Moderators: Coby, balance, Firelight, Dyonne, Neonlight, Sica, NadjaNadja, C_arola, Essie73

Maris schreef:snater schreef:Mijn sportpaard (Z-niveau dressuur) krijgt sinds ongeveer een halfjaar Cavalor muesli (superforce) en brok (top action). Daar doet hij het geweldig op, beduidend veel beter dan op Horsefood en PAVO. Horsefood ruikt niet lekker, mijn paard at het slecht en daarom ben ik ermee gestopt. Pavo deed hij het best goed op, maar de granen uit de muesli kon je zo terugvinden in de mest en werd dus niet zo goed verteerd. Op advies van mijn trainer ben ik overgestapt op Cavalor en sinds die tijd zit hij veel beter in zijn vel, is energieker, glanst je tegemoet en bovendien is hij gek op het voer. Voor zover ik weet is Cavalor ook gemaakt uit 100% natuurlijke ingrediënten.
Cavalor bevat als enig paardenvoer nog E 324 of terwijl etoxiquine. Kankerverwekkend mag niet meer voor "menseneten" gebruikt worden om die reden in duitsland, heel terecht , ook niet voor dierenvoer........
Breghje schreef:Marstall ben ik zelf wel tevreden over. Die straling.. daarmee bedoel je dat thermodinges om de granen te ontsluiten? Dacht dat dat met hitte ging, vanwege de thermo. (Geen idee waar ik dat vandaan haal overigens) Ik ben op Marstall overgegaan omdat dat het enige voer was waar geen Enrs ed zooi inzat. Ze krijgt nu (een Fries van 550-600 kg) een handje per dag en dat is met 24/7 weide en kuil meer dan voldoende.

snater schreef:Maris schreef:
Cavalor bevat als enig paardenvoer nog E 324 of terwijl etoxiquine. Kankerverwekkend mag niet meer voor "menseneten" gebruikt worden om die reden in duitsland, heel terecht , ook niet voor dierenvoer........
Kun je dat anders bewijzen dan Djilan, wiens lijstje inmiddels alweer vier jaar oud is? En heb je wetenschappelijk bewijs over mogelijke effecten van de hoeveelheden E324 in voer van Cavalor bij paarden?


Maris schreef:Ik kreeg een paar jaar geleden als antwoord van Marstall dat hun voer dmv straling bereid werd. Toen ik vroeg of die straling te vergelijken viel met magnetron straling was het antwoord bevestigend. Inmiddels kan het veranderd zijn natuurlijk. Alhoewel hitte ook wel erg veel goede stoffen in granen etc vermindert ( net zoals koken van groenten zorgt voor vitaminen en mineralen teruggang ).
Dat cavalor nog steeds E 324 bevat staat gewoon op de zak, hoef ik verder niets aan te bewijzen toch ? Dat het schadelijk is kan je zo vinden door te googlen. De hoeveelheid die ervan in het voer zit weet ik niet, ik wil het gewoon omdat het erin zit al niet voeren.
Maris schreef:Ander alternatief is gewoon hele granen voeren. Hoeven ze niets te koken, verhitten, expanderen etc. En gaan er geen voedingsstoffen verloren ...
Citaat:Het graan wordt gekookt, waardoor de voedingsstoffen worden ontsloten. Dit heet het hydrothermisch proces. Het gaat hierbij om de inwerking van vocht, warmte en druk op de graankorrel. Door dit proces kunnen paarden meer energie uit een graankorrel halen, dan wanneer deze niet behandeld zou zijn. Ze hebben er dus minder voer van nodig. Alle granen van marstall paardenmuesli’s ondergaan dit speciale proces. De praktijk wijst uit dat paarden met een kleiner voedselrantsoen gezonder zijn en bereid zijn tot betere prestaties.
Hydrothermisch proces
Hydro: water, vochtigheid
Thermisch: warmte, warm, hitte
Hoofdbestanddeel zetmeel
De graankorrel is van nature zeer goed beschermd tegen invloeden van buitenaf door de meerdere schillen. Het binnenste van de korrel bestaat voornamelijk uit zetmeel, dat zorgt voor een hoge voedingswaarde. Zetmeel, een zogenaamd polysacharide is uit meerdere moleculen opgebouwd en komt voor in de vorm van kleine bolletjes. Deze zetmeelmoleculen zijn door een zaadhuid omgeven en zo optimaal beschermd tegen het binnendringen van vloeistoffen. Een groot deel wordt zelfs niet aangetast door het maagzuur.
Door het hydrothermische proces wordt de beschermlaag van de zetmeelmoleculen op een positieve manier aangetast. Een speciaal enzym, amylase, kan nu de zetmeelmoleculen afbreken tot het disacharide maltose (moutsuiker). Amylase is het belangrijkste enzym in speeksel, maar het komt ook in de maag- en darmsappen voor. Hoe beter het zetmeelmaltose-omzettingsproces plaatsvindt, hoe beter de voedingsstoffen worden verteerd. Daarbij wordt de zetmeelverteerbaarheid bij paarden verbeterd met 20% tot 80%, afhankelijk van het soort graan.
Maris schreef:Als paarden goed kauwen op de hele granen worden ze net zo goed opgenomen als granen die gepoft etc zijn....
fransje23 schreef:Maris schreef:Als paarden goed kauwen op de hele granen worden ze net zo goed opgenomen als granen die gepoft etc zijn....
Ik kan je bij ons op stal a.d.h.v. de mest zo aanwijzen welke paarden er hele granen krijgen. Een paardengebit is van nature niet bedoeld om granen te malen en dus gebeurt dat ook niet erg goed.
Maris schreef:volgens dierenarts anneke Hallebeek ( gespecialiseerd in voer ) kunnen paarden het heel goed en is expanderen etc alleen nodig voor oudere paarden die minder goed kunnen kauwen door hun gebit.
Maris schreef:Dat cavalor nog steeds E 324 bevat staat gewoon op de zak, hoef ik verder niets aan te bewijzen toch ? Dat het schadelijk is kan je zo vinden door te googlen. De hoeveelheid die ervan in het voer zit weet ik niet, ik wil het gewoon omdat het erin zit al niet voeren.
. Maar ik heb contact opgenomen met een deskundige op het gebied van diervoeding, ik wacht nog op antwoord. Dat zal ik tegen die tijd ook hier wel even plaatsen. 
Maris schreef:Ander alternatief is gewoon hele granen voeren. Hoeven ze niets te koken, verhitten, expanderen etc. En gaan er geen voedingsstoffen verloren ...

Maris schreef:Op dit moment voer ik ook pure granen, echt niets van te zien in de mest.
Verkrijgbaarheid betere voermerken is idd waardeloos. Zonde !
Ik heb nu conceptbrok van Hartog gekocht, ze beweren dat deze brok zonder schrootproducten en zonder houdbaarheidsmiddelen is. En met hoge waardes aan vit en min ( wat ik zocht zodat ik minder krachtvoer hoef te geven om die stoffen aan te vullen ).

Maris schreef:Snater, welk wetenschappelijk bewijs wil je dan ? E 324 is echt niet meer toegestaan voor menselijke consumptie. Ik heb dat zelf uit een boek waar alle E nummers in stonden. Maar het is vast ook wel op internet te vinden, lijkt me.
Groetjes,
Maris