Enige echte hengst van Vlaams paard staat in Kallo

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 110971
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Enige echte hengst van Vlaams paard staat in Kallo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-04-08 07:36

http://www.waaskrant.be/index.php?optio ... &Itemid=31
waaskrant.be


Kallo heeft de grote eer om de enige echte Vlaamse hengst te bezitten die in België is geboren. Een jury heeft Fideel, zo heet het paard, voor het leven goedgekeurd. Dat betekent dat ons land terug voor het ras 'Vlaams Paard' een zuiver dier heeft om met te kweken en dit paard, dat adel en energie uitstraalt, te herwaarderen. Eigenaar is Herman Cleys die in de Kallose Gasthuisstraat zijn liefde voor paarden concreet toont.

Herman is een rasechte Beverenaar van de Kruibeke Steenweg, die al van jongsaf was aangetrokken tot de paardensport en via die weg ook met het houden van paarden begon. Ondertussen is het een echte passie geworden en staan er in de stallen negen paarden om te verzorgen.

Het begon toen Herman veertien jaar was en met paardrijden begon. Nadat hij zijn legerdienst had vervuld, kreeg hij een eigen paard. Hij deed dressuur maar ook springen kwam op zijn palmares te staan en werd jumpingkampioen. Stilaan legde hij zich nog enkel toe op dressuur en volgde dan ook verdere opleiding. Zijn liefde voor het paard groeide nog en uiteindelijk kwam hij in Kallo terecht waar hij in een boerderij de oude koeienstallen omtoverde tot een fantastisch tehuis voor paarden. Er kunnen nu 13 paarden in ondergebracht. Vooraan hangt een naambord 'Fideel' en in die box staat het pronkstuk van Herman, van Kallo, van Vlaanderen en van heel België. Het prototype van de hengst 'Vlaams Paard'.

Wat een verschijning! De schofthoogte van 1m81 valt onmiddellijk op. Een groot, schitterend paard dat door enorme blonde manen en een al even blonde lange staart het begrip 'schoonheid' illustreert. Het Vlaams Paard in al zijn glorie van weleer. Herman is fier wanneer hij zegt: "Fideel schrijft hier wel geschiedenis in de Vlaamse paardenwereld door het feit dat hij de enige en vooral de eerste Vlaamse Hengst is die in België en zelfs in Europa is geboren en goedgekeurd voor het leven. Het ras dat op het punt stond voor altijd te verdwijnen is hier terug te voorschijn gekomen. Eerst werd Fideel vier jaar gekeurd zonder zijn afstammelingen maar die werden er nu bijgehaald om te weten of hij nu echt voldoet aan de eisen van een Vlaams Paard. Op 9 maart 2008 werd Fideel goedgekeurd voor het leven."

Herman Cleys kocht de hengst een achttal jaren geleden. Tijdens de Kallose Dijkfeesten kwamen afgevaardigden van het 'Vlaams Paard' dit rad voorstellen en herman kwam zo in contact met de fokkers Jurgen en Roger Talpe uit Komen in West-Vlaanderen, de streek waar het Vlaams Paard best stand had gehouden. De hengst Fideel kwam in beeld. Hij was in 1999 geboren en wat bleek? Hij was de eerste Vlaamse hengst die in Europa geboren was én als dekhengst was goedgekeurd. Herman Cleys werd eigenaar van Fideel, die toen 100 dagen oud was. Tot dan toe werden paarden als dit, geboren in Canada. De fokker in Komen beschikte over vader Northfolk Duke en moeder Miss Rosy die afstamden van Canadese paarden. Zij waren als eerste 'Belgian' naar Europa teruggekeerd om hier het stamboek van het Vlaams Paard te stichten of beter gezegd , her op te richten.

Zo zet Fideel nu de bloedvoering van vader 'Duke' voort. De vzw Het Vlaamse Paard wilde het ras terug in ere herstellen en het Vlaams historisch erfgoed tot een levend monument maken. Het is een koudbloedpaard maar zijn bouw én zijn zeer betrouwbaar karakter maakt hem tot een uniek recreatiepaard.

Herman Cleys kreeg zo’n monument in bezit en zette Fideel in ter dekking van merries en de nakomelingen kwamen er aan. Nu heeft hij er al een twintigtal in de Wase regio maar ook in het Antwerpse en in de Kempen. In maart 2008 trok Herman weer naar de hengstenkeuring in manège ‘De Hoefslag’ in Zwijnaarde.
Een keuring richt zich naar het exterieur met de gang van het(t paard, de bewegingen en de bouw. Er volgde ook een zadelproef (rijden) en een trekproef om de bruikbaarheid na te gaan. En tenslotte was er nog een proef met een koets om de veelzijdigheid te onderstrepen. Bij Herman staat in de stal trouwens een schitterende koets te wachten op het goede weer om tochten te maken vanuit Kallo.

Maar om een goedkeuring voor het leven te krijgen, moest Herman ook een lot van zes afstammelingen voorstellen. Eigenaars uit Hever, Rijkevorsel, Opwijk, Stabroek en Jozef Baert uit Sint- Gillis-Waas werkten mee. Het was een gelijkvormig lot en de jury oordeelde positief over de ganse lijn. En Beverenaar Cleys juichte! In België zijn er nu drie hengsten bij het Vlaams Paard goedgekeurd voor de openbare dekdienst maar Fideel is wel de eerste en enige die in ons land geboren is.

Herman Cleys bij zijn prachtig Vlaams Paard dat in Kallo op afspraak te bezichtigen is.
Het gewicht van een Vlaams Paard varieert van 750 kg tot ruim 1000 kg. Fideel weegt er 800 kg en behoort nog tot de lichtere types. Eigenlijk lag het Vlaams Paard aan de basis van de grootste nog bestaande trekpaardenrassen en ze waren belangrijk in de landbouw en in de industrie. Op het eind van de 19de eeuw werden ze echter systematisch achteruitgesteld en verdrongen door het Brabants Trekpaard. "Ze werden hier genegeerd en uitgevoerd naar Canada en dat was een geluk. Er worden er nu nog uit Canada terug ingevoerd. Die Vlaamse Paarden zijn te herkennen aan hun gecoupeerde staarten want daar, en ook in de Verenigde Staten, is dat nog gebruikelijk. Bij ons en in Europa mag dat niet meer en hebben de paarden die hier geboren zijn een lange staart.", weet Herman te vertellen.

In Noord-Amerika en in Canada waren het de Vlaamse emigranten en de enthousiaste fokkers die zorgden voor het voortbestaan van 'Het Vlaams Paard' dat ze daar de 'Belgian' noemden. "Het herfokken van het Vlaams Paard is nog niet zo lang bezig.', zegt Herman. "Het was maar in 1993 dat de eerste Belgian merries naar Vlaanderen terug kwamen. Daarom dat ik me ook wil inzetten om de mensen er op te wijzen dat het Vlaams Paard terug is. En niet alleen in West-Vlaanderen maar ook in Beveren wil ik de mensen dit ras leren kennen. Het Vlaams Paard is terug en het staat in Kallo.", lachte Herman Cleys.

Fideel is een uniek zuiver Vlaams Paard met een voskleur dat officieel op zijn identiteitskaart staat als 'Goud Isabel'. De naam Fideel werd niet door Herman gekozen maar het paard heette zo al toen hij het kocht. Fideel wordt dagelijks met veel liefde verzorgd. Ook op zaterdagen, zondagen en feestdagen, gewoon álle dagen. Hij is een imponerende verschijning. Een dekhengst. Maar hij gaat niet naar de merries. Er wordt kunstmatige inseminatie toegepast

kjoetie

Berichten: 7110
Geregistreerd: 12-12-04

Re: Enige echte hengst van Vlaams paard staat in Kallo

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-08 19:54

zou wel een foto van dit paard willen zien Ja

edit: gezien, mooi beest hoor!

Asjemenauw

Berichten: 521
Geregistreerd: 19-01-06

Re: Enige echte hengst van Vlaams paard staat in Kallo

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-08 19:58

*foto kan je bekijken als je de link naar het originele bericht gebruikt*

Geweldig mooi dier! Mooi licht type. Ben zeer benieuwd naar zijn afstammelingen. Jammer dat er zo weinig informatie te vinden is over de Vlaamse Paarden. Slechts een handje vol krantenknipsels en hier een daar wat zoekresultaten op Google ...

anneliesdj

Berichten: 29308
Geregistreerd: 12-10-05
Woonplaats: In het boshuis!

Re: Enige echte hengst van Vlaams paard staat in Kallo

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-08 21:05

Apart paard idd, alleen jammer dat zijn hoofd zo uit proportie's is, lijkt er groot op de foto maar dat kan natuurlijk aan de foto liggen. Overigens heeft ie wel platvoeten, en dat ligt niet aan de foto...