Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
nanoukkie schreef:Ik volg even, herken de singelnijd, chagerijnig zijn en soms staken (nooit in de piste, enkel buiten) Echter staat mij paar zeker 8 uur per dag op de weide (s'zomers 24/7) en krijgt hij bijna onbeperkt ruwvoer...
Ik zou sowieso zoveel mogelijk ruwvoer geven
Bowo schreef:nanoukkie schreef:Ik volg even, herken de singelnijd, chagerijnig zijn en soms staken (nooit in de piste, enkel buiten) Echter staat mij paar zeker 8 uur per dag op de weide (s'zomers 24/7) en krijgt hij bijna onbeperkt ruwvoer...
Ik zou sowieso zoveel mogelijk ruwvoer geven
Hierbij horen ook wat extra vragen. Is het zadel en de rug gecontroleerd? En hoeveel krachtvoer krijgt het paard en wanneer?
En voor beiden, is een sprake van stress?
Femke_Tweety schreef:Verlatingsstress is geen machtspelletje bij paarden. Het levert daadwerkelijke stress om weg te moeten bij de kudde die ze vertrouwen.
Lucerne is voor veel maagzweerpaarden een groot probleem. Die van mij krijgt er onherroepelijk koliekaanvallen van.
Er is een goed centraal topic over maagzweren, het kan de moeite waard zijn om dat topic eens te lezen. Het is veel werk, lang topic. Maar er komen zeer veel nuttige dingen voorbij.
henshem schreef:.Ik sluit mij helemaal aan bij het bericht van Femke-Tweety. Helaas ook een paard gehad dat gevoelig was voor maag- en darmzweren (bij mij vanaf dat ik hem kreeg op zijn 4de tot zijn 18de) dus ervaring genoeg helaas. In de zomerperiode op een volle weide ging het best goed, op het moment dat het gras wat minder werd, begonnen de problemen weer.
Femke_Tweety schreef:Ik zeg ook niet dat het om slecht management gaat.
Een paard dat gevoelig is op zweren kan dat helaas zijn hele leven houden. En dan kan iets heel kleins, dat WIJ niet als stress zouden zien, maar het voor het paard wel is, toch een trigger kunnen zijn.
Ik vecht al 8 jaar met zweren bij een paard dat echt extreem gevoelig is. Het is verschrikkelijk lastig om dat in goede banen te leiden.
Omeprazol is een enorm goed middel, er worden helaas wel veel fouten meegemaakt, ook door dierenartsen nog wel.
Het reboundeffect wordt vaak niet serieus genoeg genomen, en dat is wel echt iets waar mensen vaak op stuk lopen.
Het is ook zeker geen supplement, maar een geneesmiddel met nadelen en bijwerkingen. Maar op zich zelf is het wel een heel goed middel.
En ik heb dus ervaring. Meer dan me lief is.
Hilary schreef:Einde weideseizoen = verandering van rantsoen. De verhoudingen tussen de hoeveelheden gegeten gras en hooi veranderen sowieso.
Edit: observeer of de omeprazol voldoende is. Ik ken een pony waarbij de omeprazol niet zoveel deed, maar Sucralan des te meer. Even overleggen met de dierenarts als je te weinig verbetering ziet.
henshem schreef:Mijn paard kreeg vanaf een bepaald moment elke dag omeprazol. De dosering varieerde afhankelijk van het seizoen. Dit wilde ik natuurlijk niet maar op enig moment was er in het management weinig meer te verbeteren en de zweren kwamen toch steeds terug. Zijn pijn en de steeds terugkerende koliek maakten dat ik daarvoor heb gekozen.
Het rebound effect is eenvoudig gezegd het gevolg van het te snel afbouwen met omeprazol waardoor de maag snel te veel maagzuur aanmaakt en de maagzweren terug komen. Het afbouwen moet echt heel langzaam. Langzamer dan de meeste da’s voorschrijven.