Ervaringen gebruik paarden hooiruif

Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
misz_blont
Berichten: 144
Geregistreerd: 17-05-13

Ervaringen gebruik paarden hooiruif

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-11-16 10:18

Ik ben opzoek naar een hooirruif waar je meerdere paarden uit kunt laten eten.
Dit om te voorkomen dat ze veel zand binnen krijgen, ivm voeren vanaf de grond en dat het hooi verlopen wordt of wegwaait.

Nu zat ik te denken aan de grote paarden hooiruiven (12 paards) maar wie heeft ervaring met deze hooiruiven? Bevallen deze en wat voor hooiruif heb je? zweeds hek of veiligheidshekken?

Het gaat hier om een groep van 8 paarden (verschillende leeftijden).

tamary

Berichten: 30431
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Ervaringen gebruik paarden hooiruif

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-16 19:34

Hier geen optie ivm schuurder en geen trekker. Kijk heel goed waar je zo'n ruif neerzet, want het wordt er omheen geheel kapot gelopen. Dus of je offert een stuk wei op en verplaatst dat ding na elke x balen of (mijn voorkeur zeker in nat Nederland) verhard er een flink stuk omheen (kan de trekker er ook beter bij om nieuwe baal te plaatsen). Verder kan je een stuk smeren en verwaaien opvangen met een hooinet die over de baal past (er bestaan speciale voor, kost wel 15-200 euro) en kies een variant met een dak, want anders wordt het onderste deel nat, gaat schimmelen en ze eten het niet meer.

zorro

Berichten: 8883
Geregistreerd: 19-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-16 19:45

Wij hebben er een, geschikt voor 8 paarden. Er kan een ronde baal in. Er zit een dakje op en het is gewoon zo'n zweedse.

Het bevalt ons perfect, we hebben nu nog maar twee paarden maar ik vind het belangrijk dat ze onbeperkt ruwvoer hebben in de winter. Ze kunnen er prima mee omgaan, ze staan niet de hele dag door te eten bijvoorbeeld.

Het stuk er om heen word inderdaad enorm vertrapt. Ook knoeit er met wind best wat voer, maar dat vind ik niet zo'n probleem. De dames eten ook best wat van de grond en ik vork 1x per week het schone spul weer de ruif in.

We hebben hem op een hoger en daardoor redelijk droog punt staan en dat is wel erg handig. In het voorjaar halen we hem er uit (al is hij dit jaar een keer in de wei blijven staan) en als er dan veel vertrapt voer ligt, ruimen we dat op met de kraan. Anders even met de weidesleep er over.

Vullen doen wij met trekker en hefmast. Het is in het begin even oefenen maar nu doet mijn vriend het alleen en vrij vlot.

Al met al, ik wil nooit meer zonder!