Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne
Vlinder2009 schreef:Ik ben na veel overschakelen van stomen en weken toch weer op stomen over gegaan, omdat dat voor mij veel prettiger werkt.
Vorig jaar heb ik een grote bak aangeschaft. In eerste instantie kreeg ik hem niet warm genoeg dus hebben we hem geïsoleerd.
Het is belangrijk dat je materiaal hebt wat goed tegen de warmte kan, goed geïsoleerd is én goed afgesloten kan worden, anders wordt het sowieso geen succes.
Als je gewoon een goede, normale behangstomer koopt, moet de temperatuur ook geen probleem zijn.
Gestoomd hooi moet volgens de site van Haygain zeker 10 minuten op tenminste 80 graden stomen.
Ik meet de temperatuur dus regelmatig. Nu heb ik een bbq/vleesthermometer waar je van buitenaf de temperatuur kunt aflezen. De prikker kan behoorlijk diep in een plak, waarmee je zeker weet dat de binnentemperatuur goed is.
LinSa schreef:Interessant topic. Mijn merrie heeft COPD hebben we afgelopen week gehoord dus hier gaat het hooi ook gestoomd worden. Gisteren een tafelmodel vriezer op de kop getikt. Sluit goed en isoleert perfect.
Nu nog even twijfelen over welk stoomapparaat. Ik denk dat ik geen enorm sterke nodig hebt omdat de vriezer natuurlijk super geïsoleerd is.
liespower94 schreef:Ik vind het heel interessant om te lezen wat jullie creëeren!
Ik vraag me af, waarom stomen jullie het hooi? Waar kan het goed voor zijn en hoe voeren jullie het daarna dan?
Sandra_H schreef:Hier ook een paard met luchtwegproblemen. En omdat ook hij aan de schijt gaat van voordroog zijn we, nadat hij 10 dagen zouttherapie heeft gehad, gaan stomen. Geweekt was geen optie, dat eet ie echt niet, en bovendien doodt dat de schimmels niet. Hij is sindsdien helemaal hoestvrij.
Wij hebben de stomer (haygain) thuis staan. Degene die het eerst thuis is zet hem aan, en een uurtje later gaat het gestoomde hooi mee naar stal. Daar voeren we het deels in een hooibak (stuk rubber van de rol in de hoek van de box) binnen, en deels buiten in zijn uitloop.
LinSa schreef:Als ik het filmpje van de haygain kijk, dan zie ik daar een groen gebied met een temperatuur tussen de 75 en 90 graden. De haygain kan wellicht hogere temperaturen bereiken maar dat is niet nodig om de schimmels te doden blijkbaar.
Indestal schreef:Een nadenker, waarom stomen? Om te steriliseren? Dus schimmels en bacterien te doden? Of alleen om het stoffige te verminderen om te kunnen voeren.
Steriliseren gebeurt met temperaturen tussen de 121 graden Celcius en de 134 graden Celscius, dus met 3 of 4 bar...check dus je stoom apparatuur of deze dat kan..
De haygrain spreekt ook over temperaturen boven de 100 graden, hoeveel bar deze is, staat niet op de site.
Ik gebruik deze http://www.robby.nl/onze-producten/stoomreinigers.html, juist vanwege de hoge druk. Kost wat meer maar een degelijk produkt. De vorige is 15 jaar mee gegaan.
Dan heb ik een hoge ton niet dubbelwandig, stoom ongeveer 3/4 uur, gewoon omdat hij dan leeg is. Steriliseren is geloof ik minimaal 20 minuten, dus zit ik, altijd goed. Stoom vanaf onderaan. Met rek onderin, het hooi is losgeschud erin dus geen hele plak in elkaar. Kan omg. 4-5 plakken tegelijk.
Dus check even wiki , wat is een autoclaaf, wat is bar en wat is steriliseren...dan weet je wat je doet en wat je wilt...het maken ervan is een eitje...de spullen aanschaffen is de crux.
Indestal schreef:LinSa schreef:Als ik het filmpje van de haygain kijk, dan zie ik daar een groen gebied met een temperatuur tussen de 75 en 90 graden. De haygain kan wellicht hogere temperaturen bereiken maar dat is niet nodig om de schimmels te doden blijkbaar.
Dat is een aanname.
Op hun site staat dat de temperatuur boven de 100 is...er zijn verschillend schimmels, maar ook bacterien die schadelijk zijn wil je kunnen doden. Sla wiki daar eens over op..daar is veel te lezen over steriliseren
Indestal schreef:Gaat niet om de druk maar om de temperatuur van het stoom. Hoe hoger de druk ho hoger de temperatuu van het stoom is wat er uit komt...in een afgesloten vat kun je die druk en temp gedurende 20 minuten aanhouden en dan weet je dat je volgens een norm, ziekenhuisnorm bv, alles steriel hebt...met de zelfbouw moet je dat minder nauw nemen, maar hoe heter de stoom hoe effectiever...ik heb wel een deksel er op waar geen stoom uit weg kan en gedurende 3/4 uur zal het vast wel heel dicht bij een gesloten vat komen.