http://www.tctubantia.nl/regio/hofvantw ... ieling.ece
www.tctubantia.nl
Bas de Jonge zelfstandig ondernemer met grote voorliefde voor paard.
Bezieling. Vanaf het eerste moment proef je dat in de woorden van Bas de Jonge. Niet alleen in de woorden, maar ook in de gebaren en de mimiek. De 23-jarige Markeloër is sinds juni gediplomeerd hoefsmid. Een van de tien die jaarlijks de wereld van de hoefsmederij binnenstappen.
Voor Bas was het geen verrassing dat hij zijn toekomst op die manier inhoud zou geven. Vanaf het moment dat het gezin De Jonge zich vestigde in het buitengebied van Markelo aan de Larenseweg leek het voorbestemd. Bas kwam in aanraking met de paarden van de buren, de familie Leunk. Daar hield men zich vooral bezig met de mensport. Vanaf zijn veertiende is Bas daarbij betrokken als groom. Vier jaar lang is hij heel fanatiek; hij is vooral te vinden bij tweespanwedstrijden.
Toch was het niet vanzelfsprekend dat Bas de Jonge hoefsmid zou worden. Het overkwam hem. Eerst ging hij naar het ROC in Apeldoorn, maar daar voelde hij zich helemaal niet thuis. "Op een gegeven moment wist ik het gewoon. Ik wilde hoefsmid worden. Geen langdurig gekoesterde wens, maar die 'roeping' was er ineens. Maar ik was nog te jong voor de opleiding. Je moet er ook fysiek aan toe zijn. Het is zwaar werk. Zodoende ben ik nog een tijdje aan het werk gegaan. Toen ik twintig was heb ik me aangemeld aan de AOC Groene Welle in Zwolle. Een van de twee opleidingen voor hoefsmid."
Drie jaar duurt die opleiding. En Bas heeft zich er geen moment verveeld. Vooral ook door zijn grote voorliefde voor het paard. De opleiding biedt bijna vanaf het begin ook praktijk aan. Dat gaat van een dag per week naar drie dagen per week. Daarnaast nog heel veel theorie. "Het is niet alleen maar werken aan het aambeeld. Een hoefijzertje slaan en klaar is kees. Ik weet ook alles van de anatomie van het paard. Heb leren kijken hoe een paard loopt. Of er afwijkingen zijn. Want de ijzers voor een paard zijn beslist geen standaardproduct."
En dan volgt een gloedvol betoog over therapeutische ijzers, bollingen, ritsen, stampgaten en lippen. Geen moment vervelend en met verve verteld. "Weet je, het geeft een fantastisch gevoel als je een kreupel paard weer aan het lopen krijgt. En dat kan als je een paard met de juiste ijzers beslaat", vertelt Bas glunderend.
De jonge hoefsmid is inmiddels als zelfstandig ondernemer aan de slag. Een broekje onder de smeden. Dat lijkt niet gemakkelijk. "Natuurlijk gaat dat niet vanzelf, hoewel ik in mijn stageperiode wel heb laten zien dat ik wat kan. Natuurlijk word je uitgetest. Dan plaatst een eigenaar wat opmerkingen waaruit ik wel kan afleiden dat hij wil weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. Dat is ook begrijpelijk. Je moet soms paarden beslaan die veel economische waarde vertegenwoordigen. Dan moet je wel weten wat je doet. Soms doe je ook dingen in overleg met een manueel therapeut. Ja, er komt veel bij kijken. Je moet in staat zijn het vertrouwen te wekken van de eigenaar, anders werkt het niet. Tja, en goed werk is natuurlijk de beste reclame."
Dat lijkt bij Bas wel goed te zitten. Hij straalt de liefde voor het vak uit. "Als ik onder het paard sta vergeet ik de wereld om me heen", zegt hij. "En je hebt mensen met paarden en paardenmensen", is een uitspraak van hem. "Weet je", zegt hij, "Mijn zusje Carlijn is dressuurkampioene geworden. Haar paard liep op mijn ijzers. Man, dat geeft een enorme kick."