Trekpaardenmelk, beetje vreemd, wel lekker

Moderators: Essie73, ynskek, Ladybird, Polly, Muiz, Telpeva, NadjaNadja

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 114236
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Trekpaardenmelk, beetje vreemd, wel lekker

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-08-08 11:19

www.pzc.nl


Ezelinnenmelk was naar verluidt het geheim van de eeuwige jeugd van Cleopatra: het verhaal gaat dat ze zich er dagelijks in baadde.
Maar een bad van paardenmelk, Zeeuwse trekpaardenmelk, zou zonde zijn. Zonde van de melk natuurlijk!

Want melk van Zeeuwse trekpaarden kent veel voordelen; het is mager, licht verteerbaar en zorgt ook nog eens voor een goede weerstand. Zeeuwse trekpaarden. Grote knollen die her en der nog het land ploegen en maaien en waarmee ook wordt ring gereden, de traditionele Zeeuwse volkssport.

Minder bekend is dat de melk van deze trekpaarden merries erg gezond is. De melk is zoetig van smaak, is mager (maar zo'n 40 calorieën per 100 gram) en het bevat belangrijke bouwstoffen en mineralen. Ideaal voor mensen met koemelkallergieën en speciale diëten. Iedere dag een flesje kan vele aandoeningen verhelpen.

Op het bedrijf van Nortier-Buijze melkt men iedere dag zo'n 7 trekpaarden. De veulens komen niets tekort, die drinken gewoon aan de andere kant van de moeder. Doordat het veulen drinkt, ontstaat er extra stuwing, wat weer melk oplevert voor verkoop en verwerking. Voor ijs, trekpaardenmelklikeur, (een mooi scrabbelwoord), zeep, crèmes en cosmetica. De likeur wordt onder de naam Puppeschof verkocht. Oftewel; tijd om een pijpje te roken. Je kunt kiezen uit een fles drop-, chocolade- en koffielikeur. Het ijs is er in de smaken vanille, chocolade, aardbeien en stratciatella. Beetje vreemd maar wel lekker. En je kunt er ook terecht voor een pannenkoek die met paardenmelk bereid wordt.

Pannenkoeken met paardenmelk bak je aldus:

Nodig; 200 gram pannenkoekenmeel van Zeeuwse vlegel. Dit is Zeeuws meel dat biologisch en milieuvriendelijk geteeld is. Wat zout, 2 eieren en 1/2 liter paardenmelk. Roer de bloem met een mespunt zout door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en breek de eieren er boven en voeg de melk toe. Roer dit alles tot een glad beslag. Laat het beslag 30 minuten rusten. Verhit een flinke klont boter in een pan en schep een lepel beslag in de pan. Laat het beslag alle kanten uitvloeien, door de pan scheef te houden. Bak ze op een halfhoog vuur aan beide zijden licht bruin. Lekker met suiker of een bolletje ijs van trekpaardenmelk! Heb je geen paardenmelk voorhanden; gewone magere melk is ook goed.