http://www.volkskrant.nl/sport/article5 ... _voorkomen
volkskrant.nl
Een deels besmet verleden en de grote aandacht waarmee het gebruik van verboden middelen tegenwoordig gepaard gaat, hebben ook de paardensportwereld tot actie gedwongen. Ruiters en amazones zullen dit jaar met meer dopingcontroles van hun paarden worden geconfronteerd – op alle niveaus.
Een belangrijke rol is weggelegd voor de Olympische Spelen, waar de hippische wedstrijden vanwege de mogelijke uitbraak van een besmettelijke dierziekte in Hongkong worden afgewerkt. De paardensport is zich ervan bewust dat ze de in augustus geboden kans moet grijpen om het blazoen op te poetsen. Dat was ernstig geschonden na de vier positieve tests bij de vorige Zomerspelen, in Athene.
Onder meer de paarden van de Ierse springkampioen O’Connor en de Duitser Beerbaum, die met zijn land het teamgoud behaalde, liepen tegen de lamp en wierpen een schaduw over het toernooi waar Anky van Grunsven haar tweede dressuurtitel op rij won.
Of de twee ruiters terecht hun medailles verloren, wordt nog altijd betwist. Het handelen van Beerbaum, die beweerde een onschuldig zalfje te hebben gesmeerd, is hem vergeven door zijn collega’s. Maar de paardensport verloor wel krediet bij het Internationaal Olympisch Comité. ‘Het was een besmet jaar’, oordeelt topsportdirecteur George de Jong van de Nederlandse bond, de KNHS.
Ruim 150 miljoen dollar, 96 miljoen euro, heeft Hongkong vrijgemaakt om het hippische programma in te richten. Een groot deel van het geld wordt besteed aan de dopingcontroles. 50 tot 60 van de 225 deelnemende paarden zullen worden getest. Het is het eerste olympische record.
De Chinese regio heeft een naam hoog te houden op het gebied van dopingcontroles. Terence Wan, het hoofd van het dopinglaboratorium, wees vorige week op het zeer geringe aantal controles dat in het door veel ruiters bevolkte Hongkong tot een positieve test leidt.
Bovendien, zo zei Wan tegen persbureau Reuters, vindt zijn laboratorium stoffen die andere labs niet kunnen traceren. Maar nooit kan worden uitgesloten dat een ruiter de grens overschrijdt – bewust of onbewust. ‘Er zijn er altijd een paar die bereid zijn het voor de anderen te vergallen, om maar op dat podium te kunnen staan’, zegt Laurens van Lieren.
De Zeeuw maakt kans om als derde ruiter de Nederlandse ploeg te completeren. Over wat hijzelf als sportman wel en niet mag gebruiken om zichzelf in conditie te houden, is hij al op de hoogte gebracht door de KNHS.
Volgende maand zal hij, vooruitlopend op zijn olympische kwalificatie, worden bijgepraat over hoe zorgvuldig hij in Hongkong moet omgaan met de verzorging van zijn paard. Ook zijn verzorgers, de grooms, zijn uitgenodigd. De ruiter weet nu al dat hij elk middel dat hij zijn paard geeft, moet voorleggen aan de veterinair van de Nederlandse ploeg.
Van Lieren is een van de dressuurruiters die vanaf vandaag aan de wereldbekerfinale van Indoor Brabant deelnemen. De internationale federatie FEI, die de wedstrijd organiseert, heeft al bekendgemaakt dat de vijf paarden die met hun berijders het hoogst eindigen, zullen worden getest.
Elk land is verplicht de regels van de FEI op te volgen of er een strengere wetgeving op na te houden. De KNHS voerde tot nu toe steekproefsgewijs 300 controles uit op jaarbasis in de wedstrijden die de federatie organiseert – ook breedtesportwedstrijden. Dit jaar stijgt het aantal naar 400 controles.
Feitelijk hanteert geen sport zulke strenge anti-dopingrichtlijnen. De FEI heeft bepaald dat alle middelen die bij een wedstrijd worden gevonden in het bloed of de urine van een paard, als verboden worden aangemerkt.
Het zero tolerance-beleid heeft onder de ruiters altijd weerstand opgeroepen, omdat het volgens hen vrijwel onmogelijk wordt gemaakt een paard medicijnen toe te dienen. Bij een wedstrijd kunnen soms na maanden nog stoffen in de urine of in het bloed van het paard worden gevonden.
Door het verzet zijn de regels versoepeld. Maar volgens springruiter Jeroen Dubbeldam is daarvan in de praktijk weinig te merken. Hij wijst erop dat door de betere testmogelijkheden van de dopinglaboratoria, juist steeds meer middelen ongewenst worden bevonden. ‘Het zalfje dat je de ene week mag smeren, is de volgende week ineens illegaal doordat ze een nieuwe stof hebben ontdekt.’
De routinier zegt zich voor ‘het dopingverhaal’ niet te interesseren. ‘Maar ook ik ben voor strenger testen. Dan gaan de foute figuren sneller voor de bijl.’