en het kan eventueel gecombineerd worden met pavo speedibeet (0.5kg/100kg paard). De Ca:P-verhouding is dan niet optimaal, maar in dit geval voegen de vezels van de speedibeet meer toe dan dat de iets scheve Ca:P-verhouding er afbreuk aan doet. Ter vergelijk: het is nu gelijk aan de Ca:P-verhouding van graszaadhooi.

Nog een andere mogelijkheid is om pavo 18+ te combineren met speedibeet. Dan is het 0.5kg/100kg 18+ met 1kg/100kg speedibeet. Er zit niet veel verschil tussen de 2 pavo-combinaties, maar ik heb zelf een lichte voorkeur voor de Nature's best-variant door het hogere gehalte vezel en nog wat voedingstechnische dingen.

Door alle 3 de ruwvoervervangers mag hartog grasmix of hartog compact gras gemengd worden. Kijk even hoe snel ze eet en in hoeverre het uitmaakt of je er grasmix (of compact gras) door mengt. Als ze ook met grasmix het achter elkaar naar binnen lepelt, zou ik niet meer dan 0.5kg grasmix per maaltijd erbij doen, als ze het rustig eet en soms ook gewoon wat anders gaat doen, mag er tot 2kg grasmix per keer doorheen.

Optimaal is als ze compact gras goed kan eten en je dit gebruikt als ruwvoer. Luzerne en speedibeet zijn voor nood handig, maar bevatten allebei veel te veel calcium ten opzichte van de hoeveelheid fosfor. Wil je dit toch gebruiken, dan moeten er ook zemelen bijgevoerd worden.

Dit kan in de verhouding: 3 gewichtsdelen droge speedibeet/pulpbrok/bietenpulp, 2 gewichtsdelen tarwezemelen, 1 gewichtsdeel gehakselde luzerne.

Als je op het internet gaat zoeken zal je vaak tegenkomen dat het 2 delen luzerne en 1 deel zemelen is, maar dit is echt incorrect. Het is een mantra die op de natuurlijke fora ergens verkeerd is gegaan en toen is de versie die het best bij hen paste blijven hangen.

Wie doet er mee! Applaus voor de zorg en andere hulpverleners. Dank jullie wel voor jullie inzet, ik sta achter jullie.

Gambler21

Berichten: 536
Geregistreerd: 13-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-17 22:49

Mizora, dank je wel voor je uitgebreide reactie. Volgens mij kan ik daar echt verder mee! Heel erg fijn!

Mizora

Berichten: 17373
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Voertips voor paard met slokdarmprobleem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-17 22:54

Ik zie dat ik het niet heel duidelijk omschreven heb, maar maximaal 4 keer per dag gaat over de hoeveeheid bij ruwvoervervangers. Vaker voeren is beter, maar dan moet je de hoeveelheid per portie verminderen, ook met opbouwen (dus als je 6x per dag voert gaat de hoeveelheid voer per 2 dagen maar met 0.3kg per maaltijd omhoog).

Wie doet er mee! Applaus voor de zorg en andere hulpverleners. Dank jullie wel voor jullie inzet, ik sta achter jullie.

Gambler21

Berichten: 536
Geregistreerd: 13-01-08

Re: Voertips voor paard met slokdarmprobleem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-17 22:59

Ik ga morgen er even voor zitten om een schema te maken en zal hem dan hier plaatsen. Dank je wel voor de duidelijke uitleg.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 6 bezoekers