Herkomst van de behoefte van selenium voor paarden?

Moderators: Pistasche, C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mizora

Berichten: 17303
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Herkomst van de behoefte van selenium voor paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-08-17 20:40

Selenium is 1 van de 3 mineralen waar veel paarden in Nederland te weinig van binnen krijgen als ze niet bijgevoerd worden met een krachtvoer of mineralensupplement. De behoefte ligt tussen de 0.2 en 0.3mg per 100kg lichaamsgewicht (afhankelijk van welke bron je gebruikt). Maar als je bedenkt dat paarden al heel lang in Europa voorkomen, is het eigenlijk niet compleet logisch. Nu kwam ik pas een plaatje tegen waar de equus equus, de voorganger van het huidige paard, leefde 20 miljoen jaar geleden. Dit was alleen in centraal Amerika, centraal VS om precies te zijn.

Afbeelding

En ik weet dat er gebieden zijn in de VS waar een hoog tot zeer hoog seleniumgehalte in de grond voor komt. Dat blijkt dit gebied te zijn:

Url i.v.m. te groot
http://secure.caes.uga.edu/extension/publications/files/html/B1390/images/Figure4.JPG

Ook het zink-gehalte blijkt in dat gebied vaak relatief hoog te zijn:
Afbeelding

Het kopergehalte in de grond in dat gebied van de VS ligt gemiddeld wel iets hoger (20-30ppm i.p.v. 8-15ppm) maar kan ik minder gegevens over vinden (en wat ik vind is beschermd of niet erg duidelijk).

Wat denken jullie, zou dit de reden zijn dat de minimale behoefte voor optimale bloedwaardes bijna niet te realiseren zijn vanuit het ruwvoer in Nederland, of hebben jullie andere suggesties?

Wie doet er mee! Applaus voor de zorg en andere hulpverleners. Dank jullie wel voor jullie inzet, ik sta achter jullie.


Koper

Berichten: 27993
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: Op 1.5 uur vliegen van Parijs

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-17 17:00

Naar mijn idee ligt het vooral aan de kwaliteit van Nederlands ruwvoer. Gras en ander ruwvoer is in Nederland vooral gericht op rundvee. Het doel is om zo veel mogelijk eiwit te kweken (productie van melk en/of vlees). Voor paarden is het minder geschikt. Er zitten een heleboel mineralen niet of niet voldoende in. Kijk alleen al naar de eenzijdigheid van wat een in Nederland levend paard te eten krijgt: als hij geluk heeft krijgt hij een stuk of 8, of zelfs nog minder, grassoorten binnen, al dan niet in de vorm van hooi. Terwijl het paard honderden verschillende gewassen kan eten, en ook zou moeten eten om in alle mineralen en vitamines te voorzien.

Kickin' my can all over the place
Weet je wat mijn paard kan? Hij kan pannenkoeken maken zonder beslag :j
Vivo por vos <3 Pony <3

https://books.google.nl/books?id=N6dHAw ... er&f=false

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 3 bezoekers