Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
passieX schreef:Poeh, mijn pony had koliek voor anderhalf jaar terug, oorzaak nooit echt gevonden, ze dachten toen ook misschien aan (lint)wormen, een oorzaak alweer uitgesteld.
Cayenne schreef:Meer dan de helft van de onderzochte paarden (56%) bleek namelijk gediagnosticeerd met lintworm-infecties, gebaseerd op onze bloedtest, terwijl maar 6% van deze paarden eitjes in de mest bleken te hebben," aldus dokter Peregrine van het onderzoeksteam.
Citaat:Voorheen was inderdaad gebruikelijk dat niet naar de aantallen eieren in de mest werd gekeken maar dat standaard om de 6 weken werd ontwormd met de toen standaard gebruikte wormmiddelen uit de benzimidazole groep. Dat heeft ertoe geleid dat verschillende wormen vrijwel verdwenen zijn, maar dat de wormen behorende tot de groep kleine strongyliden niet alleen zijn overgebleven maar ook resistent zijn geworden tegen deze groep wormmiddelen. Dat geldt ook voor het middel pyrantel dat als alternatief beschikbaar was. De laatste jaren worden om die reden vooral de middelen Ivermectine en Moxidectiene gebruikt maar ook nog vaak standaard om de 8 weken bij Ivermectine of 12 weken bij Moxidectine. Het risico is dus zeer groot dat ook dit gebruik zal leiden tot resistentie met als gevolg dat er geen werkzaam wormmiddel beschikbaar is voor deze zeer schadelijke wormsoort. Het is juist zoals u stelt dat een negatief mestonderzoek niet betekent dat er geen wormen zijn. De larvale besmettingen met kleine strongyliden, de besmettingen met lintwormen en de besmettingen met aarsmaden worden niet gevonden met het mestonderzoek. Het doel van het mestonderzoek is dus vooral het controleren van de weidebesmetting met eieren van de kleine strongyliden, daar waar de grootste functie van het ontwormen in de eerste helft van de zomer het voorkomen van deze weideinfectie is. Om gezondheidsschade door wormen bij het paard vast te stellen is bloedonderzoek beter geschikt.