Hooistomer gezocht

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Popstra
Berichten: 13746
Geregistreerd: 21-06-08

Re: Hooistomer gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-18 21:06

Die zak Is meer bedoeld voor mee te nemen op wedstrijd. Zou die niet voor dagelijks gebruik kiezen.

ukkiepuk

Berichten: 4217
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-18 21:07

Popstra schreef:
Die zak Is meer bedoeld voor mee te nemen op wedstrijd. Zou die niet voor dagelijks gebruik kiezen.


Ah toch die zak op de site, dacht dat die alleen voor transport bedoeld was.

joycejj
Berichten: 179
Geregistreerd: 08-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-08-18 22:15

Vlinder2009 schreef:
Ik ben na veel overschakelen van stomen en weken toch weer op stomen over gegaan, omdat dat voor mij veel prettiger werkt.
Vorig jaar heb ik een grote bak aangeschaft. In eerste instantie kreeg ik hem niet warm genoeg dus hebben we hem geïsoleerd.
Het is belangrijk dat je materiaal hebt wat goed tegen de warmte kan, goed geïsoleerd is én goed afgesloten kan worden, anders wordt het sowieso geen succes.
Als je gewoon een goede, normale behangstomer koopt, moet de temperatuur ook geen probleem zijn.
Gestoomd hooi moet volgens de site van Haygain zeker 10 minuten op tenminste 80 graden stomen.
Ik meet de temperatuur dus regelmatig. Nu heb ik een bbq/vleesthermometer waar je van buitenaf de temperatuur kunt aflezen. De prikker kan behoorlijk diep in een plak, waarmee je zeker weet dat de binnentemperatuur goed is.



Qua apparaat heb ik nu een stoomapparaat op markplaats voor niet te veel kunnen vinden.
Kan tot 150 Gr, 3000 watt en kan tot 5 Barr.
Moet genoeg zijn dacht ik? :D
Wat voor grote bak gebruik jij die geïsoleerd is en goed afgesloten kan worden?
Wat ik me ook afvraag, de stoom bouwt druk op na verloop van tijd.
Als de bak dus geïsoleerd is en afgesloten zit, kan de druk nergens heen.
Dus hoe weet je wanneer je moet stoppen, voordat heel de boel uit elkaar klapt? %)
En waar heb jij die vleesthermometer vandaan?
Lijkt me erg handig om die indd bij aan te schaffen.

LinSa

Berichten: 2270
Geregistreerd: 11-11-08

Re: Hooistomer gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-18 22:37

Interessant topic. Mijn merrie heeft COPD hebben we afgelopen week gehoord dus hier gaat het hooi ook gestoomd worden. Gisteren een tafelmodel vriezer op de kop getikt. Sluit goed en isoleert perfect.
Nu nog even twijfelen over welk stoomapparaat. Ik denk dat ik geen enorm sterke nodig hebt omdat de vriezer natuurlijk super geïsoleerd is.

joycejj
Berichten: 179
Geregistreerd: 08-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-08-18 09:51

LinSa schreef:
Interessant topic. Mijn merrie heeft COPD hebben we afgelopen week gehoord dus hier gaat het hooi ook gestoomd worden. Gisteren een tafelmodel vriezer op de kop getikt. Sluit goed en isoleert perfect.
Nu nog even twijfelen over welk stoomapparaat. Ik denk dat ik geen enorm sterke nodig hebt omdat de vriezer natuurlijk super geïsoleerd is.


Ben benieuwd hoe jouw bevindingen zijn, want ik twijfel ook nog steeds over een vriezer, om dezelfde redenen als jou, ondanks de minder goede verhalen.
Goed geïsoleerd en sluit goed af!
Maar ben wel benieuwd hoe dat zit met de druk die zich opbouwd, of je dan geen ontploffing krijg ;)

8nnemiek

Berichten: 43398
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-18 09:53

Maar een vriezer trekt vaccuum. Lucht koelt af, krimpt en daardoor trekt de deur zich dicht. Als je daarin druk gaat opbouwen sluit hij niet meer af, of hebben jullie er een die je vast zet met klemmen?

LinSa

Berichten: 2270
Geregistreerd: 11-11-08

Re: Hooistomer gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-18 11:39

Ik heb er een zonder klemmen. Ik zie op internet vooral veel bouwsels met kliko's. Dat sluit ook niet goed af. Mocht de vriezer inderdaad niet goed meer afsluiten, dan zullen we daar iets op moeten verzinnen.

joycejj
Berichten: 179
Geregistreerd: 08-05-06

Re: Hooistomer gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-08-18 13:46

Als je een vrieskist heb, weegt de deksel opzich al behoorlijk wat.
Mocht dat niet voldoende zijn, kan je er altijd nog iets zwaars opzetten.
En een staand model, zou je een trekband om kunnen doen en er zijn ook verdschillende sloten voor te vinden, soort kinderbeveiliging waardoor je ze niet zomaar open kan trekken.
Denk dat zo’n staand model wel makkelijker is met eruit halen en schoonmaken.
Maar ben bang dat daar maar zo weinig inpast.
Meestal zijn ze vrij smal en ondiep.

su72

Berichten: 131
Geregistreerd: 02-07-07

Re: Hooistomer gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-18 13:55

Ik heb ook een vrieskist die ik (in de winter) gebruik om te stomen.
Heb over het uiteinde van de slang van de stomer een los ijzeren mandje staan zodat de stoom beter verdeeld wordt. Ik zet altijd iets zwaars op het deksel als hij aan het stomen is.
Werkt prima, bij mij is wel de boel een beetje vervormd omdat het zo heet wordt!

lies_sparkle

Berichten: 6127
Geregistreerd: 19-06-11

Re: Hooistomer gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-18 14:08

Ik vind het heel interessant om te lezen wat jullie creëeren!
Ik vraag me af, waarom stomen jullie het hooi? Waar kan het goed voor zijn en hoe voeren jullie het daarna dan?

Vlinder2009

Berichten: 180
Geregistreerd: 06-07-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-18 14:53

@Joycejj, wij hebben de bak zelf geïsoleerd, zie andere topic over hooistomer zelf maken.
Iedereen heeft het over druk, maar stoom wordt condens in komt in druppeltjes weer naar beneden, dus druk? Via de ingang waar de stoomslang loopt, komen er druppeltjes weer uit.

De thermometer die ik nu heb komt van Bol vandaan:
https://www.bol.com/nl/p/digitale-keuke ... 091756573/
Ik zie alleen dat hij tijdelijk niet meer leverbaar is.
Eerst had ik er 1 met alleen een prikpen, maar dan moest ik de klep iedere keer open doen waarmee je weer warmte verliest.

@liespower94: hooi stomen wordt gebruikt bij paarden die luchtwegproblemen hebben. Sommigen weken, sommigen stomen. Stomen heeft als voordeel dat het schimmels dood, geen geklieder is en het is smakelijker. Meestal doe ik het los in de bak, en na het stomen in netten, maar het gebeurt ook wel dat ik het er al met net en al in doe.

karijn

Berichten: 5405
Geregistreerd: 05-09-05
Woonplaats: Made, zo'n dorp dat in elk land wel bestaat!

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-18 15:51

Wauw, fijn topic! Ik heb een hoestend astmatisch paard en elke keer het hooi weken is zo’n gedoe.
Ik ga eens in overleg met de staleigenaar, want ik begon al een beetje knorrig te worden omdat mijn paard nu gewoon weer droog spul krijgt en momenteel vreselijk aan het hoesten is.

LinSa

Berichten: 2270
Geregistreerd: 11-11-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-18 17:40

liespower94 schreef:
Ik vind het heel interessant om te lezen wat jullie creëeren!
Ik vraag me af, waarom stomen jullie het hooi? Waar kan het goed voor zijn en hoe voeren jullie het daarna dan?


Mijn pony is dus allergisch voor de schimmels in hooi waardoor ze helaas COPD ontwikkeld heeft. Als alternatief zou ze voordroog kunnen krijgen, maar dan wordt ze baggervet. Vandaar dat we gaan proberen te stomen. Stomen dood de bacteriën en schimmels waardoor ze het hooi veilig kan eten. Bijkomend voordeel is dat het hooi smakelijker schijnt te worden.
Laatst bijgewerkt door LinSa op 18-08-18 17:41, in het totaal 1 keer bewerkt

karijn

Berichten: 5405
Geregistreerd: 05-09-05
Woonplaats: Made, zo'n dorp dat in elk land wel bestaat!

Re: Hooistomer gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-18 17:41

In mijn geval heb ik een astmatisch paard dat juist aan de schijt gaat van voordroog. Die moet echt hooi hebben en dat is te stoffig.

Sandra_H

Berichten: 2715
Geregistreerd: 14-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-18 09:15

Hier ook een paard met luchtwegproblemen. En omdat ook hij aan de schijt gaat van voordroog zijn we, nadat hij 10 dagen zouttherapie heeft gehad, gaan stomen. Geweekt was geen optie, dat eet ie echt niet, en bovendien doodt dat de schimmels niet. Hij is sindsdien helemaal hoestvrij.
Wij hebben de stomer (haygain) thuis staan. Degene die het eerst thuis is zet hem aan, en een uurtje later gaat het gestoomde hooi mee naar stal. Daar voeren we het deels in een hooibak (stuk rubber van de rol in de hoek van de box) binnen, en deels buiten in zijn uitloop.

Indestal
Berichten: 3591
Geregistreerd: 26-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-18 09:45

Een nadenker, waarom stomen? Om te steriliseren? Dus schimmels en bacterien te doden? Of alleen om het stoffige te verminderen om te kunnen voeren.

Steriliseren gebeurt met temperaturen tussen de 121 graden Celcius en de 134 graden Celscius, dus met 3 of 4 bar...check dus je stoom apparatuur of deze dat kan..

De haygrain spreekt ook over temperaturen boven de 100 graden, hoeveel bar deze is, staat niet op de site.

Ik gebruik deze http://www.robby.nl/onze-producten/stoomreinigers.html, juist vanwege de hoge druk. Kost wat meer maar een degelijk produkt. De vorige is 15 jaar mee gegaan.

Dan heb ik een hoge ton niet dubbelwandig, stoom ongeveer 3/4 uur, gewoon omdat hij dan leeg is. Steriliseren is geloof ik minimaal 20 minuten, dus zit ik, altijd goed. Stoom vanaf onderaan. Met rek onderin, het hooi is losgeschud erin dus geen hele plak in elkaar. Kan omg. 4-5 plakken tegelijk.

Dus check even wiki , wat is een autoclaaf, wat is bar en wat is steriliseren...dan weet je wat je doet en wat je wilt...het maken ervan is een eitje...de spullen aanschaffen is de crux.

LinSa

Berichten: 2270
Geregistreerd: 11-11-08

Re: Hooistomer gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-18 12:25

Als ik het filmpje van de haygain kijk, dan zie ik daar een groen gebied met een temperatuur tussen de 75 en 90 graden. De haygain kan wellicht hogere temperaturen bereiken maar dat is niet nodig om de schimmels te doden blijkbaar.

karijn

Berichten: 5405
Geregistreerd: 05-09-05
Woonplaats: Made, zo'n dorp dat in elk land wel bestaat!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-18 12:32

Sandra_H schreef:
Hier ook een paard met luchtwegproblemen. En omdat ook hij aan de schijt gaat van voordroog zijn we, nadat hij 10 dagen zouttherapie heeft gehad, gaan stomen. Geweekt was geen optie, dat eet ie echt niet, en bovendien doodt dat de schimmels niet. Hij is sindsdien helemaal hoestvrij.
Wij hebben de stomer (haygain) thuis staan. Degene die het eerst thuis is zet hem aan, en een uurtje later gaat het gestoomde hooi mee naar stal. Daar voeren we het deels in een hooibak (stuk rubber van de rol in de hoek van de box) binnen, en deels buiten in zijn uitloop.


Bij wie heb jij die zouttherapie gedaan? Ik heb daar laatst informatie over gekregen.

Popstra
Berichten: 13746
Geregistreerd: 21-06-08

Re: Hooistomer gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-18 13:30

De Haygain heeft een opening onderin waar de stoom zijn weg naar buiten kan vinden tijdens het stomen.
Als het klaar is doe ik de klep open met een vork zo heet als de stoom is die er dan uit komt. Je kunt ook niet direct het hooi er uit halen met je handen. Ik vind het een van de beste apparaten op het gebied van hooistomen.

Indestal
Berichten: 3591
Geregistreerd: 26-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-18 13:31

LinSa schreef:
Als ik het filmpje van de haygain kijk, dan zie ik daar een groen gebied met een temperatuur tussen de 75 en 90 graden. De haygain kan wellicht hogere temperaturen bereiken maar dat is niet nodig om de schimmels te doden blijkbaar.



Dat is een aanname.


Op hun site staat dat de temperatuur boven de 100 is...er zijn verschillend schimmels, maar ook bacterien die schadelijk zijn wil je kunnen doden. Sla wiki daar eens over op..daar is veel te lezen over steriliseren

zacharyhill

Berichten: 1603
Geregistreerd: 31-08-08
Woonplaats: zeeuws vlaanderen

Re: Hooistomer gezocht

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-18 13:48

ik heb ook een haygain paarden vinden het hooi geweldig lekker als het er uit komt terwijl geweekt hooi ze niet moesten. ik heb er een met copd staan hij is zoveel beter geworden. hij staat met 4 andere 24/7 buiten dus de rest krijgt ook gestoomd hooi. even een uurtje stomen dan voeren het is snel genoeg afgekoeld

joycejj
Berichten: 179
Geregistreerd: 08-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-08-18 15:20

Indestal schreef:
Een nadenker, waarom stomen? Om te steriliseren? Dus schimmels en bacterien te doden? Of alleen om het stoffige te verminderen om te kunnen voeren.

Steriliseren gebeurt met temperaturen tussen de 121 graden Celcius en de 134 graden Celscius, dus met 3 of 4 bar...check dus je stoom apparatuur of deze dat kan..

De haygrain spreekt ook over temperaturen boven de 100 graden, hoeveel bar deze is, staat niet op de site.

Ik gebruik deze http://www.robby.nl/onze-producten/stoomreinigers.html, juist vanwege de hoge druk. Kost wat meer maar een degelijk produkt. De vorige is 15 jaar mee gegaan.

Dan heb ik een hoge ton niet dubbelwandig, stoom ongeveer 3/4 uur, gewoon omdat hij dan leeg is. Steriliseren is geloof ik minimaal 20 minuten, dus zit ik, altijd goed. Stoom vanaf onderaan. Met rek onderin, het hooi is losgeschud erin dus geen hele plak in elkaar. Kan omg. 4-5 plakken tegelijk.

Dus check even wiki , wat is een autoclaaf, wat is bar en wat is steriliseren...dan weet je wat je doet en wat je wilt...het maken ervan is een eitje...de spullen aanschaffen is de crux.


Bouwt zich in de ton ook druk op?
Omdat jij spreekt over 3 a 4 Barr.

Indestal
Berichten: 3591
Geregistreerd: 26-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-18 15:32

Gaat niet om de druk maar om de temperatuur van het stoom. Hoe hoger de druk ho hoger de temperatuu van het stoom is wat er uit komt...in een afgesloten vat kun je die druk en temp gedurende 20 minuten aanhouden en dan weet je dat je volgens een norm, ziekenhuisnorm bv, alles steriel hebt...met de zelfbouw moet je dat minder nauw nemen, maar hoe heter de stoom hoe effectiever...ik heb wel een deksel er op waar geen stoom uit weg kan en gedurende 3/4 uur zal het vast wel heel dicht bij een gesloten vat komen.

LinSa

Berichten: 2270
Geregistreerd: 11-11-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-18 15:52

Indestal schreef:
LinSa schreef:
Als ik het filmpje van de haygain kijk, dan zie ik daar een groen gebied met een temperatuur tussen de 75 en 90 graden. De haygain kan wellicht hogere temperaturen bereiken maar dat is niet nodig om de schimmels te doden blijkbaar.



Dat is een aanname.


Op hun site staat dat de temperatuur boven de 100 is...er zijn verschillend schimmels, maar ook bacterien die schadelijk zijn wil je kunnen doden. Sla wiki daar eens over op..daar is veel te lezen over steriliseren


Er staat inderdaad dat de haygain temperaturen van 100 graden bereikt, echter is het dan wel apart dat de groene zone tussen de 75 en 90 graden ligt. Dan neem ik inderdaad aan dat haygain dit als voldoende verwarmd ziet.

Ik ben overigens bekend met schimmels en bacteriën, aangezien dat mijn werk is. Het is inderdaad beter om >100 graden te verhitten omdat je dan zeker meer schimmels en bacteriën dood. Het verbaasd mij alleen dat de haygain lagere temperaturen blijkbaar al voldoende vindt.


Indestal schreef:
Gaat niet om de druk maar om de temperatuur van het stoom. Hoe hoger de druk ho hoger de temperatuu van het stoom is wat er uit komt...in een afgesloten vat kun je die druk en temp gedurende 20 minuten aanhouden en dan weet je dat je volgens een norm, ziekenhuisnorm bv, alles steriel hebt...met de zelfbouw moet je dat minder nauw nemen, maar hoe heter de stoom hoe effectiever...ik heb wel een deksel er op waar geen stoom uit weg kan en gedurende 3/4 uur zal het vast wel heel dicht bij een gesloten vat komen.


Het principe van een autoclaaf is dat de ketel eerst vacuüm getrokken wordt. Wanneer je er dan stoom in brengt, ontstaat een overdruk die ervoor zorgt dat de temperatuur van het stoom (=water) hoger wordt dan 100 graden.

Hoe heb jij de temperatuur in jouw systeem gemeten? Staat jouw stomer dan 3-4 uur op >100 graden? Waarom zo lang als ik vragen mag? En hoe bereik je een temperatuur van>100 graden zonder dat je eerst de lucht verwijderd?
Laatst bijgewerkt door LinSa op 19-08-18 15:58, in het totaal 1 keer bewerkt

joycejj
Berichten: 179
Geregistreerd: 08-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-08-18 15:56

Ben net klaar met ons probeersel.
Ben toch voor een vrieskist gegaan, vanwege de ruimte (heb meerder paarden) en de goede isolatie.
Als stoomreiniger heb ik een 2ehands alto steamer 700.
Druk 5 Barr en temp 150 Gr.
Digitale thermometer erbij gekocht, die de temp binnen in het hooi meet.
Na 30 min aan te hebben gestaan was de temp 95 Gr.
Mijn angst dat de vriezer zou ontploffen is gelukkig niet gebeurd :D
Bij een graad of 80 zie je een heel klein beetje stoom aan de zijkant van de rubbers erlangs gaan.
Dit zou opgelost kunnen worden door iets zwaars op de deksel te zetten, maar ik laat t, zo kan hij toch iets druk kwijt, anders gaat t ergens anders zn weg zoeken en daarbij blijft de temp keurig oplopen.
Ik ben er iig super blij mee!!
Hooi kwam er mooi knapperig uit